Tujina

Kaj Grčiji predlaga Bruselj?

Bruselj, 28. 06. 2015 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je "v interesu preglednosti in informiranosti grških državljanov" objavila zadnji seznam predlaganih ukrepov posojilodajalcev za Grčijo. V Bruslju poudarjajo, da seznam upošteva grške predloge in da je bil cilj v soboto najti celovit dogovor, ki bi vključeval tako nadaljnjo pomoč kot ukrepe za vzdržnost javnega dolga.

Seznam reformnih in javnofinančnih ukrepov z minulega petka po pojasnilih Bruslja predstavlja usklajeni predlog Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada, upošteva pa tudi predloge grške vlade iz minulih tednov.

Ljudje stojijo v vrstah na bankomatih.
Ljudje stojijo v vrstah na bankomatih. FOTO: Reuters

V Bruslju pravijo, da so o teh predlogih v pričakovanju sobotnega zasedanja finančnih ministrov območja evra potekali pogovori med Grčijo in posojilodajalci. Razumevanje vseh, pravijo v komisiji, je bilo, da naj bi na evroskupini prišlo do celovitega dogovora tako o ukrepih kot o podaljšanju programa pomoči, neuradno za 15,5 milijarde evrov za obdobje petih mesecev, in tudi o "vzdržnosti grškega javnega dolga".

Prav ta zadnja formulacija, pod katero se razumejo ukrepi za reprogramiranje ali celo delni odpis javnega dolga, je največja želja grških oblasti, ki opozarjajo, da je grški javni dolg v višini okoli 180 odstotkov BDP nevzdržen in državi ne omogoča normalne finančne in gospodarske prihodnosti. Za zdaj prav veliko javno izražene pripravljenosti na strani upnikov, predvsem evrskih držav in ECB, do teh zahtev ni bilo, a neuradno se je ves čas govorilo, da bo do takšnega koraka enkrat moralo priti.

Ponudba Grčiji je vsebovala še poseben sveženj v pomoč Grčiji pri črpanju 35 milijard evrov evropskih sredstev za pospešitev gospodarske rasti in naložb.

"Vendar pa nismo mogli zaključiti pogajanj ne o zadnji različici seznama ukrepov ne o celovitem finančnem dogovoru, saj so se grške oblasti 26. junija zvečer enostransko odločile, da zapustijo pogajanja," svoje videnje zgodbe še pojasnjujejo v Bruslju.

Grške banke bodo v ponedeljek ostale zaprte, so sporočili po izrednem svetu za stabilnost sistema v Atenah.

Katere ukrepe bi morala sprejeti Grčija?

Seznam ukrepov, ki bi jih morala Grčija izvesti v zameno za podaljšanje programa pomoči, sega od javnofinančnih ukrepov do strukturnih reform ter boja proti korupciji in privatizacije.

Grčija bi tako morala sprejeti rebalans letošnjega proračuna in srednjeročno javnofinančno strategijo do 2019. Do 1. julija letos bi morala prenoviti sistem davka na dodano vrednost, s katerimi naj bi javnofinančne prihodke povečala za okoli en odstotek BDP na leto.

Posojilodajalci Grkom med drugim predlagajo zvišanje davkov.
Posojilodajalci Grkom med drugim predlagajo zvišanje davkov. FOTO: Reuters
Poenotila naj bi osnovno stopnjo davka pri 23 odstotkih, ta pa bi vključevala tudi gostinske storitve, ki so do zdaj uživale znižano stopnjo davka. Ta bi v višini 13 odstotkov po novem veljala za osnovna živila, hotelske storitve, energijo in vodo, še nižja šestodstotna stopnja pa bi veljala za zdravila, knjige in gledališke vstopnice. Poleg tega bi morala grška vlada poenostaviti ureditev in razširiti davčno osnovo ter odpraviti posebno obravnavo grških otokov.

Posojilodajalci so dopustili tudi revizijo sprememb ob koncu 2016, če bi se izkazalo, da lahko Grčija ustrezne javnofinančne prihodke zagotovi tudi z bojem proti sivi ekonomiji in davčnim utajam. A vsak popravek bi moral biti usklajen z upniki.

Grčija bi morala na davčnem področju med drugim še dvigniti stopnjo davka od dohodka podjetij s 26 na 28 odstotkov, uvesti davek na televizijske oglase, podaljšati veljavnost davka na luksuzna plovila in zvišati davčno stopnjo z 10 na 13 odstotkov, odpraviti subvencije za kmete pri plačevanju trošarine za nafto in prepoloviti subvencije za kurilno olje, prenoviti neučinkovito davčno zakonodajo in sistem javnofinančnega nadzora ter dodatne prihodke zagotoviti tudi skozi prodajo televizijskih licenc in telekomunikacijskih frekvenc.

Ukrepe so upniki pričakovali še v zdravstvu in pri socialnih transferjih, omenja pa se tudi zmanjšanje zgornje meje za obrambne izdatke za 400 milijonov evrov. Grčija velja za eno od redkih članic zveze Nato, ki v deležu od BDP za obrambo letno porabi več kot dva odstotka.

Vse več Grkov živi v revščini.
Vse več Grkov živi v revščini. FOTO: AP

Pokojninska reforma je veljala za eno bolj spornih točk v pogajanjih

Tu je še pokojninska reforma, ki je veljala za eno bolj spornih točk v pogajanjih. Upniki so želeli, da Grčija zmanjša obseg predčasnih upokojitev, upokojitveno starost z nekaj izjemami postopno dvigne na 67 let oz. 62 let ob izpolnjenih 40 letih pokojninske dobe ter uvede še več drugih sprememb v pokojninskem sistemu, ki naj bi bil dolgoročno nevzdržen.

Seznam vsebuje še dodatne ukrepe na področju javne uprave, kjer je Grčija v zadnjih letih sicer temeljito oklestila plače, a ni uvedla bistvenih strukturnih sprememb za njegovo večjo učinkovitost. Okrepiti bi morala tudi boj proti korupciji, izboljšati nekatere vidike sodnega sistema ter dodatno okrepiti nadzor in kakovost grške statistike. Posebno poglavje je namenjeno do zdaj neučinkovitemu sistemu pobiranja davkov, kjer je eden od ključnih ukrepov oblikovanje neodvisne davčne oz. finančne uprave.

Ukrepi so še na področjih izboljšanje poslovnega okolja, trga dela, finančnega sistema in insolvenčne zakonodaje ter na koncu še na področju privatizacije. Grčija je do zdaj izvedla le malo privatizacij, upniki pa od nje pričakujejo konkretne načrte za prodajo državnih naložb, tudi med drugim v pirejskem in solunskem pristanišču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
29. 06. 2015 18.43
-1
Niti centa več!
dostmam1
29. 06. 2015 14.16
+3
Pa saj nihče ne zahteva nič tako groznega in nemogočega od teh Grkov.
zvit kot presta
29. 06. 2015 14.31
-2
Seveda ne, ampak Cipras kljub temu vpije, da jih EU ponižuje !!!.
cool1
29. 06. 2015 12.46
+1
Problem je v tem, da tudi če se sedaj nekaj dogovorijo, se nam bo čez 5 ali 10 let ponovno ali spet če tako hočete, zgodila Grčija in vse bo popolnoma enako, spet bodo za milijarde v minusu in spet bodo izsiljevali. Kako izterjati posojila....this is the question now. To je vprašanje sedaj.....največji problem je to !
cool1
29. 06. 2015 12.47
+2
@dbitis - ti pa pojdi in toži Križaniča ali koga že misliš.....!
helter skelter
29. 06. 2015 10.56
+1
Tega našega lunatika Meseca bi bilo tudi potrebno malo za jaj.. obesit, glede na to, da odkrito podpira nevračilo 1,5 milijarde eur Sloveniji. Se zavedate, da je to 750 eur na prebivalca Slovenije???? Nas je v družini 5, kar pomeni, da si naši levičarji želijo, naj pozabim na 3.750 eur posojila, ki sem ga zaradi socialistov (vlada - Križanič, Pahor ) moral dati grkom. Ti naši socialisti in ekstremni levičarji, ja, ti so pravi narodni izdajalci - grški kolaboranti. Tem bi bilo potrebno soditi zaradi narodne izdaje...
mastablasta
29. 06. 2015 11.05
+2
si prepričan da ni vlada le izvedla brusljevega ukrepa?
helter skelter
29. 06. 2015 11.07
+4
hle
29. 06. 2015 15.26
+6
Po navedbah Srbskih časnikov je naša izpostavljenost preko 1.8 mrd evrov to je krepko čez 2 mrd dolarjev za del je odgovorna Pahorjeva vlada za del pa Janševa obe pa sta to storili pod diktatom Angelce toliko o naši suverenosti in pokončnosti naših oblastnikov
jzkzfzmz
29. 06. 2015 10.28
+3
Evropa naj razpade in bolje s enam bo godilo. Tako bodo Ameriške korporacije težje imele nadzor. Zaj pa filamo z dnarom naše ljube politike sodstvo in novinarje in seveda Eu ki ima še debelejšo rit. Že Zemlja se bo vdrla :D
cool1
29. 06. 2015 12.49
+0
NI ŠANS , DA BI NAM BILO BOLJE ....! SEDAJ NE VEČ, KO SMO ZAGLIBILI TAKO GLOBOKO !
Samo.Jst
29. 06. 2015 09.27
+3
...a ni kristalno jasno (že od samega začetka), da gre v tem primeru za sod brez dna? Kompenzacija zunanjega dolga z oddajo ozemlja za določen čas in barnkrot vsega ostalega. Ko bodo enkrat začeli z nule, bodo imeli možnost popravnega izpita... do takrat gre izključno za šlepanje in podaljševanje agonije.
mastablasta
29. 06. 2015 11.10
ja sej to so hoteli, da spremenijo stvari in potem bi jim odpisali dolg ostalo pa bi bilo vzdržno. samo problem je ker nočejo spremeniti. recimo ključne je neodvisna davčna uprava, ki pobira keš in kontrolira tiste ki ne plčajo davkov. ampak oni v vseh teh letih od 2009 očitno tega še zdaj niso vzpostavili. tudi če začnejo iz nule se jim bo nekje v prihodnosti isto ponovilo., če bodo trošili več kot lahko pridelajo. trenutna situacija je kot bi nekdo ki ima 1000 EUR place imel kredit z obrokom 1800 EUR+zamudne obresti. seveda je to nevzdržno mapak zato se takih kreditov ne sme jemati in če jih že jelmješ pa če ti je nekdo pripravljen obrok zmanjšat na 900EUR imaš možnost ali greš v to in probaš nekako pridelati več. ali pa objaviš bankrot, samo tudi to ima posledice. in če boš čez 5 let spet potreboval 1800EUR zaslužil pa boš 900 boš na istem. seveda če bo sploh kdo še hotel posodit denar.
Mirkoca
29. 06. 2015 07.18
-2
Koliko njih zna gladko brati latinico?
Samo.Jst
29. 06. 2015 09.29
+1
PIKAPOLONICA1994
29. 06. 2015 06.08
+15
Kako ameriški kapitalizem lahko uniči in do temeljev poniža države in ljudi.....EU kot priden hlapec sledi njihovim smernicam in se vdinja kot ubogljiv pes. GRKI pojdite svojo pot in jim pokažite sredinec....Mi smo si sami krivi, ker smo "nakazali" denar kot pomoč..................NE, to je bilo samo dodatno zategovanje zanke okoli vratu njihovim državljanom. Hvala Alenka, ker nisi dovolila vstopa TROJKE v Slovenijo. Barabini bi nas do konca olupili...skupaj z domačimi neoliberalci.
mastablasta
29. 06. 2015 11.12
-1
ja pa si ne bi sposodili več kot so ustvarili pa ne bi imeli nobenih težav. ali pa če so si že sposodili več bi morali imeti nek načrt kako bodo vrnili oz. vračali. ne pa da imajo vedno manj denarja, pa še prej so knjige prirejali da bi zgledalo kot da veliko ustvarijo da so dobili nova posojila.
ONniON
29. 06. 2015 00.22
+15
tudi v sloveniji vse več ljudi živi v revščini enake smernice
Shisui
28. 06. 2015 22.42
+4
Pa kaj neki ste pričakovali? Grčija krvavo potrebuje marsikatero reformo, nekje bodo morali nabrati denar, da postanejo manj odvisni od tujega denarja. Saj pri nas ni nič drugače, vse države, katere gredo skozi obdobje recesije pobirajo več davkov in zmanjšujejo izdatke. No vse, razen Grčija še ne, kar pa vidimo kam je vodilo.
PIKAPOLONICA1994
29. 06. 2015 06.10
+10
...upam, da razumeš, da je vse to neoliberalno maslo in mi imamo take , ki jih podpirajo 100% in to na žalost na račun državljanov, ker od svojega dela ne bodo dali nič.
el capitan 1
28. 06. 2015 22.32
-4
Grčijo držijo v EU isključno zaradi strateško varnostnih razlogov, drugače bi jo že poslali hudiču žvižgat! A ne glede na to jo bodo vseeno, če se gosppod ta rdeči ne bo malce zavedel situacije. Ampak, ko bo na poti v rusijo, bo narod znorel, ker bodo videli koga so izvolili..........in kam jih je pripeljal. Vse to zaradi ležernosti in preprosto povedano lenobe! obenem pa še mislijo, da so kaj več, ker so grki! Žalost za vse!
piljan
28. 06. 2015 22.41
+9
Nekaj ti ni čisto jasno.Grčijo so do sem pripeljali desni.Zanimivo,pa je ,da imajo kljub desnim vladam do letos januarja,ogromno državnega premoženja.Seveda pa sem zato ,da vrnejo,se pa bojim,da bo to nemogoče.
karantanc90
28. 06. 2015 22.27
+6
Pred dnevi sem komentiral možen scenarij,... na žalost se uresničuje,.. še zelo malu ur nas loči do odprtja Shangajske borze, ki je že v petek beležila 7% padec po dogodkih ta vikend v EU in jutri zaprtih bankah v Grčiji si sploh nočem predstavljat padca borznih indeksov sem pa prepričan, da bo glede na dogajanje po svetu do tega prišlo,... obrestne mere za države bodo poskočile in kaj kmalu se bodo ostale članice PIGS znašle v enaki situaciji kot Grčija,.... tudi nas bo to prizadelo,... če mislite da ste videli recesijo leta 2008? to je bila praska to je pa začetek in Zlom Fiat valut. Edini valuti v kateri še verjamem sta zlato in kripto,... Pa lahko noč vam želim, Osebno pa imam ob sebi pet energijskih pijač in odprt program za trgovanje z delnicami,.... v trenutku ko se odpro gre vse v prodajo.
CastrumFF
28. 06. 2015 22.12
+2
Homice in muslice ven iz Evrope in bo pol problemov resenih!!
poslanka sexs
28. 06. 2015 22.16
+5
TUDI SLOVENIJO MORA EVROPA VEN VRC PA BO DOBRO ZA VSE
PIKAPOLONICA1994
29. 06. 2015 06.11
+8
...da, res je in to čimprej, dokler nas Ivan ne požre kot volk iz pravljice.
trimax
28. 06. 2015 22.08
+6
Če bi zadevo speljali kot Islandija, potem so naredili dobro, ampak mislim da dolg Grčije ni posledica šekulacij mednarodnega kapitala, pač pa enostavno dolgoletne prevelike javne porabe. V tem primeru imajo le dve možnosti. Naprej si izposojati pri Darth Wader - a - like posojilodajalcih, tako kot si je svoj čas baje naša nekdanja premijejka&company in vse skupaj odložiti za kakšno leto, ali pa vse skupaj postaviti na glavo takoj
poslanka sexs
28. 06. 2015 22.17
+3
GRKI NAJ RUSAM PRODAJO ZA VOJASKO BAZO EN OTOK IN BO EVROPA RESENA
AlternativeFacts
28. 06. 2015 22.26
+3
Rusi bi s kakšnim grškim otokom, še posebej bolj na vzhodu, dobili vpliv nad vzhodnim delom Sredozemlja. Praktično bi kontrolirali bližnji vzhod..če ne verjameš, poglej zemljevid....Nato bi pa fasal problem, ker bi se moral naslonit na Turke, ki so pa vemo kako zanesljivi.....
AlternativeFacts
28. 06. 2015 22.08
+12
Sedaj bomo pa pravljice bral+, kako so grki grdi in bruselj dober....Angelca je bila pa fatamorgana a kaj?
AlternativeFacts
28. 06. 2015 22.19
+1
Torej ti zagovarjaš, da se Grke še vedno kreditira? Grki so namreč zavrnili nadaljevanje brezglavega kreditiranja.
AlternativeFacts
28. 06. 2015 22.29
+3
Nevem, če praviš, da jaz podpiram lenobo grkov, grki pa so rekli stop brezglavem kreditiranju, potem mi pade samo to na pamet...podpiraš grško kreditiranje...Itaq bodo v buli, samo to bo njihov problem, ne moj/naš.
puspan
28. 06. 2015 23.05
+0
lavdan, spet serjes. "Grki so zavrnili nadaljevanje brezglavega kreditiranja". Dobro jutro tebi in tvojim Grkom. Kje pa ste bili pred 10 leti???
AlternativeFacts
28. 06. 2015 23.15
pušpan@ Je finančna pomoč kredit, ali je to darilo?
iGURT
29. 06. 2015 00.54
+3
Zavrnili so to kar so dosedanje vlade sprejemale brez vprašanja - in danes so zadolženi bolj kot so bili pred začetkom te kao "pomoči" ..
Jožajoža
28. 06. 2015 21.50
+20
vse več slovencev vas živ v revščini. pa vas nihče ne opazi.niti en prispevek ne govori o tem, niti en politik vas ne omenja,realnost pa je, da danes ni imelo dat kaj za pod zob 600 000 slovencev.
puspan
28. 06. 2015 22.04
+4
Dvojni Joza, daj ne seri. Tako nam gre slabo, da mladina zurira celo noc po Portorozu, razbija lokale in dela skodo vsepovsod. Najverjetneje zaradi tega, ker niso imeli kaj v usta dat, ker je bilo vse ze tako pijano, da lakote sploh cutili niso. Tuji turisti, ki nam polnijo blagajno, so se iz strahu v svoje sobe umikali. Vprasaj malo gostinske delavce, kaj se je dogajalo. Marsikaj sem slucano tudi sam videl.
CastrumFF
28. 06. 2015 22.14
+11
330.000 Slovencev lacnih na Karitasu. Podatki UMAR.
Tone 12345
28. 06. 2015 21.40
+6
pa a vi to razumete .reševanje neke grčije!Pa s čim v čem je to fora!!Pa saj oni imajo toliko turizma da se sami lahko rešijo in iztopijo iz eu!!za njih bi bilo sigurno boljše nekaj časa bi bila kriza potem bi pa začeli kasirat od turizma in se postavit na lastne noge kjer bi pogoje postavljali oni evropi!
kill_m_polo
28. 06. 2015 22.01
+4
Nekaj casa nazaj sem zasledil podatek, da Grcija pokasira samo 3x vec od turizma, kot mi. Vecina je na crno in drzava nima nic od tega. Zato se poudarja ucinkovito pobiranje davkov.
Krta?a 21
28. 06. 2015 21.35
+4
Pač prepozno.
PIERREBRICE
28. 06. 2015 21.32
+16
Če bi tale spisek upniških želja Grki sprejeli, potem so zabetonirani v suženjstvu za naslednjih petdeset let. Najpomembnejša vest ta konec tedna ni, da je grška vlada napovedala referendum, temveč to, da grška vlada ni sprejela ponudbe upnic. Drugi reševalni sveženj za Grčijo se bo torej iztekel v torek opolnoči, od srede pa bo Grčija brez programa in brez dostopa na trge, piše v britanskem časniku Financial Times kolumnist Wolfgang Münchau. Kot sem že večkrat dejal, je bila to edina racionalna odločitev, ki jo je lahko sprejela grška vlada. Program, ki so ji ga predlagale upnice, bi grško recesijo podaljšal za več let. Na kratek rok bi imel morda Grexit bolj negativne gospodarske posledice, ampak čez čas bi se razmere v Grčiji izboljšale. Ponudba upnic, ki so jo dale Grčiji, je bila gospodarska različica Dantejevega pekla. Grčiji pa bi prinesla popolno gospodarsko uničenje, piše Münchau.
kill_m_polo
28. 06. 2015 22.04
+1
Kaj bojo pa jedli po 01.07. ? Sploh pa ne razumem zakaj so si morali sposoditi toliko denarja ce trdijo, da lahko brez nas dosti bolje zivijo??!!??
puspan
28. 06. 2015 22.07
+2
Bayern2013, malo prevec St, Pauli Nachrichten beres. Za zbistritev raje preberi kaksen Die Welt, Frankfurter Allgemeine, ali Sueddeutsche Zeitung.
SajmnSays
28. 06. 2015 23.01
+3
majo domačo hrano...interna pridelava in koriščenje lastnih sredstev jih ne bo pustilo ravno stradat...