Tujina

Kaj je res? Je Ahmed Almuhamed terorist ali le izkoriščeno ime?

Pariz, 16. 11. 2015 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoske oblasti domnevajo, da bi bil lahko sirski potni list, ki je ležal v bližini mrtvega samomorilskega napadalca, podtaknjen. Že dejstvo, da je ležal v bližini trupla, ne pa na njem, naj bi pričalo o tem, da so ga podtaknili zato, da bi ga našli.

Sirski potni list, ki so ga našli ob posmrtnih ostankih samomorilskega napadalca v Parizu, bega francoske preiskovalce. ''Najbolj begajoče dejstvo je, da je bil potni list sploh tam,'' je povedal vir blizu francoskih oblasti. ''Dejansko ni bil na telesu terorista, oziroma, kar je ostalo od njega. Ležal je v bližini, kot da bi ga morali najti.''

Francoska policija meni, da je bil potni list, ki so ga našli v bližini samomorilskega napadalca, podtaknjen.
Francoska policija meni, da je bil potni list, ki so ga našli v bližini samomorilskega napadalca, podtaknjen. FOTO: Reuters

Potni list je pripadal 25-letnemu Ahmedu Almuhamedu. Oseba s tem imenom je v EU vstopila 3. oktobra s sirskim potnim listom, skupaj z 69 drugimi begunci, potem ko je njihov čoln potonil ob grškem otoku Leros, poroča The Independent.

Ideja, da je eden izmed teroristov mogoče sirski begunec, ki je vstopil v EU, je na noge postavila desno orientirane medije in politike po vsej Evropi. Odkritje naj bi utemeljilo trditve, da so se IS teroristi pomešali med tisoče beguncev, ki so letos vstopili v Evropo.

Francoske oblasti trdijo, da nimajo nobenega dokaza, da je samomorilski napadalec – eden izmed treh, ki so se razstrelili na stadionu – prav Almuhamed. Obveščevalni viri v ZDA so povedali, da obstaja sum, ali je potni list sploh pristen. Številka dokumenta naj bi bila napačna, ime pa naj ne bi ustrezalo fotografiji.

Pariška policija naj bi domnevala, da so potni list, skupaj še z enim, ki so ga našli na kraju napada, ponaredili v Turčiji. Tam naj bi bil znani črni trg s ponarejenimi sirskimi potnimi listi. Vendar to še vedno ne pomeni nujno, da moški, ki je v Grčijo vstopil kot begunec, ni moški, ki se je razstrelil.

Francoski preiskovalci se bojijo, da je ''podstavljanje'' potnega lista del sofisticirane vojne propagande, ki jo igra IS. ''Tukaj so tri možnosti,'' je povedal nek vir. ''Gre za moškega, katerega ime je na potnem listu. Gre za lažnega begunca, ki je potoval z lažnim potni listom. Ali pa je nekdo drug in so lažni potni list pustili tam načrtno, da bi zanetili zmedo.''

Moški, ki je potoval kot Ahmed Almuhamed je v Grčijo vstopil še z enim moškim, Mohamedom Almuhamedom, ki naj bi bil njegov brat. Ahmed je nato, po poročanju srbskih oblasti, čez štiri dni prečkal makedonsko mejo.

Tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva je sporočila, da so moškega registrirali v begunskem kampu Opatovec 8. oktobra, nakar je vstopil na Madžarsko, od tam pa v Avstrijo. Avstrijske oblasti so v soboto vztrajale, da o njem nimajo nobenega podatka.

Ursula von der Leyen, nemška obrambna ministrica, dvomi, da je Almuhamed, kdorkoli je že bil, sodeloval v napadu. Dejala je, da bi bilo narobe povezovati begunsko krizo s terorističnimi grožnjami. ''Terorizem je tako dobro organiziran, da mu ni treba tvegati … kot je velikokrat smrtno nevarno prečkanje morja.''

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja