Tujina

Kaj nam prinaša leto podgane?

Peking, 07. 02. 2008 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska je vstopila v novo leto – leto podgane. Praznovanje je zaznamovalo predvsem slabo vreme.

Vstopili smo v leto podgane.
Vstopili smo v leto podgane. FOTO: Reuters

Kitajska praznuje vstop v novo leto, leto podgane, po lunarnem koledarju. Vstop v novo leto pa je zaznamovalo predvsem slabo vreme z obilnim sneženjem, ki je ustavilo promet v državi in številnim onemogočilo praznovanje novega leta ob svojih najbližjih.

Čeprav se je vreme v zadnjem trenutku popravilo, pa so v nekaterih delih države gospodinjstva še vedno brez elektrike. Da bi ohrabrila državljane, sta se v najbolj prizadete dele odpravila tudi predsednik Hu Jinato in premier Ven Džjabao. “Veliko smo izgubili v vremenski katastrofi. Vendar smo tudi dobili veliko – pogum, voljo in zmožnost premagati ovire,” je povedal Ven.

Sneg je v osrednjem in južnem delu Kitajske padal vse od začetka januarja, zaradi česar so bile uničene številne hiše, ustavljene pa so bile tudi cestne in železniške povezave. Čeprav se je vreme končno umirilo, je bilo za številne prepozno, saj se niso mogli vrniti domov v prazničnem času. To je še posebej prizadelo številne delavce, ki imajo le ob kitajskem novem letu priložnost obiskati domače.

Ob kitajskem novem letu so potekale številne prireditve.
Ob kitajskem novem letu so potekale številne prireditve. FOTO: Reuters
Podgana je prvi od 12 živalskih znakov kitajskega horoskopa, zato predstavlja nov začetek, kar bi se lahko po napovedih kitajskih vedeževalcev odražalo v zamenjavah v vodstvu v ZDA, Rusiji in na Tajvanu. Podgana tudi simbolizira "razcvet romantike", kar pomeni, da bo leto vzpodbujalo romantiko, pa tudi spolne škandale.

Vstop v kitajsko novo leto je najpomembnejši praznik Kitajcev, pa tudi drugih narodov v vzhodni Aziji. Praznovanje se tradicionalno začne na prvi dan lunarnega meseca po kitajskem koledarju in konča 15. dan. Prvi dan kitajskega novega leta je čas, ko družine obiščejo starejše in najbolj zrele člane razširjene družine, ponavadi gre za starše, stare starše ali celo prapra starše. Obvezno je prižiganje dišečih palčk, zelo priljubljene pa so tudi petarde in ognjemeti.

Kitajski vedeževalci napovedujejo, da bo letošnje podganje leto v znamenju mednarodnih napetosti, naravnih in letalskih nesreč ter pretresov na borzah. Ob tem opozarjajo, da kitajski koledar sledi 60-letnemu ciklusu, tako da bi lahko bilo letošnje leto podobno zgodovinskemu letu 1948, ko je npr. nastala država Izrael in se je začela blokada Berlina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

og_bobycar@hotmail.com
07. 02. 2008 17.39
mja... to ti pa naredi Zahod an ;) tem več tem bolj je nš moto v EU ;p
minnaema@yahoo.com
07. 02. 2008 16.13
hM ali ste zares prepričani, da je od 07.februarja 2008. dalje na Kitajskem leto PODGANE, sicer Kitajci praznujejo velike praznike kakor je 07.02.2008. in ekvivalentno veliko bolj koherentno kakor si to mi predstavljamo....saj oni so zelo družinski in jim altruizmem NI tuja, tudi onim, kateri se obdarujejo z eno ali dvemi pomarančami, pri nas pa takšen pohlep in tekmovalnost.....iracionalno kajne?