Tujina

Kako se izračuna dvotretjinska večina? Orban gre na sodišče

Bruselj/Budimpešta, 19. 10. 2018 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Madžarska je na Sodišču Evropske unije vložila zahtevo za razveljavitev odločitve Evropskega parlamenta, ki je septembra proti Madžarski sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih vrednot, je sporočilo sodišče s sedežem v Luksemburgu. Budimpešta trdi, da glasovanje ni bilo v skladu s pravili.

Orban in Juncker
Za začetek postopka sta morali glasovati dve tretjini poslancev. Za je glasovalo 448 poslancev, 197 jih je bilo proti, 48 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Slednjih glasov se praviloma pri beleženju rezultatov ne upošteva. Če bi se upoštevalo tudi vzdržane glasove, ki bi se jih vštelo v kvoto nasprotnikov poročila, bi za dvotretjinsko večino zmanjkalo 14 glasov.

Budimpešta zdaj trdi, da poslovnik Evropskega parlamenta določa, da je za potrditev postopka v skladu s 7. členom treba upoštevati tudi vzdržane glasove.

Zakaj "vojna" med Brusljem in Budimpešto?

Madžarska se je pod drobnogledom evropskih poslancev znašla zaradi poročila o razmerah na Madžarskem, kjer naj bi bile kršitve temeljnih evropskih vrednot tako velike, da so se zvrstili pozivi k sprožitvi 7. člena pogodbe EU, ki med drugim predvideva odvzem glasovalne pravice. Madžarska je pod drobnogledom predvsem zaradi imigrantske politike in pritiska na demokratične institucije, akademske ustanove in medije.

Zakaj takšen boj vrednot znotraj Evrope? Pojasnjuje strokovnjak Jacques Rupnik.

Madžarski premier Viktor Orban je v nagovoru v Evropskem parlamentu poročilo zavrnil kot "žalitev", "izsiljevanje" in "obsodbo" Madžarov, ker ne želijo živeti v "državi migrantov". Dejal, je, da zavrača proimigrantske sile Evropske unije: "Madžarska se ne bo podredila temu izsiljevanju, ampak bo zaščitila svoje meje, ustavila ilegalne migracije in zaščitila svoje pravice."

Kaj poročilo očita Madžarski?

1. Zlorabljanje migrantov

Poročilo, ki ga je s kolegi spisala poslanka nizozemskih Zelenih Judith Sargentini pravi, da Madžarska na meji zlorablja migrante in prosilce za azil, državi očita restriktivno mejno politiko in onemogočanje dostopa migrantom do azilnega postopka.

2. Omejevanje medijske svobode

Poročilo trdi, da država ne zagotavlja medijske svobode, prav tako naj bi država določenim medijem ovirala dostop do informacij. Prav tako naj bi medije izkoriščala za svoje namene. Med drugim poročilo izpostavlja revijo Figyelő, ki je objavila seznam 200 "plačancev" Georgea Sorosa, ki naj bi skušali strmoglaviti vlado. Med njimi je bilo veliko sodelavcev nevladnih organizacij.

3. Korupcija in konflikt interesov

Država naj bi nepravilno poslovala, pojavljali naj bi se korupcija in nepotizem, med drugim izpostavljajo posel o javni razsvetljavi, ki je šel v roke podjetju, s katerim je takrat upravljal preierjev zet. Prav tako naj vidni politiki ne bi bili iskreni glede svojega premoženja.

4. Slaba zaščita zasebnosti in podatkov

Država naj bi nadzirala komunikacijo zavoljo nacionalne varnosti, kar naj bi vladnim agencijam omogočalo množično prestrezanje komunikacije.

5. Stereotipni odnos do žensk

Poročilo izpostavlja zaskrbljujoč položaj žensk v madžarski družbi, pri čemer se sklicuje tudi na poročilo odbora ZN za človekove pravice. Prav tako naj bi bilo v državi slabo poskrbljeno za žrtve družinskega nasilja.

6. Volilni sistem

Aprilske volitve, na katerih je zmagal Orban, naj bi bile zaznamovane zaradi slabe medijske svobode, poročanje naj bi bilo polarizirano, manjkalo naj bi mu kritične analize.

7. Kršitve ustave

Država naj bi kršila pravice civilne družbe. Med temi akcijami poročilo izpostavlja gonjo proti bogatašu madžarskih korenin Georgeu Sorosu, njegovo platformo madžarska vladajoča politika opredeljuje kot gojišče lažnih in škodljivih idej.

Kaj je člen 7?

Sedmi člen pogodbe Evropske unije opredeljuje postopek, s katerim je mogoče določeni članici EU odvzeti določene pravice. Države članice iz povezave sicer ni mogoče izključiti.

Proces ...

Mehanizem se sproži s predlogom Komisije, Parlamenta ali dveh tretjin članic, da neka država "jasno krši vrednote EU".

Predlog mora doživeti dvotretjinsko podporo v Evropskem parlamentu.

"Obtožena država" odgovarja Evropskemu svetu, ki lahko izda priporočila in glasuje o kršitvah.

Če so kršitve potrjene, potem Komisija ali dve tretjini držav članic z dvotretjinsko podporo Parlamenta državo spet pokliče na zagovor. Evropski svet mora nato odločiti soglasno, če želi nadaljevati na naslednjo stopnjo.

Takrat glasujejo s kvalificirano večino o suspenzu pravic obtoženi državi, vključno z glasovalnimi pravicami, dokler ta ne izpolni svojih obveznosti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragonball
19. 10. 2018 20.38
-3
Tega ksenofoba postavit pred sodišče, nato pa v samico do kraja življenja. Treba je gradit MOSTOVE, ne pa ZIDOVE!!
Hrenko
19. 10. 2018 17.10
+0
tale Evropska Unija se je iz dobrega štarta prelevila v neko levaško abominacijo, ki prezira vse, kar je dobrega
nikhrast
19. 10. 2018 16.34
-1
Pa bo kdo izračunal kdaj bodo Madžari izumrli, nataliteta nizka, emigracija pa visoka, posebno mladih.
klenoo
19. 10. 2018 15.46
+14
Bravo madzari, vsaka cast!!!
Jogi
19. 10. 2018 15.45
+27
madžari kršijo evropske sporazume,hrvati pa ne ???j tako evropo!
Banion
19. 10. 2018 15.13
-5
In to je vzor našđega Janeza, SI PREDSATAVLJATE KAJ NAS ČAKA ČE PRIDE NA OBLAST.
TOX6
19. 10. 2018 15.09
+7
zaradi takih v madžarsko pritekajo naložbe v milijardah evrov. v slo je edina samonaložba ki jo bo rdeči režim iztisnil iz davkoplačevalcev v drugi tir in še to dokler ne bo zemljarič dobil vse potrebna zagotovila da bo materijal in dokumentacija od izkopa tinelov zagotovljen za umeti otok blizu žusterne???
Hasan
19. 10. 2018 15.02
-15
Lažni domoljub,ki kuje svoj dobiček na širjenju sovraštva.Volilci mu nasedajo,on in njegova ožja klika,pa si veselo bašejo žepe.
hop.cefizelj
19. 10. 2018 15.02
+20
ja sej zatu ga pa hočjo zje.... ker človk ma hrbtenico. Tam ni tko ko pr naših nevretenčarjih, ko jih lahk vsak ko ma 3 minute cajta"od uzadi"
Razumnež
19. 10. 2018 14.58
+24
Orban nikar se ne sekiraj... Pač ne upoštevaj evropskega sodišča. Če Hrčkom ni nič, potem tudi vi ne boste trpeli posledic.
murinar
19. 10. 2018 14.07
+39
Junker kako žejni išijas ?
Romantik
19. 10. 2018 13.59
+46
edini pokončni desničar v Evropi, take rabimo v Sloveniji, ne pa manekene in komedijante na čelu države
Pan1
19. 10. 2018 13.59
+35
Orban drži se. Imaš edini v Evropi ajere večje od Vseh. Bravo Madžari bravo Orban.
BUONcaffee
19. 10. 2018 13.42
-28
Hi, hi, ..... Orbanu ne gre najbolje. Je pozabil, da je v EU.
flatearth
19. 10. 2018 13.17
+62
Juncker Orbana sigurno ne "šlata" po riti kot naše klečeplazce,
Jogi
19. 10. 2018 15.42
+5