Tujina

Kako tesni so slovensko-britanski odnosi?

Ljubljana, 22. 03. 2017 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija v Veliko Britanijo več uvozi kot iz nje izvozi, tja se je preselilo več Slovencev kot Britancev k nam, britanska podjetja so pri nas zaposlovala 2100 ljudi, slovenska pri njih pa le 15. To je le nekaj podatkov, ki odslikavajo odnose s članico EU, ki povezavo zapušča.

Britanski so konec junija presenetljivo izglasovali odhod iz Evropske unije, konec marca bo postopek izstopa tudi uradno stekel. Brexit je torej dejstvo, a kaj to pomeni za Slovenijo in njeno gospodarstvo? Za lažje razumevanje in predvidevanje je statistični urad (SURS) pripravil pregled najpomembnejših kazalcev. 

Britansko gospodarstvo je peto največje na svetu in za nemškim drugo največje v EU, brexit pa je eden največjih izzivov, s katerim se je morala ta skupnost držav spopasti doslej, so poudarili slovenski statistiki. »Z izstopom Združenega kraljestva se bo populacija EU zmanjšala za 65,4 milijona prebivalcev, kar je 12,8 % celotne zdajšnje populacije EU. Ozemlje EU se bo zmanjšalo za približno 5,5 %,« so navedli.

Skupni evropski trg je bil v letu 2016 najpomembnejši britanski izvozni partner, medtem ko je EU več kot na Otok izvozila v Nemčijo, Francijo in ZDA. "Združeno kraljestvo je po začasnih podatkih Eurostata v letu 2016 izvozilo za 369,9 milijarde evrov, uvozilo pa za 574,5 milijarde evrov blaga. Od tega je izvoz na skupni trg EU znašal 175,5 milijarde evrov (ali 47,4 % celotnega izvoza Združenega kraljestva), uvoz pa 290,3 milijarde evrov (ali 50,5 % celotnega uvoza Združenega kraljestva)," pravijo statistični podatki. Britanska trgovinska bilanca z EU je bila v zadnjih desetih letih vseskozi negativna, zunanjetrgovinski primanjkljaj pa je v zadnjih dveh letih presegel mejo stotih milijard evrov. Sicer pa so Britanci lani izvozili in uvozili največ avtomobilov in zdravil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.



V letu 2016 je bila najpomembnejša britanska partnerica v EU Nemčija, poleg nje pa tudi Nizozemska, Francija in Belgija. Blagovna menjava s Slovenijo je majhna. Slovenija je v letu 2016 po začasnih podatkih izvozila v Veliko Britanijo izvozila za  531,1 milijona in uvozila za 367,7 milijona evrov blaga. Od leta 2000 Slovenija pri trgovanju z Veliko Britanijo beleži presežek, ki je v povprečju znašal nekaj več kot 120 milijonov evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.



Britanska podjetja pri nas in slovenska v Veliki Britaniji

Zadnji podatki so za leto 2014. Takrat je v Sloveniji delovalo 163 podjetij v večinski britanski lasti, zaposlovala pa so 2100 ljudi. V istem obdobju je imelo deset slovenskih podjetij v Veliki Britaniji 15 zaposlenih.

"Združeno kraljestvo je tudi ena od destinacij, kamor se odseljujejo prebivalci Slovenije. V letu 2015 se je v to državo odselilo 553 prebivalcev Slovenije od skupno 14.913 odseljenih. Združeno kraljestvo je bilo v navedenem letu sedma največkrat izbrana država med tistimi, v katere so se v 2015 odseljevali prebivalci Slovenije (prvi dve pa sta bili Nemčija in Avstrija). 170 prebivalcev pa se je v 2015 iz Združenega kraljestva priselilo v Slovenijo," so na Sursu dodali še en zanimiv podatek.

Primerjava med Slovenijo in Veliko Britanijo.
Primerjava med Slovenijo in Veliko Britanijo. FOTO: Surs
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
22. 03. 2017 20.20
Britanci se ne bojo selili k nam nikoli, saj vejo da tukaj ni kruha
puspan
22. 03. 2017 17.10
+1
So pač, kot so. Do danes neproblematični in enostavni, a se bodo od Brexita spremenili, saj bodo morali kupci Jaguarjev, R&R, Aston Martin, Bentleyev in ostalih avtomobilov v bodoče zopet plačevati carinske dajatve. Enako bo veljalo tudi za drugo stran. Kdo bo imel pri tem več škode, me sploh ne zanima, saj so se odločili, kot so se.
Uporabnik113189
22. 03. 2017 14.31
+3
Naši odnosi z britanci so bolj ali manj enostranski. Večina belih ovratnikov in drugih strokovnjakov za perilo in pranje ter naše bančništvo se je tja preselila in odnesla tudi kapital ( ki se vrača v obliki naložb). Menda so na višji kulturni stopnji tam, le malce je nerodno, ker večina že prevladuje islam, pa indijci, stari jerry-jii pa se selijo k nam. Znano je namreč da pravo tam deluje nekoliko drugače od našega rimskega ( če imaš dovolj pod palcem si oprostilnio sodbo lahko kar kupiš), Če iz tebe izmamijo denar s prevaro, gre za popolnoma normalen posel. Skratka tam cveti množica raznih svetovalcev in vlagateljev, poslovni model pa prevladuje azijskii, kdo bo koga bolj. So pa obetavni za izvoz hrane, ker vse uvozijo, žal tu nismo kakšen faktor, saj tudi mi ne pridelamo za sebe dovolj, oziroma skoraj nič. Uvozili pa smo njihov jezik in to zelo uspešno, tudi glasbo.
spet-sam-jest
22. 03. 2017 13.59
-8
Ma bi biu skor cajt, de bi tud mi šli iz EU, pa šli u španovijo z Madžari, Polaki, Slovaki in Čehi. Pa še okol tele familje iz Sirije, k morjo vn iz SLO. Sj ne deb si jih ne vem kolk želu tuki, sam če se že hočjo it kkšne kvote in človekolubnost, nej takele obdržijo, če že glih kerga morjo. Sam zgleda de zgleda tale familja preveč normalno, tle rabmo pa zgleda sam kosmate 30 letne otroke brez spremstva, al kaj?