'Kakšen dan za ljubezen, kakovost življenja in spoštovanje'

Avstralski parlament je sprejel zakon o legalizaciji porok istospolnih parov, potem ko so Avstralci to odločno podprli na referendumu po pošti. Proti so glasovali le štirje poslanci. Za dokončno uveljavitev je potreben le še podpis generalnega guvernerja Petra Cosgrova, ki v Avstraliji zastopa britansko kraljico Elizabeto II.

Avstralski parlament je danes, v 150-članskem spodnjem domu parlamenta, le s štirimi glasovi proti sprejel zakon o legalizaciji porok istospolnih parov.

Izglasovanje zakona, ki spreminja zakonsko "zvezo med moškim in žensko" v "zvezo dveh oseb", so poslanci sprejeli z aplavzom, objemi in praznovanjem.

"Kakšen dan za ljubezen, kakovost življenja in spoštovanje," je sprejem zakona komentiral premier Malcolm Turnbull.

Pred sprejemom je bilo sicer vloženih tudi nekaj amandmajev, med njimi taki, ki naj bi "zavarovali verske svoboščine", a so bili na koncu zavrnjeni.

Za dokončno uveljavitev je zdaj potreben le še podpis generalnega guvernerja Petra Cosgrova, ki v Avstraliji zastopa britansko kraljico Elizabeto II. To naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh.

Istospolne poroke v Avstraliji

Avstralija je 24. država, ki je sprejela zakon o legalizaciji istospolnih porok. (Foto: AP)

Po več kot desetletju razprave, ki je delila avstralsko družbo, so Avstralci novembra na poštnem glasovanju z 62 odstotki glasov podpore poroke istospolnih parov podprli. Na glasovanju je skupno sodelovalo 12,7 milijona od skupno 16 milijonov volilnih upravičencev.

Avstralski premier Turnbull je tedaj napovedal, da je izid glasovanja jasen in da bodo zakonodajo za izenačitev pravic sprejeli do božiča.

Avstralija je zdaj 24. država, ki je sprejela tovrstni zakon, poroča CNN. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 6
 
ONniON 07.12.2017 17:09:08
slovenija ni avstralija hvalabogu 1
Več komentarjev