Tujina

'Kakšen dan za ljubezen, kakovost življenja in spoštovanje'

Canberra, 07. 12. 2017 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Avstralski parlament je sprejel zakon o legalizaciji porok istospolnih parov, potem ko so Avstralci to odločno podprli na referendumu po pošti. Proti so glasovali le štirje poslanci. Za dokončno uveljavitev je potreben le še podpis generalnega guvernerja Petra Cosgrova, ki v Avstraliji zastopa britansko kraljico Elizabeto II.

Avstralski parlament je danes, v 150-članskem spodnjem domu parlamenta, le s štirimi glasovi proti sprejel zakon o legalizaciji porok istospolnih parov.

Izglasovanje zakona, ki spreminja zakonsko "zvezo med moškim in žensko" v "zvezo dveh oseb", so poslanci sprejeli z aplavzom, objemi in praznovanjem.

"Kakšen dan za ljubezen, kakovost življenja in spoštovanje," je sprejem zakona komentiral premier Malcolm Turnbull.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred sprejemom je bilo sicer vloženih tudi nekaj amandmajev, med njimi taki, ki naj bi "zavarovali verske svoboščine", a so bili na koncu zavrnjeni.

Za dokončno uveljavitev je zdaj potreben le še podpis generalnega guvernerja Petra Cosgrova, ki v Avstraliji zastopa britansko kraljico Elizabeto II. To naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh.

Avstralija je 24. država, ki je sprejela zakon o legalizaciji istospolnih porok.
Avstralija je 24. država, ki je sprejela zakon o legalizaciji istospolnih porok. FOTO: AP

Po več kot desetletju razprave, ki je delila avstralsko družbo, so Avstralci novembra na poštnem glasovanju z 62 odstotki glasov podpore poroke istospolnih parov podprli. Na glasovanju je skupno sodelovalo 12,7 milijona od skupno 16 milijonov volilnih upravičencev.

Avstralski premier Turnbull je tedaj napovedal, da je izid glasovanja jasen in da bodo zakonodajo za izenačitev pravic sprejeli do božiča.

Avstralija je zdaj 24. država, ki je sprejela tovrstni zakon, poroča CNN. 
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
07. 12. 2017 17.09
-3
slovenija ni avstralija hvalabogu 1
kapljač1
07. 12. 2017 14.30
+0
Tisti , ki so "normalno spolni", se ga nikoli tako ne glumijo v javnosti , kot to počno "istospolni". Počasi bo treba to "spolno cirkusantstvo" pripeljati v "mirnejše vode", da "človeška perverznost " ne bo toliko opazna
Heretik1
07. 12. 2017 15.40
+1
Ni nujno! Vojaška parada, gasilska parada, maturantski ples, katoliška procesija... Vsi našteti se imajo za "normalno" spolne, pa se vseeno šopirijo v javnosti!
AlternativeFacts
07. 12. 2017 11.31
+1
"Et tu Brute"... pardon Avstralija :)) Našim pravičnežem se mora danes svet podirati....Kaj jim sploh še ostane za zgled? Severna Koreja, Savdska Arabija, Afganistan....hmmmm sami lepi primerki....
Heretik1
07. 12. 2017 11.06
-1
Baje da so Primc, Zevnikova in Likovićeva že cisto na koncu z živci!
kapljač1
07. 12. 2017 14.35
+1
Istospolnih imajo ti trije, zadost v vsaki cerkvi, in vsakem samostanu, trikrat preveč. Sam za tista vrata oni ne gledajo. Je ja podobno, kot če bi v lastni hiši hodil naokoli zgolj "gluhomiže" ( Zaprtih oči in ušes)