Tujina

Kambodža se bo znebila enega od ustanoviteljev Pirate Baya

Phnom Penh, 04. 09. 2012 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prijetega Gottfrida Svartholma Warga bodo kamboške oblasti deportirale v državo, ki ima s Švedsko sklenjen sporazum o izročanju državljanov. Švedska je namreč za Svartholmom razpisala tiralico, ker se ni javil na prestajanje enoletne zaporne kazni.

V nedeljo so v kamboškem mestu Phnom Penh na podlagi mednarodne tiralice prijeli enega od ustanoviteljev spletne strani The Pirate Bay, 27-letnega Gottfrida Svartholma Warga.

Ustanovitelji Pirate Baya, Neij, Svartholm in Sunde (od leve proti desni) zanikajo krivdo.
Ustanovitelji Pirate Baya, Neij, Svartholm in Sunde (od leve proti desni) zanikajo krivdo. FOTO: Reuters

Kamboške oblasti pa so se danes odločile, da bodo Svartholma "po ovinkih" izročili Švedski. Državi namreč nimata sklenjenega medsebojnega sporazuma o izročanju državljanov, zato Svartholma ne morejo izročiti neposredno Švedski. Kot kaže, ga bodo deportirali v državo, s katero ima Švedska sklenjen sporazum o izročanju državljanov. Kamboške oblasti trdijo, da so se tako odločili na podlagi dokumentov, ki so jim jih posredovali Švedi.

Švedske oblasti so mednarodno tiralico izdale v začetku letošnjega leta, ko se Svartholm ni zglasil na prestajanju enoletne zaporne kazni.

Svartholm in soustanovitelji priljubljene strani za prenašanje torrentov, Fredrik Neij in Peter Sunde ter Carl Lundstroem, so bili namreč leta 2009 obtoženi zaradi kršenja avtorskih pravic. Po pritožbi je bila njihova zaporna kazen leta 2010 z enega leta skrajšana na štiri do deset mesecev, plačati pa bi morali tudi okoli pet milijonov evrov kazni zaradi škode, ki naj bi jo povzročili glasbeni in filmski industriji. Njihovi odvetniki so se pritožili tudi na to razsodbo, a jo je švedsko vrhovno sodišče zavrnilo. Četverica namerava zdaj primer poslati na Evropsko sodišče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BackHack
07. 09. 2012 12.55
+1
pametno... ljudi z znanjem treba zapret, da bodo lahko vsiljevali svojo voljo ljudem brez mozga... zaj pa še to: "Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor." in kako naj nekoga vzpodbudim k sovraštvu, nasilju ali nestrpnosti, če moderatorji 24ur zvesto brišejo njim neprimerne komentarje... ... v primerih torrenta pa lepo piše... lastniki ne odgovarjajo za objave uporabnikov. vsak uporabnik je sam odgovoren za vsebino, ki jo nalaga... in ob registraciji oz uporabi spletne strani se s tem strinjaš... če bi bilo vse tako črno belo bi lastniki FBja bli vsi zaprti... lobisti so tud svojga dnarja vredni...