Tujina

Kanada: Nadčloveški napori gasilcev in mati narava zadržali ognjene zublje

Alberta, 09. 05. 2016 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prizori iz Kanade, kjer ogenj uničuje vse pred seboj, so grozljivi. Na srečo zaradi ognja ne beležijo smrtnih žrtev. Dve osebi sta sicer umrli v prometni nesreči med množično evakuacijo prebivalcev. Požar že obravnavajo kot najdražjo naravno katastrofo v zgodovini Kanade.

Požar je v nedeljo popoldne zajemal 1610 kvadratnih kilometrov površine, kar je več kot v soboto, a vseeno 400 kvadratnih kilometrov manj, kot so predvideli za nedeljo.

V mestu Fort McMurray, ki leži v kanadski provinci Alberta, je vse uničeno. Poslanec David Yurdiga, ki je obiskal prizadeto območje, je dejal, da bodo najverjetneje potrebna leta, da bi mesto znova normalno zaživelo. Uničeni so domovi, infrastruktura, gospodarstvo, izgubljena so delovna mesta.

Razseljenih je več kot 100.000 ljudi, za katere se sploh ne ve, kam se bodo vrnili, saj so ostali brez vsega.

Yurdiga je sicer dejal, da je pogorelo okoli 20 odstotkov hiš, preostali domovi še stojijo. A na območju še naprej vladajo nepredvidljive razmere, tako da se prebivalci še vedno ne smejo vrniti na svoje domove. "Torej, veste kaj? Je v bistvu veliko bolje, kot sem mislil, da je," je bodril prisotne.

V bližini mesta Fort McMurray
V bližini mesta Fort McMurray FOTO: AP
Evakuirani prebivalci so začasno nastanjeni v študentskih domovih v Edmontonu ali Calgaryju. V Edmontu so že organizirali pouk za otroke, ki so morali zbežati s svojih domov.

Požar divja že en teden, so pa včeraj oblasti sporočile, da se širi malce počasneje, kot so najprej predvidevale. Izdano je bilo namreč opozorilo, da bodo ognjeni zublji konec tedna zaradi močnega vetra in suše pridobili nov zagon.

Vodja gasilcev Chad Morrison, da jim je pomagala tudi mati narava, tako da so ogenj zadržali na črti mesta Fort McMurray. Gasilci že sedem dni vlagajo nadčloveške napore, da bi omejili in nadzorovali ognjene zublje. Morrison je dodal, da bi lahko trajalo še nekaj mesecev, da bi ogenj popolnoma zadušili. Le konkretne padavine bi lahko popolnoma ustavile njegovo divjanje.

Veter usmerja ogenj proč od naselij, a še vedno grozi sosednji provinci Saskatchewan.

Oblasti so prebivalce province Saskatchewana in kanadskega teritorija Northwest Territories opozorili, naj imajo zaprta okna in vrata, saj dim vpliva na slabšo kakovost zraka.

Brez smrtnih žrtev zaradi ognja

V bližini mesta Fort McMurray
V bližini mesta Fort McMurray FOTO: AP

Kanadske oblasti pravijo, da ogenj ni terjal smrtnih žrtev. Sta pa dve osebi umrli v prometni nesreči, ki se je zgodila med množično evakuacijo prebivalcev.

Požar že obravnavajo kot najdražjo naravno katastrofo v zgodovini Kanade.

Gre tudi za provinco, ki je bogata z nafto, katere črpanje so že ustavili, delavce pa prav tako evakuirali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 05. 2016 17.01
+1
Radi poudarjajo, da ni nobene smrtne žrtve zaradi požara, ... v bistvu še nobene niso našli, kar pa še ne pomeni, da morda ne bodo. In zakaj neki je potrebno otroke v takih razmerah obremenjevati s šolo (in ločevati od staršev), itak ne prisotni (razen fizično) in sodelovali. Sicer pa v takih okoliščinah, kot tudi sredi potresa, ipd. ni pričakovati da bodo straši sledili sistemu, ... določene zadeve imajo prednost.
virus22
09. 05. 2016 09.44
-3
Tam imajo lepo vroce vreme kle pr nas pa se vedno mraz dez se vlece ze od novembra katastrofa
pingvinislo5
09. 05. 2016 09.41
+11
zakaj imam občutek, da je vladi najbolj škoda prizadetih naftnih območjih, ne pa mest in ljudi?
Gregor Novak
09. 05. 2016 10.14
+3
Ramzess
09. 05. 2016 17.02
+2
Saj, že manipulirajo, da škode manj kot so mislili, ... politika pač, nič neobičajnega.
Jocipros
09. 05. 2016 09.25
-9
A ste kdaj že videli, kako gori gozd? Prav gotovo tako ne, kot je na fotografiji. Tako gori samo nafta. Če bu gorel gozd, bi že zdavnaj pogorel, nafta pa ne... sicer je pa to nadaljevanje Pariza in Bruslja, delo iluminatov in sionistov...
nikhrast
09. 05. 2016 15.16
Nafta polja niso bila prizadeta, si sploh predstavljaš kako velika je Kanada, sama hosta.