Tujina

Kanada uvedla povračilne carinske ukrepe proti ZDA

Ottawa/Washington, 30. 06. 2018 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
52

Kanada je v petek uresničila grožnjo in zaradi carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA uvedla povračilne carine na ameriške izdelke, uvožene v Kanado, med drugim na pomarančni sok, kečap, toaletni papir in drugo blago, vključno z jeklom in aluminijem. Kanada je obenem dodatno zaščitila dva gospodarska sektorja z 1,5 milijarde dolarjev pomoči.

Kanada je uresničila svojo napoved o povračilnih ukrepih zaradi ameriških carin.
Kanada je uresničila svojo napoved o povračilnih ukrepih zaradi ameriških carin. FOTO: AP

Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland je dejala, da ni bilo drugega izhoda kot odgovoriti na ameriške ukrepe. "Mi ne bomo zaostrovali in ne bomo popustili," je izjavila v Hamiltonu, obkrožena z jeklarji, in ZDA pozvala, naj odnehajo s svojimi carinami.

Seznam 250 ameriških proizvodov za dodatne carine je oblikovan s pogledom na ameriške kongresne volitve, saj meri na zvezne države, kjer Donald Trump uživa podporo. Ameriško jeklo bo ocarinjeno s 25 odstotki, aluminij pa z desetimi, tako kot je Trump ocarinil kanadsko jeklo in aluminij.

Tako kot v ZDA tudi v Kanadi poslovneži vlado opozarjajo, da bo trgovinska vojna med državama škodljiva. Trump je prepričan, da lahko ZDA v tem le zmagajo, saj imajo skoraj z vsem svetom zunanjetrgovinski primanjkljaj. Glede Kanade ima morda celo prav, saj gre od tam v ZDA kar 75 odstotkov celotnega izvoza države.

Vendar pa večine Kanadčanov to ne zanima in trdno podpirajo ukrep svoje vlade, katere predstavniki so celo odklonili povabilo na proslavo dneva neodvisnosti ZDA 4. julija v veleposlaništvu ZDA v Ottawi.

Newyorški borzni indeksi so v petek sklenili trgovalni teden v rdečih številkah, saj je vlagatelje začele skrbeti posledice trgovinske politike predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je prepričan, da bo z višjimi carinami uspel zmanjšati zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA

Kanada in ZDA na leto izmenjajo za 673,9 milijarde dolarjev blaga in storitev in ZDA so imele lani celo 8,4 milijarde dolarjev presežka. Kanadčani tudi množično obiskujejo ZDA, vendar se je zaradi Trumpa začela javna kampanja za bojkot, dokler se vodja južne sosede ne spametuje. Še vedno je namreč v živem spominu Trumpovo nesramno vedenje na nedavnem vrhu držav G7 v Kanadi in njegove kritike premierja Justina Trudeauja.

Trumpa to ne zanima in na svojih nastopih po ZDA redno napada severno sosedo kot nepošteno glede trgovine. Če bi spremljal statistiko lastne vlade, bi sicer lahko ugotovil, da so imele ZDA lani za dve milijardi dolarjev presežka v trgovini z železom in jeklom, Kanada pa je največji kupec ameriškega jekla, saj odkupi kar 50 odstotkov izvoza ZDA.

Trump zanikal, da razmišlja o izstopu iz WTO

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem zanikal poročanje medijev, da se nameravajo ZDA umakniti iz Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Novinarjem na predsedniškem letalu je dejal, da o umiku ne razmišlja, vztraja pa, da so ZDA deležne nepoštene obravnave.

Ameriški medij Axios je v petek, sklicujoč se na vire blizu ameriškega predsednika, poročal, da Trump pogosto kritizira WTO in sprašuje, zakaj se ZDA iz organizacije ne morejo kar umakniti. Doslej naj bi že stokrat zagrozil, da se bo umaknil iz WTO.

"V zadnjih letih smo izgubili veliko, veliko sporov. WTO mora začeti ZDA obravnavati pošteno, ker doslej nas niso," je dejal.

Trump je med kampanjo WTO uvrstil na seznam zadev, ki se mu zdijo katastrofa za ZDA. Med drugim je tako označil pariški podnebni sporazum, iranski jedrski sporazum, zvezo Nato, sporazum o prosti trgovini jugovzhodne Azije in sporazum o prosti trgovini severne Amerike (Nafta). Trump je do zdaj že odstopil od pariškega sporazuma, dogovora z Iranom in sporazuma z jugovzhodno Azijo, prizadeva pa si za uničenje Nafte.

Letošnje poročilo ameriške vlade sicer ugotavlja, da so ZDA od leta 1995 dobile 85,7 odstotka vseh sporov pred razsodiščem WTO. Vse druge države sveta pa se lahko skupaj ponašajo z 84,4-odstotnim uspehom. Kitajska je do zdaj zmagala v 66,7 odstotka primerov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
01. 07. 2018 09.30
-1
Prijatelji in sorodniki v Kanadi me že pošiljajo e-maile kako je folk v Kanadi začel bojkotirati ameriške izdelke. Pa da smo do tega prišli res ne moreš verjeti. Sindikate tudi skrbi kaj bo z delovnim mestom. No, bom videl kako bo ko se vrnem tja , vem pa da nič dobrega.
BUONcaffee
30. 06. 2018 15.11
-3
Slovenija še ni ukrepala???? Cerar razmišlja kaj bi lahko carinili?????? Viagra bo dražja????
nikhrast
30. 06. 2018 14.24
+0
klosar, Trump je lopov, kot Putin, spadata skupaj. Poglej koliko je Trump na sodiščih, pri vsakem poslu gre nekaj narobe, saj pravijo da z njim greš v posel samo enkrat. Zdaj bodo pa carine pospešile biznis, pa konkurenco..., lasten folk vleče za nos, preprosta delovna mesta se ne bodo nikoli vrnila. Tu v Istri morem dati čip na kanto za smeti, smetar pravi da drugače mi ne bodo pobrali smeti. No vidiš, pojma še nimam zakaj čip na kanti za smeti.
puspan
30. 06. 2018 14.11
+2
Klošar na klobuk si jih pripnite te gospode in ne posiljuje nas z njimi.
klosar.
30. 06. 2018 13.51
-13
Trump je velik gospod in verjamem, da so njegove poteze nedvomno zelo premišljene in z jasnim namenom. Komentatorji na 24ur enostavno niso sposobni projekcije v prihodnost, kar jih med drugim tudi zavira do spoznanja, da je g. Janez Janša edini slovenski politik, ki lahko parira na parketu svetovne politike.
puspan
30. 06. 2018 14.09
+6
Klošar imaš prav. Naj se zberejo vsi kljukci tega sveta, skupaj z našim Janezom, Orbanom in se nekaterimi kritizerji tega sveta, od potujejo v USA
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 13.30
-5
Najbolj smešno mi je to, da je vsakič pod Trumpovimi članki kopica enih komentatorjev, ki se imajo za poznavalce vsega živega. Trump ne bo nikoli predsednik, Trump bo uničil republikansko stranko, Trumpa je najela Clintonova, da bo lažje zmagala, Trumpa bojo vsak čas strpali v zapor, ker je Ruski vohun... Že 15 let poslušam o tem, da se bo dolar zlomil. Že 10 let poslušam o nastajanju nove gospodarske krize. Takšni težki finančni strokovnjaki, v ponedeljek pa nazaj v službo od 6 do 14 za 600€ neto... Kdaj bo Trump impeachan? Že 2 leti poslušam o tem in sem od vseh težkih pričakovanj že rahlo nestrpen. Kdaj se bo sesul dolar? Že 2 leti poslušam o tem, da bo Trump uničil ekonomijo, pa še vedno nič od tega. In kdaj bo Trump sam osramočeno odstopil od mesta predsednika? Že 2 leti se vleče tole kot kurja čreva, od tega pa nič. Mi lahko kdo poda kakšen časovni okvir?
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 13.35
-2
Kje je tisti specialec, ki je že lansko leto predvidel strmoglavljenje dolarja okrog marca letos? Ko je dolar padel za 1%, je skakal v zrak s komentarji "začelo se je". Potem je dolar zrastel in spet se je skril v svojo luknjo zalega kakršna je.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 13.45
-7
In kje je tista dopisnica Tadeja, ki je še mesec pred volitvami objavljala članke z naslovi "potapljajoča se Trumpova barka"? Kakšna je to ladja, ki se potaplja že 3 leta, pa še vedno laufa 100 na uro?
nikhrast
30. 06. 2018 14.19
+0
Impeachment ni enostavna zadeva, pod republikancem je pa nemogoča. Malo se strezni pa povej zakaj so carine in tarife dobre za tebe. Bomo pa videli kaj bo novembra na midterm volitvah.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 14.45
+1
Si se kdaj pritozeval nad nasimi carinami in nasim DDVjem,ki je podobna stvar? Ne?
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 14.59
+1
Seveda se nisi, ker rabiš medije, da ti servirajo zadeve na pladnju. Imam 100 metrov ceste za čez prečkanje katere mi moraš plačati 2€. Ti imaš prav tako 100 metrov ceste, ampak meni za prečkanje računaš 10€. Potem ti jaz začnem računat 10€ tako kot ti meni, ti pa se začneš cmerat kot se sedaj. Vsakršna podobnost s tvojim komentarjem je namerna.
Heretik1
30. 06. 2018 13.07
+14
Ko je bil predsenik Žorč Buš mlajši, sem bil prepričan, da bolj butastega predsednika ZDA ni mogoče dobiti, potem pa izvolijo še bolj butastega Krampa! Pravo ogledalo naroda. Nič čudnega, če jim pravimo stupid Americans!
Kollerik
30. 06. 2018 12.42
+5
Spet samo še ena potrditev, da je trumpy največji škodljivec svoji lastni deželi. Tako ti je to, če spustiš na državno krmilo labilnega desnega skrajneža.
matejnovina
30. 06. 2018 11.47
-11
Odlično urednik se odziva na sovražni govor. Naslednjič če ne bo odziva,gremo naprej do tistih ki znajo ukrepati.
Apostol1
30. 06. 2018 12.22
+15
Navedi kje se nahaja ta sovražni govor , da ti bomo lahko pritrdili ali pa te poslali v rodno deželo.
Apostol1
30. 06. 2018 11.39
+8
Je pa včasih tudi dobro ,da na oblast pride oseba tipa Trump ali pa recimo Hitler v prejšnjem stoletju , ker zaradi takih ekstremnih norcev , ljudje precej hitreje spregledajo in vidijo kaj je narobe in kaj prav in ravno zardi takih bedarij kot jih počne Trump se države po svetu bolj uprejo kot pa če bi bil na oblasti nekdo ,ki bi bolj prefinjeno goljufal svet , naprimer Amerika pod prejšnjimi predsedniki , čeprav je pa TREBA poudariti , da je bil Obama DOBER predsednik tako za Ameriko kot za preostali svet . Pri Trumpu pa slišimo samo Amerika potem vsi ostali v resnici pa še najbolj drži . SAMO JAZ POTEM PA MORDA ŠE AMERIKA IN MORDA ČE BO KAJ KORISTI OD TEGA ŠE OSTALI SVET.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 13.18
-4
Obama dober predsednik? S čim se je pa tako izkazal? Z Nobelovo nagrado za mir, katero je dobil zato, ker je rekel, da bo zaprl Guantanamo, ki danes po 10 letih še kar obratuje? S tem, ko je haral po Libiji in Siriji? S tem, ko je podprl še tretjo (poleg moškega in ženskega) obliko WCja kamor lahko zahajajo pokveke vseh vrst? Ali mogoče zato, ker je bil temnopolt in se je znal nasmejat? Ti si padel na glavo.
Uporabnik1245345
30. 06. 2018 13.39
+0
Tudi jaz najprej poskrbim zase, za svojo družino in sorodnike, pomagam sosedu, če me slučajno rabi, pa kakšnemu prijatelju. Trump postavlja ZDA na prvo mesto, ker je predsednik ZDA, ne pa predsednik Burkine Faso ali Srednjeafriške republike. Večina ljudi najprej poskrbi za svojo rit in tako je prav. Tisti, ki ima pri sebi dobro porihtano, lahko pomaga drugim. Tisti, ki še sebe ne more preskrbeti, ne more pomagati drugim. Ampak ravno taki so ponavadi "preveč pametni".
Apostol1
30. 06. 2018 13.42
+7
Milton .......Zaradi tega kar si ti naštel prav gotovo NE, Obama pa mimogrede ni haral on po Libiji in Siriji pač pa Ameriški kapital in ga je veliko manj podpiral kot pa Trump ,ki je tipičen predstavnik tega sloja v Ameriki. Obama je uvedel zdravstveno reformo ,ki je vsaj nakazovala , da bi bila zdravniška pomoč dostopnejša revnejšim slojem , bil je strpen predsednik ,medtem ,ko je Trump v vseh pogledih nestrpen in rasističen predsednik z nemerljivo količino egoizma in prirojeno aroganco . Obama je bil tudi komunikativno in inteligenčno na spet neprimerljivo višjem nivoju kot Trump in zato je bil DOBER predsednik medtem pa Trumpa lahko že po njegovih dejanjih lahko opišeš kot daleč najslabšega in nevarnega predsednika za ves svet. Po domače povedano mentalni bolnik. Toliko o v odgovor tvojemu enostranskemu zavajajočemu pisanju ,ki mu ljudje z zdravo kmečko pametjo ne nasedejo.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 13.53
-4
Najdi mi eno Trumpovo rasistično opazko, lepo te prosim. Je nimaš, ker govoriš na pamet in ne znaš razmišljati s svojo glavo. Z ilegalci se ravna isto kot pod Obamo, s tem da Trump o tem govori javno in to pripomore tudi k temu, da je ilegalnih priseljevanj manj. Ti, ki pa ne vidiš 2 centimetra izven svojega pravljičnega pogleda na svet, pa tega kakopak ne vidiš. Zdravstvena reforma, ki povprečnega delavca udari po žepu z dodatnimi $500 na mesec ni vredna počenega groša. Ko se boš v zadevo malo bolj poglobil, boš spoznal, da je demokratska stran tista, ki uvaja prekomerne regulacije in z njimi ščiti lokalne zdravstvene korporacije, da ljudje ne morejo dobiti zdravil za $2 iz Evrope, pač pa morajo kupiti Ameriške za $50. Obama ni haral po Libiji in Siriji? OK. Hitler ni izvajal genocida, pač pa so ga njegovi vojaki.
Apostol1
30. 06. 2018 14.05
+8
Gašper lepo in pohvalno da pomagaš svojim , upam pa da ne na škodo drugih kot na primer tvoj vzornik Trump.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 14.07
-7
Kakšno škodo pa delajo Japonci, ki na uvoz Ameriških vozil računajo skoraj 100% pribitkov in dajatev? Kakšno škodo dela Slovenija, ki vsem računa 22% DDVja? A takrat ko se je uvajal DDV, pa nisi bil med borci za svetovno pravico? Od drugih bi prosti trg in brez dajatev, svojega pa ne bi dal ničesar. Pravi moralni steber.
pokercat912
30. 06. 2018 11.32
-2
vinogradnik33
30. 06. 2018 11.15
+23
Amerika se bo sesula sama vase zaradi nepremišljenih potez Trumpa in zapadla v gospodarsko krizo !
_endrug
30. 06. 2018 11.17
+11
Ja, žal. Zaradi globalizacije pa bomo vsi padli v krizo.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 13.21
-4
Koliko gospodarskih kriz pa sta vidva finančnika že pravilno napovedala v življenju in zakaj nimata milijonov pod palcem? Genija.
Kugakaj
30. 06. 2018 11.11
-12
Amerika je lahko vesela da je dobila trumpa. Pri nas pa bi vsi samo nastavljali takim kot so trump... Tudi narod je pri njih. Koncno dojel kaj potrebujejo kot drzava medtem ko se tukaj se kar kregate kdo je špilov partizančke v gmajni pa kdo je bil beli izdajalec... Rojeni hlapci xD
_endrug
30. 06. 2018 11.16
+15
Trump podpira le bogatenje bogatih. Bogataši, neumnezi in neizobraženi pa ga podpirajo. Kam ti spadaš?
Kugakaj
30. 06. 2018 11.25
-6
Mo vidli kgo bo prej pogoru. Ameri ali evropa
Apostol1
30. 06. 2018 11.30
+12
Ker imaš napačne pojme , kdo in kaj je sploh Amerika in po tvojem je Amerika samo tisti del prebivalstva ,ki se jim reče bogataši vse ostalo prebivalstvo je pa po tvojem samo balast in nebodigatreba in nič drugega , ja potem razumem zakaj praviš ,da je Amerika lahko vesela ,da ima Trumpa. Jaz in mnogi drugi ,ki smo malo bolj razgledani kot ti pa vemo , da je Amerika sestavljena iz bogatih in revnih , iz izkoriščevalcev in iz izkoriščanih , vemo ,da je sestavljena iz prednikov , ki so bežali pred zakonom iz pustolovcev , ki jim je bila morala španska vas in tako naprej . Podal sem ti čisto osnove pojme s katerimi se opredeljujejo razgledani ljudje , ki takih traparij kot jih pišeš ti ne pišejo, upam ,da si se vsaj malček zamislil nad seboj.
Brabus
30. 06. 2018 13.31
+3
Mama ti je bela, moja je bla pa partizanka.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 17.56
-2
Apostol1 ko boš ti med tistimi "malo bolj razgledanimi", bojo ovce letele po zraku.
mikpiki191
30. 06. 2018 11.05
+8
oča Trump samo zgago dela
MiGo85
30. 06. 2018 10.58
+2
to so pač lobiji ....Tuki so miljarde v igri ni kaj !!!
krnekilojz
30. 06. 2018 10.39
+8
Jah tudi Kanada ima svoje južnake! Pa saj veste, da z juga še veter ni dober!
brainhead007
30. 06. 2018 10.43
-3
DarkT
30. 06. 2018 10.31
+13
Prvo ustvarijo umetno recesijo, da uničijo gospodarstvo drugim državam in jim je uspelo. Primer:Slovenija da smo prodali velika podjetja, da smo lahko sužnji veliki nemčiji. Tam ko jim pa ni pa bodo šli z sankcijami...kaj narod še je vedno blind, da ne vidi kako amerika dela na tem da bi zasužnjila celi svet?
korintos23
30. 06. 2018 10.04
-1
Vsi so se ga odrekli kot pri nas SDS!
Arabo Hest
30. 06. 2018 12.02
+8
Ponovno neko omenjanje SDS, kjer ni nikjer neke posredne ali sploh neposredne povezave. Popolnoma otročje!
Profesormarck
30. 06. 2018 12.31
-2
levaki so itak deca v možganih..čeprav enga to boli,sam je pa res !
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2018 13.15
+1
Jezen
30. 06. 2018 09.56
-23
Naslednja faza je svetovna vojna!
Jezen
30. 06. 2018 10.09
+7
Verjetno se niste slisal za to. Ideoloska vojna valutna vojna trgovinska vojna in prava vojna
Kjegavidissss
30. 06. 2018 09.56
-6
Pozabljate, da ima Amerika proizvodnjo izven svojih meja...povračilni ukrepi EU-ZDA ne pomaga, če ZDA podjetja polnijo EU iz kitajske
walter2
30. 06. 2018 10.57
+3
Ameriška podjetja in ne Amerika imajo proizvodnjo izven meja matične države,kar je velika razlika!A pozabljaš,da Amerika nima skoraj nič od teh podjetij saj ta zaposlujejo domačine iz države v kateri so in plačujejo davke državi v kateri so nastanjeni trenutno!