Tujina

V kanadskem parlamentu je streljal 32-letni Michael Zehaf Bibeau

Ottawa/Washington, 23. 10. 2014 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kanada se ne bo pustila ustrahovati, po umoru vojaka in napadu na parlament pravi tamkajšnji premier. Policija je potrdila, da je strelec deloval sam. Gre za za 32-letnega Kanadčana Michaela Zehafa Bibeaua, ki ima kriminalno kartoteko zaradi mamil, ropa in ponarejanja listin. Ustrelil je 24-letnega rezervista.

Ko so v kanadskem parlamentu v sredo odjeknili prvi streli, ni bilo jasno, koliko napadalcev je na terenu. Vladala je zmeda. Danes pa je policija potrdila, da je bil napadalec eden. Identificirali so ga kot 32-letnega Kanadčana iz Quebeca Michaela Zehafa Bibeaua, ki se je pred kratkim spreobrnil v islam.

Tamkajšnji mediji poročajo, da je imel Bibeau kriminalno kartoteko zaradi mamil, ropa in ponarejanja listin. Kanadska vlada ga je pred kratkim označila za "osebo visokega tveganja" in mu zasegla potni list. Odpotovati je namreč nameraval v Sirijo.

Bibeau je sin javne uslužbenke Zveznega urada za priseljence, njegov oče pa je libijski poslovnež. Mama Susan Bibeau je v kratkem telefonskem pogovoru za The Associated Press povedala, da joče za žrtvijo, ne za svojim sinom. Kot je povedala skozi solze, nima besed za tiste, ki jih je ta napad prizadel. "Kako pojasniš nekaj takega? Žal mi je," je dejala. Tudi nekdanji prijatelji Michaela opisujejo kot mentalno nestabilnega.

Ustrelil 24-letnega rezervista

Bibeau je najprej zjutraj pri Nacionalnem vojnem spomeniku oziroma grobnici neznanemu vojaku nedaleč od parlamenta ustrelil 24-letnega rezervista iz Hamiltona Nathana Cirilla, nato pa je stekel v parlament, kjer se je začel strelski obračun z varnostniki. Priče poročajo, da je odjeknilo od 30 do 50 strelov, preden je napadalec obležal mrtev. Ubil ga je varnostnik Kevin Vickers, ki je bil danes deležen bučnega aplavza poslancev v parlamentu.

Nathan Cirillo je obležal pod streli.
Nathan Cirillo je obležal pod streli. FOTO: Facebook

Strelec je parlament napadel, ko so bili tam vsi zaposleni, poslanci in člani vlade, vendar nihče ni bil poškodovan. Policija je parlament in okolico evakuirala ves dan in iskala morebitnega sostorilca, vendar ni našla nikogar.

Okrepili bodo protiteroristično zakonodajo

Kanada je nekaj ur pred napadom stopnjo grožnje s terorističnim napadom dvignila z nizke na srednjo, v Torontu pa so po napadu odpovedali podelitev častnega državljanstva pakistanski najstnici in Nobelovi nagrajenki Malali Jusufzaj.

"Vem, da bomo vedno držali skupaj," so bile prve besede kanadskega premierja Stephena Harperja poslancem v parlamentu. Namen napadalca je bil povzročiti paniko v državi. "Živimo v nevarnem svetu. A Kanadčanov tovrstni napadi ne bodo ustrahovali. Bomo v pripravljenosti, a ne bomo prestrašeni. Bomo oprezni, a ne bomo panični," je zagotovil.

Kljub temu pravi, da Kanada ni imuna na teroristične napade. Napovedal je zaostritev zakonodaje proti terorističnim aktivnostim, v okviru katere bodo obveščevalnim in nadzornim službam poverili večje pristojnosti. "Potrebno jih je okrepiti in zagotavljam vam, da bomo delo na ukrepih, ki se je že začelo, še pospešili," je dejal Harper.

Ali obstaja povezava s skrajneži?

Sredin napad je sledil podobnemu napadu na vojake. Jugovzhodno od Montreala je muslimanski skrajnež povozil dva vojaka in enega ubil. Osumljencu v tem primeru, ki naj bi se pred kratkim spreobrnil v islam, so že pred napadom prepovedali potovanje na Bližnji vzhod, da bi mu preprečili pridružitev skrajnim skupinam. Policija ga je aretirala julija, ko je poskušal odpotovati proti Turčiji. Odvzeli so mu potni list, a policija ni imela dovolj dokazov za ovadbo.

Obama nudi podporo

Včeraj je v Ottawi in celotni Kanadi vladal ogromen preplah. Napad je odmeval tudi južno od kanadske meje v Washingtonu, kjer je predsednik Barack Obama poklical Harperja po telefonu in mu izrazil sožalje zaradi ubitega vojaka in mu ponudil vso podporo.

Pomoč pri preiskavi je ponudil tudi ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI). ZDA so v času preplaha zaprle veleposlaništvo v Ottawi, pri Washingtonu pa so okrepili varovanje grobnice neznanemu vojaku na nacionalnem pokopališču v Arlingtonu, čeprav niso zaznali nobenih posebnih groženj.

Še en preskok ograje, ki varuje Belo hišo

Izkazalo pa se je, da previdnost ni odveč okrog Bele hiše, saj se je v sredo našel še en moški, ki je preskočil ograjo, a so ga ujeli, še preden je prišel v poslopje. Letos je ograjo preskočilo ali skušalo preskočiti že najmanj sedem ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
24. 10. 2014 14.10
+2
Pač ker je na slovenski črni kroniki onemogočeno komentiranje bom pa tu napisal.... A morda kdo ve, zakaj v Sloveniji ne izdajo imena in priimka npr. nekoga, ki drugega zabode z nožem.... Če se pa to zgodi v ZDA, pa vedno?
Helmuth
24. 10. 2014 12.35
+3
Posnetki povsod od tega morilca , o Pentagonu pa se vedno nic ceprav imajo tam 100X vec kamer....
Helmuth
24. 10. 2014 12.34
+2
O kasetnih bombah v ukrajini nic ne pisete , prav tako o Blackwaterju ??
Mb128
24. 10. 2014 10.43
No, sedaj pa je jasno, kako je bilo to sploh mogoče. Človek je najprej ugrabil avto od nekega ministra, voznik tega avta je preprosto pobegnil in se nato preprosto zapeljal pred vhod parlamenta. Varnostni organi pač niso bili pozorni, ker so prepoznali avto in, zgodilo se je kar se je pač zgodilo. Baje se je tudi ponovno začel drogirat in je pred kratkim zaprosil za potni list ker naj bi hotel iti v Sirijo. Več si lahko ogledate na kanadski ctv kjer so tudi posnetki varnostnih kamer.
Bruhalnica24
24. 10. 2014 10.36
+3
To je bila samo vaja, ta teden sprejemajo nove zakone.....
ficfiric 1
24. 10. 2014 09.13
+1
Sam zmeri pa pucnejo enga nepomembnega varnostnika ali kaj podobnega...skoda ker ni prsu v dvorano kjer so mel sestanek...drugace bi pa blo bolje da bi se z ebolo okuzu pa sel mal kasljat v parlament...bi bla misija skoraj 100% uspesna...
Against
24. 10. 2014 07.01
+20
Uau, 24, ste pa hitri. Teroristični napad na parlament v Kanadi, ki se je zgodil pred dvema dnevoma, ste uspeli komaj danes dati na stran. Vmes pa 100 šokantnih in primitivnih novic o tem, kakšne modrce imajo, kako dolge noge, v kakšne cote so bile oblečene - kot da to folk v resnici zanima, kot da je treba popolnoma pobebiti narod. Dobro, da niste edini in dobro, da vemo, kako kvalitetni ste.
ekantona
23. 10. 2014 23.35
-22
to je spet kkšna ameriška mutnja,.... enga agenta napravl v terorista v ime mu uturili eno islamsko ime da zgleda res tahuj psihič pa ga poslal s puško v kanado. Do zdej kanada ni imela teh problemov z islamisti in ne vidim razloga zakaj bi islamisti kr na lepem napadal po kanadi! To je pesek v oči usem nam, to bo zdej razlog da se bo kanada bolj intenzivno vključila v boj proti Islamu.
mare.florida
24. 10. 2014 04.53
+9
ha ha...raje se ukvarjaj z barco,ker trsiš buče!
Rolo956
23. 10. 2014 23.24
+63
zato pa menim da bi bilo fajn ce bi ljudje svoje kulture drzali zase v svojih drzavah ce pa ze prihajajo v druge drzave pa se naj prilagajajo tamkajsnjim navadam. Absolutno brez nobene tako zvane multikulturacije in podobno ker pol pa smo kjer smo da se bo morala vecina prilagajat manjsini. Ko jih j
Rolo956
23. 10. 2014 23.27
+44
pa talajte minuse kolko hocete samo zaj gradimo eno đamijo v sloveniji kmalu jih bo pa vec kot je krscanskih cerkva. Malo premislite
Against
24. 10. 2014 07.03
-14
S tem, da bi bilo džamij več kot cerkva, ki so prav tako prinešlek tuje kulture, ki jo pred časom ni bilo, ni popolnoma nič narobe. Če so se stari slovenci morali asimilirati podivjanim hordam kristjanov, ki so bile ovčke samo do takrat, dokler so jim drugi kimali, ni popolnoma nič narobe s tem, da ta isti fašejo enako zdravilo, kot so ga talali drugim. Mene džamija popolnoma nič ne moti, jo podpiram, ker je to edina pot iz naše zaprte kulture.
Nowotny
24. 10. 2014 07.16
+12
MiniCAK FTW!!.. tipični primer puhljih možganov. Podivjane horde kristjanov? ja pa dpbro, kje ti živiš, na marsu?
Against
24. 10. 2014 07.36
-8
Why? Te podivjane horde še danes rečejo muslotom, da naj gredo od kjer so prišli, če jim ni kaj prav. Za mene so to podivjane horde, ki kričijo o enakosti samo toliko časa, dokler jim to prav pride (podivjanci). Da ne govorimo, kako so v zgodovini tretirali ljudi, ki niso hoteli sprejeti njihove vere. Podobno kot ISIS dol, čeprav se delajo fine, se takoj zoorganizirajo proti skupnemu sovražniku. Brez skrbi, jih poslušam ves čas njihovo enoumje. Žal se to dogaja v Sloveniji, ni treba do Marsa, samo uha je treba odpreti, pa se čuditi, da ta gonja proti drugače mislečim še obstaja in kar je še slabše, obstaja od ljudi, ki bi po defaultu morali biti strpni, pa NISO.
ficfiric 1
24. 10. 2014 09.10
-5
MiniCAK....jp....se strinjam...sam danes ce nisi tiho in delas kar ti ukazejo, tko kot vecina, pol si ziher terorist al pa komunist...sam ti 2 varijanti imas danes...tko da zberi kaj ti je ljubse...;-)...drugace pa dzamij v sloveniji ne more bit vec kot cerkva...cerkev je na vsakem gricku(sej veste kako so se jim prikazovali duhovi in svetniki tiste case)...ni vec prostora za dzamije ker te povsod posiljujejo s cerkvami...bodo mogl prej kaj porusit...
Hephaestus
23. 10. 2014 22.58
+29
Upam ,da USA in ostale zahodne države enkrat za vselej opravijo z iztirjenimi islamskimi skrajneži ,ki so največje zlo tega planeta v današnjem času.
asul
23. 10. 2014 23.13
-10
Če bi manj bral zahodne zmanipulirane medije in malo več novejšo zgodovino, bi videl da so američani proizvedli islamske skrajneže, ki se v prvi vrsti borijo proti ameriškemu imperializmu. Sicer so njihove metode slabe, vendar kaj češ, proti državi, ki tako velik del svojega ogromnega proračuna (natiskanega) porabijo za oborožitev. Pa ne podpiram nikakršnega verskega sra.nja, saj se sam versko ne opredeljujem, da ne bo pomote.
MB-FC
23. 10. 2014 22.50
-17
Ubil ga je varnostnik Kevin Vickers, ki je bil danes deležen bučnega aplavza poslancev v parlamentu BEJŽ BEJŽ ČE PA JIM JE ODNESEL CELE RITI
johndoe35
23. 10. 2014 22.37
+9
Zehaf Bibeau ... to ime mi deluje tako ameriško ?!?! Ravno tako kot John Doe.
Na Slovenskem
23. 10. 2014 22.32
+35
Za brez veze ma EU komisarja za kulturo ... Ko nas bodo pa čez nekaj let preplavili priseljenci kje bo potem ta kultura v katero smo vložili milijone ....
Na Slovenskem
23. 10. 2014 22.30
+47
Če se vojak v uniformi svoje domovine ne more normalno sprehajati po centru glavnega mesta .... Lahko sklepamo le ,da ta država ni več varna in jo je okupirala tuja sila ... Naj se to vsak zahodnjak vpraša preden bo šel v bran priseljencem .... Ali je res njihova država še tako svobodna kot je bila včasih .... Nobenega patriotizma ali ponosa ni več čutit v tem liberalističnem svetu ....
Angelski
23. 10. 2014 22.21
-10
ne bomo se pustili ustrahovati. Harper kidne prvi iz bajte, ko pravi kapitan. Namesto da bi počakal da rešijo ženske in starejše in ko so vsi na varnem gre še sam. In potem govori da se ne bo pustil ustrahovati. Prpo Prpič
Kritik19
23. 10. 2014 21.01
+49
To je rezultat enostranskega multi-kulti sranja.
ONniON
23. 10. 2014 16.45
-28
O kanadi si to nikoli nebi mislu da je kaj takega mogoče sicer pa me nič ne preseneča da kar je blizu amerike je beda, ne podpiram zveze nato
johndoe35
23. 10. 2014 22.38
+18
kdo te pa sili da živiš tukaj? Sploh te nihče ne bo pogrešal pa če se že jutri odseliš na kitajsko ali rusijo
mndi
23. 10. 2014 16.31
+31
RADIKALL
23. 10. 2014 16.38
-15
RADIKALL
23. 10. 2014 16.41
-4
dnevno pet novic iz območja kamor si še novinarji ne upajo...o ukrajini pa enga članka ne napišejo še dobr da so še drugi mediji...
Ramzess
23. 10. 2014 16.25
-13
En napadalec, en napad, ne pa kot so njihovi mediji prestrašili vso prebivalstvo, najmanj trije napadi, in celo kje. Bogve kaj je sicer v ozadju, test odziva prebivalstva.
hondica
23. 10. 2014 16.23
+33
Islam je bližje totalitarizmu, kot religiji, ergo...
wolfterier
23. 10. 2014 22.49
+5
Center v Ljubljani še ni zgrajen,pa že dobavljajo opremo.