Tujina

FOTO in VIDEO: Kaos in nečloveške razmere, v katerih so se znašli begunci na Kosu. Župan svari pred prelivanjem krvi

Kos, 11. 08. 2015 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med migranti na grškem otoku Kos je zavrelo, ko so lokalne oblasti želele opraviti njihovo registracijo na prepolnem stadionu. Ker so več ur čakali na soncu, je med ljudmi prišlo do prerivanja in celo pretepov. Situacijo so skušali umiriti policisti z aparatom za gašenje in palicami. Tamkajšnji župan svari, da otoku grozi prelivanje krvi.

Migranti, ki so se uspeli prebiti do otoka Kos, kampirajo kar v parkih in trgih glavnega mesta Kos, ki je priljubljena turistična destinacija. Oblasti so jih pozvale, naj se zberejo na stadionu, kjer poteka registracija.

Sirijski moški so sredi kaosa naredili varen prehod za ženske.
Sirijski moški so sredi kaosa naredili varen prehod za ženske. FOTO: Reuters

Strasti so se razvnele, ko se je na stadionu zbralo okoli 1500 migrantov, ki so več ur na soncu v gneči čakali na postopek registracije. Začeli so se prerivati, izbruhnili so pretepi, policija pa je skušala prevzeti nadzor nad situacijo.

V času, ko je izbruhnil pretep je bilo na stadionu le nekaj policajev, ki so opravljali registracijo. Ti so skušali vzpostaviti red z uporabo gasilnih aparatov in palicami. Ljudje so v paniki bežali.

Nezadovoljni migranti so celo blokirali nekaj cest in zahtevali, da registracijo pospešijo z vzkliki "Hočemo papirje, hočemo jesti."

'Migrante so poslali na majhen stadion, kjer je grozovito vroče'

Kot je ob obisku otoka opozorila podpredsednica nemškega bundestaga Claudia Roth, vlada na otoku kaos, napetosti med ljudmi pa so vse hujše. Razmere je označila kot "pekel na Zemlji".

Begunce, ki kampirajo na cestah in v parkih, so od tam pregnali in jih poslali na majhen nogometni stadion, kjer je grozovito vroče. Za več sto ljudi sta na voljo samo dve stranišči. "To je nečloveško," je še dejala Rothova.

Podobna situacija je tudi na številnih drugih otokih v Egejskem morju. Rothova zato poziva vlado v Atenah, da končno poskrbi za varnost ljudi. "Tragedija je, da prihaja istočasno do dveh kriz," je še priznala, pri čemer je imela poleg migrantske krize v mislih finančne težave Grčije. A grška vlada mora nemudoma reagirati, kljub finančni krizi, in tudi Evropa mora pomagati, je dodala.

Župan otoka Gjorgos Kiricis je na vlado v Atenah medtem naslovil pismo, v katerem pojasnjuje, da je na otoku s 30.000 prebivalci na novo prišlo več kot 7000 migrantov, in svari pred nevarnostjo prelivanja krvi.

Humanitarna kriza vse večja

Oblasti, lokalno prebivalstvo in humanitarne organizacije se trudijo, da priskrbijo dovolj hrane in prenočišč za vse. A kriza s prebežniki na grških otokih Kos, Chios in Lezbos se poglablja, razmere so kaotične, pravijo v visokem komisariatu ZN za begunce (UNHCR). Ni dovolj prenočišč, vode in higienskih potrebščin za vse več beguncev, ki na grške otoke prihajajo predvsem iz območij, kjer divjajo vojne – Sirije in Afganistana.

Vsak dan doseže grško kopno več sto beguncev, med njimi tudi veliko otrok. Samo v juliju je v Grčijo pribežalo okoli 50 tisoč ljudi. Grške oblasti takšnemu navalu beguncev niso kos, zato so na pomoč že poklicale države EU. Od januarja do julija je grška policija zaradi nelegalnega prihoda v državo prijela 156.726 migrantov. To je izjemen porast, glede na to, da so v istem obdobju lani prijeli 32.070 nelegalnih migrantov.

Podobni protesti in pretepi so se v preteklih tednih zgodili tudi na drugih grških otokih, kamor prihajajo migranti.

Evropske države se z navalom beguncev soočajo na različne načine

Evropske države se v zadnjih mesecih soočajo z vedno večjim navalom prosilcev za azil, reševanja njihovih prošenj pa se lotevajo na različne načine. Največ iskalcev mednarodno zaščito išče v Nemčiji, kjer jih letos po nekaterih ocenah pričakujejo okoli 500.000, v Italiji okoli 200.000. Slovenija je letos obravnavala 110 prošenj za azil.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1