Tujina

Kaos v Jemnu: Hutiji vztrajajo, da gre za vojno napoved

Sana, 26. 03. 2015 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V spor med šiitskimi Hutiji in sunitskimi plemeni so se vpletle tudi druge države, ki so začele z letalskimi napadi na šiitske upornike. Na čelu koalicije je Savdska Arabija, ki naj bi že prevzela suverenost nad jemenskim zračnim prostorom. Zaradi konflikta raste cena nafte.

Hutiji zatrjujejo, da se borijo proti korupciji in ekstremizmu v državi. A mednarodna skupnost je na strani predsednika Hadija, saj je bil velik zaveznik ZDA v boju proti skrajnežem na Arabskem polotoku.
Razmere v Jemnu se močno zaostrujejo. Še več: v spor med šiitskimi Hutiji in sunitskimi plemeni so se vpletle tudi druge države, ki so danes začele z letalskimi napadi na šiitske upornike. To je potrdila Savdska Arabija, njen veleposlanik v ZDA Adel al Džuber pa je razložil, da so oblikovali koalicijo 10 držav za zaščito vlade v Jemnu. Predstavniki koalicije pravijo, da gre za operacijo regionalne koalicije v pomoč Hadiju. Ameriške oblasti so sporočile, da je predsednik Barack Obama odobril "oskrbo z logistično in obveščevalno podporo" vojaški operaciji.

Džuber sicer ni navedel držav, ki sodelujejo v koaliciji, so pa Katar, Kuvajt, Bahrajn in Združeni arabski emirati sami sporočili, da so se "odločili odgovoriti pozivu predsednika Hadija za zaščito Jemna in njegovih prebivalcev pred agresijo šiitskih milic Hutijev". Namero sodelovanja je potrdil tudi Egipt, po poročanju savdskih medijev pa naj želeli sodelovati tudi Pakistan, Jordanija, Maroko in Sudan.

Po poročanju medijev naj bi Savdska Arabija za operacijo v Jemnu predvidela 100 vojaških letal in 150.000 vojakov. Združeni arabski emirati naj bi sodelovali s 30 letali, Kuvajt in Bahrajn s po 15, Katar pa z desetimi. Jordanija, Maroko in Sudan naj bi za operacijo predvideli po šest vojaških letal. ZDA pa so operaciji zagotovile logistično in obveščevalno podporo.

Napadi v bližini letališča v Sani
Napadi v bližini letališča v Sani FOTO: Reuters

Cene nafte zaradi konflikta poskočile

Zaradi konflikta v Jemnu so se cene nafte v današnjem azijskem elektronskem poslovanju zvišale. Vlagatelje skrbi, da bi nasilje lahko prizadelo trgovanje s surovinami na Bližnjem vzhodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavnim rokom maja je bilo treba v elektronskem trgovanju na newyorški borzi popoldne po singapurskem času odšteti 51,11 dolarja, kar je 1,90 dolarja več kot v sredo. Severnomorska nafta brent z majskim dobavnim rokom se je v Londonu podobno podražila za 1,95 dolarja na 58,43 dolarja za sod.

Do podražitve je prišlo po objavi novice, da je bil jemenski predsednik Abedrabo Mansur Hadi premeščen na "varno lokacijo", potem ko so bojna letala napadla njegov predsedniški kompleks v mestu Aden, kjer je Hadi vzpostavil začasno prestolnico.

Hutiji: Gre za vojno napoved

Suverenost nad jemenskim zračnim prostorom naj bi po vrsti letalskih napadov prevzela Savdska Arabija.

Predstavnik Hutijev je letalske napade označil za vojno napoved. Kot je poudaril, bi lahko konflikt v Jemnu zaradi napadov prerasel v vojno v regiji.

Tudi iranske oblasti, ki veljajo za podpornike Hutijev, so že ostro obsodile napade, ki jih koalicija držav na čelu s Savdsko Arabijo izvajajo v Jemnu. Tiskovna predstavnica iranskega zunanjega ministrstva Marzie Afham je tako poudarila, da gre za "nevaren korak", ki pomeni kršitev "mednarodnih obveznosti in nacionalne suverenosti". Dejala je še, da se bodo zaradi vojaške operacije razmere še dodatno zapletle, kriza se bo razširila in ne bo več možnosti za mirno rešitev notranjepolitične krize v Jemnu.

Rusko zunanje ministrstvo je vse vpletene v vojaško operacijo v Jemnu pozvalo, naj nemudoma ustavijo napade. "Prepričani smo, da je moč nesoglasja v Jemnu rešiti samo z dialogom," so poudarili. Nad razmerami so zaskrbljene tudi kitajske oblasti.

Šiitski uporniki so že lani zavzeli prestolnico Sano, te dni pa so začeli osvajati mesto Aden. Gre za mesto, v katerem je jemenski predsednik Abedrabo Mansur Hadi vzpostavil začasno prestolnico.

Zakaj so se odločili za operacijo?

Kot je pojasnil Džuber, je namen operacije "braniti in podpirati legitimno jemensko vlado in preprečiti radikalnemu gibanju Hutijev, da prevzamejo nadzor nad državo". Zaenkrat je operacija omejena na zračne napade na različne tarče v Jemnu, mobilizirajo pa tudi že drugo vojaško opremo. Koalicija bo storila, "karkoli bo potrebno", je napovedal.

Kaj so napadli?

Iz Sane poročajo o najmanj 13 civilnih smrtnih žrtvah letalskih napadov, vključno z ženskami in otroki.

Po navedbah vojaških virov so bile tarče napadov položaji upornikov v Sani, vključno z mednarodnim letališčem in predsedniškim kompleksom, ki so ga uporniki zasedli januarja. V Sani je slišati močne eksplozije, prebivalci te navajajo tudi v zračnem oporišču Al Anad, severno od mesta Aden, ki so ga Hutiji zasedli v sredo, a so jemenske sile danes znova prevzele nadzor na območju.

Hadi naj bi že včeraj pobegnil iz mesta, a so njegovi predstavniki sporočili, da je še vedno na širšem območju Adna.

Zakaj spor in spopadi?

Aden
Aden FOTO: Reuters

Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi Hutiji na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo sedanjega predsednika Hadija.

Hutiji so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večini severnega Jemna. Za nekaj časa so tudi zajeli predsednika Hadija, a mu je uspelo pobegniti in si je v Adnu ustvaril začasno prestolnico svoje vlade.

Vzpon Hutijev v Jemnu po arabski pomladi

V Jemnu šiitski Hutijski uporniki že več mesecev obvladujejo dele Jemna. V času bivšega predsednika Alija Abdulaha Saleha so bili njihovi poskusi upora krvavo zatrti. Po Salehovem odstopu so se Hutiji vrnili kot politična sila. Sledijo ključni dogodki v Jemnu po letu 2011, kot jih navaja nemška tiskovna agencija dpa:

januar 2011 - V Jemnu se po vzoru arabske pomladi začnejo množični protesti proti dolgoletnemu voditelju Salehu. Njegov režim odgovori z nasiljem nad protestniki.

januar 2012 - Saleh preda oblast podpredsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju. Po uradnih podatkih je v leto dni trajajočih protestih proti Salehu umrlo več kot dva tisoč protestnikov.

marec 2013 - Narodni dialog naj bi omogočil prehod k demokraciji v Jemnu. Več političnih skupin, med njimi tudi Hutiji, se loti pisanja nove ustave. Na severu države pride do spopadov med salafističnimi skupinami in Hutiji. Zaradi tega se v začetku leta 2014 Hutiji ogradijo od rezultatov konference, ki pripravlja ustavo.

september 2014 - Okoli 30.000 Hutijev začne z obleganjem prestolnice Sana. Zasedejo pomembne vladne stavbe. Oktobra Hutiji od predsednika Hadija, ki ga podpirajo sunitska plemena, izsilijo spremembe v vladi. Na vzhodu in jugu Jemna Hutiji napredujejo.

januar 2015 - Hutiji v Sani s tanki obkolijo predsedniško palačo. Za Hadija in več članov jemenske vlade odredijo hišni pripor. Jemenski predsednik ponudi odstop.

februar 2015 - Hadi se zateče v mesto Aden na jugu Jemna in mesto razglasi za novo prestolnico. Hutiji začnejo s pohodom na Aden.

marec 2015 - Hutiji s pomočjo pristašev bivšega predsednika Saleha osvojijo še zadnjo vojaško bazo pred Adnom. Hadi zaprosi arabske sosede za posredovanje. Sam se skrije. Savska Arabija začne z zračnimi napadi na šiitske upornike.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glej ovega
26. 03. 2015 23.11
+9
ameriški vojni stroj se je takoj odzval..gre za nacionalno varnost..NAFTO..lp
DAEMONIUM
26. 03. 2015 22.35
-1
Postaviti kitajski zid na juzne meje Grcija-Hrvaska-Italija-Francija-Spanija, ta plemena pa se naj med sabo iztrebijo!!!
zinaaziza
26. 03. 2015 22.17
+2
seveda Rusi in Iran, oni ščitijo tako Asada v Siriji, kot Hutije v Jemnu, skrajni čas, da so se dogovorili, v teh državah nič ne zaleže pogovor in dogovor, ljudje so stoletja bili pod diktatorji, kjer pa velja samo palica, tako so navajeni, oni ne razumejo kaj je to dogovor.
iGURT
26. 03. 2015 21.38
+8
Bodo uvedli sankcije proti državam ki so brez povoda napadle Jemen ?
tali?ni tom
26. 03. 2015 22.00
+8
tega filma ne boš dočakal! je pa zanimivo da napadajo skupino "arabske pomladi"! podobne grupe je izdatno podpirala amerika nazaj nekaj mesecev in so danes kar sovražniki! le v siriji ne! in kot naslednje , zar napada jemen ker "ščiti" predesenika ki je krvavo tlačil hutije! se pravi da hočejo v svoji državi prikazati neki zgled! svet se spreminja , po moje na slabše pa vendarle z izdatno pomočjo amerike in njenih vazalov! ne bo nam luštno in verjetno bo obveljala prerokba nostradamosa da bo "rumena" rasa zavladala svetu! belčki smo tolk pogoltni za kozarec nayvte,vrečko dijamantov in pest ničvrednih dolarjev in evrov da bi naredili vse da okrademo kako državo ne glede na prihodnost naših sinov in vnukov kaj šele pravnukov! dejstvo pa je , zgodovinsko dokazano da je vsake veselice enkrat konec! se mi pa zdi da pa je evropa tolk pametna ,seveda brez politikov ki so na sceni da bi se lahko popolnoma distancirala od tega kar se dogaja na svetu in z malo logike lepo jadrala med čermi problemov ki tarejo civilizacijo! nafta , kri kapitalizma je dandanes popolnoma nadomestljiva za gospodarstvo in promet seveda z elektriko če nebi politika nasedala lobijem naftne industrije! kakorkoli , se mi zdi da bomo resnično videli trenutek ko bojo kamele pile iz rena!
iGURT
26. 03. 2015 22.03
+8
tali?ni tom
26. 03. 2015 22.09
+5
lej , "globalizacija" zahteva svoje! pa saj vsi to vemo razen par tqajkunčkov dolgega dosega in par kratkovidnih če ne slepih politikov!
nevski
26. 03. 2015 19.34
+7
Kitajska je obsodila napad na Jemen in poziva k ustavitvi napadov.
aaaaaa122121
26. 03. 2015 19.47
+5
aaaaaa122121
26. 03. 2015 19.23
+1
rt je prejsnji teden porocal da je v Jemnu izginilo za 500 mio dolarjev ameriskega orozja, k baje nimajo nic z jemnom:)
nevski
26. 03. 2015 19.06
+5
Savdska Arabija je pred nekaj leti že izgubila kopensko vojno s Hutiji na meji z Jemnom. Jemen bo Vietnam za Savdsko Arabijo. V tej agresiji na Jemen je udeležen tudi Pakistan, torej gre pričakovati, da bo Indija z velikim veseljem podprla Hutije.
-2
Opažam da na tem portalu mnogi ne znajo brat... Saudska Arabija je na čelu koalicije in Saudska Arabija je prva začela bombardirat... Na območje bodo poslali 150.000 svojih vojakov... Ameriška vojska ne bo sodelovala, zato prenehajte že z lajanjem... Zaradi napada SA cena nafte raste, tega pa ZDA v luči ukrajinske krize zagotovo ne želijo, torej jim ni v interesu ustvariti nestabilnost v Jemnu...
aaaaaa122121
26. 03. 2015 18.19
+7
kdo je pa najvecji zaveznik saudske arabijje:)
aaaaaa122121
26. 03. 2015 18.25
+9
ne bo sodelovala, ja nudenje logisticne podpore vojaskemu napadu, je pa kaj:)? gledanje stran, ojoj to mora.bolet:)
iGURT
26. 03. 2015 18.41
+9
Tudi na Hrvaškem med vojno niso aktivno sodelovali, posebej ne med Nevihto in ostalimi, tako so trdili.. ... danes pa vemo, da so.
DAEMONIUM
26. 03. 2015 22.32
+0
Ja in najvec americanov je padlo v Vukovarju!
iGURT
27. 03. 2015 05.22
+0
Tega ne vem, vem pa da so sodelovali v operaciji Nevihta in da so pomagali prikrivat hrvaške vojne zločine.
aaaaaa122121
26. 03. 2015 17.45
+7
Vsi na splet podpisat peticijo proti TTIP!!!!nujno
yarrick
26. 03. 2015 17.42
+5
Zanimivo, da os poslali vojsko na pomoč" izvoljenemu parlamentu" (vemo, kdo ga je sestavil LOL), ko pa se zgodi nekaj podobnega na severovzhodu sveta je pa cel vik in krik...
-12
Slučajno namiguješ na Ameriko? Amerika z Jemnom ni povezana... Ne vem zakaj vedno kriviš druge, nikoli pa ne pomisliš da je mogoče res prišlo do spopadov znotraj države... Ne bi bilo prvič da se različna plemena spopadejo med seboj...
nevski
26. 03. 2015 19.09
+10
Amerika je že dolgo časa vpletena v Jemnu v "vojni proti Al Kajdi in ISISu", čeprav večina njihovega orožja konča v rokah Al Kajde in ISISa. Hutiji so bili dejanska grožnja, da bi dokončno uničili Al Kajdo in ISIS v Jemnu, zato je prišlo do intervencije Savdske Arabije in ostalih podpornic terorizma.
yarrick
26. 03. 2015 19.54
+3
@LLYYMM...Potem priznaš da je prišlo tudi v ukrajini do puča(sponzoriranega s strani ZDA, za kar obstajajo dovolj trdni dokazi, le svet si raje zatiska oči in ušesa kot da bi zahteval odgovore in kazni za odgovorne) in da se tam odvija državljanska vojna? Če torej to priznavaš potem se je brez veze sprenevedati da v konflikt ni vpeletena ne rusija ne amerika ne evropa.Tako kot v jemnu imajo velesile interese tudi v ukrajini.Me zanima kako bi se zahod odzval, če bi hoteli rusi postaviti vojaško bazo na kubi ali pa nekje v mehiki.Ameri bi verjetno že vnaprej z carpet bomberji sesuli vse kar se premika ali pa tudi ne...Ko pa naredijo to "zahodu sovražne države" pa ...
zinaaziza
26. 03. 2015 22.22
+3
pa še kako je Amerika vpletena v Jemnu, prav k njim je zbežal prejšnji predsednik Saleh, zakaj že??
kakafonijaprava
26. 03. 2015 17.28
+1
Cene nafte morajo nekako zrasti ob padanju in izjavi Saudijcev da ne bodo zmanjšali črpanja nafte. Ubogi ljudje!
ljx
26. 03. 2015 17.27
+5
A se spomnite Bahreina? To državico so Savdijci okupirali kot da bi poslali vojsko na vajo in še vedno so tam,kot da se nič ni zgodilo.
ljx
26. 03. 2015 16.50
+1
Mo money,mo problems! Savdijci odklenkalo vam je in vaša dejanja to samo potrjujejo. Američani so se nauvozil nafte zdej ko je bila poceni in to tok da jo niso imeli kam skladiščit.Zdej lahko definitivno poči in bo sodček spet 100dolarjev,dobiček pa stoposto al pa še več,odvisno koliko drugih držav se bo vmešalo v konflikt in eto ti ga opet petrodolar močan.
iGURT
26. 03. 2015 16.20
+14
Svetovna javnost se je množično odzvala na odlok ameriškega predsednika Baracka Obame, ki Venezuelo razglaša za državno grožnjo ZDA. Ena od akcij je tudi svetovna kampanja v podporo venezuelskemu narodu, z naslovom: Venezuela ni grožnja, je upanje, v okviru katere se zbirajo podpisi podpore. Svoj podpis je prispeval tudi predsednik slovenske nacionalne stranke (SNS) in nekdanji kandidat za slovenskega predsednika Zmago Jelinčič Plemeniti: “Venezuela je ena od redkih držav na svetu, ki ne podlega ameriškemu imperializmu. Zato je svetel primer ponosa, pokončnosti in svobodomiselnosti. Kot predsednik SNS, sem verjetno eden redkih slovenskih politikov, ki posluša svojo vest, ki ceni resnico in se bo vedno boril proti kakršnikoli obliki državnega terorizma. Nihče ne daje pravice katerikoli državi ali kateremkoli imperiju, da se vmešava v življenja izven svojih meja, pa četudi je ta imperij trenutno najmočnejši. Iz zgodovine pa je znano, da vsak imperij enkrat odmre. Tako bo tudi ta. Pot mu je že začrtana. Živela svobodna Venezuela«.
+0
Če ljudje množično bežijo v ZDA potem predstavljajo grožnjo Ameriki... Tako kot Albanci predstavljajo grožnjo EU, ker bežijo k nam, kjer bo zaradi njih nastal kaos...
aaaaaa122121
26. 03. 2015 18.22
+2
vse iz afrike bi bilo potrebno poslat naprej cez luzo, naj oni ki.so sejal.demokracijo po bv zdej se resijo ta problem, ko si africani pa muslimani zelijo demokracije,ki so jim jo obljubljal, njihove drzave pa sedaj.v razsulu, ce bi kdorkoli po sloveniji tako sranje delu kot ga nekateri tk dol ze desetletja, bi tut janezki glave rezal.
iGURT
26. 03. 2015 18.36
+6
LLYYMM, ne razumeš ..... ...to kar izvajajo zdaj ZDA proti Venezueli ni zaradi kakšnega ki bi bežal v ZDA, niso beguncev označili za nevarnost, celotno državo Venezuelo kot pred časom Irak, Libijo, in ostale, .. .... ZDA hočejo vojaški napad na Venezuelo, menjavo oblasti, ... njihov star poznan scenarij.
Brundo
26. 03. 2015 15.12
+7
čas tretje se bliža
iGURT
26. 03. 2015 15.03
+5
Vabimo vas k ogledu govora venezuelske ministrice za zunanje zadeve, Delcy Rodríguez Gómez, s srečanja Organizacije ameriških držav, v katerem izpostavlja intervencijske politike ZDA napram Bolivarski republiki Venezueli.
iGURT
26. 03. 2015 15.05
+2
Posnetek najdete na fb strani " Embajada de la República Bolivariana de Venezuela en Eslovenia" ... . . . .Posnetek je zaradi pomembnosti sporočila preplavil socialna omrežja
number46
26. 03. 2015 15.52
+5
Takega prispevka pa sigurno nebo nikoli na portalu 24ur
ljx
26. 03. 2015 14.57
+24
Savdijci so sramota za celo človeštvo! Kako loh sploh ena taka srednjeveška država ima sedež v nečem kar naj bi bili UN. Dokler je petrodolar vladar sveta bomo imeli take nazadnjake,ki grenijo življenje svojim lastnim ljudem ter vsem okoli sebe. V SA je kriminal imeti Biblijo v hiši in kristjanom sekajo glave,mislim a je sploh treba še kej napisat?
kim llsung
26. 03. 2015 15.05
+5
yarrick
26. 03. 2015 17.43
+3
its all about money.Denar je sveta vladar.in kmalu tudi Grobar.
LockheedMartin
26. 03. 2015 14.45
-9
vsi ste glasni prek neta, noben si pa ne upa nič nardit... amerika to, amerika tisto... samo lapate tja v tri dni, učinka pa ni nobenga... a nimate nič koristnega za počet? al dejansko mislite, da bo to vaše lajanje po portalih kaj spremenilo?
kim llsung
26. 03. 2015 15.00
+5
Tukaj samo kazemo,da znamo razmisljat z svojimi glavami....in kaj naj bi upali?ta je nova,ce clovek pove svoje mnenje je "bojecka"....ti svoji firmi sporoci naj naredijo spodobno letalo,da bo lahko normalno letelo....te preplacane kante se Somalija ne bi kupila....
LockheedMartin
26. 03. 2015 17.06
-2
in čemu koristi izražanje svojega mnenja? razen tega, da z nabiranjem plusov pumpate svoj ego, nimate od vsega skupaj nič... to, da ste glasni samo prek interneta, pa dokazuje, da vam v življenju nič ne manjka in da se ne splača vstat s naslonjača in nekaj nardit za spremembo... pišete pa ravno nasprotno, kot da nimate nič in da je življenje težko... krivite EU in Ameriko za vse probleme doma in po svetu, kritizirate njihov sistem, noben pa nič ne naredi glede tega... navadni strahopetci, če mene vprašaš... ti kar izražaj svoje mnenje v neskončnost, na koncu med nama ne bo nobene razlike, le ti se boš spraševal, zakaj si tolko časa porabil za pritoževanje in kritiziranje, ter seveda pumpanje svojega ega...
aaaaaa122121
26. 03. 2015 17.27
+3
zal je sistem taksen da ni mogoce veliko storiti, dokler se sirse mnozice ne zavedajo kje tici problem, ja elite so se v casu revolucij in podobnega naucile veliko vec kot raja. vsi mediji danes so pa v rokah elite, dejstvo, potem pa povej 99% ljudi, kje je problem, ce poslusajo prirejene zgodbice, ki ustrezajo interesom elite.
kim llsung
26. 03. 2015 17.31
+3
Zivim za pluse....res zivimo v izobilju...poglej si kdo je vmesan v konflikte zadnjih 50 let? kdo ima najvec baz po svet,kdo vedno hujska in grozi drugim...? lahko bi ti do jutra nasteval,ce pa ti ne dojames kam vse poti vodijo si smesen...mene amersiki sistem ne moti samo naj ga imajo zase...
aaaaaa122121
26. 03. 2015 17.43
jst plusov pa minusov sploh ne vidim na tablici:)
aaaaaa122121
26. 03. 2015 17.44
+3
yarrick
26. 03. 2015 17.45
+1
@lockheed...Če si sam tak ne obtožuj drugih.Me zanima KAJ si TI naredil za boljši svet.če bi sodil po tovjem nicku bi rekel da zgolj propagiraš vojno in vojni dobiček ter ti je malo mar za ljudi ki trpijo.
SentinelMB
26. 03. 2015 18.25
-3
@North Korea : saj vam je prav napisal..druga tak ne znate ko nakladat v 3 dni...a drugi pa ne razmišljajo z svojo glavo al kaj ? daj nehaj no ..ker si ti PROTI to pomeni da razmišljaš z svojo glavo al kaj? pffffff..hehe..... navadni nakladači ste nič druga...bee,bee,bee ?
ficfiric 1
27. 03. 2015 06.07
+1
Sentinel...sam da znas ti blejat....pa men kar srce zaigra...
mr.T
26. 03. 2015 14.42
+11
Tu veljajo druga pravila kot v Ukrajini ,vaški diktator - legitimi predsednik , nasilni prevzem oblasti je nesprejemljiv ,vojaška intervencij v zaščito 'legitimne' oblasti. Pravila seveda veljajo samo kadar niso 'naši' vi igri
yarrick
26. 03. 2015 17.47
+0
Pa glej, to ti je "vojaška moč"; da se vedno spravljaš na šibkejše od sebe.Zato pa Nihče ne upa odkrito pomagati z orožjem ukrajini.NIHČE noče imeti opravka z Rusi več kot je krvavo nujno potrebno.
ficfiric 1
26. 03. 2015 13.55
-1
Kot tista o tistem vojaku ki je dezertiral....pol pa mal preberes njegove izjave ti pa sam se potrdi vse skupi...skoda da ni se kaj pofotkal in dokumentiral...