Tujina

FOTO: Za Sojuz se je začelo dvodnevno vesoljsko potovanje

Moskva, 14. 11. 2011 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ruski kapsuli Sojuz, ki so jo izstrelili iz vesoljskega oporišča Bajkonur v Kazahstanu, so trije astronavti, in sicer Rusa ter Američan. Vesoljsko plovilo je doseglo orbito brez težav, so sporočili potniki, ki so pozitivno razpoloženi.

Na vesoljskem plovilu so dva Rusa in Američan.
Na vesoljskem plovilu so dva Rusa in Američan. FOTO: Reuters

Po avgustovskem neuspehu, ko je strmoglavilo vesoljsko plovilo brez posadke, je Rusiji končno uspelo v vesolje poslati tri astronavte, ki bodo zamenjali ekipo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Kapsula Sojuz je Zemljo zapustila okoli 5. ure po srednjeevropskem času, na ISS pa bo prispela pojutrišnjem.

"Vesoljsko plovilo je doseglo orbito," je inženir Anton Škaplerov prek radia sporočil centru za nadzor misij v Moskvi. Kot so pokazali posnetki s plovila, se potniki dobro počutijo, tako za zdaj kaže, da je misija uspešna.

Astronavti bi morali sicer na pot že septembra, a so morali izstrelitev prestaviti zaradi varnostnih razlogov. Eno od vesoljskih plovil, ki naj bi dostavilo zaloge astronavtom na ISS, je namreč avgusta strmoglavilo. Šlo je za hudo napako v okviru ruskih vesoljskih projektov.

To je bila tudi prva izstrelitev vesoljskega plovila s posadko v vesolje od julija letos, ko je ameriška vesoljska agencija Nasa po 30 letih končala pošiljati raketoplane v vesolje.

Na kapsuli sta poleg Škaplerova še Nasin veteran Daniel Burbank, ta prvič potuje s kapsulo Sojuz, ki so jo izstrelili iz vesoljskega oporišča Bajkonur v Kazahstanu, in Anatolij Ivanišin. Za Škaplerova in Ivanišina je to prva pot v vesolje. Pred izstrelitvijo so sicer vsi trije zagotovili, da jih ne skrbi zaradi varnosti. "Nimamo nobenih črnih misli. Zaupamo v našo opremo," je povedal Škaplerov.

"Razen slabega vremena v Bajkonurju je šlo vse zelo dobro," je o izstrelitvi povedal vodja izstrelitev za ruski del ISS Vladimir Solovijov.

Po dvodnevni poti bo trojica pristala na ISS 16. novembra. Če bodo imeli na poti kakršne koli težave, bi to lahko pomenilo, da bo ISS prvič po več kot desetletju ostala prazna, ko se bodo proti koncu novembra na Zemljo vrnili astronavti, ki so trenutno na postaji.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alteist
14. 11. 2011 20.13
Drži, "so" nakazuje množino, kar se sklada s tremi ljudmi. Sicer pa super, da jim je tokrat uspelo.
Borut Dretar
14. 11. 2011 19.22
@slovenc88 in 5p3c14l: lepo sta se osmešila, pa še par desti tisih, ki vama je dalo plus. Čisto pravilno je napisano, trije so: dva Rusa in en Američan. Kako bi se pa po vajino glasil stavek, če bi bila dva? "Na vesoljskem plovilu je Rus in Američan."???
LovecNaKomuniste
14. 11. 2011 19.14
Zanimivo, v kašnih vremenskih pogojih izstreljujejo. Tu se vidi Ruska zanesljivost in robustnost. Ne pa v Ameriki, kjer mora bit na Floridi toplo vreme brez oblačka, če pa vetrčk zapiha, gre pa že vse v maloro.
tekavcminka56
14. 11. 2011 15.23
kaj pa protesti po vseh ameriskih mestih, si to res zasluzi objavo 1x na 14dni? Zgolj vprašanje, nič spornega. pozdrav vsem
5p3c14l
14. 11. 2011 10.53
"Na vesoljskem plovilu so dva Rusa in Američan. " Hahahah, pa kdo to piše :D
LJUBLJANA.
14. 11. 2011 10.25
Jst bi tudi poletel v vesolje.
slovenc88
14. 11. 2011 09.27
Na vesoljskem plovilu so dva Rusa in Američan... Hm, so 2 Rusa?!?
Nino Smolkovic
14. 11. 2011 09.06
slovenija moj doma, jaz bom odletel v vesolje trililililil
Nino Smolkovic
14. 11. 2011 09.06
jaz sem proti vsemu temu, ker sem drugače usmerjen, sem klasični socialist, kar pa ne pomeni da sem za da se delajo plantaže paradižnika.