Tujina

Karamarko odstopil s položaja podpredsednika hrvaške vlade, k odstopu poziva tudi premierja

Zagreb, 15. 06. 2016 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko je sporočil, da odstopa s položaja. Ob tem je znova pozval k odstopu tudi premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova.

Kot je pojasnil, je njegov odstop posledica odnosov v vladi ter da se je zanj odločil prejšnji teden, v torek pa je o tem obvestil predsedstvo HDZ. Poudaril je, da odstop ni povezan z današnjo ugotovitvijo komisije, da je bil v navzkrižju interesov.

Hrvaška komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov je danes odločila, da je bil Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol.

Karamarko je ponovil, da ni bil v navzkrižju interesov ter napovedal, da bo zadoščanje poiskal na sodišču.

Iz HDZ so v torek napovedali Karamarkov odstop iz vlade ne glede na odločitev komisije.

Karamarko
Karamarko FOTO: Reuters

Kakšen bo odgovor Oreškovića?

Novinarski konferenci sta danes po Karamarku napovedala najprej Petrov, nato pa še Orešković.

Karamarko se je z današnjim odstopom izognil tudi saborskem glasovanju o nezaupnici zaradi politične odgovornosti v primeru poslovnih povezav podjetja njegove soproge s svetovalcem Mola in dolgoletnim prijateljem Josipom Petrovićem.

Karamarko je potrdil, da bodo v četrtek odločal o nezaupnici Oreškoviću, ki jo je zahtevala vladna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ. Glede na napovedi stališč parlamentarnih strank bodo Oreškoviću izglasovali nezaupnico, kar bo pomenilo tudi padec vlade.

Predsednik HDZ je danes tudi izrazil prepričanje, da bodo s partnerji, med katerimi ne bo Mosta neodvisnih list, oblikovali novo parlamentarno večino, ki bo podprla mandatarja za prihodnjo hrvaško vlado in finančnega ministra Zdravka Marića. Opozicija zahteva čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
15. 06. 2016 19.05
+7
skarjno desni poden tudi pri sosedih
obožeobože
15. 06. 2016 17.53
+6
Že po sihtu mu je videti da ni koristen!