'Kardinali so pripravljeni na odločilni korak'

Kardinali so 12. marec za začetek konklava potrdili z veliko večino, s čimer so pokazali, da "se čutijo pripravljeni na odločilni korak pri volitvah novega papeža", je dejal vatikanski tiskovni predstavnik Lombardi. Dialogi so zdaj v prvi fazi zrelosti, od torka pa bo presojanje še zahtevnejše, je dodal.

Kardinali, ki so se v Vatikanu zbrali pred volitvami novega papeža, so se danes udeležili maš po rimskih cerkvah, v ponedeljek pa imajo na programu še zadnjo splošno kongregacijo pred torkovim začetkom konklava.

Kot je povedal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, so na sobotni kongregaciji govorili tudi o razmerah v kuriji in njenih "morebitnih izboljšavah".

Doslej se je k besedi priglasilo 133 kardinalov, za ponedeljkovo srečanje pa se jih je najavilo še nekaj, tako da pričakujejo skupaj okoli 150 nastopov.

Konklave

(Foto: Reuters)

12. marec je bil potrjen z "jasno večino"

Lombardi je po sobotni kongregaciji povedal, da je bil 12. marec prvi predlagani datum začetka konklava, o katerem so odločali. Potrjen je bil z "jasno večino", medtem ko naj ne bi o 11. marcu "zaradi stanja priprav v Sikstinski kapeli in domu sv. Marte" niti resneje razmišljali.

S tem, ko so datum potrdili z veliko večino, so kardinali pokazali, da "se čutijo pripravljeni na odločilni korak pri volitvah novega papeža", je v današnjem nastopu na Radiu Vatikan menil Lombardi.

Razmišljanja na kongregacijah, informacije, ki so si jih izmenjali, dialogi za oblikovanje osebnih presoj so "zdaj v prvi fazi zrelosti", od torka pa bo presojanje še zahtevnejše, je dejal Lombardi.

Pred tem je pojasnil, da bo dim iz dimnika Sikstinske kapele moč videti dvakrat dnevno – po dopoldanskih dveh krogih volitev okoli 12. ure in po popoldanskih okoli 19. ure. Če pa bo papež izvoljen v prvem od obeh krogov, pa že prej. Če bo dim viden prej kot ob navedenih urah, bo torej "dim zagotovo bel", je dejal Lombardi.

Dodal je še, da je Benedikt XVI. z vsemi v molitvi, "v tišini, a globoko in zavedajoč se vseh".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 42
mala.rodriguez 10.03.2013 21:09:24
Za smeh so!
Več komentarjev