Tujina

VIDEO: Narasla voda grozi Sisku, na pomoč priskočilo več kot 700 vojakov

Zagreb, 14. 09. 2014 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Reke na območju Karlovca se umirjajo. Na prihod vodnih valov Kolpe in Save se pripravljajo v sisaško-moslavški županiji. V Međimurju pa se pripravljajo na vodni val Mure, ki prihaja iz Avstrije. Pod vodo je tudi del Zagreba.

Poplave v Karlovcu
Poplave v Karlovcu FOTO: Video RTL

Stanje na območjih Hrvaške, ki jih ogrožajo poplave, je težko, a pod nadzorom, so ocenile pristojne službe. Za območje Karlovca še zmeraj velja splošna nevarnost, ki so jo razglasili v soboto, čeprav se reke na območju nekoliko umirjajo. Na prihod vodnih valov Kolpe in Save se pripravljajo v sisaško-moslavški županiji.

K evakuaciji so zaradi nevarnosti poplav pozvali prebivalce naselij, ki so ob Kolpi nizvodno od Karlovca, je danes potrdil poveljnik gasilcev za karlovško županijo Goran Franković. Poudaril je, da so sicer središče mesta uspešno obranili pred poplavami.

Ljudje niso želeli zapustiti domov

Zaradi izjemne višine rek Korana in Kolpa so že v soboto k evakuaciji pozvali več tisoč prebivalcev več naselij pri Karlovcu, a ljudje večinoma niso želeli zapustiti domov, je danes dejal karlovški župan Damir Jelić. Ocenjuje, da bo škoda zaradi poplav višja od milijona evrov.

Sisak
Sisak FOTO: Nova TV

Narasla voda grozi Sisku

Vrh vodnega vala Kolpe pričakujejo ponoči in v ponedeljek na območju Siska, ki naj bi ga v torek prizadel tudi vrh vodnega vala Save. Zato poudarjajo, da bo najbolj kritično v torek. Medtem pa prebivalci, ki jim pomaga približno 450 vojakov, gradijo dodatne nasipe.

Pristojne službe ocenjujejo, da je dovolj časa in sredstev, da pripravijo vse za obrambo naselij ob rekah Kolpi in Savi v sisaško-moslavški županiji. Obenem pa izpostavljajo, da je težko predvideti, koliko vode lahko pride, kar je predvsem odvisno od novih padavin v prihodnjih dneh. Za zdaj evakuacija območja Siska ni potrebna, a se pripravljajo tudi na to možnost.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je po današnjem srečanju s predstavniki pristojnih službe v Sisku izjavil, da je stanje pod nadzorom. Medtem so danes zaradi poplav, ki so jih povzročila razlitja potokov Zelina in Trnava, razglasili splošno nevarnost za občino Nedelišće v međimurski županiji.

Hrvaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so vojake napotili na pomoč pri obrambi pred poplavami v treh županijah. Tako jih je 450 odšlo v Sisaško-moslavaško, 150 v Karlovaško ter 100 v Požeško-slavonsko županijo. Vojaki lokalnemu prebivalstvu pomagajo s skupaj 12 čolni in enim amfibijskim vozilom.

Voda je odnesla del železniške proge ob hrvaško-slovenski meji. Zaradi tega je prekinjen mednarodno železniški promet med Macinci in Središčem ob Dravi. Zaprt je tudi mejni prehod Sveti Martin na Muri – Hotiza.

Poplavljala bo tudi Mura

V Međimurju se pripravljajo tudi na vodni val Mure, ki prihaja iz Avstrije. Za Dravo pa veljajo redni protipoplavni ukrepi. Reka Ilova je poplavila več stanovanjskih objektov na območju Kutine, medtem ko so iz Hrvaške Kostajnice sporočili, da se Una umirja.

Podobne novice o umikanju rek in potokov v struge prihajajo tudi iz požeško-slavonske županije. Poplavljenih je več deset hiš na območju Pleternice blizu Požege.

Poplave tudi v Zagrebu

Poplave niso obšle niti Zagreba, kjer je pod vodo del naselja Kajzerica, ki leži ob Savi v južnem delu hrvaške prestolnice. Kot so pojasnili, gre za izbruh podzemnih voda, ki praviloma povzročajo težave prebivalcem v tem delu mesta.

Na pomoč je priskočila tudi vojska.
Na pomoč je priskočila tudi vojska. FOTO: Nova TV

Stanje kritično še teden dni

Hrvaško so v preteklih dneh zajele obilne padavine, ki so bile v mnogih delih države rekordne in so presegle tudi stoletna povprečja. Ocenjujejo, da bo stanje v državi zaradi nevarnosti poplav kritično še naslednji teden dni. Nekateri deli Hrvaške si še niso opomogli po spomladanskih poplavah, a so jih prizadele nove.

Meteorologi napovedujejo, da bo do srede spremenljivo vreme z občasnimi nalivi na različnih koncih državen, sledilo pa bo nekaj dni brez padavin.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arktus
14. 09. 2014 23.03
+5
v okolici Lendave, Benica, pričakujejo izlitje Mure, nasip ne zdrži več.. katastrofa...
lopina 2
14. 09. 2014 22.43
+5
Pri nas vojska ne pride pomagat dokler neka pijana sprepitnina iz lokalne skupnosti ne poslje prosnje za pomoc. Hebes taksen sistem.
Jožajoža
14. 09. 2014 21.14
+2
v sloveniji se to ne more zgodit, ker imajo gospodje "profivojaki" strog 40 urnik, za katerega so zelo dobro plačani. seveda so nedelje,sobote in praznike doma, sedaj so pa večinoma še na podaljšenem dopustu, ker trnutno ZDA ne predvideva nobene agresije na sovražno državo.
Carlos Satanas
14. 09. 2014 17.55
-3
Za slovenijo se brigite sj agregate bojo ony dal in pumpe pa madžari in austrijci
fmdsafmdsij
14. 09. 2014 13.57
+17
na Hrvaškem vojska pomaga. Pri nas jih pa ni nikjer. Imamo pa prostovoljne gasilce in plačane vojake za nedelo
Kimberley-Echo
14. 09. 2014 15.00
+20
Zdi se mi, da si se nerodno izrazil v zadnjem stavku. A kakorkoli že je, organiziranost prostovoljnih gasilcev je nekaj izjemnega kar zahodni svet ne pozna. Hrabrost in nesebičnost pri njih je lahko vzor vsakemu človeku in to bi se morali otroci učiti v šolah na Slovenskem. Ti ljudje so preprosto izjemni, žal pa birokracija države te ljudi ne razume najbolj ali pa noče.
Jožajoža
14. 09. 2014 21.17
+4
SAJ MI SMO postali zahodni svet,, postali smo sebični, nedosegljivi, privoščimo drugim neuspeh in nesrečo.........v jugi je pa bilo obratno. vsi za enega eden za vse je bila parola, pa človek je naše največje bogastvo, goli otok pa domovanje za sovražnike naroda.
dalmatinijan
14. 09. 2014 12.35
+8
moji sonarodnjaki izdrzite,kmalu bo boljs
Padra
14. 09. 2014 10.20
-40
briga nas kaj je na hrvaškem, je pri nas veliko težav z poplavami, ..........
pabo39
14. 09. 2014 10.57
+35
Govori zase. Mnoge zanima kaj se dogoja po svetu, ker ne čepimo samo doma na sedežni.
andreja janeži?
14. 09. 2014 09.57
+25
Neurja ne poznajo mej danes tukaj jutri pri sosedu.Dobro da jim je priskočila vojska tako bodo uspešno ubranili poplavo.Tukaj imajo čas za pripravo mi jo nismo imeli
pabo39
14. 09. 2014 10.52
+31
Ja, ampak sosedi imajo glede vojske dosti bolj fleksibilno zakonodajo in je lahko vojska na tereno že v enem dnevo, pri nas bi lahko pomogala pa šele čez tri tedne, preden bi se birokratsko kolo odvrtelo. Ta čas, pa se na Počku valjajo po blatu.
dalmatinijan
14. 09. 2014 12.36
-7
Andreja janežič mislis rect obratno,kr je ta fronta prsla iz juga.
mesojed
14. 09. 2014 15.47
+3
Ne ima prav,kje je bol važno koliko pade dežja bližje izlivu al pri izviru