Tujina

FOTO in VIDEO: Katalonske volitve minile v znamenju visoke volilne udeležbe

Barcelona, 21. 12. 2017 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Kataloniji so se ob 20. uri zaprla volišča na volitvah regionalnega parlamenta, ki so minile v znamenju visoke volilne udeležbe. Po podatkih volilne komisije se je volitev, ki so minile mirno, udeležilo rekordnih 86 odstotkov volivcev. Leta 2015 se jih je udeležilo 74,95 odstotka.

V Kataloniji so se ob 20. uri zaprla volišča na volitvah regionalnega parlamenta, ki so minile v znamenju visoke volilne udeležbe. Po zadnjih podatkih se je volitev, ki so minile mirno, do 18. ure udeležilo 68,3 odstotka volivcev, kar je pet odstotnih točk več kot leta 2015.

Na volitve je bilo pozvanih približno 5,5 milijona Kataloncev, udeležilo se jih je 4,5 milijona, kažejo podatki volilne komisije po poročanju BBC.

Vzporedne volitve, ki jih je izvedel inštitut Godo za časnika La Vanguardia, kažejo, da naj bi stranke, ki podpirajo neodvisnost, ponovno zbrale absolutno večino v regionalnem parlamentu. Katalonska republikanska levica (ERC), lista Skupaj za Katalonijo Carlesa Puigdemonta in levičarska CUP naj bi dobile do 71 sedežev v 135-članskem katalonskem parlamentu. Za absolutno večino jih sicer potrebujejo 68.

Vse ankete pred volitvami so napovedovale tesen boj tabora strank za neodvisnost in tabora, ki si prizadeva za ohranitev enotnosti Španije. Na večino 68 sedežev v 135-članskem parlamentu ne more z gotovostjo računati noben od njiju, zaradi česar bi lahko nadaljnja usmeritev pokrajine tudi po volitvah obvisela v zraku.

Tesna zmaga naj bi sicer pripadla Katalonski republikanski levici (ERC) nekdanjega podpredsednika regionalne vlade Oriola Junquerasa, ki je v priporu. V taboru za neodvisnost sta poleg nje še lista Skupaj za Katalonijo in levičarska CUP.

A ERC naj bi zasedla le sedež ali dva več od sredinskega Ciudadanosa s karizmatično Ines Arrimadas na čelu. Stranka skupaj s socialisti in Ljudsko stranko sestavlja tabor proti neodvisnosti Katalonije.

Volilni plakati pred znamenito baziliko Sagrada Familia v Barceloni.
Volilni plakati pred znamenito baziliko Sagrada Familia v Barceloni. FOTO: AP

Puigdemont iz Bruslja sporočil: Naj nas vodi duh 1. oktobra

Španski mediji so danes na naslovnicah med drugim izpostavljali milijon neodločenih volivcev – skoraj petino volilnega telesa –, odločitev katerih bi lahko prevesila rezultat v prid enega ali drugega tabora.

Kot je volivcem iz Bruslja sporočil Puigdemont, je danes priložnost, da "izkažejo moč neukrotljivega naroda". Naj nas vodi duh 1. oktobra, je še sporočil, pri čemer je imel v mislih referendum o neodvisnosti. Sam ni oddal glasu, pač pa se je po pomoč obrnil na 18-letno Lauro Sancho, ki je novinarjem povedala, da mu je ponudila svoj glas, "ker ga zasluži bolj kot kdorkoli, ker je njegova politična situacija grozljiva".

Za varnost je skrbelo 15.000 policistov

Po nasilju, ki je zaznamovalo referendum o neodvisnosti, so danes volitve potekale pod strogimi varnostnimi ukrepi – za varnost je skrbelo 15.000 policistov, od tega 10.000 pripadnikov katalonske policije in 5000 policistov iz vrst nacionalne policije in enot Guardie Civil. Minile so mirno.

Elektronskega štetja glasov španska vlada v strahu pred morebitnimi kibernetskimi napadi ni dovolila. Volišča bodo tako o rezultatih po ročnem štetju glasov obvestila zasebno podjetje, ki ga je pooblastila vlada, to pa bo nato postopoma sporočalo izide. Glede na pričakovanja naj bi bilo do 22. ure preštetih 80 odstotkov glasov.

Vlada je sicer tudi vzpostavila poseben sistem za sledenje morebitnim lažnim novicam. Medijske organizacije bodo tudi pravno odgovorne, če bodo objavljale lažne podatke, je dejal vir v španski vladi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
21. 12. 2017 22.37
+4
Neuradno je zmaga na strani neodvisne Katalonije . In tako mora biti.
Fifi 24
21. 12. 2017 21.39
-1
V Kataloniji živo okrog 30% Špancev naseljenih v času Franca tako da zagovorniki osamosvajanja NE morejo zbrati več kot 100-30 = 70 % v najboljšem primeru ____________zato je katalonija neprimerljiva z SLO tukaj je bilo 1991 namreč VSEH ex bratov ca 10% srbov ca 5 % in smo dobili 88% ZA, kot primer torej se je izgubilo ca 5 % _______________če primerjam s Slo in da so enako zagreti bo ZA glasovalo okrog 60 %
Kollerik
21. 12. 2017 19.44
+2
Vse najboljše za Katalonijo! Upam, da se zmenijo, da bo prav vsem. In seveda, da Barsa v soboto nabije madridski real... če bodo sodniki seveda to dopustili...
kapljač1
21. 12. 2017 18.17
+5
Z visoko udeležbo na volitvah, " lahko premikaš gore" Zato Slovenci raje ostanejo doma, da imajo kaj jamrat.
detect
21. 12. 2017 15.58
-1
ovce beeeee....