Tujina

Katar sredi diplomatske krize poziva k odkritemu dialogu, številni potniki obtičali na letališču

Doha/Rijad, 06. 06. 2017 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Katarski zunanji minister je sredi diplomatske krize pozval k odkritemu in poštenemu dialogu in vztrajal, da bodo vezi z ZDA ostale močne. Več arabskih držav je namreč v ponedeljek prekinilo diplomatske odnose in prometne povezave s Katarjem, češ da podpira terorizem v regiji.

Katar je že v ponedeljek vztrajal, da so obtožbe lažne, pri usklajenem delovanju Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Bahrajna, Egipta, Jemna in Maldivov pa da gre za kršitev njegove suverenosti.

Zunanji minister države Šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je danes pozval k "odkritemu in poštenemu dialogu", s pomočjo katerega bi razrešili krizo. Kot je zagotovil v govoru, ki ga je prenašala televizija Al Jazeera s sedežem v Dohi, Katar ne bo stopnjeval napetosti.

Združeni arabski emirati so medtem danes branili odločitev o prekinitvi odnosov. Sprejeli naj bi jo po letih provokacij, posvetovanj in potrpežljivosti, je v ponedeljek zvečer prek Twitterja sporočil zunanji minister Anvar Karkaš.

Potniki odpovedanih letov so obtičali v Dohi.
Potniki odpovedanih letov so obtičali v Dohi. FOTO: AP

Gre za zavrnitev politike, ki spodkopava varnost in stabilnost v regiji, je sporočil in dodal, da je mogoče konflikt rešiti le, če se bo spremenila škodljiva politika Katarja.

Katar je tudi star zaveznik ZDA, ki pa nanj gledajo z nekoliko dvoma zaradi popustljivosti do skupin, kot sta palestinsko gibanje Hamas in Muslimanska bratovščina. Katarski zunanji minister je odnose z ZDA danes označil za zapletene, a po njegovih besedah ne bodo utrpeli škode.

"Naš odnos z ZDA je strateški," je dejal minister. "O določenih stvareh se ne strinjamo, a področij sodelovanja je več kot tistih, ki povzročajo spore," je dodal.

Za rešitev krize si prizadeva tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je opravil že več telefonskih pogovorov z regionalnimi voditelji. Stika pa ni vzpostavil z Združenimi arabskimi emirati, ki naj bi bili vodilni pri ofenzivi proti Katarju, niti z Egiptom, s katerim Ankara nima celovitih diplomatskih odnosov.

Ker so države prekinile prometne povezave s Katarjem, je tudi letalska družba Qatar Airways odpovedala lete v Združene Arabske Emirate, Bahrajn, Egipt in Savdsko Arabijo. Letalski prevoznik leti v Zalivske države tudi iz Zagreba, Dunaja in Budimpešte.

Iz letalske družbe so sporočili navodila za vse, ki imajo kupljene letalske karte za lete do katere izmed držav, ki so prekinile diplomatske odnose s Katarjem. Vsem bodo ponudili več možnosti, med drugim tudi povračilo denarja za neizkoriščene letalske karte ali izbiro druge destinacije iz njihove ponudbe brez doplačila.

Vpletene arabske države so s Katarjem prekinile diplomatske odnose ter kopenske, zračne in morske prometne povezave. Katarskim državljanom so dale na voljo dva tedna, da zapustijo države, svojim državljanom pa prepovedale potovanja v Katar. Združeni arabski emirati in Egipt so tudi izgnali katarske diplomate in jim za odhod dali na razpolago 48 ur.

Savdska Arabija odvzela licenco letalski družbi Qatar Airways

Savdska Arabija, ki je prekinila diplomatske in prometne povezave s Katarjem, je danes odvzela še letalsko licenco družbi Qatar Airways. Katarska letalska družba ima 48 ur, da konča vse posle in zapusti državo. Zaradi prekinitve letalskih povezav pa je po poročanju medijev danes prazno tudi letališče v Dohi, saj so odpovedali 30 poletov. Katarski prevoznik leti na devet savdskih letališč.

Prve posledice prekinitve prometnih povezav so se pokazale danes, saj so letalske družbe Emirates, Etihad, Flydubai, Air Arabia in Saudi Airlines že odpovedale vse lete v Katar.

Ker je Savdska Arabija zaprla tudi mejo s Katarjem, je blokirala tudi uvoz hrane v državo. Zaostrovanje odnosov vpliva tudi na delniške trge, borza je samo v ponedeljek beležila 7,58-odstotni padec.

Osebje podaja informacije potnikom v Dohi, ki so ostali brez letov.
Osebje podaja informacije potnikom v Dohi, ki so ostali brez letov. FOTO: AP

Trump podprl izolacijo Katarja

Ameriški predsednik Donald Trump se je danes na Twitterju oglasil v zvezi z odločitvijo arabskih držav, da prekinejo diplomatske odnose s Katarjem. Do zalivskega emirata, ki sicer igra pomembno vlogo pri ameriških vojaških operacijah na tem območju, v nizu tvitov ni pokazal pretirane naklonjenosti.

"Med svojim nedavnim potovanjem na Bližnjem vzhodu sem izjavil, da financiranja radikalne ideologije ne sme biti več. Voditelji so pokazali na Katar - poglejte!" je Trump zapisal na Twitterju. "Dobro je videti, da obisk Savdske Arabije s kraljem in 50 državami že daje rezultate," je nadaljeval.

"Rekli so, da se bodo s trdo roko lotili financiranja ekstremizma in vsi znaki so kazali na Katar. Mogoče je to začetek konca groze terorizma!" je na Twitterju dodal Trump.

ZDA imajo v Katarju veliko letalsko bazo, ki je ključna za ameriške vojaške operacije v regiji, ki so trenutno osredotočene na boj proti skrajni skupini Islamska država. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek zalivske države pozval, naj ostanejo enotne in presežejo razlike.

Z nafto in plinom bogata država ima že dolgo zaostrene odnose s svojimi sosedami, odločitev Rijada in njegovih zaveznikov pa je presenetila opazovalce, ki se bojijo, da bo kriza še dodatno destabilizirala regijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
07. 06. 2017 12.52
-2
Zoki, brez skrbi, Katar bo še naprej financiral trenažni center v Ljubljani, lahko sta tudi dve raketi, bo lepše na oko :) samo brez nestrpnosti :)
omega _v6
07. 06. 2017 08.10
Je to tisti Katar,ki tako na veliko pomaga pri gradnji džamije?? Pa ne mi rečti oni podpirajo teroriste!!
Fifi 24
06. 06. 2017 20.55
+4
Haha Dirigent saudija in tekstopisec US obtožujeta (člana svojega orkestra) Katar da podpira IS!? ________ tragikomedija !! __________RESNICA je v tem da se Katar NE ŽELI PREVEČ zamerriti sosednjemu IRANU in tudi Rusom zato ni 100% ubogljiv in to je rezultat dobil je po prstih kajti financiranje džamij na novih ozemljih (recimo Ljubljana) in sponzoriranje Toyot ISu za SA in glavnega torej US oz Izrael nikakor ni dovolj ker je cilj vsega po Siriji prav Iran
hotchilipoper
06. 06. 2017 20.46
+3
To je vse politika,resnice ne boste izvedeli
Antropozofija
06. 06. 2017 20.02
+5
Problem je v tem, da Saudska Arabija na čelu z ZDA podpira IS. Katar je samo žrtev, ker hoče z resnico na dan...
srebrnibreg
06. 06. 2017 21.13
+2
Tudi Katar je dal ISIS-u milijardo dolarjev za zaigrano odkupnino talcev .
zefa20
06. 06. 2017 19.47
+7
Narobe svet, Savdska Arabija pridiga o podpori terorizmu, ko pa je sama ena izmed največjih sponzorjev ISIS-a!!
srebrnibreg
06. 06. 2017 19.14
+1
Katar naj odkrije s koliko dolarjev je do sedaj pomagal Al Kaidi in ISIS-u in po tem se lahko s kom odkrito pogovarja.
Emil Jakse
06. 06. 2017 18.42
+3
sunitske drzave so kaznovale katar ki se je povezal z iranom....tukaj ne gre za drugega kot versko vojno med siiti in suniti podobno kot nasorotja med katoliki in protestanti da se kdo nebi razumel teroriste pa podpirajo predvsem drzave ki so obtozile katar to je saudiarabija ki financira isis
nevski
06. 06. 2017 18.58
-1
Katar je salafistična sunitska država in njen absolutni monarh je sunit in tu gre za spor med savdskom in kataskim monarhom. Šiiti so manjšina tako v Savdski Arabiji, kot v Katarju in tu ne igrajo nobene vloge. Katar ni povezan z Iranom, saj podpira Al Kajdo in Islamsko Državo tako kot Savdska Arabija in so enako sovražniki Irana.
proofreader
06. 06. 2017 16.52
+2
Pa ravno za par deset milijard Boeingovih letal so naročili. To bo Trump jezen, ko prekličejo naročilo.
Jimi1
06. 06. 2017 16.39
+1
ha,ha....glavno da je Katar glavni financer Mohamedove ambasade z raketo v "najlepšem mestu". Klovnu se zaradi dobljenih provizij smeje do ušes, Lublančanom oz VOLilcem pa dol visi ostanek obrezane revščine med nogami... Kar je bagra iskala z tem kar so izvolili, jim z drugo konkurenčno molilnico prihaja še skozi stranska vrata... No pa vsaj na delo lenuhi ne bodo več zamujali, ko jih bo namesto prezgodnjih petelinov (katerim so zavili vratove) iz minaretov prebujalo jutranje dretje ob prvem svitu.... Pa lepo prihodnost celemu nadutemu močvirju želim. Bodo lahko kmalu v rjuhah skakali naokoli in pozabili na opojne substance, ki so jim kot kaže v tem času že preveč stopile v glave.... Tudi feminističnemu delu se lepa modna prihodnost v burkah pripravlja, pa spet bodo lahko svojim možičkom umivale noge kot pred kakšnim tisočletjem nazaj.... To bi še rad doživel da vidim v močvirskem blatu....
bb5a
06. 06. 2017 16.30
+1
In sedaj bo kriv Katar za vse, kar so povzročil ravno izolatorji...
jelovnik
06. 06. 2017 14.32
+6
Katar kot kaže ne podpira istih terorističnih skupin kot ostale zalivske države, pa jih je dobil po glavi..
nevski
06. 06. 2017 18.59
+3
Katar podpira Al Kajdo in Islamsko Državo enako kot Savdska Arabija.
Prodanekure
06. 06. 2017 13.45
+15
Očitno so Amerika Savdijci ter razni čuri muriji najdli dežurnega svetovnega krivca za ISIS :D Ja lej če se 56 držav vpleta v financiranje ISISa pa to pol počasi prihaja na plano je najbolje enega obtožiti da je za vse kriv :D
Sara Rebek
06. 06. 2017 13.25
+8
mogoče bi kaj več glede džamije rada povedal miro senica,ki je pravni zastopnik islamske skupnosti v slo in jim je zrihtal plac za džamijo?
Jimi1
06. 06. 2017 16.43
+2
Glede na njegov izgled se čudim dejstvu da so za svojega predstavnika izbrali osebo, ki po frisu najbolj spominja na neko živo bitje, ki pri njih velja za nečisto žival....
Ate_ist
06. 06. 2017 13.05
+4
čemu se čuditi? amerika je konkurenčno nesposobna. razen orožje, pa še to šepa (F35 in nesposobnost izdelave novega tanka) vse kar je še ostalo je utekočinjen plin za EU. glej ga zlomka, v Katarju je občutno cenejši.
BUONcaffee
06. 06. 2017 13.03
+2
Mene zanima ali mister Trump ve, da je Katar Ameriški zaveznik, kateri Američanom nudi največjo vojaško bazo v tem delu sveta. Poleg tega se sprašujem ali mister Trump sploh ve v kateri državi je bil. Mogoče misli, da je bil v Katarju in njim prodal orožje.
masni
06. 06. 2017 14.19
-1
Kateri bo pa po tvojem nagnal Američane iz njihove baze,mogoče naš Karli Rjavec ali Cmero ,pa daj nehaj no.
BUONcaffee
06. 06. 2017 14.31
BUONcaffee
06. 06. 2017 13.00
Sedaj je Katar v podrejenem položaju. Če jih obišče Trump pa bo obratno.
Zuckerberg
06. 06. 2017 12.36
+5
Donald trump je kot gargamel, arabci so pa smrkci...
BUONcaffee
06. 06. 2017 13.00
+1
LuckyBastardo
06. 06. 2017 12.22
+8
Ja pred 1 mesecem je bil D.T. na obisku pri Savdijcih. No zdej se vidi o čem so se pogovarjali
290ktober
06. 06. 2017 12.17
+15
Ameriške igrice proti Rusiji Iranu in EU