Tujina

'Z mirom se ne ukvarja nihče nikjer več, niti kot vrednoto niti kot politično prakso'

Oslo, 09. 10. 2015 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Nobelova nagrada za mir letos pripadla četverici za nacionalni dialog v Tuniziji. Za Bećirovića Nobelova nagrada pomeni podporo miru in demokraciji na Bližnjem vzhodu, za Hladnik Milharčiča pa je posledica pomanjkanja kredibilnih kandidatov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nobelova nagrada za mir
    01:41
    Iz SVETA: Nobelova nagrada za mir
  • Iz SVETA: Presenetljive odločitve o dobitnikih Nobelovih nagrad
    01:57
    Iz SVETA: Presenetljive odločitve o dobitnikih Nobelovih nagrad

V Oslu so razglasili prejemnika najprestižnejše izmed Nobelovih nagrad, tiste za mir.

Nobelova nagrada za mir letos pripadla četverici za nacionalni dialog v Tuniziji - štirim organizacijam civilne družbe za njihov prispevek pri "izgradnji pluralistične demokracije v Tuniziji po jasminovi revoluciji leta 2011", je sporočil Nobelov odbor v Oslu.

V luči vojne v Siriji, ki ji po štirih letih in pol ni videti konca, gre torej najbolj prestižna Nobelova nagrada tokrat v roke ljudem, zaslužnim za to, da je t. i. arabski pomladi v Tuniziji sledila mirna tranzicija.

Prav v tej severnoafriški državi se je na prehodu iz leta 2010 v 2011 začela arabska pomlad, ki je kasneje vodila v strmoglavljenje več arabskih režimov na severu Afrike in Bližnjem vzhodu, a velikih upov o svobodi ni izpolnila. Tunizija je v bistvu edina država, kjer je revolucija prinesla "demokratično tranzicijo, utemeljeno na močni civilni družbi".

Kot je še izpostavil odbor, so bili dogodki, ki so sledili strmoglavljenju Zina el Abidina Ben Alija januarja 2011, "edinstveni in izredni" iz več razlogov - med drugim so pokazali, da lahko islamistična in sekularna gibanja sodelujejo in skupaj dosežejo pomembne uspehe ter da lahko civilna družba odigra ključno vlogo pri demokratizaciji države.

Letošnja nagrada navdih vsem, ki si prispevajo za demokracijo

Nobelov odbor upa, da bo letošnja nagrada "prispevala k zaščiti demokracije v Tuniziji in bo navdih vsem, ki si prizadevajo za mir in demokracijo na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in drugje po svetu". "Nagrada je v prvi vrsti mišljena kot vzpodbuda tunizijskemu narodu, ki je kljub velikim izzivom postavil temelje narodnemu bratstvu, za katero odbor upa, da bo služilo kot zgled, ki mu bodo sledile druge države."

Nagrada za četverico kot celoto, ne posamezne organizacije

Kot je v obrazložitvi nagrade pojasnil odbor, je t. i. četverica nastala poleti 2013, ko je procesu demokratizacije v Tuniziji po več političnih usmrtitvah in socialnih nemirih grozil propad.

Sestavljajo jo štiri organizacije - Splošni tunizijski sindikat UGTT, Tunizijsko konfederacijo za industrijo, trgovino in obrtništvo UTICA, Tunizijsko društvo za človekove pravice LTDH in Tunizijsko odvetniško zbornico - a kot je v obrazložitvi izrecno izpostavil odbor, prejemajo nagrado skupaj, kot celota in ne posamične organizacije.

Kot je sicer zapisal odbor, je četverica "ponudila alternativo, miren političen proces v času, ko je bila država na robu državljanske vojne. Pripomogla je k temu, da je bila Tunizija sposobna v obdobju le nekaj let vzpostaviti ustavni sistem vladanja, ki zagotavlja temeljne pravice celotni populaciji, ne glede na spol, politično prepričanje ali vero".

Gre za ključne organizacije civilne družbe v Tuniziji, "ki predstavljajo različne sektorje in vrednote tunizijske družbe: delovne ljudi in njihove pravice, načela vladavine prava in človekove pravice" in uživajo "veliko moralno avtoriteto".

Odigrale so "vlogo posrednika in gonilne sile za pospeševanje mirnega demokratičnega razvoja" v državi. Uspelo jim je namreč zagnati "miren dialog med državljani, političnimi strankami in oblastmi", ki je omogočil iskanje na soglasju utemeljenih rešitev in je bistveno prispeval k izvedbi mirnih demokratičnih volitev lani jeseni.

Četverica organizacij je odigrala "vlogo posrednika in gonilne sile za pospeševanje mirnega demokratičnega razvoja" v Tuniziji.
Četverica organizacij je odigrala "vlogo posrednika in gonilne sile za pospeševanje mirnega demokratičnega razvoja" v Tuniziji. FOTO: Reuters

V Tuniziji Nobelovo nagrado za mir razumejo kot poklon poti demokracije, ki so jo ubrali

V Tunisu izražajo zadovoljstvo nad odločitvijo, da bo šla Nobelova nagrada za mir letos v roke četverici za nacionalni dialog v Tuniziji in jo med drugim razumejo kot poklon poti demokracije, ki so jo ubrali. Četverica sicer od začetka leta ni več aktivna, sta se pa za zdaj na odločitev v Oslu odzvala predstavnika dveh izmed štirih organizacij, ki jo sestavljajo.

"Prejeli smo že mednarodne nagrade, a nikoli si nismo upali niti sanjati o Nobelovi nagradi za mir," je komentiral član odbora društva LTDH Chokri Dhouibi.

Generalni sekretar sindikata UGTT Haoucine Abassi pa je dejal, da gre za poklon mučenikom tunizijske demokracije. "Ta prizadevanja naše mladine so naši državi omogočila, da je obrnila hrbet diktaturi," je izjavil. Obenem je pozdravil pripravljenost političnih strank na to, da se sede za pogajalsko mizo in najde rešitve politične krize.

Odzval se je tudi tunizijski predsednik Beji Cais Essebsi, ki je ocenil, da je Nobelova nagrada počastila pot dialoga, ki so jo ubrali v Tuniziji. "Ne gre zgolj za počastitev četverice, temveč tudi poti, ki smo jo ubrali, to je poti iskanja soglasnih rešitev," je v videoposnetku, objavljenem na uradni strani na Facebooku, povedal Essebsi. "Za Tunizijo ni druge rešitve, kot je dialog, kljub ideološkim nestrinjanjem," je dodal.

EU: Nagrajene organizacije so pokazale demokratično pot iz krize

EU je danes pozdravila odločitev, da gre letošnja Nobelova nagrada za mir četverici za nacionalni dialog v Tuniziji. Kot ocenjujejo v Bruslju, so nagrajene štiri organizacije Severni Afriki in Bližnjemu vzhodu pokazale demokratično pot iz krize

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v odzivu na Twitterju zapisala, da je odločitev, da gre nagrada tunizijski četverici za nacionalni dialog, "pokazatelj načinov za izhod iz krize: narodna enotnost in demokracija."

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem na Twitterju četverici čestital in zapisal, da po obisku v Tuniziji, kjer se je mudil marca, razume in spoštuje odločitev Nobelovega odbora.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ocenil, da je nagrada "izjemno zaslužena", EU pa po njegovih besedah deli ponos vseh Tunizijcev.

EU je od jasminove revolucije v Tuniziji, ki je sprožila celotno arabsko pomlad, okrepila podporo tej severnoafriški državi z nudenjem pomoči in sprožitvijo trgovinskih pogajanj, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

ZN: Nagrada kaže, da ima civilna družba ključno vlogo pri gradnji miru

Odločitev so danes pozdravili tudi Združeni narodi in ocenili, da gre za znak, da ima pri gradnji miru ključno vlogo civilna družba. "Čestitam četverici. Potrebujemo civilno družbo, da nam pomaga mirovni proces potisniti naprej," je sporočil tiskovni predstavnik ZN v Ženevi Ahmad Favzi. Tunizija je po njegovem mnenju "svetel zgled".

V Unescu pa izbiro nagrajencev razumejo kot priznanje vsem borcem za demokracijo, pluralizem in pravno državo. Tunizija po mnenju direktorice te organizacije ZN Irine Bokove predstavlja upanje za arabskih svet, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Izbiro Nobelovih nagrajencev za mir je pozdravila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki se jo je sicer v minulih dneh uvrščalo med favorite za to prestižno nagrado. Njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert je ocenil, da je izbira tunizijske četverice odlična, obenem pa zavrnil ugibanja o Merklovi kot favoritki.

Francoski predsednik Francois Hollande je medtem ocenil, da gre za nagrado za uspeh demokratične tranzicije v Tuniziji in jo pozdravil. "Veselim se za Tunizijce," je sporočil Hollande in navedel, da se je s predstavniki četverice tudi srečal. "Želim pozdraviti vse te borce in borke, saj sodeluje veliko žensk," je dodal.

Hladnik Milharčič: Nobelov odbor očitno ne najde več kredibilnega kandidata

Podelitev Nobelove nagrade za mir štirim organizacijam civilne družbe v Tuniziji naj bi po mnenju direktorja inštituta Ifimes Zijada Bećirovića opogumila mirne in demokratične spremembe na Bližnjem vzhodu. Novinar Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič je medtem kritičen, da Nobelov odbor očitno ne najde več kredibilnega kandidata za nagrado za mir.Kajti "z mirom se ne ukvarja nihče nikjer več, niti kot vrednoto niti kot politično prakso".

"V populistični izbiri med papežem Frančiškom in Angelo Merkel so se odločili za tunizijsko civilno družbo, ker je dovolj abstraktna in nedoločljiva. Ampak to je Nobelova nagrada brez vsakršne konsekvence, je bolj nagrada za upanje, da bo stvar ostala pri življenju, kot pa nagrada za dejanski dosežek."

Potem ko je nagrado prejel predsednik ZDA Barack Obama, zato ker mu je uspelo zmagati na volitvah in preden je karkoli dosegel, ter so bili nagrajeni aktivisti, ki se jih je na ta način vsaj za nekaj časa potegnilo iz anonimnosti, so sedaj nagradili "koncept", "koncept civilne družbe, ne pa politične resničnosti", je še dodal Hladnik Milharčič.

Najboljše možnosti pripisovali Merklovi, papežu Frančišku in UNHCR

Pred razglasitvijo so najboljše možnosti pripisovali nemški kanclerki Angeli Merkel, papežu Frančišku in Visokemu komisariatu ZN za begunce (UNHCR).

Direktor Mirovnega raziskovalnega inštituta iz Osla Kristian Berg Harpviken, ki vsako leto pripravi seznam favoritov, je menil, da bo letošnja nagrada povezana z begunci. Pri tem je izpostavljal Merklovo, ki je "v kritičnem trenutku pokazala moralno vodstvo".

Direktor stockholmskega Mednarodnega mirovnega raziskovalnega inštituta Dan Smith je menil, da bi lahko bil dobitnik papež Frančišek, če se bi Nobelov odbor odločil podeliti nagrado za socialno pravičnost.

Letos je bilo na seznamu kandidatov 273 imen, med njimi 205 posameznikov in 68 organizacij. Več jih je bilo le lani, in sicer 278.

Nekaj nominirancev

Angela Merkel

Nemška kanclerka je bila v zadnjem deležna veliko pohvale – in tudi kritik – zaradi svoje odločitve, da zavzame odnos dobrodošlice do tisočih beguncev, ki prihajajo na meje Evropske unije. Število beguncev, ki prihaja v Nemčijo, bi lahko do konca leta naneslo na 1,5 milijona. Kritiki menijo, da se država že zdaj komaj spopada z razmerami.

Mussie Zerai

Katoliški duhovnik prihaja iz Eritreje, kjer vlada eden izmed najbolj krutih režimov na svetu in od koder bežijo mnogi begunci. Zerai je ustanovil humanitarno organizacijo z imenom Habeshia, ki se osredotoča na pomoč beguncem, ko prispejo v Evropo. Hkrati pa stopajo v stik z begunci, ko so še na ladjah, in uporabljajo GPS koordinate z njihovih telefonov, nato pa podatke sporočijo italijanski obalni straži, poroča AFP.

Papež Frančišek

Frančišek bi bil prvi papež v zgodovini, ki bi prejel to nagrado. Zelo je priljubljen med ne-katoliki, mnoge pa navdušuje tudi  njegova skromnost.

Papeža čislajo tudi zaradi njegovega odgovora na begunsko krizo, vključno s tem, ko je v Vatikanu nastanil dve sirski družini. Igral je tudi ključno vlogo pri obnovitvi odnosov med ZDA in Kubo. Priljubljen pa je tudi zaradi svojega liberalnega odnosa do tradicionalnih katoliških dogem, kot je prepoved posvečanja poročenih duhovnikov in gejev.

Guardian sicer poroča, da bi njegove možnosti za zmago lahko zmanjšala njegova odločitev, da se sreča z uradnico iz Kentuckya, Kim Davis, ki ni upoštevala odločitve vrhovnega sodišča in ni izdajala dovoljenj za poroko istospolnim parom. Papeževi predstavniki so sicer vztrajali, da namen njegovega obiska ni bil namenjen v podporo njenim prepričanjem.

Denis Mukwege je že tretjič nominiran za Nobelovo nagrado za mir.
Denis Mukwege je že tretjič nominiran za Nobelovo nagrado za mir. FOTO: Reuters

Denis Mukwege

Ginekolog iz Demokratične republike Kongo se je specializiral za zdravljenje žrtev množičnih posilstev in naj bi opravil tudi do 10 operacij dnevno, vse od začetka državljanske vojne, ki je v državi izbruhnila leta 1998 in je trajala do leta 2013. Razmere v državi so še vedno nestabilne.

Nekatere izmed njegovih žrtev so bile množično posiljene tudi večkrat.

Septembra 2012 je Mukwege v govoru na zasedanju Združenih narodov obsodil uporabo množičnega posilstva kot vojne taktike.

V odgovor na to pa so mesec kasneje štirje oboroženi možje napadli njegov dom, ko ga ni bilo doma, in zadrževali njegove hčerke, dokler se ni vrnil. Ustrelili so njegovega varnostnika, sam pa je smrti ubežal le tako, da je padel na tla in se delal mrtvega. Nato je zbežal v Evropo, a se je leta 2013 vrnil, da bi pomagal ženskam.

To je že njegova tretja nominacija za Nobelovo nagrado.

Novaya Gazeta

Ruski časopis so ustanovili leta 1990 in to z denarjem, ki ga je za nagrado za mir  tisto leto prejel nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov.

Njegovi novinarji nenehno tvegajo in so ogroženi, leta 2006 so novinarko Ano Politkovskayo ubili. Njena smrt naj bi bila povezana z njenim poročanjem o čečenski vojni.

Raif Badawi

Savdski bloger je bil obsojen na 10 let zapora in 1000 udarcev z bičem, ker je užalil islam, ko je kritiziral vplivne verske predstavnike na svojem liberalnem blogu.

Lani nagrado prejela borca za pravice otrok

Lani sta jo prejela borca za pravice otrok 17-letna Pakistanka Malala Jusafzaj in Indijec Kailashi Satyarthi.

Petčlanski Nobelov odbor je v preteklosti že večkrat presenetil s svojo izbiro, včasih pa je sprožil tudi polemike. Eden takšnih primerov je ameriški predsednik Barack Obama, ki je nagrado prejel leta 2009 po le letu dni na položaju.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pe?navodo
10. 10. 2015 12.42
+1
Tud Hitler je bil leta 39 pradlagan za Nobelovo nagrado za mir. Danes Obama , tako da ne preveč no . Tud Bushu bi jo dali , tako da .....
dreko123
10. 10. 2015 01.41
+7
Nobelova nagrada za mir ne pomeni nič več odkar so jo šenkali lutki Obami! - Če bi nobelova nagrada za mir še kaj pomagala bi slednjo zalužil Putin, pa si mislite kar hočete! Ta človek je intelegenten, odkrit in realen, ni del nobenih "skritih" sekt in "elite" ki vodi in si lasti zahod katera si hoče podrediti in "zasužnjiti" cel svet... psihopati ki vodijo politiko zda in eu ter vse druge okupirane podrejene vazalne države... Medtem ko ti ljudje netijo, sponzorirajo in ustvarjajo konflikte, vojne, uničujejo suverene države sponzorirajo in ustvarjajo terorror... Se Putin pokočno upira in zoperstavlja! Človek ni noben psihopat, diktator ali imperjalist... Je samo zelo karakteren in domoljuben, načelen in diplomatski... Odkar je na oblasti je za Rusijo naredil več kot vsi drugi voditelji v zgodovini! Vedno je držal besedo in stal za svojimi dejanji... preprečil je morijo in razdejanje v Čečeniji... ko je zopet CIA in zahod sponzorirala islamske extremiste "teroriste" ki so se začeli pobijati rusko prebivalstvo in hoteli prevzeti oblast, da bi se slednja odmaknila od rusije in bi za tem ostala zopet še ena uničena brezvladna skrajna islamska država ki se ne bi nikoli sestavila... Zelo diplomatsko je preprečil še eno narčtovano vojno in uničenje Sirije lansko leto ko je zahod iskal vse možne izgovore da napade in uniči še eno suvereno državo in na tisoče mrtvih... Pa jih je pokvaril še en pokvarjen plan... Z pred. Assadom je sprovedel, da se Sirija znebi kemičnega orožja kateri je bil pogoj za napad po zopet lažni uporabi kemičnega orožja s strani zahodno sponzoriranih teroristov... par dni po tem ko je Obama oznanil, da bo za napad rdeča črta, če Assad uporabi kemično orožje na civilistih... S tem je rešil še eno dolgo zahodno agresijo in tisoče mrtvih, uničeno brezvladno državo katera bi postala leglo extremističnih skupin in pobijanja - enako kot se je zgodilo z Libijo ko so ubili Gadafija. Potem Putin je vedno skrbel za Ukrajino, gospodarsko in finančno... napol zastonj energenti, posojila z zanemarljivimi obrestmi, zaposlovanje Ukrajincev... Ukrajina je bila za Rusijo nek odbijač oz. meja med agresorskim NATOm in Rusijo... Ampak zopet v planu zahodne "elite" da jo odreže od rusije in obrne proti njej (vsaj vlado)... in evo - zopet zahodno sponzoriran in splaniran puč med tem ko se je Rusija ukvarjala z olimpijskimi igrami... rezultat? - Uničena in razdeljena Ukrajina, prestop Krima nazaj k Rusiji... "civilna" vojna, uničeno gosporstvo in ekonomija že tako revne države, razprodaja in izdajalske pokvarjene lutke na oblasti! - Med tem ko rusija ščiti vzhodno ukrajino in na rusijo zelo vezano populacijo tudi z nenehno humanitarno pomočjo, o kateri na 24ur ali ostali zahodni propagandi ne poročajo, zahod v uničeno in sedaj bankrotirano državo raje pošilja orožje, vojsko in trenerje, medtem ko Rusija in Putin počnejo vse da bi se zadeva rešila mirno in diplomatsko! - zopet za vse je kriva Rusija in Putin... Rusija tudi v Sirijo že od začetka zahodno ustvarjene vojne pošilja humanitarno pomoč... Slednjo je zda zadnjič ko je bil največji naval beguncev na vse pretege trudila preprečiti, z grožnjami vseh svojih vazalskih državic... bolgarija, turčija, grčija, irak... samo Irak ni kleknil in zagotovil prelete in zračni prostor humanitarnim letalom... Iran je pa že tako Suverena država na katero še nimajo vpliva... Edino kar je za očitati Putinu, da ni tako kot sedaj v Siriji preprečil - zahodno sponzorirano in planirano menjavo oblasti v Libiji oz. pomagal Gadafiju, da bi bogata in perpektivna Libija ostala kot je bila in bi lahko uresničila vse svoje dobre plane za prihodnost... namakalni sistemi, trgovanje v zlatu oz. ne v dolarju, telekomunikacijski satelit za brezplačne telekomunikacije za afriko... Sedaj je iz moderne svobodne in prebivalcem naklonjenjene Libije in sistema nastala izropana uničena brezvladna država - leglo raznih terorističnih skupin... tako kot je bilo v
dreko123
10. 10. 2015 01.42
+4
v planu s strani zahoda! ... Putin in Rusija ni slaba stran oz. slabi fantje v tem svetovnem političnem sistemu kot to prikazuje zahodni propagandni mediji... Rusija s Putinom je ravno nasprotje... dobri fantje in pozitivna stran ki se ne da in se bori proti slabi strani, v kateri smo pristali tudi mi, in se na srečo vedno več ljudi kljub neprestani propagandi, lažem in zavajanju začelo zavedati, da to niso več teorije zarote ampak resničnost, sploh sedaj ko padajo maske v primeru Ruske intervencije da iztrebi in uniči vse teroristične skupine v Siriji.. da prepreči še eno "libijo" in pokvarjen plan zahoda da uniči in destabilizira še eno državo zaveznico rusije in suvereno z energenti bogato državo... Tisti ki še vedno držite s politko zda, nata in vazalskih držav, se vprašajte po zgoraj napisanem, po trenutnih dogajanjih... Ali bi raje bili zavezniki z državo in ruskimi vrednotami in načeli, ali bi raje videli da pade in se podredi še rusija in kitajska, iran itd... in da postanemo vsi samo ovce za šišanje pod eno svetovno diktaturo "psihopatske elite " v ozadju... sužnji korporacij, bankirskih rodbin, ljudi ki se udeležujejo raznih izterjenih sektaših obredov... - bohemian grove itd... gensko spremenjene strupene hrane, aditivov, cepiv, čipiranja prebivalstva, nadzor in konec zasebnosti in svobode? Proti temu se bori Putin (pa mu lahko zaradi medijske lažnjive propagande očitate zatiranje medijev in svobode govora) - V Rusiji je elektrika napol zastonj, tako kot je bila pri nas preden smo se prodali, zastonj zdravstvo, šole itd... še vedno zelo socialna država, kjer imajo tudi revni zagotovljene storitve, v državi te ne bo policaj ustrelil ker nisi pripet ali zgledaš sumljivo... pomembne in zaščitene so družinske in moralne vrednote... za razliko od zahoda kjer se propagira homosexualnost (pa ne da imam kaj proti) samo ne propagirat kot da je to nekaj cool in dobrega... razne sekte način življenja... Ali bi raje živeli kot suženjčki brez pravic do odločanja, lastile bi se vas korporacije... jedli bi strup, vas zastrupljali z raznimi cepivi.. vas čipirali, nadzorovali na vse načine, vse bi bilo plačljivo, za revne ne bi bilo pomoči... če ne bi imel denarja se ne bi moral šolati, zdraviti, živeti... o vsem bi odločali podrejeni politiki... kar lahko vidite že sedaj v evropi... države ki so zgodovinsko bile prijateljske in zaveznice z Rusijo, so zaradi ukazov "elite" Rusijo izdale, pustile na cedilu in se obrnile proti njej in Putinu, kljub vsem nelogičnim razlogom, sebi v škodo in ugled... bi radi živeli v taki prihodnosti, ali si želite multipolarni svet in možnost izbiranja, vedno neko protiutež? - yin-yang, elektron, pozitron, + -, materija-antimaterija, dobro-slabo... svet potrebuje ravnovesje in v tej situaciji je Putin in Rusija - pozitivna stran in ne zahodna stran del katere smo na žalost tudi mi...
dreko123
10. 10. 2015 02.22
+6
Tisti res zagreti privrženci zunanje politike in dejanj zda, se sedaj še enkrat vprašajte... Sirija in Iran - zadnji dve državi ki sta ostali na seznamu da jih napadejo oz. podredijo ali uničijo... imate na googlu lep dokumentarec vključno z interviujem ljudi na višjih položajih... generali in visokimi politiki... kako so dobili plan že pred 11. septembrom da morajo države - afganistan, irak, libija, sirija in iran pasti! noben ni obrazložil zakaj in kako... če bi takrat to gledal bi si mislil da spet ena teorija zarote in buče... sedaj pa tudi sam čisto verjamem v tem zelo pokvarjenem planu... No vprašajte se bistvo in razmišljajte nepristransko: - Ali bi raje živeli v Siriji in imeli Assada za precednika, lahko bi živeli kot ateist, krisjtan ali kot musliman, razgaljeni ali zakriti in svobodni, imeli izbiro fakultet itd... ali bi raje živeli v Savdski Arabiji ali Katarju - dveh dobrih zeveznicah zda in s tem tudi vazalskim državam eu. - Kjer vlada oz diktira ena rodbina, velja extremno izstirjeno "islamsko" pravo, kjer sekajo roke, glave, linčajo po spisku vse ki ne ustrezajo njihovim absurdnim zakonom... ženske nimajo nobenih pravic, so kot živina ali last... svoboda govora ali izražanja - je NI!... v najboljšem primeru te linčajo in zaprejo za dolgo, drugače obecijo in oblavijo... gayi, neporočeni pari itd... bognedaj da se poljubijo v javnosti... linčanje zaporne kazni itd, medtem ko savdska "kraljeva" rodbina fura ferrarije, najema vile v zahodnih mestih, posiljuje in se izkriljevno znaša nad ženskami ali prostitutkami... - ampak oni in Savdska Arabija in njen absurdni diktatorski režim ker je tesna zaveznica zda in bushev in "elite" je na dobri strani upravičena do vseh svinjarij oz. se o tem sploh ne poroča... še v vodstvo ZN za človekove pravice so se/jo hoteli namestiti... medtem ko pa je Assad, študiran človek, doktor... intelegenten in patriot, ki ščiti in zagovarja tako kristjane kot muslimane... sam ni privženec barbarskih spremenjenih islamskih zakonov... kot Voditelj in vzor... je njegova žena izobražena odkrita, stilsko oblečena... ne zagovarja extremizma... sam je lansko leto v starodavni krščanski vasi po tem ko so jo uničili zahodno sponzorirani "islamisti" zaželel vsem kristjanom vesel božič... tega v zahodnih medijih ni bilo... enako velja za Iran... država ki v sodobni zgodovini ni napadla še nikogar, v državi v kateri je tudi dokaj svoboden sistem, kjer ravno tako živijo tudi kristjani in imajo cervke, kjer zopet ni tako skrajnih islamskih pravil in zakonov... je zopet najslabša in nevarna država na bližnjem vzhodu?!... kaj komu hoče Iran? razen da ga pustijo pri miru in ga ne podredujejo... Hočejo jedrsko orožje... zakaj pa ne? So zelo bogata država z energenti, imajo vso pravico da se tako zaščitijo pred zahodno okupacijo... in potem se najde Izrael - ilegalna država ustanovljena s streni Rothschildov - "ljudi v ozadju" ki je v večini vir vsega zla ki poseduje jedrsko orožje, ne dovoli mednarodnih preiksav in komisije... da je Iran grožnja in da bog ne daj da bi si lastili jedrsko orožje... Iran v vojnah kjer je napadel drugo državo:0 - Izrael:stoji za vsemi vojnami že od napoleonovih časov in bitke pri waterlooju naprej oz. vsaj njegovi ustanovitelji - bankirji Rothschildi... Tistem ki se je dalo brat moje romane upam da sem vsaj malo odprl oči oz. dal vsaj misliti če je že čisto zasplepljen in privržen napačni strani
dreko123
10. 10. 2015 02.44
+5
drugače pa "novinarji" če se vam lahko na 24ur sploh tako reče... ne vem kakšne plače imate oz. ukaze... če se le da, bodite to za kar ste se učili in vas veseli... raziskujte po vseh virih straneh in pišite svoje članke, dejstva in mišljenje... nek M M avtor me je pri prvem članku zadnjič prvič presenetil ko je napisal nevtralen članek in dejstva z vseh strani tudi zelo grda dejstva s strani vaših lastnikov... mene bi bilo sram da bi prepisoval članke ali tekste "lažnjivo in zavajajočo propagando" z nekih zahodnih propagandnih strani ali s strani svojega nadrejenega oz. bog ve koga... če človek nima ponosa in načel... je samo lutka in hlapec... jaz bi raje dal odpoved pa šel jarke kopat za minimalca kot pa da bi se prodal in trosil laži...
jzkzfzmz
10. 10. 2015 22.36
cosmosjasnovidec
10. 10. 2015 00.45
+1
Sami kandidati za zanko okrog vratu.
ONniON
09. 10. 2015 21.59
+7
za komentiranje so zaprti le članki o beguncih da nebi bilo nekega podpihovanja sovraštva pravijo na 24ur , kakšno novinarstvo katastrofa
dreko123
10. 10. 2015 03.16
+2
al pa da se lahko za vse begunce zahvalimo našim "prijateljem in zaveznikom" ki nam hočejo samo dobro in so pozitivni - ameriški zunanji politiki in njihovim gospodarjem v ozadju ko sponzorirajo in ustvarjajo teroriste in uničujejo države zaradi svojih podlih interesov... da ne bom rekel američanom nasplošno, ker po večini niso nič krivi razen da so nerazgledani ali oprani :)
Iluzionist
09. 10. 2015 18.32
+3
vsak, ki misli, da bo demokracija pribnesla mir na bližnji vzhod je za luno, demokracija pri takih narodih prinese samo državljanske vojne, ker njih to sploh ne zanima, ampak jih zanimajo verski voditelji
nemojte
09. 10. 2015 18.37
+3
Iluzionist
09. 10. 2015 19.20
+3
ja, cca. 200-300 let socialne evolucije imamo prednosti
nemojte
09. 10. 2015 19.47
+1
sploh pa zadnjih trideset let, haaaaaaaaaaaalo
nemojte
09. 10. 2015 16.34
+5
Naši zaslužneži bi lahko za Kosovo, dobili nagrado. Ne vem pa, kdo je bolj zaslužen, levi ali desni?
Jožajoža
09. 10. 2015 16.08
+4
katastrofa,kako vas fojtrajo.
Jožajoža
09. 10. 2015 16.12
+5
aja,slovenska pogruntafčina arg. ustavnega sodnika LOVRA ŠTURMA , OSEBNI STEČAJ je stoprocentov lahko nominirana za nobelovo nagrado.
selector
09. 10. 2015 14.19
+4
"mirnega" kot si to predstavlja ZDA :P
kat-at
09. 10. 2015 14.13
+8
Članka o premestitvi 160.000 beguncev, katere nameravajo razseliti znotraj Evrope, pa ne dovolite komentirate. Številka je zlagana, saj jih čaka na premestitev 400.000 tako so na RTV in v drugih medijih že večkrat napisali. V Evropo prihaja vsak dan na stotine novih beguncev. Rišete nam druge brezveznosti, da se ja izognite begunskim temam, ki se vozijo v ozadju. Nikjer ne moremo zaslediti zavzemanje Evrope za zaščito evropskih mej. V člankih nam največ mečete oslarije, da lažje zakrivate realnost. Tako dela vsa Evropa. Posilstva, nasilje, izgredi, ki so vsakdanji dogodki na evropskih ulicah od pritoka migrantov - beguncev, kot da ne obstajajo. V Evropi je ogromno nevarnih migrantskih con, kamor si niti policija ne upa. Begunci postajajo cenena patetika za kvazi humanitarne politike, ki se porivajo v medije.
komarec
09. 10. 2015 13.21
+6
To je farsa. Nobelovo nagrado za mir si zasluži vsak, ki je v vojni nastradal ne po svoji krivdi. Nikakor ne more dobiti nagrado za mir nekdo, ki se bori za demokracijo. To je uvajanje sistema med neke ljudi, ki se mogoče s tem ne strinjajo. Demokracija še ne pomeni mir. Ta nagrada bi morala biti ukinjena, ker nikdar ne pride v prave roke.
gremonadesno
09. 10. 2015 13.13
+4
nagrada gre v drzavo v kateri je terorist nacrtno ubijal kristijanske turiste ,drzavni delavci policaji so pa samo od dalec opazovali da njihov islamski clovek naredi po njihovem prepricanju bozje delo
koschei
09. 10. 2015 12.16
+19
Mislim, da je Obama popolnoma razvrednotil to nagrado!
LipovBogg
09. 10. 2015 12.55
-4
_endrug
09. 10. 2015 12.56
+3
1xy
09. 10. 2015 12.12
+10
a ni bil osnovni moto Nobela, ki je ustanovil ta sklad, da se nagrajuje znanstvene dosežke (kemija, biologija, fizika, medicina), ki pripomorejo k kvaliteti in reševanju človeških življenj..........in tako kot v vsaki drugi zadevi, so tudi tukaj svoje nosove in denarnice pritaknili politiki..........mater, to so res najbolj pokvarjeni ljudje na zemeljski obli.........podn od podna........
JANZELJ
09. 10. 2015 12.29
+0
bb38150
09. 10. 2015 11.42
+10
Popolnoma se strinjam z limonco4, kaj je Angela naredila dobrega ????Vsi begunci so na plečih davkoplačevalcev, ona naj bi dobila nagrado?? Podpiram in odobravam nagrado papežu. Nisem verna, pa ga vseeno občudujem za njegovo skromnost, umirjenost, razgledanost....Takega voditelja cerkev še ni bilo.
pop greznica
09. 10. 2015 12.09
+0
ta papez je samo klovn tako kot obama, politiko vatikana in zda pa vodijo drugi ljudje
Našvasan_zob
09. 10. 2015 12.11
+3
Kaj konkretnega je Papež naredil za svetovni mir? Daroval par maš in lepih besed?.. Je to dovolj za NOBELOVO nagrado za mir ?? No ja.. če jo je Obama dobil...
JApajaDAja
09. 10. 2015 12.20
Morana7
09. 10. 2015 20.44
Papež bi si zaslužil to nagrado za moje pojme zgolj za korenitno spremebo, ki bi res širše doprinesla, recimo ukinitev celibata in s tem bi bilo kakšnemu otroku prizanešeno, molitev pač ne izprazni jajc niti ne uravnava testosterona.
novak.novak
09. 10. 2015 11.30
+4
odkar so to nagrado dobil al pa bili nominiran zanjo nekateri osebki, men osebno to čist nič ne pomeni, s stališča nekega "ugleda" te nagrade...
JANZELJ
09. 10. 2015 11.40
-1
Kaj pa če bi jo dobil glavi svečobran, bi bila potem v redu?
JApajaDAja
09. 10. 2015 12.23
-1
limonca4
09. 10. 2015 11.28
+18
A se hecate za Merklovo?!?!?!? Kaj pa je ona dobrega naredila. Te kao begunce je sprejela, pa čisto nič drugega. In za to tudi dobiš nobelovo nagrado za mir. Pa saj ne moreš verjeti!
Martian
09. 10. 2015 11.25
+4
sej tole letos je pa čist ok... Tunizija je pokazala kako se da lepo iz diktature prestopiti v demokracijo.. je pa res,da je njihov diktator takoj pobegnil in se ni oklepal oblasti..
nemojte
09. 10. 2015 11.25
+1
Inštitucije, take in onake
Generacija56
09. 10. 2015 11.21
+5
Odlična izbira! Sem se že bal, da jo bodo tokrat kupili Nemci, kot so jo amiji kupili za Obamo.
redtraktor
09. 10. 2015 11.21
+7
Kje so dobri stari časi, ko so to prestižno nagrado dobivali ljudje ali organizacije, ki so si jo res zaslužili??? Zdaj pa...., ma brez veze, če napišem svoje mišljenje me bodo urgentno brisali!