Tujina

Sargent in Sims dobitnika Nobelove nagrade za ekonomijo

Stockholm, 10. 10. 2011 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dobitnika letošnje Nobelove nagrade za ekonomijo sta Američana Thomas Sargent in Christopher Sims. Nagrado sta dobila za svoje delo na področju odnosa med ukrepi različnih politik in kako te vplivajo na gospodarstvo.

Thomas Sargent
Thomas Sargent FOTO: Reuters

Švedska akademija znanosti je danes v Stockholmu sporočila, kdo je letošnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo. Dobitnika sta Američana Thomas Sargent in Christopher Sims.

Nagrado sta dobila za svoje delo na področju odnosa med ukrepi različnih politik in kako te vplivajo na gospodarstvo, poroča Reuters. Ameriška tiskovna agencija AP pa poroča, da sta nagrado dobila za empirične raziskave o vzročno-posledičnih zvezah v makroekonomiji.

Akademija je pojasnila, da sta dobitnika razvila metodo za odgovarjanje na vprašanja, kot je, kako začasen dvig obrestne mere ali znižanje davkov vpliva na gospodarsko rast in inflacijo.

Kot pravijo, gre za dvosmerni odnos. Na ukrepe ekonomske politike tako vplivajo pričakovanja glede razvoja dogodkov v zasebnem sektorju, po drugi strani pa na odločitve gospodarskih subjektov glede zaposlovanja in investiranja.

Metode, ki sta jih razvila 68-letna nagrajenca, pomagajo pri prepoznavanju teh vzročno-posledičnih odnosov in pojasnjevanju vloge gospodarskih pričakovanj ter ukrepov ekonomske politike.

''Danes so metode, ki sta jih razvila Sargent in Sims, ključna orodja v makroekonomski analizi,'' so sporočili ob razglasitvi. Sargent je profesor na univerzi v New Yorku, Sims pa na univerzi Princeton.

Sargentovo delo je razkrilo, kako je moč metode strukturne makroekonometrike uporabiti pri analizi prelomnih in trajnih sprememb v ekonomski politiki ter njihovega vpliva na vedenje gospodarskih subjektov.

Sims je medtem razvil metodo za analizo tega, kako na gospodarsko dejavnost vplivajo začasne spremembe ekonomske politike – npr. spremembe denarne politike.

Christopher A. Sims
Christopher A. Sims FOTO:

Čeprav sta ekonomista svoje raziskave opravljala ločeno in neodvisno v 70. in 80. letih minulega stoletja, je njun prispevek k ekonomiji po mnenju švedske akademije znanosti komplementaren.

Sims na vprašanje, za kaj bo porabil denarno nagrado, ni znal odgovoriti, glede nagrajenega dela pa je opozoril, da ni preprostega odgovora, kako bi lahko svetu pomagalo iz trenutne finančne godlje. "Mislim pa, da je mogoče s pomočjo metod, ki sva jih s Tomom uporabila, ugotoviti, kako je prišlo do današnjih problemov, z novo raziskavo na njihovi podlagi pa bi lahko našli tudi pot iz današnjega položaja," je sklenil.

Gre za zadnjo v vrsti objav dobitnika ene od šestih nagrad sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Lani so to nagrado prejeli Peter Diamond, Dale Mortensen in Christopher Pissarides.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil Nobel. Vsaka nagrada je vredna 10 milijonov švedskih kron (980.000 evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci.

Nagrade bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Švedska kraljeva akademija znanosti imena nominirancev sicer skrbno varuje, tajna pa ostanejo še 50 let po razglasitvi dobitnika.

To prestižno nagrado so lani prejeli Američana Peter Diamond in Dale Mortensen ter Christopher Pissarides, ki ima britansko in ciprsko državljanstvo. Priznanje so si prislužili za razvoj teorij, ki pomagajo pojasniti, kako lahko ekonomske politike vplivajo na brezposelnost.

Diamond je analiziral splošna razmerja med iskalci in ponudniki na trgu, Mortensen in Pissarides pa sta teorijo razširila in jo prenesla na trg dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
10. 10. 2011 20.35
-1
Ni potrebno biti Nobelov nagrajenec, da vidiš kako je sistem zgrešen.
Nimivseeno
10. 10. 2011 20.32
Jaz sem privatna svetovna banka z ekskluzivno pravico tiskanja denarja (FED) in natisnem celotno količino 100 €. Ta denar natisnem na podlagi prošnje za posojilo. Čez eno leto zahtevam od posojilojemalca 110 €. Ker tega denarja nisem natisnil, da enostavno ni v obtoku. Tako prisilim, da si posojilojemalec izposodi od mene večjo vsoto, ali pa je posojilo jemalec naredil neko dodano vrednost nekomu tretjemu in se mora sedaj tretji od mene izposoditi nov denar. Primanklaj se tako iz leta v leto veča, dokler se kot vodilna banka ne odločim, da nekomu ne bom več posodil denarja. To podjetje sedaj gre v stečaj, ker pa je povezano z drugimi podjetji v obliki dolgov, sedaj druga podjetja izgubijo ogromno denarja ali naročil. Nastopila je kriza. Kriza je nujni rezultat tega sistema! Banke so nujni profitarji, ki prisilijo ostale v suženjski odnos zaradi imaginarnega dolga!
p0mijek
10. 10. 2011 17.28
-1
men je bolj zanimivo kot to, da ni nikjer na 24ur omenjena novica, da je danes 91 obletnica koroškega plebiscita.
viros
10. 10. 2011 16.34
-1
Ti ekonomisti so pokazali svojo pamet in moralo.Kaj pa oni Kitajec,ki je ustanovil najbogatejšo vas na svetu.Taka bi morala biti Slovenija.,če bi bila poštena privatizacija za vse Slovence po narodnosti.Ne pa ta lopovščina balkanska.Se mi zdi to bolj filozofija,kot nek dosežek.
tinetone
10. 10. 2011 14.11
očitno so me spet spregledli...
frako
10. 10. 2011 11.20
Ekonomist je tisti človek ki ti jutri pove zakaj se gospodarska napoved ki jo je naredil včeraj za danes ni izpolnila.
Martian
10. 10. 2011 11.03
Kdo si zasluži Nobelovo za ekonomijo? vsak delavec ki že par mesecev ni dobil plače,pa je še vedno živ....
zlobniCO2
10. 10. 2011 10.59
en kerlc ko si jo zasluzi bi se pa se najdu
xolotl
10. 10. 2011 10.51
carpathian
10. 10. 2011 10.43
nobelovo nagrado za ekonomijo si zaslužijo samo delavci, ki z mizernimi plačami (miloščinami) preživijo čez mesec, brezposelni... o legitimnosti nobelove nagrade pa škoda razpravljati, večinoma jo podelijo med žide, za mir jo je dobil obama...farsa.
Robberto
10. 10. 2011 10.31
Če ni nobeden vreden tega, potem pa enostavno nobeden ne dobi. Ali je res obvezno, da mora nekodo dobiti nagrada, tudi če ni nobenga, ki je tega vreden. Če tako, bo le vrednost nobelova nagrada padla in konc' konc' ne bo tako vredno kakor naj bi bilo. In če bi bilo tako, da dobi to nekdo, ki je tega vreden, bi to le kazalo na boljše čase.
zlobniCO2
10. 10. 2011 10.24
kje pa je kapitalizem v sloveniji ze ne
ljubitelj
10. 10. 2011 10.22
Hilda Tovšak Ivan Zidar Zdenko Pavček...............................................
luckyss
10. 10. 2011 10.07
Ekonomisti so enakovredni zdravnikom, ki nad truplom debatirajo o tem, katero zdravilo bi mrtvecu podaljšalo življenje...
CDROM
10. 10. 2011 09.41
Zaslužimo si vsi ljudje, ki živimo v "demokratičnih državah", kjer nas iz dneva v dan lupijo z novimi dajatvami in podražitvami, plače nam pa ostajajo na isti ravni. Pa moraš še kako razmišljat, kako preživet v tem brezobzirnem in požrešnem kapitalističnem svetu, kjer je vedno več žrtev za golo preživetje! TO BI LAHKO POIMENOVALI GENOCID 21. stoletja!
odprioci
10. 10. 2011 09.26
A ni smešno, vsi prijetniki Nobelove nagrade za ekonomijo so imeli zmeraj narobe vsi tisti, ki pa so imeli prav (ki so napovedali krizo) pa nič.
tinetone
10. 10. 2011 09.25
JAZ SI JO ZASLUŽIM!!!! mi bo velika vzbodbuda za reševanje sveta, ki se še ni začelo
Sudoroot
10. 10. 2011 09.20
mislim da bo Grška vlada zadovoljna z nagrado
* KSIHT *
10. 10. 2011 09.12
Kdo si zasluži? Jaz vam samo povem, da na mene ne računajte.
Roxy79
10. 10. 2011 08.32