Tujina

Kemikalije iz pesticidov našli v krvi rib, delfinov in ptic

Toronto, 30. 09. 2016 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V krvi delfinov, rib in ptic v Severni Ameriki so našli perfluorofosforne kisline, ki so jih nekoč uporabljali predvsem za pesticide. V preteklosti so te spojine našli tudi že v človeški krvi. Ni pa še znano, kako škodljive so.

Delfin - 3
Delfin - 3 FOTO: Reuters

V krvi delfinov, rib in ptic v Severni Ameriki so našli perfluorofosforne kisline, ki so jih nekoč uporabljali predvsem za pesticide, zdaj pa naj bi se te spojine znašle tudi v številnih preparatih za čiščenje preprog, so zapisali v študiji, objavljeni v časniku Environmental Science & Technology, ki jo povzema CNN.

Kot je dejal Zhanyun Wang iz Inštituta za kemijo v Zürchu, so te spojine uporabljali v pesticidih predvsem v Severni Ameriki in v nekaterih državah v Evropi od 70 let prejšnjega stoletja. Pri sami študiji sicer ni sodeloval, vendar je opravil številne raziskave teh spojin. Dejal je, da ni novih informacij, ali se uporaba povečuje ali zmanjšuje.

Sama študija agencije za zaščito okolja je ugotovila, da so največ teh kislin v ZDA uporabljali med 1998 in 2002. Nato so uporabo za pesticide omejili, vendar naj bi se še uporabljale pri čistilih.

Znanstvenica Amila O. De Silva, ki dela za kanadsko vlado, je v kar 83 odstotkih ob 102 vzorcev prahu v Vancouvru v letih 2007 in 2008 našla te kisline. Študijo, ki jo je financirala kanadska vlada, je nato razširila na okolje. V vseh vzorcih, ki so jih vzeli ribam v vodah ob Montrealu, kormoranom na Velikih jezerih in delfinih v zalivih ob Floridi in Južni Karolini, so našli prisotnost teh kislin, a k sreči so bile količine majhne.

Omenjene spojine se v naravi obdržijo, saj so neobčutljive na sončevo svetlobo, vodo in mikrobe, ki sicer razbijajo kompleksne kemikalije na manjše nenevarne kemične spojine.

De Silva je še pojasnila, da so te spojine tudi že našli v krvi ljudi, in sicer v Nemčiji že leta 1983, pa tudi še v letu 2009. A nihče do zdaj še ni natančno raziskal, kakšni so učinki oziroma kako škodljive so te spojine, ko so v telesih živali in ljudi. Zdaj to v Kanadi testirajo na miših in podganah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
30. 09. 2016 14.11
+1
ne, to je zdravilno ...
skradin
30. 09. 2016 12.34
+9
Ogromno kemikalij se nekontrolirano zavrže v morja.......saj večje, tako tudi starejše ribe so polne težkih kovin in strupov.
Megaclite
30. 09. 2016 12.15
-3
Morske ribe niso ravno pojem zdrave prehrane. Imam to srečo, da lahko svoje ribe redim v izvirski vodi in vem, da so niso oporečne.
NašDONALDO
30. 09. 2016 12.35
-5
frako
30. 09. 2016 14.57
+2