Tujina

FOTO: V Keniji številna volišča ostala odprta dlje časa zaradi množične udeležbe volivcev

Nairobi, 08. 08. 2017 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Keniji so potekale predsedniške volitve, na katerih sta bila glavna tekmeca dosedanji predsednik Uhuru Kenyatta in opozicijski voditelj Raila Odinga. Vsem, ki so obtičali v vrstah po zaprtju volišč, so dovolili oddati glas, dlje pa so bila odprta tudi volišča, kjer so bile zamude. Prve izide je pričakovati v sredo.

Kenijci so se pred volišči, ki so se odprla ob 6. uri po krajevnem času (5. uri po srednjeevropskem), začeli zbirati že pred sončnim vzhodom, na oddajo glasovnice pa so bili pripravljeni čakati v dolgih vrstah tudi po več ur. Na volitve je bilo pozvanih skoraj 20 milijonov volivcev, ki so izbirali med osmimi predsedniškimi kandidati, glavna tekmeca pa sta bila dosedanji predsednik Uhuru Kenyatta in opozicijski voditelj Raila Odinga.

Okoli 19,6 milijona volilnih upravičencev je lahko svoj glas oddalo na 41.000 voliščih med 6. in 17. uro po lokalnem času oziroma med 5. in 16. uro po srednjeevropskem. Vzporedno je potekalo še pet drugih volitev, med drugim so izbirali guvernerje, poslance in senatorje. Za varnost skrbi 180.000 pripadnikov varnostnih sil.

Volišča so se uradno zaprla ob 17. uri po lokalnem času, vendar so lahko ljudje, ki so že bili v vrsti, še oddali svojo glasovnico, volišča, kjer so imeli zamude, pa so ostala odprta dlje, je sporočila volilna komisija.

Na enem od volišč uporabili solzivec

Glasovanje se je na večini od skupno 41.000 volišč začelo brez večjih zapletov, z nekaj zamudami, tehničnimi težavami in nepričakovanimi plohami, a kenijska volilna komisija je zatrdila, da obvladuje razmere in se je hitro odzvala na različne pritožbe. Tako je med drugim v mestu Mombasa zamenjala tajnika, ki je nekaterim volivcem delil po dva listka.

Na enem od volišč je policija uporabila solzivec, ker so med volivci, jeznimi zaradi zamude, izbruhnili nemiri. Razmere so se nato kmalu umirile.

Volitve veljajo za preizkus stabilnosti po medetničnem nasilju in policijskem zatiranju protestov po volitvah leta 2007, ko je umrlo več kot 1100 ljudi, 600.000 pa jih je moralo zapustiti domove. Za varnost je danes skrbelo več kot 150.000 pripadnikov varnostnih sil.

Kenijci izbirajo novega predsednika.
Kenijci izbirajo novega predsednika. FOTO: AP

Odinga se že četrtič zapored poteguje za mandat

72-letni Odinga iz Nacionalnega super zavezništva, ki ga sestavlja pet strank, se za predsedniški položaj poteguje že četrtič zapored in verjetno tudi zadnjič. Po volitvah v letih 2007 in 2013 je sicer trdil, da so mu ukradli zmago. Prepričan je, da namerava predsednikova Jubilejna stranka to storiti tudi tokrat.

"Če izgubim, kar ni zelo verjetno, ne potrebujem govora, govoril bom iz srca," je pred oddajo glasovnice danes dejal Odinga.

Kenyatta pozval k spoštovanju izida volitev

Kenyatta je danes pozval Odinga, naj spoštuje rezultate volitev, če bo izgubil. "Želim tudi povedati, da če bom izgubil jaz, bom sprejel voljo ljudi," je dodal Kenyatta po oddaji glasovnice.

Pred štirimi leti, ko so bile volitve prvič elektronske, se je sistem zrušil, zaradi česar so podvomili v zmago Kenyatte, ki se danes poteguje za drugi mandat.

Pred štirimi leti, ko so bile volitve prvič elektronske, se je namreč sistem zrušil, zaradi česar so podvomili v zmago Uhura Kenyatte, ki se danes poteguje za drugi mandat.

Visoki življenjski stroški so močno vplivali tudi na podporo trenutni oblasti, na rezultatih anket so se namreč odrazili precej močneje od korupcije, ki je prav tako očrnila Kenyattovo vlado.

Letos je tako opozicija svoje podpornike pozvala k "zaščiti svojih glasov", vseskozi pa so opozarjali na priprave morebitnih goljufij. Predsednik volilne komisije je zagotovil, da elektronsko glasovanje, ki je v sredo uspešno prestalo preizkus, ne omogoča takšnih goljufij.

Obtožbe o pripravi goljufij zavračata tudi 55-letni predsednik in njegov podpredsednik William Ruto.

Opazovalci zato ocenjujejo, da bo verodostojnost današnjih volitev odvisna od tega ali bo sistem za elektronske volitve in biometrično identifikacijo volivcev vzdržal.

Ostra kampanja

Ponovitev dvoboja iz leta 2013 je letos prinesla ostro kampanjo, v kateri so namesto argumentov pogosto prevladale žaljivke. Poleg osrednjih dveh kandidatov jih bo sodelovalo še šest, ki pa glede na javnomnenjske ankete ne bodo osvojili več kot odstotek glasov. Ankete sicer napovedujejo zelo tesen izid.

Volilno kampanjo je v zadnjih dneh zaznamoval tudi umor enega od vidnejših predstavnikov volilne komisije. V petek pa je opozicija policijo obtožila, da je vdrla na enega od volišč in odnesla opremo za volitve, zasedla naj bi tudi enega od centrov za štetje glasovnic. Policija je navedbe zanikala.

Kenyatta in Ruto, ki ju Mednarodno kazensko sodišče preiskuje zaradi zločinov proti človečnosti, sta v kampanji izpostavljala predvsem gospodarske rezultate. Od leta 2013 je namreč Kenija beležila gospodarsko rast nad petimi odstotki. Gospodarsko rast je spremljala tudi rast cen osnovnih živil, kot je moka, na kar pa je vplivala tudi huda suša od začetka leta.

Na odločitev sicer veliko bolj vpliva etnična pripadnost, pomembna pa je tudi volilna udeležba. Oba glavna kandidata pripadata osrednjima skupnostma – Kenyatta največji skupnosti Kikuyu, Odinga pa skupnosti Luo.

Predvolilna kampanja je bila zaznamovana z nasiljem.
Predvolilna kampanja je bila zaznamovana z nasiljem. FOTO: AP

V komisiji, ki spremlja volitve, tudi Tanja Fajon

Oba kandidata sta prepričana v zmago, je povedal profesor afriških študij na univerzi v Birminghamu Nic Cheeseman. "Zdi se skoraj neizogibno, da bo poraženec izpodbijal rezultate. Vprašanje ni, ali bosta sprejela rezultate, ampak kaj bosta storila, ko jih ne bosta sprejela," je dejal.

Volitve so spremljali številni mednarodni opazovalci, med drugim nekdanji ameriški državni sekretar John Kerry in nekdanji južnoafriški predsednik Thabo Mbeki ter delegaciji Afriške unije in Evropske unije. Med člani delegacije Evropskega parlamenta je bila tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.