Tujina

Sirija ZN poslala dokumente, za ZDA besede (še) niso dovolj

Ženeva, 12. 09. 2013 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Načrt za vzpostavitev mednarodnega nadzora nad kemičnim orožjem sirskega režima predvideva štiri korake. Sirija mora postati članica Organizacije za prepoved kemičnega orožja, povedati, kje ima to orožje in kdo ga je proizvedel. Nato mora inšpektorjem omogočiti pregled arzenala in dovoliti njegovo uničenje.

Sirski predsednik Bašar al Asad je v pogovoru za rusko državno televizijo Rossiya 24 dejal, da bo Sirija svoje kemično orožje pod mednarodni nadzor postavila zaradi Rusije, ne zaradi groženj ZDA.

Sirska vlada je pri Združenih narodih medtem danes že vložila dokumente, potrebne za pristop h Konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju. Prejem dokumentacije je potrdil tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq.

Sirsko kemično orožje je tudi glavna tema srečanja v Ženevi med ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem ter njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Kerry čaka na dejansko izvedbo načrta.
Kerry čaka na dejansko izvedbo načrta. FOTO: Reuters

Lavrov je pred odhodom v Ženevo dejal, da Moskva pričakuje, da z vzpostavitvijo mednarodnega nadzora nad sirskim kemičnem orožjem sila proti Siriji ne bo uporabljena. 

Kerry pa je med srečanjem dejal, da Washington ni pripravljen verjeti zgolj sirskim besedam o odpovedi kemičnemu orožju.

"Besede sirskega režima po naši presoji preprosto niso dovolj, zato smo prišli sem (v Ženevo), da sodelujemo z Rusi," je po pogovoru o najnovejšem razvoju dogodkov v okviru diplomatskega reševanja krize v Siriji dejal Kerry.

ZDA sicer vztrajajo, da se mora Sirija soočiti s posledicami, če se ne bo držala obljube o odpovedi kemičnemu orožju. "To ni igra. Mora biti resnično," je menil ameriški državni sekretar.

Kerry je še dejal, da bi morala Siriji po pristopu h Konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju svoje zaloge kemičnega orožja razkriti prej kot v mesecu dni, kot je to običajno.

Lavrov je izrazil prepričanje, da bi z uničenjem sirskega kemičnega orožja odstranili vsakršen razlog za napad ZDA ali drugih držav na Sirijo. "Zaradi takšne rešitve problema je kakršen koli napad na Sirijo nepotreben in prepričan sem, da naši ameriški partnerji ... močno podpirajo miren način upravljanja kemičnega orožja v Siriji," je še dejal ruski zunanji minister.

Načrt naj bi bil sestavljen iz štirih korakov

Rusija je ZDA že v sredo predala načrt, v skladu s katerim naj bi sirsko kemično orožje prešlo pod mednarodni nadzor.

Ruski časnik Komersant, ki navaja ruske diplomatske vire, je danes objavil podrobnosti načrta, ki predvideva štiri korake. Kot prvi korak je predvideno, da Sirija postane članica Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Nato bi morala Sirija povedati, kje ima to orožje in kdo ga je proizvedel. Nato bi morala dovoliti inšpektorjem omenjene organizacije pregled arzenalov orožja. Končni in zadnji korak bi bila skupna odločitev z inšpektorji o načinu uničenja tega orožja.

Po poročanju časnika je odločitev o tem, kdo bo uničil kemično orožje, treba še sprejeti, ni pa izključeno, da bi to lahko storile ZDA in Rusija skupaj.

Sirska opozicija in uporniška vojska predlog zavrnili

V pobudo je v torek privolil režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Da bo dal čas diplomaciji, se je nato odločil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Kongres je tako ob možnosti, da kemično orožje iz Sirije odstranijo brez uporabe sile, zaprosil, naj odloži glasovanje o resoluciji za odobritev vojaške akcije proti Siriji.

Veleposlaniki stalnih članic Varnostnega sveta ZN – Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije in ZDA – so se v sredo pogovarjali o vprašanju sirskega kemičnega orožja, a niso dosegli dogovora.

Obama je ob potrditvi srečanja med zunanjima ministroma obeh držav napovedal, da bo tudi sam nadaljeval pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Kljub temu ameriška vojska ostaja na položajih blizu Sirije, na vojaški napad pa je še naprej pripravljena tudi Francija.

Medtem pa je uporniška Svobodna sirska vojska danes ruski predlog znova zavrnila. V videosporočilu na YouTubeu je poveljnik vojske Selim Idris zahteval sojenje predstavnikom režima, ki so priznali, da imajo to orožje. Kot je izpostavil, "kategorično" zavračajo pobudo. Mednarodno skupnost je pozval, naj se ne zadovolji z odvzemom kemičnega orožja, "orodja zločina", ampak naj "na mednarodnem kazenskem sodišču sodijo avtorju zločina, ki je jasno priznal, da ima to orodje in je privolil v to, da se ga znebi". Ob tem je pozval svoje borce k okrepitvi vojaških operacij po vsej državi, tuje države podpornice upornikov pa k povečanju dostave orožja.

Opozicijska Sirska nacionalna koalicija je rusko pobudo znova označila kot "političen manever za kupovanje časa" za režim sirskega predsednika. Poudarila je, da morajo odgovarjati tisti, ki so storili zločine nad sirskim ljudstvom, in da morajo biti vsakršni ukrepi sprejeti v okviru 7. poglavja Ustanovne listine ZN, ki omogoča morebitne vojaške ukrepe. Opozorili so še, da če odgovor mednarodne skupnosti ne bo učinkovit, "bodo Iran, Severna Koreja in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah to razumeli kot zeleno luč za proizvodnjo in uporabo kemičnega orožja".

Putin v primeru napada na Sirijo opozarja na nov val terorizma

Napadi bi povečali nasilje in sprostili nov val terorizma, svari Putin.
Napadi bi povečali nasilje in sprostili nov val terorizma, svari Putin. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Putin pa je v članku v New York Timesu na Američane naslovil osebni poziv glede Sirije. Kot je zapisal, se je zaradi nedavnih dogodkov odločil, da "neposredno nagovori ameriški narod in njegove politične voditelje". 
 
"Morebiten ameriški napad na Sirijo, kljub močnemu nasprotovanju mnogo držav ter glavnih političnih in verskih voditeljev, vključno s papežem, bo terjal več nedolžnih žrtev in bo vodil v stopnjevanje, lahko pa bi prišlo tudi do širitve konflikta daleč čez sirske meje," je opozoril.
 
"Napadi bi povečali nasilje in sprostili nov val terorizma. Lahko bi spodkopali multilateralne napore za rešitev iranskega jedrskega vprašanja in izraelsko-palestinskega konflikta ter dodatno destabilizirali Bližnji vzhod in sever Afrike. Lahko bi vrgli iz ravnovesja celoten sistem mednarodnega prava in reda," je poudaril.

Zagotovil je, da Rusija ne ščiti sirskega režima, temveč mednarodno pravo. Ponovil je stališče Moskve, da napada s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska niso izvedle režimske sile, temveč verjetno sirski uporniki, ki so hoteli "sprožiti posredovanje svojih močnih podpornikov iz tujine".
Uporabo sile zunaj legitimne obrambe ali brez odločitve VS ZN je označil za "nesprejemljivo" in "dejanje agresije".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danny Veliki
13. 09. 2013 07.14
+1
Zadnjič sem zasledil en dober komentar ,kateri se je glasil: Pobijmo sirijce,ker so pobili sirijce,da bo mir v državi. Hja,ameriško ironično razmišljanje.Itak pa vsi vemo,da je nafta glavni povodod in želja po obdržanju dolarja kot valute za nakup nafte,drugače sledi bankrot FIAT monete.
Kunar
12. 09. 2013 22.34
+4
ZDA so taki bačn zdaj doble.
roaddogg
12. 09. 2013 22.26
+7
Zanimivo da besede za ZDA niso dovolj, glede na to da zadnjih 12 let od sebe prodaja samo buče, nobenih dokazov...
Frane Šajn
12. 09. 2013 18.57
+5
UBOGI NAROD V SIRIJI IN KAJ VSE GA ŠE ČAKA. NEMOČ PA JE NAŽALOST VSE KAR IMAJO V ROKAH. JA PA RES NI BOGA.
slovenec09
12. 09. 2013 18.42
-15
JA NIC VEC NI ODLOČNOSTI ZDA,,,NAJPREJ SO GROZIL KOREJI,,PA NIC,,,ZDAJ SIRIJI,,,PA NIC,,,,,,BOJIM SE DA SE BO RAVNOVESJE NAGNILO NA STRAN RUSIJE IN KITAJSKE,,SKODA
juwel
12. 09. 2013 18.41
+0
pismo vojn res ne bo nikoli konc ?
Elendil
12. 09. 2013 18.34
+5
Pa je le pomagala molitev in post. "Kdor ima ušesa za poslušanje naj posluša...:
Klimova
12. 09. 2013 18.17
+13
Amerika bo (namišljeno) krizo s Sirijo pripeljala do skrajnega roba potrpljenja vseh držav. Barak MORA nahraniti svoj razvajeni narod in zna se zgoditi, da bo res počilo. Gazprom naj čim prej pripelje južni tok plina v Slovenijo, da se bomo lahko greli z ruskim plinom še najmanj 80 let. Slovenija nafto kupuje sproti in vprašanje je kakšno bo razmerje svetovnih političnih sil čez 2 leti in kakšne bodo cene nafte. Kohl naj pa zaenkrat raje modro molči in spremlja Ruske poteze.
Sieg Heil
12. 09. 2013 18.35
+3
Skrajni rob je po mojem mnenju že bil - več kot to da jim grozijo z napadom ne bodo upali zaradi rusije, kitajske, irana pa tudi EU ne bi pomagala, seveda je izjema francija.
Klimova
12. 09. 2013 18.37
+9
skrajni rob imajo amerikanci v gospodarstvu
micasaft
12. 09. 2013 18.15
+16
A je kdo dojel da so ZDA samo to leto dvakrat zvisel.Zelel so napad na SEVERNO KOREJO in zdej na Sirijo.Dva krat kensl,ker so rusi in kitajci rekl NE!Vsec mi je ideja da smo dobili nov sistem vladanja v svetu.Sam da kitajc ne znori pa začne napadat vse povprek pa bo vse cool
exaglikojot
12. 09. 2013 18.25
+9
Severna Koreja ne potrebuje ruskega in kitajskega NE, da prepreči ameriški napad. Če se spominjaš, lani so obstreljevali neki južnokorejski otoček, bilo je nekaj mrtvih in vojaškega povračila ni bilo... če bi Sirija naredila enako, bi že zdavnaj tapetirali njeno ozemlje z B-1 in B-2...
slovan2
12. 09. 2013 20.06
-5
Nism na strani amerike ne kitajske sam realno gledano ima kitajska proti ameriki glih tuk sans k japonska v 2.svetovni vojni.Stevilo prebivalcev tukej nima nobene veze vazna je tehnologija,ki pa je trenutno na strani amerike in se bo nekej casa!!
Elias47
14. 09. 2013 08.31
moj stari ata je vedel večkrat povedati, da je nek nemški general, ki je takrat, ko je Nemčija kapitulirala, zaradi tega sedel v svoj vojaški avto in se razstrelil, tik preden je to storil, še rekel svojim vojakom: "boste videli, nekoč bodo kamele jahale v Parizu, zmagala pa bo rumena rasa!"
Prekmurje Slovenija
12. 09. 2013 18.07
-33
uf je amerika močna...samo malo dvigne glas pa takoj razorožitev.........BRAVO AMERIKA NAJBOJLŠA DRŽAVA NA SVETU.
Shisui
12. 09. 2013 21.13
+4
totalka
12. 09. 2013 17.38
+9
Hmmmm...ali je ZDA tudi članica te organizacije ????? če ne je to le razorožitev in lažja invazija po končani 'razorožitvi'
pohec =)
12. 09. 2013 17.00
+22
Naj se začnejo pobijat doma potem pa nevem kdo bo ZDA prišel na pomoč urediti razmere. Dokler bojo Američani ovce in bojo hodili še naprej na bližnji vzhod se strelat bo to trajal še 20 let . K pa bo en pamtn doma začeu rihtat zadeve pa k se bo Ameriški narod uprl proti svojim RESNIČNIM TERORISTOM IN MORILCEM,OKUPATORJEM ITD... takrat bo šele zavladal mir.
pohec =)
12. 09. 2013 17.38
+1
Sej Američani civilisti niso slabi ljudje so pametni dobri ljudje sam imajo na žalost take ljudi na oblasti in strice iz ozadja da ti gre na bruhanje.
ZakoniZdravja
12. 09. 2013 16.45
+32
Sprejela ga je sirska vlada ne rezim...pro..kleti ameriski mediji
PoNoSeN šttajerc ;)
12. 09. 2013 16.37
+12
kameltrajbar
12. 09. 2013 16.35
-9
..šaljivec......))))...kwa sje odahnu...:)
kameltrajbar
12. 09. 2013 16.35
-16
devote
12. 09. 2013 15.48
+22
ahahaha...razkriti, kdo je izdelal kemicno orožje...ja, počasi prihaja vse na dan...no, kar preberite danes komentar ervina hladnika v Dnevniku o stotisočih bombah s kemičnimi glavami, ki jih je Husein nabavil od ameroevropskih hipokritov in jih zmetal na Irance...super, kaj dela usklajena diplomacija pod vodstvom Putina tem zioameriškim bumbarjem...dokaz, da še zdaleč ni vse v bombah, nevidnih bombnikih, superletalonosilkah in ostalem plehovju...
dreko123
12. 09. 2013 16.53
+43
Putin jim je kajlo spustil takoj ko je prišel na oblast - takoj je izplačal zionistične bankirsko zalego - rothschilde, potem jim pa sodil, pozaprl, steral iz rusije kak je tud izginil z besedami da rusije ne bodo vodili židje ampak bo rusija ostala krščanska država! Od takrat naprej niso več lutke v rokah istih ljudi ki vodijo ameriko, anglijo in večino evrope ter bližnjega vshoda - radi bi si pa podredili cel svet! Hvala bogu da obstajajo taki voditelji kot je Putin, ki so patrioti, znajo razmišljati diplomatsko trezno in seveda s svojo glavo... kar na bruhanje mi gre ko gledam te ameriške izdajalske lutke ko nabijajo eno in isto - tisto kar jim ukažejo gospodarji iz izraela
Klimova
12. 09. 2013 17.17
+16
HulaGula
12. 09. 2013 14.33
+13
Zdaj se bodo po lastni senci namlatili, pa bo!! Bye, Bye NWO!!
dreko123
12. 09. 2013 14.32
+54
Kdaj bo izrael dovolil dostop mednarodnim inšpekorjem za pregled in predajo vsega "ilegalnega" jedrskega in kemičnega orožja???! - Še dobr da je Putin dost umirjen, če bi bil jaz predsednik rusije bi jim dal 14 dni tako kot oni siriji - drugače bi pa zagrozil z takojšnim napadom na izrael in njihove "strateške točke" ! naj bo zakon za vse enak!
HulaGula
12. 09. 2013 14.36
+9
pohec =)
12. 09. 2013 16.42
+6
ja sam Putin ne bi začel vojne kar je razumljivo . Bolj zaskrbljajoče je tist k bi na vsak način hotel v vojno kot ZDA.
posve?eni zaniwars
12. 09. 2013 13.49
+31
Tisto,...kdo ga je proizvedel,..bodo Ameri in Angleži probali ven vreč...........pa to
Zrkizz
12. 09. 2013 13.47
+42
Res ne vem a to Izraelci brisejo tukaj ali je admin taki hlapec?
Zrkizz
12. 09. 2013 13.57
+20
Ze 10x napisal, po virih (ki se jih tukaj ne sme navajati), da so Izraelci nakopicili jedrsko, kemicno in biolosko orozje za obrambo in napad na arabske drzave. Med KO pa je bil tudi sarin. Tore moznost da so ga uporabili prav oni v podtikanju?