Tujina

Rusija zaprla plinsko pipo, dobava v Slovenijo zaenkrat ni ogrožena

Kijev, 16. 06. 2014 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
128

Rusija je Ukrajini prekinila dobavo plina, ker ji ta do izteka roka ni plačala 1,95 milijarde ameriških dolarjev dolga za plin. Ruski energetski velikan Gazprom je takoj po izteku roka sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu.

V noči na ponedeljek so se v Kijevu neuspešno končala še zadnja večurna pogajanja med Rusijo in Ukrajino o plinu, ker se strani nista uspeli dogovoriti o ceni plina.

Plin
Plin FOTO: Reuters

Kijev je bil pripravljen poplačati dolg za dobavo plina novembra in decembra lani v višini 1,95 milijarde ameriških dolarjev, kot je to zahtevala Moskva. Ukrajina je ob tem zahtevala, da naj Rusija ceno za prihodnjo dobavo plina zniža s 485 na 326 dolarjev na 1000 kubičnih metrov plina. A ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je 385 dolarjev na 1000 kubičnih metrov njegova zadnja ponudba.

Evropski komisar za energijo Günther Oettinger, ki je bil posrednik v rusko-ukrajinskih pogovorih, je predlagal, da bi Kijev milijardo dolarjev plačal takoj, ostalo pa bi odplačal v šestih zaporednih mesečnih obrokih. Cena plina bi po komisarjevem predlogu znašala 385 dolarjev pozimi in okoli 300 dolarjev poleti. Rusija je njegov predlog zavrnila, Ukrajina pa se je z njim strinjala, so sporočili iz Evropske komisije.

Gazprom uresničil grožnjo

Ukrajinska družba Naftogaz je sporočila, da je na arbitražnem sodišču v Stockholmu vložila tožbo proti Gazpromu za šest milijard dolarjev (4,4 milijarde evrov). Toži jo za "preplačilo plina" v preteklosti. Od sodišča bodo zahtevali tudi, da določi pošteno ceno za prihodnje dobave ruskega plina.

Ukrajinska družba Naftogaz bi morala Gazpromu dolg 1,95 milijarde ameriških dolarjev, plačati do danes do 10. ure po krajevnem času (8. ure po srednjeevropskem), a tega ni storila. Gazprom je zato uresničil grožnjo in po izteku roka sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le po vnaprejšnjem plačilu.

"Od danes bo ukrajinsko podjetje prejelo le toliko ruskega plina, kot ga bo vnaprej plačalo," so zapisali v sporočilu za javnost Dodali so še, da so proti Ukrajini vložili tožbo za 4,5 milijarde dolarjev – kolikor Rusija trdi, da ji Ukrajina dolguje za plin – na mednarodnem arbitražnem sodišču v Stockholmu.

Ukrajina je nato sporočila, da ji Rusija ne dobavlja več zemeljskega plina. To je potrdil ukrajinski minister za energijo Juri Prodan, ki je zagotovil, da bo Ukrajina kljub prekinitvi dobave še naprej zagotavljala tranzit ruskega plina naprej v Evropo.

Da bo Ukrajina izpolnila svoje tranzitne obveznosti do EU, je zatrdil tudi vodja ukrajinske družbe Naftogaz Andrej Koboljev na seji vlade v Kijevu. Dodal je, da lahko Ukrajina brez ruskega plina zdrži do decembra in povedal, da Ukrajina prosi EU, naj ji dovoli dobavo plina iz Slovaške.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je Ukrajini očital izsiljevanje ter posvaril, da bo nekonstruktivna drža Kijeva zelo negativno vplivala na ukrajinsko gospodarstvo. Ob tem je poudaril, da je Moskva pripravljena na nadaljnja pogajanja, vendar pa mora Ukrajina najprej plačati dolg.

Slovenija ne bo ostala brez plina

Iz Geoplina so medtem sporočili, da dobava zemeljskega plina v Slovenijo trenutno poteka nemoteno. Geoplin zagotavlja varnost in prilagodljivost dobav zemeljskega plina svojim odjemalcem, saj dobava poteka na različne načine - z dolgoročno pogodbo, sklenjeno neposredno z ruskim dobaviteljem zemeljskega plina in s kratkoročnimi dobavnimi pogodbami, sklenjenimi z dobavitelji, ki niso vezani na ruski plin, so sporočili.

Iz Geoplina so še sporočili, da dogajanje v Ukrajini vseskozi spremljajo. Upajo pa naj hitro in mirno razrešitev ukrajinske krize.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Che@Guevara
17. 06. 2014 16.46
+7
Pravilno! Nekje je treba potegniti črto! In račun za to lahko izstavijo servilni politiki EU in ZDA, ki je iniciator konflikta med Ukrajino in Rusijo! Kaj drugega je sploh preostalo Putinu, ko je naletel na gluha ušesa zahoda?! Kaj drugega mu je preostalo, potem ko so se z orožjem spravili na proruske upornike na vzhodu Ukrajine!? Da ne omenjamo vseh ukrepov ukrajinske vlade - v kateri imajo vidno vlogo neonacisti - in so naperjeni proti rusko govorečim prebivalstvom na vzhodu Ukrajine?! Kaj so res pričakovali, da potem, ko so dregnili v ruskega medveda in je ta ničkolikokrat miril situacijo, da jim bo le-ta sedaj še zastonj delil svoje dobrine?! In samo toliko za osvežitev spomina, kaj ni Putin že na samem začetku konflikta ponudil 20% popust?! In kaj se je odločila ukrajinska vlada?! Zavrnila je ponudbo!....vprašanje je samo, koliko časa in kako dolgo bo EU politika še lahko igrala to dvojno vlogo v ameriški igri zavezništev!? Kako so lahko vlade EU-ja tako slepe ali pa servilne?! Kako in koliko dolgo še?! Prav tako se večina zahodnih Evropejcev zaveda, da je konflikt v Ukrajini v resnici v največjem interesu ZDA in da za vsem tem pohlep ameriške diplomacije, mokre sanje ameriške diplomacije, da dokončno destabilizira Putina in tako ZDA prevlada svetu!!!, Prav tako pa je umetno ustvarjena medijska kampanija o "ruski nevarnosti" je priročno orodje, da se države EU prisili k povečanju obrambnih izdatkov!!! Kako ne uvidimo, kam nas to pelje....upajmo samo, da bo iz tega vsega sledila samo....hladna zima...namesto hladne vojne!!!
nevski
17. 06. 2014 21.08
Temu bo sledila termonuklearna vojna. Ta je neizbežna.
pippo1
17. 06. 2014 16.44
-1
Koliko pa bi bila monopolna ruska cena plina cez kaksno destletje? Ne samo v ceni EUR/1000m3. Zgodba Ostrzka in Indijakoromandija vam je poznana? Nobeno kosilo (aka plin) ni zastojn in tako metaforicno povedano, "Ce je hrana zastojn, potem vedi da si ti hrana." ... kar pujseki na farmi najbolje vedo.
Gavrane20
17. 06. 2014 15.42
+4
Cakam in cakam se zmeri nobene novice o temu da je Ukrajinska vojska ubila 2 novinarja ... no pa saj bi lahko pricakoval da boste prikrivali take stvari ampak tokrat mas videoposnetke .. ki so prevec trden dokaz da bi se ga kar tako ignoriralo
bozicki
17. 06. 2014 15.09
+6
HUNTA je minirala tranzitni plinovod pri POLTAVI. Ognjeni curek sega 200m visoko. Ta diverzija je bila že napovedana s strani "največjih demokratov" DESNI SEKTOR, ki uživaj podporo uredništva. Kot je rekla "posebna poročevalka" POP TV, to so MIRNI PROTESTNIKI, pravi demokrati. Verjetno je to dejanje del obamine "ekonomske vojne" proti Rusiji.
rissp1
17. 06. 2014 15.00
+7
spet so ukrajinci s topovi razmesarili dvs ruska NOVINARJA. A ni bilo vedno tako da če umrejo novinarji, drugi mediji solidarnostno poročate o tem ter dodate kakšne pridige o tem da je tista stran ki ubija novinarje avtomatsko slaba? Ne vidim namreč da bi kadarkoli objavili smrti RUSKIH novinarjev v Ukrajini - ... aja, sem pozabil, vi niste novinarji, temveč trobači proameriške propagande, pa še nič nimate od tega...
enoh
17. 06. 2014 12.22
+13
torej; amreričani nebi radi da imamo v evropi plin, svojga nam pa nosčejo prodat (ker je definiran kot stratešla surovina)... ko jih je.... !!!!
tapunkljast
17. 06. 2014 09.48
+5
bravo putin sam za na dob ga pust jst plačam
BremzPenzl
17. 06. 2014 08.45
+14
Dragi Slovenci, EU in NATO hlapci, začnite spravljati drva za zimo, da se boste lahko greli pozimi. Plina NE bo. Lahko zopet odprete rudnik v Zagorju in začnete kopati premog.
Dzubre Bubre
16. 06. 2014 23.24
+17
Bravo Gazprom!! tak se dela, neč ne bojo na puf se švercal
totalka
16. 06. 2014 22.35
+16
Nič ne govorite da je voditelj NATOa Rasmunsen dejal da kao Rusia ima Nato za sovražnika in da bo Nato poskrbel o modernizaciji Ukrajinske vojske.....prav zanimivo bi bilo ko bi pršlo do konflikta in bi polovica držav ki so sedaj v NATOu začeli državljan i teh držav rokat po Natou in njenih transportih in bazah........
totalka
16. 06. 2014 22.27
+19
SLAVA RUSIJI......HUUURRRRRAAAAAAAAAAAAA
totalka
16. 06. 2014 22.20
+13
Šva.bi so že začeli prosit Rusijo za južni tok.....še malo pa bodo oni dali denar Gazpromu sam da ga naredi !!!!!
nima_veze32
16. 06. 2014 22.26
+18
nemci že imajo svoj severni tok, kaj bo njim južni?? oni podirajo ta projekt da ohranjajo ekskluzivo...
nima_veze32
16. 06. 2014 22.17
+11
sedaj je le še vprašanje časa kdaj bodo ukrajinci začeli jemati zase plin namenjen za jugovzhodno evropo in bodo rusi ves plin peljal samo še po severnem toku...lepo sta se to zmenila schroeder pa putin!
LovecNaKomuniste
16. 06. 2014 21.46
-29
Rusija je po MDS bojda že zapadla v recesijo. Obroč se stiska. Sedaj je potrebno bobit nazaj Krim, poleg tega pa niti tako željeni Volgograd ni daleč.
Gavrane20
16. 06. 2014 22.07
+20
metla pometem stabo kadar hocem sploh pa rusija ni v recesiji trenutno je boljsa od Amerike v vseh pogledih pa tudi od Evrope .. trenutno se dogaja to da se tehnica nagiba na vzhod .. zahod se utaplja utaplja utaplja gluk gluk zato pa se na vse moci trudijo na kakrsnkoli nacin zavirat ta proces .. ampak na tvojo zalost je to neustavljivo samo uprasanje casa je .. kmalu bos delal za kitajce in rusi ti bodo stali nad glavo ce bos take otresal bos koncal v Sibirijo jaz osebno bom zaprosil da ti rezervirajo en sedez
dreko123
16. 06. 2014 22.11
+16
hahaha rusija v recesijo - zadnjič je putin šahovsko pokupil večina delnic ruskih energetskih podjetij v lasti zahoda ko je začel rubel padati in so jih vsi panično prodajali ko so te padle zelo nizko... potem pa boom zgodovinski podpis s kitajsko o dobavi plina - delnice gor, rubelj gor - a prepozno, so že bile zopet v lasti rusije... tako da se bo še tisti denar ki je sedaj iztekal na zahod ostajal v mati rusiji hehehe - američani pa v jok in na drevo hehehe
LovecNaKomuniste
16. 06. 2014 22.22
-16
Ruska centralna banka je ravno danes znižala napoved letne gospodarske rasti na 0,4 %. Hodijo po zelo tankem robu, po ocenah tujih agencij pa so že v negativi.
dreko123
16. 06. 2014 22.25
+11
rusija s svojimi zalogami zlata - pravega zlata na katerem bazira njihova valuta - pokupi ameriko in jo z denarjem polima - oz. njihovim ničvrednim petrodolarjem - počakaj še malo da prenehajo trgovat v dolarjih s kitajsko pa boš potem videl kako se bodo poli zamenjali - propad dolarja in padec zahodnega gospodarstva ter rast ruske in kitajske valute ter gospodarstva - itak je pa že kitajska št.1 na svetu - še ameriki poberejo vse kar imajo ker plačat itak nikol ne bodo mogli svoji pufov
nevski
17. 06. 2014 21.11
Rusija zaenkrat še vedno beleži gospodarsko rast.
nevski
17. 06. 2014 21.17
Rusija ima največjo zalogo diamantov na svetu, ki jih lahko koplje še nekaj tisoč let in lahko z njimi nekajkrat kupijo cel planet zemlja. Vprašanje časa je, kdaj bojo vrednost Rublja vezali na zlato, srebro, platino in diamante, vendar ko bojo, bo 1 Rubelj vreden veliko Dolarjev ali Evrov.
LovecNaKomuniste
16. 06. 2014 21.43
-10
Raj vi povejte kako je z Ukrajinci. Mi bomo že preživel.
LovecNaKomuniste
16. 06. 2014 22.00
-11
Kakor mi je znano je bil 28. Aprila podpisan Slovaško-Ukrajinski sporazum o dobavi plina iz Slovaške v Ukrajino po nerabljenem zgrajenem plinovodu Vojany-Uzhgorod. Plin naj bi začel teči 1. Septembra, do Oktobrapa naj bi že dosegel polno zmoglivost in s tem posredno neodvisnost Ukrajine od Rusije. Ukrajina bi od Evrope posledično dobivala za 100 do 150 $ cenejši plin na enoto kot direktno iz Rusije.
nima_veze32
16. 06. 2014 22.22
+2
metla85 imaš prav, od julija naprej bodo lahko evropski trgovci s plinom uvažal plin v ukrajino preko slovaške...
nevski
17. 06. 2014 21.19
Ko bo Rusija povsem zaprla plinovode skozi Ukrajino, tudi Slovaška ne bo imela plina. Upam, da so slovaki posadili dovolj fižola, da bojo lahko dobavljali plin Ukrajini.
LOPOVI V AREST
16. 06. 2014 21.16
+27
BRAVO RUSIJA!!! CENO PA DVIGNIT POSEBEJ ZA UKRAJINO NA 700$
LOPOVI V AREST
16. 06. 2014 21.19
+12
Ukrajina še ne ve kakšno dobro sosedo si je zapravila, ko se je spečala s hudičem, takrat so imeli kredite zastonj in plin skoraj zastonj.
dreko123
16. 06. 2014 22.13
+9
na pol zastonj krediti, napol zastonj plin - pa so se spečali z zahodnim hudičem - sedaj jim bo pa židovski IMF pufal z astronomskimi obrestmi katerih nikoli ne bodo mogli povrniti, dikitral jim bodo politiko, varčevalne ukrepe, davke in način življenja...
igorli
16. 06. 2014 20.51
-2
Geoplin? Plinovodi te ne? Geoplina ni več
Bruhalnica24
16. 06. 2014 20.25
+13
Ameriško Zionistični provokatorji.....
Nefili
16. 06. 2014 20.06
+23
Žalostno je to,da naši mediji ne pišejo vseh novic,očitno je da pišejo samo kar smejo.Človeštvo gre v pogubo,saj drugega si tako nismo zaslužili.Človek je največje zlo zemlje.
pa dobr no
16. 06. 2014 20.02
-6
Ma kakšna dobava. Cena je pomembna. Naj povejo ali bo cena enaka.. Ko ukrajina zapre pretok bodo terminali zapeli in denarnice tudi.