Tujina

'Rusija grozi z jedrskimi napadi, mi se bomo spopadli z vsemi silami'

Kijev/Moskva, 02. 09. 2014 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA/M.M.
Komentarji
1182

Tako zatrjuje ukrajinski obrambni minister Geletej. Prepričan je, da je država pred vojno, kakršno Evropa še ni videla od konca druge svetovne vojne. Če bodo zahodni politiki prisilili Rusijo, da sprejme povračilne ukrepe, "jih čaka pekel", je slišati iz Moskve.

Razmere v Ukrajini so vedno bolj napete. "Rusija je prek različnih neformalnih kanalov večkrat zagrozila Kijevu, da bo v primeru, če se spopadi na vzhodu države nadaljujejo, z jedrskim orožjem napadla Ukrajino," je na svoji Facebook strani zapisal ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej.

"Rusija je izgubila hibridno vojno v Ukrajini. Naše oborožene sile so ruske plačance in saboterje prisilili k umiku in jim zadale številne udarce. To je tudi razlog, da Kremelj pripravlja vojaško invazijo na Kijev," je še zapisal ukrajinski obrambni minister. "Operacija osvoboditve vzhoda Ukrajine je končana. Čas je, da pripravimo zanesljivo obrambo zoper Rusijo, ki nima apetitov zgolj po ozemljih na vzhodu države, pač pa namerava zavzeti tudi preostala območja," je zapisal Geletej, ki je prepričan, da je Ukrajina pred vojno, kakršno Evropa še ni videla od konca druge svetovne vojne. "Moramo pokazati, da se Ukrajina ne namerava predati. Z agresorjem se moramo spopasti z vsemi silami," je še zapisal v pozivu.

Ukrajinski predsednik Peter Porošenko in minister Valerij Geletej.
Ukrajinski predsednik Peter Porošenko in minister Valerij Geletej. FOTO: Reuters

Italijanski časnik La Repubblica poroča, da je ruski predsednik Vladimir Putin v telefonskem pogovoru s predsednikom evropske komisije Josejem Barrosom dejal, "da bi lahko njegova vojska prevzela nadzor nad Kijevom v zgolj dveh tednih", če bi to želela. S tem je samo še poslabšal že tako napete odnose med Ukrajino in Rusijo.

Rusija grozi s peklom

Zveza Nato je napovedala, da bo okrepila prisotnost na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje. Veš tisoč pripadnikov skupine, ki naj bi vzhodnoevropske države ščitila pred morebitno rusko agresijo, bi po načelu rotacije prispevale države članice. Načrt bodo zaveznice predvidoma potrdile na vrhu, ki bo v četrtek in petek v Walesu.

Bruselj je v ponedeljek zoper Rusijo napovedal nove sankcije, zveza Nato pa je napovedala, da bo v luči zaostrovanja razmer v Ukrajini okrepila prisotnost v vzhodni Evropi. Vidnost svoje prisotnosti na vzhodu Evrope bo Nato okrepil z vzpostavitvijo "bojne konice", posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje. S tem bodo po besedah generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena zagotovili, da bo imelo zavezništvo ob pravem času na voljo prave sile in opremo.

Ob grožnjah je predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta, sveta federacije, Valentina Matvijenko, opozorila, da "imajo resne korake in protiukrepe, če se bo spirala sankcij razširila". Rusija takšnih ukrepov ni podpirala, vendar če bodo zahodni politiki prisilili Rusijo, da sprejme povračilne ukrepe, "jih čaka pekel", je še dejala.

Popov: Rusija namerava spremeniti svojo vojaško doktrino

Po besedah namestnika sekretarja ruskega sveta za nacionalno varnost Mihaila Popova, namerava Rusija spričo ukrajinske krize in s tem povezanih zadnjih potez zveze Nato spremeniti svojo vojaško doktrino. Podrobnosti ni razkril, zagotovil pa je, da bodo spremembe odražale vse slabše odnose z ZDA in Natom. Popov je ocenil, da se "vojaška infrastruktura" Nata približuje ruskim mejam, tudi prek širitve. Za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti je izrazil prepričanje, da bo to v prenovljeni vojaški doktrini ena najpomembnejših "zunanjih groženj", poroča britanski BBC.

Avstralija bi z vrha G20 izključila Putina

Po oceni Združenih narodov je v konfliktu, ki je sredi aprila izbruhnil na vzhodu Ukrajine, umrlo približno 2600 ljudi.
Po oceni Združenih narodov je v konfliktu, ki je sredi aprila izbruhnil na vzhodu Ukrajine, umrlo približno 2600 ljudi. FOTO: Reuters

Medtem Avstralija resno premleva možnost, da bi zaradi ruske politike v zvezi s krizo na vzhodu Ukrajine izključila ruskega predsednika Putina z naslednjega vrha skupine držav G20, ki bo novembra v Brisbanu. A ker Avstralija te odločitve ne more sprejeti sama, mora sprva o tem prepričati ostale članice. Rusija se je že odzvala ogorčeno. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je kritiziral napoved Ukrajine, da se odpove neblokovski drži. "S to idejo vlada v Kijevu želi prekiniti iskanje politične rešitve (krize na vzhodu Ukrajine)," je dejal Lavrov in ob tem izrazil obžalovanje, da ZDA, nekatere članice EU in predstavniki Nata to idejo podpirajo.

Ukrajinski parlament sicer danes razpravlja o zakonu, ki bi razveljavil zakon iz leta 2010, ki določa neblokovski status Ukrajine. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, ki je vložil zakon, je zatrdil, da bi tako lahko odprli pot za članstvo Ukrajine v Natu. Rusija članstvu v zavezništvu odločno nasprotuje.

Vsem članicam Nata je potrebno zagotoviti zadostno obrambo

Bodoča visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini Rusije zaradi njene vloge v ukrajinski krizi ne vidi več kot strateške partnerice EU. Pred zunanjepolitičnim odborom Evropskega parlamenta je zatrdila, da članice Nata, ki ležijo blizu Rusije, potrebujejo okrepitev varnosti. Za nastalo stanje je okrivila Rusijo zaradi sodelovanja njenih sil v spopadih na vzhodu Ukrajine. Zaradi zaostrovanja razmer na tem območju je poudarila potrebo, da članice Nata blizu Rusije dobijo zagotovila, da bodo deležne zadostne obrambe. "Vse članice zavezništva, ki mejijo na Rusijo, morajo dobiti zagotovilo, da peti člen pogodbe Nata ni samo beseda na papirju in da se lahko sprejme ukrepe za zagotovitev njihove varnosti," je poudarila Mogherinijeva. Peti člen pogodbe sicer zavezništvo obvezuje, da zaščiti katerokoli državo članico, ki je tarča napada.

Mogherinijeva, italijanska zunanja ministrica, ki bo novembra na položaju zamenjala Catherine Ashton, po pisanju francoske tiskovne agencije AFP želi z ostro retoriko razbliniti skrbi nekaterih članic EU, da bo morebiti preveč nežna z Rusijo.

Ban Ki Mun pozval k politični rešitvi krize

Medtem pa je zaskrbljeni generalni sekretar ZN Ban Ki Mun dejal, da se je treba izogniti nadaljnjemu stopnjevanju krize, ki se je razvila v zelo nevarno situacijo. Zahodne države je ob tem opozoril da za to ne obstaja vojaška rešitev, temveč si morajo prizadevati za politično.

Kot je danes dejal novinarjem med obiskom na Novi Zelandiji, ima ukrajinska kriza tako regionalne kot globalne posledice. "Zato pozivam ukrajinske in ruske oblasti na najvišji ravni, naj se usedejo za skupno mizo in krizo rešijo na miren način, prek dialoga," je dejal.

Zaveda se zaskrbljenosti Zahoda zaradi napredka, ki so ga na vzhodu Ukrajine doseli proruski separatisti. Kijev trdi, da se na njihovi strani borijo tudi ruske sile, kar Moskva vztrajno zanika.
"Vem, da Evropska unija, Američani in večina zahodnih držav resno razpravljajo, kako se lotiti tega vprašanja," je dejal. "Morali bi se zavedati, da ni vojaške rešitve. Moral bi potekati političen dialog za politično rešitev, to je najtrajnejši način," je opozoril.

Razmere v Lugansku zaradi spopadov vse bolj kritične

Razmere za prebivalce vzhodnoukrajinskega mesta Lugansk so zaradi srditih spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki vse slabše. Obstreljevanje je namreč poškodovalo vodovodni sistem, motena je oskrba z elektriko. Tamkajšnje letališče pa je bilo v spopadih popolnoma uničeno in pod nadzorom separatističnih sil. Po poročanju opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi bi lahko v mestu zaradi poškodb vodovodnega sistema kmalu prišlo do humanitarne katastrofe zaradi onesnaženja vode.

Vse hujše nasilje prebivalce prizadetih območij sili k vse bolj množičnemu begu. Svoje domove je tako v Ukrajini zapustilo že več kot pol milijona ljudi, je danes sporočila agencije Združenih narodov za begunce UNHCR. Najmanj 260.000 ljudi je notranje razseljenih, še 260.000 pa naj bi jih po azil pobegnilo v Rusijo.

KOMENTARJI (1182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
03. 09. 2014 08.16
+11
Po tistem ko pade prva atomska bomba - nima clovestvo kaj iskati na tem planetu..
elektroncek
03. 09. 2014 08.12
+7
Rusi bojo poslal Ukrajino , Evropo in Ameriko še dlje nazaj kot v kameno dobo če pride do vojaškega obračuna! Američan je zadnje dvajset let izvajal vojaške operacije , vojne in podkupovanja po svetu. Rus je pa finance samo kopičil. Že samo v finančni moči je Rus v totalni prevladi. Plus to da zdrava vojaška taktika ti pove, da ne moreš imet več front na enkrat odprtih po svetu (to kar dela amer). Zato mislim, da bo na koncu prevladala Rusija in svoje tudi dobila (z vojaškim posredovanjem ali ne) kar je tudi prav!
razocarani
03. 09. 2014 11.59
+2
po tvoje bi bilo prav tudi da smo slovenci se vedno pod srbi ,kako imate nejateri dvojna merila eno zase drugo za druge ..torej ti bi kar sek pod ruse ne glede kako ti bo .sicer pa se lahko gres meje so se odprte,,srecno ..meni je doma kar v redu
Elias47
03. 09. 2014 08.05
+9
Kar sem lahko neoporečno spoznal v preteklih mesecih, odkar je na oblasti v Ukrajini ta sedanja naci vlada, je to, da vse kar izjavi katerikoli član te vlade ali ni res ali pa je res ravno nasprotno... Ta vlada je le ameriški propagandni stroj! Zanimivo pa je, kako se mediji in politiki delajo, da so proti sovražnemu govoru; medtem ko ameriški EU, Izraelski in Ukrajnski politiki nenehno sejejo sovražni govor in neresnico... pa to ni nek nedolžen sovražni govor; ampak sovražni govor, ki ima lahko strašanske posledice za cel planet in vse življenje na njem. Phaaa; če nek siromak prijavi nekaj, kar je proti 666 statuso quo, potem vsi vpijejo "sovražni govor, sovražni govor" in to obtožujejo in cenzurirajo, čeprav ta govor nima nobenih škodljivih posledic... ko pa neki demoni tipa Rasmusen, Barroso, Cameron, Obama, Kerry, McCain, Porošenko, Ashton itd. itd. sipajo svoje zlo, ki nas lahko pripelje celo do Tretje Svetovne in popolnega uničenja, pa medije ne samo da to ne označujejo to kot sovražni govor, ampak ga celo podpirajo in širijo....Sramota; hinavščina brez primere!!! Zopet se preganjajo le kurji tatovi... Na osnovi takšnega sovražnega govora so ZDA povzročili uničenje Iraka, Afganistana, Libije, Sirije in polarizacijo območja celotnega Bližnjega Vzhoda, kar že samo po sebi lahko pripelje do Tretje Svetovne... pa nikomu ništa...
Elias47
03. 09. 2014 08.11
+7
Politka je bila uvedena, da bi skrbela za red in se z diplomacijo preprečilo vojne... medtem pa je v zadnjih desetletjih postala politika tako izprijena, da politiki samo še sejejo nered in vojne... politika je popolnoma izgubila svoj namen; predvsem Ameriška, Evropska in Izraelska, ki le še sejejo laži, dezinformacije, konstrukte, "kali-fornikacijo", razdor, korupcijo in vojne...
razocarani
03. 09. 2014 12.04
-2
kako pa si ploskal ko so stero vlado in njenega sefa z naropanimi miljardami ljudje nagnaki ,,kako ste nekateri cudni .tudi mi nismo hoteki biti pod srbi ..a si ti temu nasprotoval ,no v srbijo se vedno lahko gres ..ravno tako si pravi ukrajinci ne zelijo vec rusov ..v cem je torej tvoja tezava ,,a smo mi izgnali zato vse srbe in ali so se ti izselili iz slovenije . vidim da jim je tu kar vsec ..torej razlozi sedaj to kar ti tako uceno pametujes
razocarani
03. 09. 2014 12.11
+0
pozabil si tudi rusko ..ce je izprijena zahodna stran je tudi vzhodna .. zakaj bi se sicer tako sovrazili .. za prepir sta vedno dva ali vec .njih ..torej tvoja logika mi ne stima ..ce bi bili rusi tako dobri miroljubni in vse to kar trdis ti zakaj bi jih kdorkoli preganjal .. zanimivo kako ste vsi vi tako drveli na referendum za evropo in nato ..pa saj bi lahko bili pod srbi in temiki jih ti tako ljubis ..torej razlozi mi vse to ..ali pa si kot vidim po komentarju zelo dvolicen ali hinavski .. meni je tako kot je dobro ..si prav nic ne zelim da bi me rusi sprehajali .pa srecno in lepo se imej ko prides v rusijo
appollyon
03. 09. 2014 06.42
-11
Smešno ampak rusija je država ki se je v zadnjih 30 letih najbolj razširila! Očitno še nimajo dovolj! Okupatorji!
ratio
03. 09. 2014 04.12
+14
Vzorec je isti kot v Jugi, Libiji, Egipt, Sirija, ...
appollyon
03. 09. 2014 06.40
-16
Vzorec je popolnoma enak kot pri južni osjetiji oz. gruziji in abkhaziji!
razocarani
03. 09. 2014 12.30
+1
ratio tudi mi smo imeli take tezave kot jih imajo sedaj ukrajinci ..kako bi izgledalo da bi hoteli srbi v sloveniji svojo drzavo pa bosanci ,albanci ,hrvati ..bi ti mirno gledal kako ti nekdo razbija drzavo ..malo poglej v svoj zelnik in primerjaj z ukrajinskim ..tudi slovenija je pricakovala pomoc amerov in evrope ..a si pozabil kako smo cakali da nas potrdijo .sicer so tile vzorci narejeni za vsak primer malo drugace ..so pa vseeno vzorci ni kaj ..nas slovenski se je na sreco kar dobro zakljucil
zekozekic
03. 09. 2014 01.36
+7
A mislte da zna bit vojna, taka da bi jo lahk tud mi obcutl? Sj si je ne želim samo zadnje čase se vrstijo sami konflikti: kriza v ukrajini, Islamska država, Izrael... itd. Kaj menite?
Frikenstein
03. 09. 2014 03.52
+6
big_foot
03. 09. 2014 07.31
+2
Sam še vprašanje časa... bo pa kot kaže prej kot sem si mislil.
razocarani
03. 09. 2014 12.35
+1
zeko zekic me veseli da si je ne zelis .a tule na tem fotumu citam komentarje kjer je veliko prevec takih ki bi bili radi mrtvi heroji ,,.tudi mi smo del te podle igre, saj smo v evropi in NATU..takrat je skoraj vse prebivalstvo drvelo na volisca ..sedaj pa pozabljajo da bo prvo nas male najbolj prizadela vojna ce jo bodo ti pokvarjeni politiki zaceli .. in vsi ti pokvarjenci jo bodo preziveli v bunkerjih narod pa bo ++++++++++--
IgorGorenc
03. 09. 2014 01.28
+16
NE BO MIRU DOKLER 500 KILOMETRSKI ASTEROID NE PRTEGNE V ZEMLJO IN JO RASTREŠČI V ATOME.. POL BO PA MIR...
razocarani
03. 09. 2014 12.36
+1
ne bi rekel tudi atomi se bodo borili za prevlado
sime sime
03. 09. 2014 00.42
+5
haha koja propaganda
Ranunculus
03. 09. 2014 00.02
+32
Americani so sposobni ustvariti psihozo v kateri bodo ljudje verjeli, da bi REusija lahko uporabila atomsko orozje in potem sami vreci kako jedrsko bombico na polozaj ukrajinske vojske... Kako je bilo potem s tistim malezijskim letalom?
dreko123
03. 09. 2014 00.13
+32
Ko so zadnjič prišli na dan dokumenti z umaknjeno plombo - strogo zaupno in kasneje dokumentarec : se je izkazalo da je Amerika vsaj nekrat za las doživela jedrsko nesrečo pri transportu jedrskih bomb... ko sta dve zaradi napake padli na ameriško ozemlje.. in se po sami sreči nista sprožili! - ampak če bi slučajno se sprožili... kaj mislite kakšen bi bil backup plan režima? Obtožiti nekoga drugega - morda celo Rusijo da je kriva za situacijo... tako kot vedno sfabricirati zgodbo in zatušati resnico... pod false flag obtožiti nekoga ki ti gre najbolj v nos! isto je z malezijskem letalom... trupla se še ohladila niso ko so kot iz topa zahodnjaki takoj brezkompromisno okrivili rusijo in upornike... za njimi pa še kolonialne državice kot papige - rusija je kriva... treba sankcionirat ... bla bla bla.. na drugi strani rusija edina predložila satelitske posnetke in vse možne razpoložljive dokaze o nevpletenosti njih ali upornikov... ko so dobili srkrinjice v london - je vse utišalo... nobenih informacij nobenih satelitskih posnetkov s strani amerike (vsi vemo da imajo vsaj par satelitvo trenutno nameščenih v orbiti nad ukrajino) ... NIČ! mediji NIČ! ... zadnje informacije so bile da je bilo prerešetano z letalsko municijo - ukrajinskim lovcem katerega so ruski sateliti zaznali v bližini letala... - EU - TIHO, ZDA - TIHO... sankcije proti rusiji pa so ostale!...
Ranunculus
03. 09. 2014 02.04
+5
Ja, Ameri so vcasih storasti s temi nevarnimi recmi. Leta 1966 so recimo malo plutonija v Spaniji raztresli... se sreca da se vodikove ne aktivirajo kar tako... glej Palomares incident.
slovenec09
03. 09. 2014 06.18
-3
ooo dreko,,,,kje si,,,,,sm ze mislu da si odsel na stran separatistom,,pomagat,,morda bi ti dal strasilko al pa kako zracno ,,,al pa vodno pistolo
razocarani
03. 09. 2014 12.44
+2
dragi moji ruski junaki .kako ste enostranski ..tudi vasi rusi niso ravno angeli le da oni vseh umazanih rabot ne obesajo na veliki zvon ..sicer pa lahko greste vsi kot prostovoljci v rusijo ..ko pa je slovenija sla v nato in evropo ste pa junaki dobesedno drveli na volisca ..cez 90 % sedaj pa kazete svojo dvolicnost ..vidim da si prav zelite vojne .vedite da boste tudi vi dobili porcijo ..ne zelite si vojne pa naj bo kjerkoli ke zelo hitro pride na vase dvorisce ..
Kolani
02. 09. 2014 23.48
+15
Zakaj bi jedrsko bombo metal na Ukrajino, ko pa itak ne bodo preživeli zime. Narava bo sama naredila svoje.
razocarani
03. 09. 2014 12.45
+1
to si pa res dobro pogruntal ..vidis kakoje butasta politika ..pac morajo zasluzit svoje cekine pa cetudi z vojno..
emilzapata
02. 09. 2014 23.41
+34
uporaba jedrskega orožja je samo antipropaganda ukrajinske vlade proti rusiji. jedrsko orožje ne bo uporabljeno, dokler se ga ne bodo polastili bolniki ali samomorilci. Sicer pa ima rusija najmočnejšo kopensko vojsko na svetu, tako da se bo z lahkoto ubranila Nata in amerike. in to ruski generali vedo. Poleg tega pa imajo v svojih vrstah še najboljšega generala, ki se piše ZIMA.
dreko123
03. 09. 2014 00.27
+20
Rusi so pred časom brez dlake na jeziku izjavili - če bi hoteli zavzeti oz. okupirati Ukrajino - bi Kijev dosegli v 1 dnevu! - ampak jim to ni želja ali plan... hočejo le da kijevska hunta neha pobijati civiliste in uničevati vzhodno ukrajino... Drugače so pa že večkrat ameriški vojni analitiki priznali - da se amerika nikoli ne sme spustiti v vojno z rusijo, ker bojo poraženi na celi črti - pogooglajte... celo dokumentarci obstajajo... tudi njihova vojaška tehnologija v večini v funkcionalnosti krepko presega zahodno! ... marsikdo se heca - stara zarjavela ruska šara... res je imajo še vedno precej stare vojaške "šare" iz sovjetskih časov ker je zmankalo denarja... ampak tudi od te šare marsikatera še vedno preseže zahodno... da o posodobljenih zadevah v zadnjih 10 letih ne bi govorili... protizračni sistemi, proti ladjski sistemi, radarji... itd so v večini skoraj generacijo pred zahodom... raketne tehnologije v katerih so rusi vedno prednjačili pred zahodom... vse kar naredijo enostavno deluje in to zelo dobro v vseh pogojih... - že nakup ruskih helikopterjev MI s strani pentagona za irak - je bila kljub ameriškem egu edina možna varianta... edino ruski helikopterji so kos temu terenu in okolju... za najmanjšim vzdrževanjem... zahodne zadeve enostavno podležejo podnebju, pesku, mivki prahu... servis na/h letenja pa je enostavno nerealen za tako državo...
slovenec09
03. 09. 2014 06.19
-11
rus se nima kaj umesavat na ozemlju Ukraine če rusom ki zivijo na zahaodu Ukraine kaj ne pase lahko mirno odiddejo na strn rusije in pustijo ozemlje Ukraine na miru
Ka pa mislis
03. 09. 2014 07.21
+6
Slovenc pa ka je s tabo? Tam ljudje zivijo bol dolgo od same ukrajine. In zdaj ker nocejo imeti zahodnih placancev na oblasti bi se morali odseliti al kaj? Dj razmislji mal
elektroncek
03. 09. 2014 08.24
+1
razocarani
03. 09. 2014 12.52
+2
slovenec vidis ko imas prevec prav ti takole nasujejo minusov .koliko dvolicnezev je tu gori ..ko pa smo se mi resevali srbov in rinili v evropo ter nato so bili vsi ti junaki prvi na voliscih ..se tesc da ne bi zamudili odpiranja volisc ..sedaj pa nek drug stav.. ne razumem ljudi ki sebe popljuvajo ..pa ne recite da niste glasovali za evropo in nato ..edino ce ste presmrkavi da nimate volilne pravice ..v tolazbo so pa vasi ateki in mamice takrat drveli ..na volisca ..sicer pa vem da ne razumete kaj sem hotel povedati ..junaki moji ..res ko potrka vojna na nasa vrata me ne bo strah ker ste vi junaki tu
razocarani
03. 09. 2014 12.56
+1
horde zla ,,a ti ves kje je ukrajina in kateri narod tam zivi ..kot vidim se svojega dvorisca ne poznas ali noces poznati ..samo primerjaj nase tezave in njihove pa si na istem ..torej bi po tvoje morali vsi priseljenci v sloveniji imeti svojo drzavo naprimer srbi ki so nas tako bratsko objemali ko smo sli na svoje ..
Kolani
02. 09. 2014 23.41
+20
"Rusija je izgubila hibridno vojno v Ukrajini. Naše oborožene sile so ruske plačance in saboterje prisilili k umiku in jim zadale številne udarce. To je tudi razlog, da Kremelj pripravlja vojaško invazijo na Kijev," Tole je pa najbolj neverjetna izjava kar sem jih slišal od začetka Ukrajinske krize. To izjavi človek kateremu se vojska dobesedno razpada in v trenutku, ko so jih uporniki dobesedno porazili.
slovenec09
03. 09. 2014 06.20
-6
razocarani
03. 09. 2014 13.01
+1
kolani a si bil ze v hlacah ko smo pri nas imeli osvoboditveno vojno,malo primerjaj takrat naso vojskico in veliko jna ..pa imas pravo sliko ..takole pametovati kot ti je pa zelo produktivno ..sicer pa imas svojo voljo zase a ne prepricuj drugih z takimi umotvori
razocarani
03. 09. 2014 13.03
+1
slovenec se enkrat ,,vidis med kaksnimi ljudmi zivis .ni se za cudit da smo v taki godlji in se bolj hudo bo ..me pa veseli da me bo branilo toliko vrlih junakov iz tega foruma ..lahko mirno spiva ,tile ruski junacine so nasa svoboda ..
zigasubic
02. 09. 2014 23.29
+17
Sedaj ko vojaška hunta izgublja vojno proti lastnemu ljudstvu v vzhodni Ukrajini postajajo njihove pravljice in izmišljotine čedalje bolj bizarne. Zanimivo pa je, da vse kar "naj bi" Rusi rekli postane resnica, čez čas pa se pozabi. Kaj je bilo potem s sestreljenim potniškim avionom? Smo že pozabili?
razocarani
03. 09. 2014 13.07
+1
a si ti malo izgubil kompas ..kje pa so tebi vojaske hunte ..ko so se ukrajinci borili na barikadah da se resijo hunte si ti pisaril cisto nekaj drugega ,,in ko je njihov miljarderski predsednik zbezal v rusijo si ploskal se z usesi ,,sedaj pa si spet pri neki hunti ..malo razcisti pri sebi o cem mislis ce imas z cim .
gorgoroth
02. 09. 2014 23.20
+30
Ne vem no, jaz se s Putinom raje ne bi zaje....l
razocarani
03. 09. 2014 13.10
+2
ja res imas prav psihopat je in bo ..z takimi je treba previdno ,,nikoli ne ves kdaj se mu utrga .. a zanimivo kako je sedaj vse na tem forumu nekako rusko usmerjeno ..ko pa je kaj o jansi napisanega pa vsi pljuvajo po nekih komunistih ..sedaj bi pa bili vsi radi prav to ..
Klimova
02. 09. 2014 22.57
+33
Sin ameroškega podpredsednika naj raje spravi svojo r*t iz ukrajine in od nahalališč plina med Donjetskim in Harkovom, pa ukrajinci naj poravnajo svoj dolg do Rusov, pa še Evropa naj preneha s sankcijami. Pol bo pa mir, prej pa ne, ker se Vladimir ne bo premaknil od svojih pogojev niti za milimeter
dreko123
02. 09. 2014 23.45
+6
Ah saj lahko veš da se Biden jr. in ostala zahodna banda ne bo umaknila od svojega vojnega plena... 5 miljard je treba hitro not prinest in začet razprodajat in kupovati kar je vrednega v ukrajini... Zanimivo - najprej je "parlament" zavrnil novelo zakona - o spremembi zakona da se Ukrajinska energetska podjetja lahko začnejo prodajati tujcem... pa zgleda da je bilo lobiranj in pritisk zahodnih jihen prevelik ali pa preveč podmazan da so v drugo v dobrem mesecu klonili in še enkrat glasovali za ta sporen zakon - razprodaje Ukrajinskih energetskih podjetij... kar me čisto spominja na zgodbo posovjetske razpadle Rusije... ko so zahodnjaki in zionisti (židje) razhajkali in pokupili vse kar je bilo vrednega za drobiž... oz so si podredili vse energetske ali druga vredna podjetja ter tehnologijo terali na zahod... energente prodajali in denar terali na zahod... rusija pa je pod pijančkov
afna23
02. 09. 2014 22.38
+34
Res ste hecni eni, ki si želite vojne med dvema velesilama, kot,da je to finale svetovnega prvenstva v nogometu. Samo v tej vojni ne bo zmagovalca, niti podaljškov. Od brutalnega orožja, ki ga imata ZDA pa Rusija pa lahko nasrkamo vsi...
Ranunculus
02. 09. 2014 22.55
+11
Se bolj pa so hecni Ameri, katerim se zdi vojna in kaka miliarda mrtvih cisto sprejemljiva in krivdo za to ze zdaj valijo na Rusijo.
Ranunculus
02. 09. 2014 22.37
+6
Slovani imamo pod kontrolo kar lep del planeta, problem pa je, da se raje udinjamo zahodu, kot pa da bi to svojo prednost izkoristili...
Ciril Vodnik
02. 09. 2014 22.53
-18
Ranunculus
02. 09. 2014 22.58
+12
Ciril Vodnik
02. 09. 2014 23.01
-14
Jaz se nikomur ne udinjam, zate pa nisem prepričan. Mimogrede, beseda slovan pomeni suženj.
sweetnes
02. 09. 2014 23.30
+15
Ti si lahko vesoljec ciril, jaz se štejem med Slovane
Ranunculus
02. 09. 2014 23.45
+8
Izvor besede je tak kot pravis, sedaj pa opisuje skupino ljudi. Slovanski jezik recimo ne opisuje jezika suznjev ampak skupino jezikov in enega iz te skupine govoris tudi ti. Kar se pa udinjanja tice pa dajem svobodo razumevanja vsakemu bralcu.
-21
Odprite G00gle maps in si poglejte velikost Rusije in velikost Ukrajine... Pa naj nekdo reče da to ni pohlep... Koliko ozemlja ima Rusija in koliko Ukrajina... Še to malo ozemlja ki ga ima Ukrajina hočejo vzet...
purja kolt
02. 09. 2014 22.33
+14
Ukrajina je zelo pomembna strateška točka. Tako za Rusijo kot za Evropo. Tukaj se ne gre za km2 .
dreko123
02. 09. 2014 22.45
+26
ok ti naivna ovčka ki verjameš te zahodni propagandi! - 1. kdo je zakuhal državljansko vojno v ukrajini in destabilizacijo? - zahod s 5 miljardami $ vloženega denarja za izvedbo plana - osebno priznala - Nulandova z besedami: Res je v ukrajino smo vložili 5 miljard da si dobi vlado kot si jo zasluži! - kaj so dobili??? :) 2. začelo se je ker se je ukrajinska vlada odločila odpikat zahod in EU in se raje odločila za precej bolj ugodvno varianto - Rusko brezcarinsko gospodarsko cono oz. zaveništvo na drugi strani! 3. Kdo je prišel na oblast po nezakonitem zahodno sponzoriranem puču? - Neo nacisti, nacisti in zahodno namazani oligarhi izključno zbrani samo taki ki so kontra ruski! 4. Za rusijo je bila Ukrajina vedno bratska država na katero so gledali in skrbeli kot na svojega pravega brata! - bili so buffer - oz. blažilec med zahodom in rusijo, so njihovi bratje in sestre... gospodarsko so bili tesno povezani, imeli so napol zastonj plin, rusija jim je dajala posojila z simboličnimi obrestmi, marsikaj tudi odpisala... 3 miljone ukrajincev dela v rusiji da lahko hrani svoje družine v ukrajini... 5. Na žalost je bila Ukrajina planirana za razdvoj in odstranitev proruske oblasti ter namestitev svojih prozahodnih marionetk s strani zahoda že več let! - Ukrajina je bila zadnja prepreka in kajla za Rusijo ki so jo hoteli zahodnjaki dosežti... v planu je bil sicer najbolj primarno mišljen Krim - Ozemlje ki je za Rusijo in njeno mornarico pomemben že 250 let! Krim na katerm ima Rusija vojaško postojanke/baze že več kot 250 let!! in je na tako pomembni lokaciji da se zahodnjakom in NATU kolcalo po njemu že od samega začetka!... Kako si najlažje prisvojiti tako pomembno geostrateško točko in izgnati "sovražnika" oz. državo ki si je ne moreš pokorit ali zasužnjit... Financiraš in sprovedeš državni puč in zamenjaš vlado s svojimi ljudmi, ki so napumpani ali sovražni do Rusije... začneš ukinjati pravice in jezike vseh manjšin v državi... ukineš pogodbe z Rusijo in jim prevzameš vojaške baze... katere kasneje prevzame zahod in NATO... ampak Rusi niso neumni... hvala bogu tudi ljudje na Krimu niso neumni in so takoj ukrepali da so se odcepili uradno po referendumu (tudi če ga zahod ne priznava) in se takoj priključili nazaj k matični Rusiji... - kot vidimo na krimu ni nobenih izgredov ali upornikov... - dejansko so ljudje presrečni in tisti ognjemeti in slavje ni bilo zaglumjeno kot ga je prikazovala zahodna propaganda... če ne bi tega storili - bi bilo na Krimo danes mesarsko klanje tako kot na vzhodu ukrajine!
Ranunculus
02. 09. 2014 22.52
+8
Hehe dreko123... ceprav ne maram Amerov ti moram vseeno oporekati z malo objektivnosti. Glede na to, kar je Rusija v Ukrajini delala tam okoli 1930, bi Hitlerja pricakali kot osvoboditelja, ce bi takoj leta 1933 startal na Ukrajino. Je pa res, da so to poceli zaradi zblojenega Gruzijca.
Ov3r9000
02. 09. 2014 23.00
+2
Kaj pa Ruska propaganda? A ta pa je boljša od Ameriške? Meni se zdi še bolj poceni da ji bolj naivni (in razni anti-zahodniki) lažje nasedejo. Pa zanimivo da tudi novinarji, ki za kremlinpress delajo odstopajo zaradi diktata kaj naj pišejo, medtem ko se to v zahodnem tisku ne dogaja tako pogosto.
emilzapata
02. 09. 2014 23.03
+1
zahod se s svojimi sanjami o zasužnjenju vsega sveta obnaša kot moj sosed. Vedno mi je oponašal, da stoji moja živa meja na njegovem. Pa sem mu dejal: zakoliči si mejo,da ti bo prav. Šel je dobra dva metra v moje, vendar čez eno leto tudi to ni bilo več dovolj, šel bi še za en meter v moje. Skratka nikoli dovolj. če sedaj pade ukrajina, s tem ne bo konec ruskih težav, nove fronte so že na vidiku, predvsem na jugu pod kavkazom.
dreko123
02. 09. 2014 23.10
+16
Ranuculus... te moram popravit - ne mešaj sovjetske zveze in psihopata stalina in komunizma katerega največje žrtve so bili ravno Rusi! in sodobne Rusije oz. Ruske federacije katerih vodja sicer bivši KGB-jev ampak ne komunist kot. prvo Putin je iz verne pravoslavne družine je veren človek in kristjan in največji patriot kar jih poznam da ne bi prodal Rusije in svojih za noben denar!... pa ne razumi me narobe da zagovarjam cerkev - ampak dejstvo da je bil vzgojen z družinskimi vrednotami... mislim da je edini precednik ki je spustil solze ko so ga v drugo izvolili na trgu... in je obljubil da se bo boril proti novemu svetovnemu redu in da bo branil Rusijo in ljudi!... SZ in Rusija sta 2 različna pojma... tudi mi smo bili v komuzimu/socializmu... pa ne pomeni da smo komplet slovenci ali bivši jugoslovani komunisi... isto za nemčijo da so vsi krivi za nacizem itd... Sodobna Rusija če vprašaš mene in nepristranskih političnih analitikov je trenutno edina prava protiutež zahodnim interesom, vojnam in njimovim scenarijem... obtožujem jih samo ker niso preprečili uničenja Libije in Gadafija... so pa vsaj preprečili invazijo in bombardiranje Sirije z diplomatsko kajlo zahodu... Rusija že ves čas poziva k mirnem reševanju krize v ukrajini in diplomatski rešitvi - ne napada zahodna ukrajina nikogar... samo brani se pred genocidom in čiščenjem kijevske hunte! - Najbrž jim res Rusija na kak način pomaga - ampak jim ne zamerim... ščitijo svoje interese in svoje ljudi za kar imajo vso pravico!
dreko123
02. 09. 2014 23.18
+7
kmečki bedak - itak da ima rusija svojo propagando! jaz prebiram vse žive strani in medije... od zahodnih do ruskih... ampak če imaš vsaj malo soli v glavi... ti je pri zahodni propagandi takoj jasno da dejansko žalijo tvojo intelegenco! - Do sedaj še vse zahodne "novice" bile tipično sfabricirane in samo kontra ruske - najbolj pomembno pa vedno čisto brez osnove, pravih slik ali kakšni konkretnih dokazov - na način rekla kazala in to kar spreobrnejo da tako je... ko recimo na drugi strani - RT ali RIA vedno pove dosti bolj realno dostikrat dobesedno in zadeve tudi argumentira z dokazi takšnimi in drugačnimi... kljub vsemu pa še vedno redno objavijo članke o znanstvenih uspehi ali nase ali kake druge zahodne inštitucije in zadeve predstavijo svetu... kar v zahodnih medijih razen kakih ruskih nesreč ali spodrsljajev nikoli ne bomo zasledili!
dreko123
02. 09. 2014 23.29
+8
ppotem pa imaš morda tukaj še live leak (včasih mal pretiravajo) in recimo advance.hr... (plačljiv) ampak osnovo zveš - večino podprto z dokazi in slikami ali videom! - Ne bom pozabil ko so je za veliko noč po zahodni propagandi "diktator in tiran" Assad obiskal starodavno krščansko mesto v siriji in se poklonil krisjanom ter obtožil uničevanje kulturne dediščine s strani zahodno sponzoriranih plačancev in teroristov! - tega ni noben zahodni medij objavil - da se Sirijski predsednik uradno poteguje za enake pravice in mirno življenje tako med manjšino - kristjani kot muslimani! - bori se pa proti skrajnim islamskim skupinam katere zalaga zahod!... pa mi naj nekdo pove - zakaj se potem amerika ne spravi na savdsko arabijo... kjer vlada islamski režim, kjer ni demokracije... kjer ženske nimajo nobenih pravic... kjer te zbičajo kamnajo ali ubijejo za manjšo malenkost in vlada totalitarni islamski režim ki krši vse možne pravice ljudi! ... zakaj ZDA oz. zahod ne posreduje in ne začne uvažati "demokracije" v to zahojeno državico??? hmm ah saj res... ZDA in SA so "zavezniki in partnerji" ... oni lahko počnejo poleg Izraela kar jim paše... odprite si že enkrat oči prave politike v ozadju oz. med vrsticami!
Ranunculus
03. 09. 2014 00.13
+0
Oh dreko123, da je Putin patriot se cisto strinjam, samo tisto o bratstvu si pa vseeno malo prevec olepsal... po mojem so bratje tako kot Hrvatje in Srbi, vedo, da so v sorodu, hocejo pa biti gospodarji na svojem in imajo par zamer iz preteklosti.
jakc8
03. 09. 2014 06.15
+6
Jaz se popolnoma strinjam kar piše dreko123.. Včasih sem bil tud jaz naiven in mislil da zahod hoče narediti pošten red... Še ko so srbijo napadali zavezniki sem bil tako, skoraj bolj na zahodni strani.. Potem pa to človek malo bere, gleda, spremlja politiko si pa počasi misli svoje. Za povrhu sem še gledal eno oddajo ko so srbskega pilota zavezniki sestrelil in ko je potem pripovedoval kako se je nesramno hvalil ta natov pilot kako je enega srba v Mig-u sklatil, čeprav se ve kakega ''kodeksa'' se učijo piloti za bojevanja in potem če nasprotnika sestrelijo... No to je bila malenkost proti svinjarijam ki jih zahod počne še danes. Če malo pomislimo. Isto ali pa zelo podobno ''doktrino'' so uporabili v Jugoslaviji. Res da so navzven se delali da ne podpirajo razkosanje države so v resnici delali prav to. Tako so potem delali po bližnjem vzhodu in sedaj so se že spravili čisto na rob srednje evrope...in tukaj se zna narediti kaj hudega.. Upam da ne, a samo če človek na vse pomisli, kaki so apetiti požrešnežev se bojim da bodo skuhali vraga. Kakor so v Jugi podpihovali na skrivaj in taktično nacionalizem na hrvaškem in v srbiji, so na podoben način to naredili v ukrajini ..kot je opisal dreko. Že tukaj mora človeku smrdet, ker amerikanci nonstop provocirajo ruse, potem pa še s svojim orožjem.. Najprej na poljsko, sedaj jim diši Ukrajina itd...in zakaj lih sedaj merklova govori poljakom, da bolj kot sedaj se še niso nikoli razumeli?? Mislite da je to naključje? Meni ni. Kuha se nekaj resnega po moje, ma verjemite, mi se imamo lahko za zahodnjake, ma nam bodo oni pokazali kam sodimo, boste videli. Za Italijane smo še vedno šužnji, isto za nemce, tako da ne se slepit..in slovenčki spet capljamo levo desno in ne vemo kam bi šli, ma če bo zaropotalo (močno upam da ne bo) takrat bomo pa kaj hitro spoznali kam sodimo, pa če bomo še tako kričali da se imamo za zahod.
Peace&Love
02. 09. 2014 22.14
+11
Kdo so bo strelov pod ukazi drugih? določeni plačanci že sam jest pa ziher ne pr svojih 17ih... To je tako ali tako bolano. Ustrelit človeka o katerem nič ne veš zaradi ukazov "nadrejenih" ovčic. Ovce... Ne bi blo psihotov v vojskah pa ne bi blo vojn. Sploh nevem zakaj gredo ljudje prostovoljno v vojsko kaj jim manjka v glavi...
purja kolt
02. 09. 2014 22.13
+23
še do svetovne bo prišlo...igrajo z ognjem. ne gre mi iz glave stavek Timošenko: " cel svet bom obrnila proti Rusiji....uničila jih bom" . so vsa dejanja Ukrajine ena velika igra in provokacija. In po moje cela Evropa tej igri nasedla... S temi ukrepi bodo Rusijo res prisilili k vojni.... A tam se ve kdo bo najbolj nastradal. Rusija še nikoli ni bila poraženka.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.