Severna Koreja opozarja ZDA in svojo južno sosedo: Provocirate in tvegate jedrsko vojno

Potem ko je Severna Koreja v japonske vode izstrelila balistično raketo, ki je letela višje od katere koli druge rakete, testirane v preteklosti, je Kim Džong Un obiskal tovarno, ki proizvaja gume za ogromna tovorna vozila, s katerimi te rakete prevažajo. O združeni vojaški akciji Južne Koreje in ZDA pravijo, da gre za provokacijo, ki lahko v vsakem trenutku izzove jedrsko vojno.

Severna Koreja je svojo južno sosedo in ZDA posvarila pred največjim vojaškim sodelovanjem, ki ga pripravljata. "Skupen vojaški manever ZDA in Južne Koreje pomeni direktno provokacijo in tveganje za nuklearno vojno, ki lahko izbruhne v vsakem trenutku," so danes zapisali pri državnem časopisu Rodong, ki ga povzemajo tuji mediji.

Besede letijo na skupne vojaške vaje pod imenom Vigilant Ace, ki jih bosta omenjeni državi začeli izvajati jutri in bodo trajale pet dni. Na njih bo sodelovalo na tisoče vojakov in 230 vojaških letal, vključno s šestimi lovci tipa F-22 raptor, poroča Sky News.

Kim Džong Un v tovarni gum

Severnkorejski voditelj Kim Džong Un je obiskal tovarno gum za prevoz balističnih raket. (Foto: AP)

Kim Džong Un na obisku tovarne gum

Do resnih opozoril prihaja le nekaj dni po tem, ko je Severna Koreja po dvomesečnem premoru v japonske vode izstrelila balistično raketo Hwasong-15 ICBM, ki je letela višje od katere koli druge rakete, ki jih je testirala v preteklosti.

Ob tem je severnokorejski voditelj Kim Džong Un po poročanju državne televizije obiskal tovarno, ki proizvaja gume za ogromna tovorna vozila, s katerimi prevažajo rakete. Tamkajšnjim delavcem se je zahvalil za to, da so "brez dodatne uvožene opreme" izdelali pnevmatike za ogromno vozilo, s katerim so omenjeno raketo prepeljali.

Pozval je k nadaljnjim prizadevanjem za povečanje razvoja domače proizvodnje, po kateri potrebe "dnevno naraščajo", in uspešnem vzdrževanju njihovih obrambnih tehnik.

Kim Džong Un v tovarni gum

Pozval je k nadaljnjim prizadevanjem za povečanje razvoja domače proizvodnje. (Foto: AP)

'Velik dogodek v novembru'

Severnokorejska državna televizija KCNA je poročala, da je izstrelek dosegel višino 4.475 kilometrov, 950 kilometrov pa je raketa prepotovala v 53 minutah. Izstrelili so jo v zelo strmem kotu, pristala pa je okoli 250 kilometrov od severne japonske obale.

Un, ki je izstrelitev označil za "velik dogodek v novembru," je sporočil, da so zdaj sposobni doseči kateri koli cilj v ZDA. Teoretično bi lahko takšna raketa dosegla tudi vzhodno obalo ZDA, kjer leži prestolnica Washington.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 240
contadino 04.12.2017 09:42:12
Če že koga ogroža debelinko , je to severna Koreja . Zagotovo pa svetovni mir , najbolj ogrožajo Zda . Z velikim številom podrepniških držav, neumorno izzivajo vse tiste, ki nimajo enakega mišljenja kot oni . Je pa zadnja leta opaziti , da so vse bolj panični in zadihani .
Več komentarjev