Tujina

Severna Koreja: Malezijska preiskava o smrti našega državljana je del zarote Seula

Kuala Lumpur/Pjongjang, 23. 02. 2017 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Severna Koreja je v prvem televizijskem poročanju o smrti Kim Džong Nama zanikala, da bi ga ubili njihovi agenti. Malezijsko preiskavo je označila kot del zarote Južne Koreje proti njihovi državi. Zadrževanje trupla pa je po njihovem mnenju absurdno in gre za kršenje človekovih pravic.

Severna Koreja trdi, da je Malezija odgovorna za smrt Kim Džong Nama in skuša politizirati vrnitev njegovega trupla. V svojem poročilu severnokorejska televizija KCNA sicer ne omenja imena žrtve, pač pa ga označi kot njihovega državljana, ki je potoval z diplomatskim potnim listom in je umrl zaradi "srčnega zastoja".

To naj bi bilo sicer prvo poročanje severnokorejske televizije o smrti polbrata severnokorejskega voditelja. V poročilu so zavrnili navedbe o zastrupitvi, Malezijo pa označili kot del zarote, ki jo proti Severni Koreji kuje njihova južna soseda. Malezijsko preiskavo njihovega državljana so označili za polno "lukenj in protislovij".

Malezijske oblasti ne nameravajo vrniti trupla Severni Koreji, dokler ta ne pošlje vzorca DNK, s katerimi bi potrdili identiteto žrtve.
Malezijske oblasti ne nameravajo vrniti trupla Severni Koreji, dokler ta ne pošlje vzorca DNK, s katerimi bi potrdili identiteto žrtve. FOTO: AP

Malezija ne želi izročiti trupla, dokler ne dobijo DNK vzorca, s katerim bi lahko potrdili identiteto žrtve. Severna Koreja je zahtevo označila za "absurdno", zadrževanje trupla pa za kršitev človekovih pravic.

Kim Džong Nam je umrl po tem, ko ga je ženska zastrupila na letališču v Kuala Lumpurju. Malezijske oblasti njegovo truplo hranijo v mrtvašnici, ki je močno zastražena, saj naj bi vanjo v preteklih dneh večkrat skušali vdreti.

Na seznamu osumljencev deset ljudi 

Malezijske oblasti v povezavi s smrtjo polbrata severnokorejskega voditelja iščejo več osumljencev, med drugim višjega uradnika severnokorejskega veleposlaništva v Kuala Lumpurju Hyon Kwang Songa ter zaposlenega v državni letalski družbi Air Koryo Kim Uk Ila. Enega državljana Severne Koreje so pridržali, še štirje osumljenci pa naj bi že zapustili Malezijo. Šef malezijske policije Khalid Abu Bakar je Interpol zaprosil za pomoč pri iskanju štirih osumljencev – Ri Dži Hjona, Hong Song Haca, O Džong Gila in Ri Džae Nama.

Facebook stran glavne osumljenke Doan Thi Huong.
Facebook stran glavne osumljenke Doan Thi Huong. FOTO: AP

Malezijska policija je sicer v sredo potrdila, da je Kim umrl, potem ko sta se mu približali ženski, ena pa mu je z rokami na obraz nanesla strup, medtem ko je čakal na let za Macau. Še vedno ni znano, kakšen strup je uporabila.

Ženski – gre za državljanko Vietnama Doan Thi Huong in Indonezijko Siti Aisyah – sta v pridržanju. Napad je bil po besedah policije načrtovan, ženski pa dobro izurjeni. Med osumljenci so tudi fant Indonezijke Muhammad Farid Džalaluddin ter še dva državljana Severne Koreje Ri Džu U in Ri Džong Čol.

Kim Džong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Džong Un.

Južnokorejski mediji so pred smrtjo Kim Džong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Džong Unom ter namigovali, da se severnokorejski diktator želi znebiti svojega polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
23. 02. 2017 14.54
Kako pa Džong ve, da gre za srčni zastoj? In zakaj bi ga vrnili v S. Korejo saj ni več prebival tam?
Moralist2010
23. 02. 2017 11.36
+6
Severna Koreje je izjavila stavek človekove pravice HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAH AHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA A so ti normalni? Naj¨najprej pogledajo zavaljenca UNA!
ServerAUTOMATIC
23. 02. 2017 12.07
+0
Severna Koreja je morda mislila mrliške pravice.
macro
23. 02. 2017 15.33
-1
Kaj si rasist? Clovekove pravice ima vsak.
nikhrast
23. 02. 2017 17.04
+1
hofman85
23. 02. 2017 10.18
vsaj ime so jim dali tako da niso vec brezposelni brez identitete
mikkki
23. 02. 2017 08.58
+3
Zaklenjeno komentiranje o milenijcih? Hah dobri ste ni kaj. :)
Redžepi
23. 02. 2017 09.04
+2
najprej vržejo kost, potem gledajo odziv...če jim pa kaj ne paše pa zaklenejo...
yyyeb
23. 02. 2017 09.28
+2
hondica
23. 02. 2017 14.01