Tujina

Uradnica v zaporu, homoseksualni pari pa se končno lahko poročijo

Louisville, 05. 09. 2015 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavna občinska uradnica iz Kentuckyja je zavračala izdajo poročnih dovoljenj homoseksualnim parom, in sicer zaradi svojih verskih prepričanj. Sodnik ji je predlagal, da lahko ostane na prostosti, če svojim podrejenim ne bo prepovedovala izdaje poročnih dovoljenj. A ženska je dejala, da gre raje v zapor.

Glavna občinska uradnica iz Kentuckyja Kim Davis, ki je zavračala izdajo poročnih dovoljenj homoseksualnim parom zaradi svojih verskih prepričanj, je v zaporu, pari pa se lahko končno poročijo. Številni so tako znova vložili zahtevo za izdajo dovoljenja, na občini pa so končno začeli delovati po zakonu. "Končno je zmagala ljubezen in pravica," menijo aktivisti in homoseksualci.

Davisova je morala v zapor, ker je delovala v nasprotju z zakonodajo. Vrhovno sodišče ZDA je namreč junija odločilo, da je prepoved homoseksualnih porok neustavna in s tem dejansko uzakonilo poroke med istospolnimi pari.

Kim Davis je v zaporu, saj je delovala v nasprotju z zakonodajo.
Kim Davis je v zaporu, saj je delovala v nasprotju z zakonodajo. FOTO: Reuters
Protesti pred občino so se odvijali vsak dan.
Protesti pred občino so se odvijali vsak dan. FOTO: Reuters

V ZDA je treba za poroko najprej na občini od posebnega uradnika dobiti dovoljenje za poroko, ki se lahko potem opravi na občinskem uradu ali pa v cerkvah oziroma pri osebah, ki so pooblaščene za sklepanje zakonskih zvez.

Izgovor "Vera mi ne dovoljuje" pri uradnikih ni možen, morajo spoštovati zakone

Davisova je vztrajno zavračala homoseksualne pare iz domačega Ashlanda, ki so prihajali po dovoljenja. Trdila je, da ji kot novorojeni kristjanki vera tega ne dovoljuje. Homoseksualni pari so vztrajno prosili za dovoljenja, Davisova pa jih je vztrajno zavračala, dokler zadeva ni prišla pred sodišče.

Zvezni sodnik David Bunning je povedal, da je sam globoko veren, da pa je tako kot Davisova prisegel, da bo spoštoval zakone. Po sodnikovih besedah bi bilo zelo nevarno, če bi posameznikom dovolili, da njihova prepričanja postanejo pomembnejša od avtoritete sodišč.

Ob tem je dejal, da nima druge izbire, kot da Davisovo zaradi nespoštovanja zakona pošlje v zapor. Predlagal ji je, da lahko ostane na prostosti, če svojim podrejenim ne bo prepovedovala izdaje poročnih dovoljenj. A Davisova je dejala, da gre raje v zapor.

Odvetnik Davisove Roger Gannam je svojo klientko primerjal z borcem za državljanske pravice temnopoltih Martinom Luthrom Kingom mlajšim in menil, da bi morala sedaj vsa Amerika žalovati, ker so ji vzeli svobodo zaradi njene vere. Odvetnica homoseksualnih parov Laura Landenwich pa je dejala, da Davisova ni mučenica in da je sama kriva, da je pristala za zapahi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1