Kimova balistična raketa eksplodirala in razpadla v bližini potniškega letala

Posadka potniškega letala letalske družbe Cathay Pacific je sporočila, da je balistična raketa, ki jo je konec novembra izstrelila Severna Koreja, eksplodirala in razpadla v bližini njihovega letala, ki je bilo takrat na poti med Hongkongom in San Franciscom.

Severna Koreja je 28. novembra izstrelila novo balistično raketo, ki bi, vsaj tako trdi Pjongjang, lahko dosegla ZDA. Prva je o aktivnosti Pjongjanga poročala Južna Koreja, ki je na izstrelitev odgovorila z lastnim izstrelkom. Kot so poročali mediji, je šlo za medcelinsko raketo, ki je poletela okoli 1000 kilometrov daleč, nato pa padla v Japonsko morje v območje japonske ekonomske cone.

Izstrelitev balistične rakete

Balistična raketa, ki jo je izstrelil Pjongjang, je razpadla v bližini potniškega letala. (Foto: AP)

Danes pa BBC poroča, da je bila posadka potniškega letala letalske družbe Cathay Pacific med letom iz Hongkonga v San Francisco priča izstrelku, ki se je vrnil v Zemljino atmosfero in razpadel. Letalo se je takrat nahajlo nad ozemljem Japonske. Letalska družba je navedbe posadke potrdila. Družba je namreč zaposlenim sporočila, da jih je posadka leta CX893 obvestila, "da so bili priče izstrelitvi severnokorejske balistične rakete, ki jo je razneslo v bližini njihove lokacije, zato bodite pozorni".

Ker Severna Koreja ne napoveduje svojih izstrelitev, takrat na območju ni bilo nobene prepovedi letov. Bo pa zadnji dogodek, ki bi lahko ogrozil potnike in posadko na letalu, zagotovo sprožil nekaj nadaljnjih ukrepov tudi v tej smeri. Francija je zaradi testiranj, ki jih izvaja Severna Koreja, že avgusta letos območje Severne Koreje in njeno širšo okolico razglasila za ’no-fly zone’ oziroma območje, kjer so prepovedani poleti.

Severna Koreja je sporočila, da so testirali doslej najmočnejšo balistično raketo, ki je letela višje kot vse dosedanje, nato pa padla v Japonsko morje.

Visoki predstavnik ZN na neobičajen obisk 

Visoki predstavnik Združenih narodov Jeffrey Feltman bo v torek odpotoval na večdnevni obisk v Severno Korejo na pogovore s tamkajšnjimi visokimi predstavniki. Do neobičajnega obiska pomočnika generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Feltmana prihaja manj kot teden dni po tistem, ko je Severna Koreja izstrelila medcelinsko balistično raketo.

Feltman naj bi se na obisku do petka s predstavniki Pjongjanga pogovarjal o vprašanjih skupnega interesa in skrbi. Ni pa mogel povedati, ali se bo sestal tudi s severnokorejskim voditeljem. Bo pa med turnejo obiskal tudi Kitajsko.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 363
 
pieta 04.12.2017 20:42:44
Same lažiiiii !!
Fifi 24 04.12.2017 22:01:26
+++ sam ovce pojedo
Več komentarjev