Kitajska odprla najdaljšo hitro železnico

V Pekingu so slavnostno odprli novo železniško povezavo, ki je dolga natanko 2298 kilometrov. Vlaki bodo od Pekinga do Guangdžova vozili s hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro. Čas potovanja se bo skrajšal z 20 na le osem ur.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Najdaljša hitra železnica na Kitajskem

(Foto: Reuters Video)

Kitajska je danes odprla najdaljšo hitro železnico od Pekinga do Guangdžova, ki je 2300 kilometrov južneje. Vlaki bodo lahko vozili s hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro in bodo pomembno skrajšali čas potovanja med dvema kitajskima velemestoma. Do zdaj je bilo za to pot potrebnih 20 ur, od zdaj pa naj bi jih bilo le še osem.

Novo železniško povezavo, ki je dolga natanko 2298 kilometrov, so danes slovesno odprli v Pekingu z odhodom prvega hitrega vlaka proti Guangdžovu ob 9. uri. Uro pozneje pa je vlak odšel tudi iz Guangdžova proti Pekingu.

Vlak bo potoval s povprečno hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro, na poti do Guangdžova, ekonomske prestolnice južne Kitajske, pa bo 35 postaj, vključno z velikimi mesti Džengdžov in Vuhan ob rekah Jangce oz. Čangša.

Najdaljša hitra železnica na Kitajskem

(Foto: Reuters Video)

Odprtje nove železniške povezave je sicer omogočila izgradnja odseka med Džengdžovom in Pekingom. Med Džengdžovom, Vuhamom in Guangdžovom pa so hitri vlaki že vozili.

Kot so poročali državni mediji, so se za odprtje celotne hitre proge na današnji dan odločili tudi v počastitev rojstnega dne kitajskega komunističnega voditelja Mao Zedonga, ki naj bi se rodil 26. decembra 1893.

Z novo hitro progo med Pekingom in Guangdžovom se je kitajski sistem hitre železnice na Kitajskem podaljšal že na 9300 kilometrov. Skupno v državi do leta 2020 načrtujejo štiri hitre povezave med vzhodom in zahodom ter štiri med severom in jugom. Skupno naj bi bila mreža hitre železnice na Kitajskem dolga okoli 16.000 kilometrov.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 33
 
zzirafa 28.12.2012 07:24:09
Džengdžov in Guangdžov ... A ste spet od MMC-ja prepisovali?
Več komentarjev