Tujina

Kitajska protestira

Peking, 18. 10. 2007 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajska je uradno protestirala pri ZDA zaradi Busheve podelitve najvišjega civilnega priznanja dalajlami.

Bush je dalajlami izročil Kongresno zlato medaljo.
Bush je dalajlami izročil Kongresno zlato medaljo. FOTO: Reuters

Kitajska je danes uradno protestirala pri ZDA, potem ko je ameriški kongres v Washingtonu v sredo tibetanskemu duhovnemu vodji dalajlami izročil svoje najvišje civilno priznanje, Kongresno zlato medaljo. Kitajski zunanji minister Yang Jiechi je zaradi dogodka na pogovor poklical ameriškega veleposlanika v Pekingu Clarka T. Randta in mu izročil "oster protest" zaradi tega dogodka, ki je "resno spodkopal odnose med državama".

Kitajska ostro protestira

"Poteza ZDA pomeni odkrito vmešavanje v notranje zadeve Kitajske. S to potezo je močno prizadela prebivalce Kitajske in resno spodkopala odnose med Kitajsko in ZDA," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Jianchao. "Kitajska poziva ZDA k čimprejšnjemu sprejemu
učinkovitih ukrepov za odpravo strašanskega vpliva svojega zmotnega dejanja," je dejal in znova opozoril, da bi lahko prišlo do poslabšanja odnosov med državama.

Bush je v sredo na slovesnosti v ameriškem kongresu v Washingtonu skupaj s predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi in začasnim predsednikom senata Robertom Byrdom dalajlami izročil Kongresno zlato medaljo, potem ko se je kljub protestom iz Pekinga v torek na zasebnem pogovoru z dalajlamo sestal v Beli hiši.

Povedal je, da je Kitajska, ki je ameriškemu veleposlaniku izročila oster protest, tudi pozvala ZDA, "naj več ne podpira separatističnih teženj Tibeta, naj se več ne vmešava v kitajske notranje zadeve in naj sprejme konkretne ukrepe za zaščito ameriško-kitajskih odnosov".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bosko.buha@mailinator.com
18. 10. 2007 22.50
Prek**ti Američani, spet se morajo povsod vtikati. In to v notranje zadeve demokratične in miroljubne Kitajske. Saj vsi vemo da Tibet spada pod Kitajsko in da je Dalai Lama največji kriminalec, ki si že od nekdaj prizadeva za vojaški upor in dobičke, ki bi jih koval z Tibetanskimi naravnim bogastvi. Spet je za vse kriv Bush.
oblakm, kaj je s tabo, pe si smešn :) Tokrat se Kitajci vtikajo in nimajo nikakor prav.
svar
18. 10. 2007 15.28
Lol, sej se niso vtikali v Kitajce. Pač Dalajlama, eden najprepoznavnejših duhovnih voditeljev, ki se celo življenje zavzema za mir in pomaga ljudem je dobil to priznanje.
oblakm@gmx.net
18. 10. 2007 15.12
Prekleti Američani se morajo v vse vtikati, zdaj še v Kitajce. Naj jih pustijo pri miru!