Tujina

'Kitajska se nima česa sramovati'

Peking, 25. 03. 2008 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
26

Kitajska se je danes uradno odzvala na protest ob prižiganju olimpijskega ognja, ki ga je označila za sramotnega.

Protibetantski protestniki so prekinili slovesnost ob prižiganju olimpijskega ognja.
Protibetantski protestniki so prekinili slovesnost ob prižiganju olimpijskega ognja. FOTO: Reuters

Kitajska se je danes uradno odzvala na proteste v Olimpiji, kjer so v ponedeljek s pomočjo sončnih žarkov prižgali ogenj za 29. olimpijske igre, ki se bodo v Pekingu začele 8. avgusta letos. Slovesnost je zmotila trojica protestnikov v podporo Tibetu, dogodek pa je kitajsko zunanje ministrstvo označilo za "sramoten".

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes Kitajsko pozval, naj se odgovorno odzovejo na nemire v Tibetu, prav tako pa ni izključil možnosti, da bi Francija bojkotirala olimpijske igre 2008.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering ni izključil bojkota olimpijskih iger v Pekingu zaradi dogodkov v Tibetu. O protestih v Tibetu bo sicer v sredo razpravljal zunenjepolitični odbor Evropskega parlamenta.

"Kitajska se nima česa sramovati. Sram je lahko le tiste, ki so zmotili slovesnost. Tudi vsaka akcija, s katero bi skušali ovirati pot olimpijskega ognja, je sramotna in škodljiva," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Qin Gang v Pekingu. "Verjamemo, da so oblasti v državah, po katerih bo potovala olimpijska bakla, dovolj odgovorne, da bodo lahko zagotovile nemoteno pot olimpijskega ognja," je še dodal.

Kot je znano, se je med včerašnjim prižiganjem olimpijskega ognja protibetanskim protestnikom uspelo prebiti na prizorišče in z vzkliki 'svoboda, svoboda' prekiniti govor vodje kitajskega organizacijskega odbora Liua Qoija. Varnostniki so protestnike sicer hitro odstranili s prizorišča, grška državna televizija pa je celo prekinila prenašanje dogodka.

Rogge ne razmišlja o bojkotu olimpijskih iger v Pekingu.
Rogge ne razmišlja o bojkotu olimpijskih iger v Pekingu. FOTO: Reuters

Prižiganja olimpijskega ognja se je udeležil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, ki je sicer izrazil globoko zaskrbljenost nad dogodki v Tibetu, vendar hkrati zavrnil vsak pogovor o morebitnem bojkotu olimpijskih iger.

Novi protesti v Tibetu

Medtem so v Tibetu izbruhnili novi protesti, v katerih sta bila danes ubita dva človeka; po poročanju kitajskih oblasti naj bi bil ubit en policist, po poročanju človekoljubnih organizacij pa en protestnik.

Med protesti naj bi bila ubita en policist in en protestnik.
Med protesti naj bi bila ubita en policist in en protestnik. FOTO: Reuters

Da bi zaustavili stopnjevanje nasilja v glavnem mestu Tibeta, so oblasti aretirale več protestnikov. “Policisti so bili prisiljeni izstreliti več opozorilnih strelov,” je poročala kitajska tiskovna agencija, ki poroča tudi, da so policiste protestniki napadli z noži in kamenjem. Novi protesti v Tibetu so izbruhnili potem, ko so varnostniki preprečili protest med prižiganjem olimpijskega ognja.

Na nov val protestov se je odzval tibetanski duhovni vodja dalajlama, ki je ponovil obljubo, da bo odstopil kot politični vodja Tibetancev v izgnanstvu, če se bodo nadaljevali protikitajski protesti. Kot je dejal, nasprotuje nasilnim metodam, ki jih uporabljajo protestniki. Dalajlama je tudi zanikal obtožbe kitajskih oblasti, da spodbuja nemire.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
26. 03. 2008 21.17
Sramotno je to, da se šport izkorišča in zlorablja za politični pritisk.
wish-mistress@hotmail.com
26. 03. 2008 20.08
IvanaOrleanska, Zhongguo ren ;)
Maltežan
26. 03. 2008 17.42
Sramota za Kitajsko da se propagira s takimi prizori. Upam, da bodo bojkotirali OI v Pekingu. Pol bojo pa spet (v bistvu so že) obtožili Dalajlamo, da stoji za protestniki. Čakam, da prispe olimpijski ogenj na Kitajsko. Bo še zelo zanimivo. Free Tibet!!!!!!!!!!!!!!!!
Black_Panter@mailinator.com
26. 03. 2008 14.18
tisti ki mi briše komentar naj se javi, če si upa....
mc_burek@email.si
26. 03. 2008 11.49
kdo im pa kj more? ih bo kmal 2 miljardi
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2008 10.01
-1
Kitajci so svetovni gnoj.
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2008 09.54
Kitajska ogroža cel svet.
IvanaOrleanska
26. 03. 2008 09.44
Prokleti Zhongoren! You die now! Zai ni de!
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2008 09.37
Kitajci lahko le sami sebe uničijo.
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2008 09.33
Če je propadla Sovjetska Zveza je sedaj čas, da propade Kitajska.
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2008 09.30
Upajmo, da OI na Kitajskem sploh ne bo. Podpiram Tibetance, želim si, da bi se osvobodili od komunističnega okupatorja in, da se jim bi povrnila lastna država. Upam, da jim bo uspelo.
izbruh@gmail.com
26. 03. 2008 09.03
In kaj lahko mi naredimo: 1) Ne gledamo OI 2) bojkotiramo izdelke, ki jih športniki, ki bodo nastopali na OI reklamirajo Pa bomo? Ne, ker smo komfortne ovce, ki se izza svojih TV ekranov zgražamo nad tem, kaj se po svetu dogaja, zraven pa neprestano podpiramo tiste, ki ta dejanja povzročajo in iz njih vlečejjo profit. Zato, ker od njihove bogate mize tudi za nas pade kakšna drobtinica, za katero smo pripravljeni prodat svoja načela, ponos in vse, kar je v nas ostalo človeškega
lordslayer
26. 03. 2008 07.56
dchello: se popolnoma strinjam ... z anschlusom so si 1950ega leta prisvojili tibet, ter začeli z načrtnim uničevanjem. v 50ih letih so tako ali drugače pobili več kot miljon tibetancev ... Kitajci se lahko marsičesa sramujejo in čisto prav dam tibetancem, da protestirajo proti olimpijskim igram. Mogoče jih bo sedaj celo kdo poslušal, ker ukreniti itak ne more nihče nič. Ga ni naroda na svetu, ki bi si upal nasprotovati Kitajski...
dchello@yahoo.com
26. 03. 2008 00.07
Razen poboja neoboroženega prebivalstva v Tibetu - pardon, bolje rečeno etničnega čiščenja, naseljevanja kitajcev, "prijateljske pomoči", ki škodi avtohtonemu ljudstvu, in še bi lahko našteval, uničevanja budističnih samostanov, izobčitvijo dalaj lame in pregonom mnogih drugih ljudi? Res, Kitajska se nima česa sramovati! Razen lastnega državnega partijskega aparata, ki je ustvaril vse prej navedeno in še mnogo drugega. Torej, Kitajska se res nima česa sramovati. Tudi Nacisti bi lahko izrekli kakšen podoben slogan. Peace!
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2008 22.41
Kitajci so nori in nevarni. Nevarnost, da napadejo cel svet.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2008 22.29
Tej policisti so podobni smetarjem. Po mojem z dobro akcijo bi Tibetanci te smetarje spravili v red.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2008 22.27
OI na Kitajskem že ne bom gledal. Škoda časa. Prokleti Kitajci. Mučitelji, okupatorji in komunisti.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2008 22.22
Prokleti kitajski komunisti. Tudi oni bodo en dan plačali vse za nazaj. Naj Kitajce vrag uzame.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2008 22.20
Prokleti Kitajci. Še ga serjejo po svetu. Tibet je zame neodvisen in naj Kitajci nehajo srat. Kje je Regan,da jim da dobro lekcijo. Upam, da bodo od Američanov dobili po nosu čim prej.
batobre64@gmail.com
25. 03. 2008 19.39
Pomoje se Kitajci že jočejo. Zakaj? Ker Slovenci bojkotirajo OI, 2 MIO ljudi jih ne bo gledal.... Za eno celo njihovo stolpnico... BAŠ JIH ZABOLE....