Tujina

Kljub odločitvi ustavnega sodišča Dodik vztraja pri referendumu

Sarajevo, 17. 09. 2016 22.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče BiH je zavrnilo zahtevo srbske entitete Republike srbske, da znova preuči svojo odločitev, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik pa je sporočil, da sporni referendum kljub temu bo.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: AP

Ustavno sodišče BiH je danes zavrnilo zahtevo srbske entitete Republike srbske, da znova preuči svojo odločitev, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je že sporočil, da bodo sporni referendum o tem vprašanju kljub temu pripravili, kot je bilo načrtovano.

Ustavno sodišče BiH je novembra lani razsodilo, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH, ker gre za spomin na datum, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", torej Republike srbske, kar je privedlo do vojne. S tem kršijo tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti.

Kljub temu je parlament Republike srbske brez sodelovanja bošnjaških in hrvaških poslancev julija letos sprejel odločitev o razpisu referenduma, na katerem bodo volivci v entiteti odgovorili na vprašanje, ali podpirajo, da dan Republike srbske ostane 9. januar. Referendum so razpisali za 25. september.

Parlament v Banja Luki je nato ustavno sodišče BiH zaprosil, naj znova preuči svojo odločitev o neustavnosti 9. januarja.

Ustavno sodišče BiH je danes zahtevo zavrnilo s pojasnilom, da od Banja Luke niso prejeli nobenih novih elementov, ki bi omogočili ponovno preučitev odločitve o neustavnosti obeležitve 9. januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede zahteve predsedujočega predsedstvu BiH Bakirja Izetbegovića, da izniči odločitev parlamenta Republike srbske o razpisu referenduma, pa so ustavni sodniki do končne odločitve danes sprejeli začasen ukrep, s katerim so začasno razveljavili odločitev poslancev v Banja Luki.

Dodik je v odzivu danes že napovedal, da bodo referendum, tako kot so napovedali, izvedli 25. septembra. Dodal je, da ni pričakoval drugačne odločitve "tega političnega organa" ter da lahko svojo odločitev razveljavi samo parlament Republike srbske, ki pa tega ne bo storil, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
18. 09. 2016 20.00
+2
Vračajo se v devedaseta novi koljači so že nabrusili svoje bojonete ,,,
SSHanjarDivision
18. 09. 2016 11.31
-3
Zato lahko v Republiki Četniški za 0,10€ dobiš kar hočeš. Tele srbe je treba še enkrat zbombardirat in pokazat kdo je šef tukaj!
bAng bAng dAdy
18. 09. 2016 21.40
+1
tvoj avatar pove dosti o tebi in o tvoji veri...