Tujina

Ko veliki obračunavajo kot petletniki: užaljeni Trump Merklovi vrača 'milo za drago'

Washington/Berlin, 30. 05. 2017 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju na Siciliji ocenila, da se ne gre zanašati na ZDA in nepredvidljivega Trumpa. EU mora prevzeti usodo v svoje roke, je dodala. Ko je za njeno izjavo izvedel ameriški predsednik, ji ni ostal dolžan.

Angela Merkel in Donald Trump
Angela Merkel in Donald Trump FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je bil danes znova kritičen do Nemčije glede njenega presežka v trgovini z ZDA in obrambnih izdatkov za zvezo Nato. Ob tem je na družbenem omrežju Twitter napovedal, da se bo to spremenilo.

Očitno ga je ujezila nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je tako kot Trump konec tedna udeležila srečanja sedmih gospodarsko najmočnejših držav na Siciliji. Po vrnitvi v domovino je bila kritična do ZDA pod njegovim vodstvom. Poudarila je, da ZDA in Velika Britanija za EU nista več popolnoma zanesljivi partnerici, zato mora unija usodo vzeti v svoje roke.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je nato v ponedeljek še nekoliko zaostril kritiko Trumpa z oceno, da so njegova dejanja oslabila Zahod, njegova kratkovidna politika pa da škodi interesom Evropske unije.

Trump vrača udarec kar na Twitterju

"Z Nemčijo imamo ogromen trgovinski primanjkljaj, poleg tega za Nato in vojsko plačuje veliko manj, kot bi morala. Zelo slabo za ZDA. To se bo spremenilo," je tvitnil ameriški predsednik, ki se je konec tedna vrnil s prve turneje, v okviru katere je bil tudi v Evropi.

Trump je bil sicer že v preteklosti kritičen do Nemčije in kanclerke. Že večkrat je izrazil svojo nejevoljo zaradi nemškega zunanjetrgovinskega presežka v odnosu z ZDA in zagrozil z uvedbo carin. Med drugim se je nad zunanjetrgovinskim presežkom Nemčije pritoževal v četrtek na srečanju z vrhom EU. "Nemci so slabi, zelo slabi," je dejal glede na navedbe udeležencev srečanja, na katere se sklicuje nemški časnik Der Spiegel.

Po treh mesecih že odstopil

Medtem ko se Trumpu zapleta na tujem, mu nič bolje ne gre niti doma, saj se še vedno otepa nekaterih afer. Zdaj je odstopil še Trumpov direktor za komuniciranje, 47-letni Mike Dubke. Odstopil je po samo treh mesecih dela za Belo hišo in na lastno željo. Pojasnil je, da je odstop povezan z osebnimi razlogi. 

Medtem ko tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer predstavlja obraz na zunaj, je za Dubka veljalo, da je bil mož iz ozadja. Dubke je bil eden od redkih Trumpovih sodelavcev, ki je veliko dal na osebne odnose in lojalnost.

Oddelek za komuniciranje je že dlje časa pod udarom kritik samega ameriškega predsednika in vodilnih sodelavcev Zahodnega krila, ker naj bi ameriškemu predsedniku nudil premalo podpore. Bela hiša pod vodstvom Trumpa ima veliko težav pri uresničevanju svoje politične agende zaradi afere o ruskem vpletanju v zadnje ameriške predsedniške volitve. Sledila naj bi reorganizacija, bilo naj bi manj tiskovnih konferenc, Trump je celo predlagal, da jih tiskovni predstavnik sploh ne bi imel več, ampak bi se kar sam z mediji pogovarjal neposredno na vsakih nekaj tednov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
01. 06. 2017 08.58
-1
Samo to bi rad povedal, da je iz dobro obveščenih krogov danes pricurljala interesantna novica, ki lahko v mesecu dni spremeni marsikaj, namreč Trampu se vedno bolj tresejo hlače. Vsi fakti govorijo močno proti njemu in zelo lahko se zgodi, da bo prvič v zgodovini ZDA odstavljen predsednik.
nikhrast
01. 06. 2017 10.30
puspan
01. 06. 2017 11.31
-1
Seveda ne, ampak indirektno je že nekaj časa v obravnavi.
AntiNATO
01. 06. 2017 11.58
hehe in kaj je ta novica, tut ce trump gre, bo nastavljen isti pajac, ze 50 let ameriske predsednike nadzira kapital, in to se ne bo spremenilo. Je Donald jasno pokazu takoj ob prihodu v belo hiso, ko je nastavljal ljudi od JP morgana in podobno, tiste, ki so bili odgovorni za krizo iz leta 2008.
grozjak
31. 05. 2017 12.17
+13
Po butalcu je prišel zagoreli, za njim klovn....amerika res ne razočara.....
nevica
31. 05. 2017 17.29
+1
Pa je vseeno od njih veliko odvisnega, npr.: večina gopodarskih gibanj v svetu....in res nam ni treba v lastno skledo pljuvat - v tem smo svetovni prvaki.
Transformerji
31. 05. 2017 12.16
+7
Trumpova politika, s katero je tudi zmagal (vse za Ameriko) , mi je všeč; če je kot kapitalist delal zase in za svojo družino, je obljubil, da bo tudi vse naredil za Ameriko. Anglela bi morala izjaviti isto - pa je poskrbela za dvig evropskega prebivalstva s tujci, temu se pa Trumpova politika sedaj upira. Vsak na svojem bregu, o kulturi pa ne bi govoril, saj se še v tej naši državici nikakor ne obnese.
nikhrast
01. 06. 2017 10.54
Trump je naiven folk potegnil za nos, obljubil je delovna mesta v Rust Beltu, pa v premogovnikih, ukinil okoljevarstvene zakone..., samo podpirati zastarelo industrijo in zastarela delovna mesta ne bo "make America great".
iGURT
31. 05. 2017 11.18
+5
Trump se itak obnaša kot petletnik, s tem da laže in da so mu osnove kulture neznanke.
priest
31. 05. 2017 12.31
-1
Potem ga za povrhu še v Slovenijo vabijo?!
nevica
31. 05. 2017 17.28
+4
Kaj ste nekateri za luno. Namesto, da bi se vedno trudili za najboljše za Slovenijo. Če nas Amerika ne bo marala, se nam bo poznalo povsod. Dovolj je, da nas ignorirajo, Hrvatov pa ne.
priest
31. 05. 2017 10.59
+2
A mogoče ni res, g. Trump, svet lahko obstaja le v solidarnosti in prijateljskih vezeh, ne pa po principu grobega kapitalizma in centralizacije le lastnega kapitala.
priest
31. 05. 2017 11.08
+1
Tudi ne varovanje narave je za vas španska vas, mislite, da bo prav vse prestala, Ona bo, vendar za posledice človeštva.
Transformerji
31. 05. 2017 12.23
+1
Lahko bi obstajal, moral bi obstajati, ampak trenutno ni tako in še desetletja ne bo.....kaj misliš, da bi naredila Clintonova?
www.jaz
31. 05. 2017 10.15
+2
Mi pa nočemo Magne ha, ha, ha....Butalenland, ha, ha !!!
-BZ-
31. 05. 2017 09.32
-12
Trump je prvi politik, ki je javno pokazal, kakšen ''poden'' je Nemčija in kaj se gre z vsemi državami po svetu. Ne plačujejo v Nato, drugi pa? Kaj se to pravi? Nemška politika odraža miselnost in vzorec naroda, ki še vedno hlepi po rajhu, ki misli da je alfa in omega, arijec nad vsemi, ki samo izkorišča do zadnje kaplje znoja, centa ampak pod veliko krinko'' demokracije'' .Nemčija je edino gospodarstvo, ki bi moralo v krizi propasti, ampak na račun reševanja nemških bank se je opralo veliko denarja tako da so zadolžili Grčijo, Italijo, Španijo, Irsko, Ciper... potem je Merkelca reševala svoj demografsko luknjo ker ji manjka pol milijona pridnih mladih rok z begunsko krizo in uvozom ter selekcijo migrantov. V tamponski Ukrajini je zanetila vojno, ker si jo je želela z Rusijo dobesedno razdeliti. Pa ji ni ratalo. Od vseh držav je zahtevala embargo za Rusijo in Iran, nobena država ni mogla tja izvažat, Nečija pa je edina sama dobavljala Rusiji....halo??Prijateljuje samo še s Francijo, za vse ostalo za VB, ZDA ji je malo mar. Vse je ukrojeno njej po volji, ker je dovolj velika. Nemčija ni vredna da obstaja
kameltrajbar
31. 05. 2017 10.00
+1
..lole...sj mi tudi ne plačujemo...:))))9
EnverHoxha
31. 05. 2017 11.19
+4
amerika ki je glavni spozor terorizma in islamizacije ,proizvajalka vojn je pa kul????
grozjak
31. 05. 2017 12.16
+0
nemčija je še vedno ena od zveznih držav ZDA......
AntiNATO
30. 05. 2017 21.57
+12
sam najboljsi so mi pa ti troli ki trolajo kar v tri dni, kaksen pacient moras bit da tukaj gor zavajas ljudi:) iq nizji od st. cevljev
AntiNATO
30. 05. 2017 21.27
+2
sam kazem deb... kaksen pacient je:)
AntiNATO
30. 05. 2017 21.26
+8
Največji gospodarstvi na svetu tako ohranjata odnos posojilodajalec - dolžnik, četudi je Kitajska oktobra nakazala, da bo zaradi političnih spopadov, zaradi katerih je ZDA grozila delna insolventnost, kopičenje ameriškega dolga v prihodnje zajezila. V Pekingu so sicer v zadnjih letih večkrat opozorili pred tveganji velikanskega dolga ZDA, poroča francoska tiskovna 
EnverHoxha
30. 05. 2017 20.51
+25
poglejte si odličen pogovor z Duterte-jem na rt nebo vem žal....govori kako želi državo očistit državo drogerašev in kako EU in amerika vsiljuejo človekove pravice ironično pa med tem napadajo in uničujejo druge države...."pomečejo bombe zbrišejo cele vasi civilistov potem pa ti pridigajo o človekovih pravicah,če je pravica more bit za vse enaka" to je njegova izjava....pove še kako amerikla brez razloga napadal irak in se sarakstično sprašuje kakšen razlog so meli za to....pravi še da pridejo na filipine kot da je še vedno koloniziran in da bo vse naredu da filipine spoštuejo ...če bo preživel naslednjih 5 let svojga mandat in ga nebo ubila cia....poglejete si tale pogovor res je hud,pove tko k je....zahodni mediji pa ga že pljuvajo ker pač ne upošteva zahodnih navodil ...za nagrado je dobil isis na filipine....pravi še da so vsi teroristi ki so jih do zdej ubili ali ujeli iz arabije.....pa še to v mladosti ga je poslil ameriški duhovnik in baje je cerkev največji krimanalc na filipinih....
DeBill
30. 05. 2017 19.54
+0
trump je geli zelo nežno povedal, da kršijo interese ZDA in da če bo še malo srala bo kazen, pa frau je preveč butasta, da bi to razumela. francozi so raje tiho in štejejo milijarde, ki so jih prišparal ob padcu gadafija in čakajo, da bo iztiril nemški vagon (amer bo povzročil, če bo), da bodo hitro vskočili. Vloga amerike v svetovni politiki pač ni pozitivna, to vemo vsi ampak ameri skrbijo zase in samo zase od vedno, briga jih malo za ostale in donaldov amerika first je bolj po vzgledu monroja, ameriko američanom. ja itak mislijo, da jim pripada cel svet. ampak proti temu se brezvezno rurčit, zravemn si pa ruse odpikal pa res nima smisla.
AntiNATO
30. 05. 2017 21.58
+5
Največji gospodarstvi na svetu tako ohranjata odnos posojilodajalec - dolžnik, četudi je Kitajska oktobra nakazala, da bo zaradi političnih spopadov, zaradi katerih je ZDA grozila delna insolventnost, kopičenje ameriškega dolga v prihodnje zajezila. V Pekingu so sicer v zadnjih letih večkrat opozorili pred tveganji velikanskega dolga ZDA, poroča francoska tiskovna 
Freedomforall
30. 05. 2017 19.47
+39
Trump se jezi ker Američani kupijo preveč Nemških avtomobilov Nemci pa ne kupujejo Ameriških...kakšen bedak pa naj delajo boljše avtomobile od Nemcev in bojo kupovali Ameriške...ta Trump hoče vsem Evropejcem vsiljevati zanič ameriške izdelke se ne mora sprijazniti da jih nočemo...
DeBill
30. 05. 2017 19.57
-6
prenehaj z uporabo intel procesorja, pa z 90% ostalimi si tudi pote ratek, pa lahko kar vse telekomunikacijske satelite dol potegnemo, pa ... donalda moti, ker ne delajo nemci minusa ampak plus in tako niso bili zmenjeni po vojni. ker kaj pa bodo nemci, če bodo ameri od njih kaj zahtevali, a bodo rekli ne. ja pa ja de.
Ciymbalta
30. 05. 2017 19.39
-18
Nemci so slabi, zelo slabi pa še res je. Kdaj so nemci bili dobri nikoli
eFranjo
31. 05. 2017 11.51
+6
kolikor sem jih jaz osebno spoznal, so bili čisto ok
povanpireni
31. 05. 2017 12.10
+1
Slovenci smo najboljši, ni boljše mešane nacije na tem sveto...
glava2
30. 05. 2017 19.01
-9
poje jo za zajtrk....
komarec
30. 05. 2017 19.15
+9
Težko bi to zmogel, tudi če je ljudožerc.
cancel
30. 05. 2017 19.00
+5
sami analitiki,bravo...
cancel
30. 05. 2017 18.55
+2
debill,nickname mas pa res prilagojen svojim izjavam...
DeBill
30. 05. 2017 19.50
+0
najbrž sem proti vam velik kot ameriški vojaški proračun proti ostalim, s tem da ste vi pač eni sloveceljni, ne zmožni štekat moči, ki jo imajo ameri, zmožnosti, ki jih imajo rusi in podrejenosti in omejenosti EU. pa dobro jutro, ko vam to priteče v možgane.
kdobivedel
30. 05. 2017 18.50
+3
da. selekcija se bliža. virov zmanjkuje.
dzek.the.ripper
30. 05. 2017 18.02
+38
Najprej naj preneha z wilkomen begunsko politiko, potem ima mojo pozornost, do takrat pa ...
NiVzdevka76
30. 05. 2017 17.57
+1
Nihče ni mižal ob očitnem kršenju človekovih pravic po svetu....