Tujina

Merklova bolj naklonjena predčasnim volitvam, odstopila ne bo: Nemčija zdaj potrebuje stabilnost

Berlin, 20. 11. 2017 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
S.S./N.Š./STA/A.I.
Komentarji
690

Pogajanja o oblikovanju nove nemške vlade so propadla, saj so liberalci odstopili od pogovorov. Najverjetnejši scenarij so vnovične volitve, manj verjetno je, da bi CDU/CSU z Zelenimi oblikovali manjšinsko vlado. Kot kaže je nemška kanclerka bolj naklonjena predčasnim volitvam kot pa vodenju manjšinske vlade.

Pogovori za oblikovanje nove nemške koalicije in vlade med CDU/CSU, liberalci in Zelenimi so propadli, potem ko so liberalci FDP odstopili od pogajanj. Vodja FDP Christian Lindner je dejal, da ne obstaja temeljno zaupanje v kanclerko Angelo Merkel in unijo CDU/CSU ter Zelene. Linder je dejal, da je bolje ne vladati, kot vladati napačno. 

Po propadu pogajanj so na mizi tudi nove predčasne volitve, ki pa si jih ne želi nihče, saj analitiki pričakujejo, da bi to okrepilo položaj skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). V AfD so že dejali, da "se veselijo novih volitev".

Kaj se bo zgodilo zdaj, še ni povsem jasno, se je pa Merklova že sestala s predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem. Najverjetnejši scenarij so vnovične volitve, manj verjetno je, da bi CDU/CSU z Zelenimi oblikovali manjšinsko vlado. 

Za ZDF je Merklova pojasnila, da ni nikoli pomislila na odstop s položaja predsednice stranke. "Ne, to ni bilo vprašanje. Nemčija sedaj potrebuje stabilnost," je dejala. Za ARD pa je nadaljevala, da bi bilo sedaj čudno, če odstopi, saj je v predvolilnem boju večkrat ponovila, da je pripravljena voditi vlado še en mandat.

"Nič se ne bojim," je še dejala glede predčasnih volitev.

Glede morebitnega oblikovanja velike koalicije s socialdemokrati (SPD) je Merklova ocenila, da je pripravljena na pogovore. Dodala pa je, da je veliko odvisno tudi od pogovorov, ki jih bo z vodji strank vodil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Ob tem je zavrnila možnost oblikovanja manjšinske vlade, ki bi bila "odvisna od glasov" iz skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). V tem primeru bi bile po njenem predčasne volitve boljša rešitev.

Steinmeier je po sestanku s kanclerko povedal, da zaenkrat ne bo razpisal predčasnih volitev. "Kdor se na volitvah bori za politično odgovornost, ne sme kloniti, ko jo drži v svojih rokah," je komentiral Steinmeier. V prihodnjih dneh se bo srečal z voditelji strank, ki so sodelovale na koalicijskih pogovorih. Poleg tega se bo pogovoril tudi "s predsedniki strank, ki zaradi podobnosti v programu ne izključujejo možnosti oblikovanja vlade". S tem je imel Steinmeier v mislih socialdemokrate (SPD), ki pa so danes ponovno izključili možnost oblikovanja velike koalicije.

Krščansko-socialna unija (CSU) je medtem danes izrazila dvom v morebitno manjšinsko vlado. To je danes po telefonu pojasnil predsednik stranke Horst Seehofer predsedstvu CSU. Bavarska CSU tako ocenjuje, da so najbolj verjetne predčasne volitve.

Kljub temu pa je Seehofer danes pozval SPD, naj prevzame odgovornost. "Vseeno bomo nagovorili SPD, tu se priključujem kanclerki. SPD bi morali povabiti na pogovore," je dejal. Ob tem pa je za dpa poudaril, da ne želi izgubiti upanja.

V javnomnenjski anketi Inštituta Forsa je 45 odstotkov vprašanih podprlo predčasne volitve.

Tudi namestnica predsednice CDU Julia Klöckner je danes pozvala SPD, naj bodo pripravljeni na pogajanja o veliki koaliciji. "Tako hitro, po mojem, ne bi smeli oprostiti SPD njene državnopolitične odgovornosti," je dejala. Po njenem predčasne volitve niso potrebne, saj bi imela velika koalicija dovolj poslancev za večino. Hkrati pa je zavrnila možnost oblikovanja manjšinske vlade, češ da ni stabilna.

Druga največja stranka v parlamentu, Socialni demokrati so že poudarili, da se z Merklovo ne vračajo v koalicijo in vlado. Predsednik SPD Martin Schulz je ob tem dodal, da se ne bojijo predčasnih volitev.

Merklova obžaluje propad pogajanj. ''Kot kanclerka bom naredila vse, da bo država pod dobrim vodstvom v zahtevnih prihajajočih tednih,'' je dejala.

Stranke so se razhajale predvsem glede davkov, azilne in okoljske politike. Med najbolj spornimi točkami je bilo vprašanje, ali sirskim beguncem dovoliti, da v državo pripeljejo še svoje družine. 

Nemčija je v hudi krizi.
Nemčija je v hudi krizi. FOTO: AP

Nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung je dogajanje označil za najhujšo krizo v 12-letnem obdobju, od kar je v vodstvu največjega evropskega gospodarstva Merklova. 

Merklova je sicer slavila na septembrskih volitvah, a volivci so v večji meri obrnili hrbet tradicionalnim strankam. Med drugim so sedeže v parlamentu podelili tudi skrajno desni stranki AfD. Nekateri analitiki že opozarjajo, da bi si na predčasnih volitvah skrajne stranke lahko pridobile še več glasov. 

Propad koalicijskih pogovorov vpliva tudi na evro. Na azijskih trgih je nekoliko že izgubil vrednost.

Merklova se je dopoldne o ravnanju po propadu pogajanj pogovarjala z vodstvom svoje stranke, ločeno se je sešlo tudi vodstvo Zelenih.

Generalna sekretarka FDP Nicola Beer je CDU/CSU in Zelenim danes očitala, da so se v pogovorih zoperstavili modernizaciji Nemčije, še posebej na področjih digitalizacije, fleksibilnega delovnega časa in izobraževanja. Nasprotovali so tudi zahtevi FDP za ukinitev solidarnostnega dodatka, je še utemeljila odstop od pogovorov v jutranji oddaji nemške televizije ZDF. Poudarila je, da se liberalci ne bojijo iti niti v opozicijo niti na predčasne volitve.

Nemški Zeleni so v odzivu dejali, da je propad uvodnih koalicijskih pogovorov velik udarec za že izpogajane kompromise glede boja proti podnebnim spremembam. Poslanka Zelenih Annalena Baerbock je ob tem kot dobro stran pogovorov izpostavila javno razpravo o možnostih odstopa od uporabe fosilnih goriv. Zagotovila je, da bodo Zeleni storili vse, da bi ta tema ostala na dnevnem redu.

Predsednik Zelenih Cem Özdemir je dejal, da v primeru predčasnih volitev ne bodo spreminjali volilnega programa niti vodilnih kandidatov stranke. Poleg Özdemirja je bila to še Katrin Göring-Eckardt. "Zaenkrat se gre bolj za to, da se ponovno spravimo v formo za predvolilni boj," je dodal.

Propad pogajanj pa je razveselil skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD). Kot je dejal predsednik poslanske skupine Alexander Gauland, Merklovi ni uspelo. Andre Poggenbrug iz AfD pa je ocenil, da bi lahko stranka tolerirala manjšinsko vlado unije in FDP.

Nemška Levica je po propadu uvodnih koalicijskih pogovorov že zahtevala predčasne volitve. Vodja Levice Katja Kipping je za časnik Berliner Zeitung dejala, da bi bile predčasne volitve ustrezna posledica propada pogovorov o veliki koaliciji. Po njenem prepričanju bodo volitve pokazale, da sistem Merklove ni sposoben večine. "Po propadu desnosredinske vlade je napočil čas za levo alternativo," je poudarila.

Angela Merkel in Frank-Walter Steinmeier
Angela Merkel in Frank-Walter Steinmeier FOTO: AP

Po Evropi zaskrbljeni, Erjavec pravi, da je propad pogajanj slaba novica tako za Slovenijo kot za EU

Več evropskih držav se je danes z zaskrbljenostjo odzvalo na propad pogovorov o oblikovanju t.i. jamajške koalicije v Nemčiji.

Močno nemško gospodarstvo bo propad pogovorov o oblikovanju t.i. jamajške koalicije v Nemčiji najverjetneje prestalo brez večjih pretresov, menijo analitiki. Opozarjajo pa, da bi dolgotrajnejša politična kriza lahko zamaknila izvedbo nujno potrebnih reform, kar bi ogrozilo prihodnjo rast.

 "V našem interesu ni, da se Nemčija zakrči," je dejal francoski predsednik Emanuel Macron. "Želimo iti naprej," je dodal.

Propad pogovorov o oblikovanju nemške vladne koalicije je slaba novica tako za Slovenijo kot EU, je v Ljubljani ocenil zunanji minister Karl Erjavec. Na novinarski konferenci je še izrazil upanje, da bodo v Nemčiji čim prej predčasne volitve in da bo ta država dobila trdno vlado.

Kot je pojasnil Erjavec, je propad nemških koalicijskih pogovorov za Slovenijo slab tudi zato, ker ima odprto vprašanje implementacije arbitražne odločbe o meji s Hrvaško. "Gotovo bi lažje dobili močnejšo podporo za implementacijo, če bi bila vlada vzpostavljena, če bi Nemčija v tem trenutku imela močno vlado," je prepričan.

Spomnil je še, da vsaka politična nestabilnost negativno vpliva tudi na borze, obresti in gospodarstvo, Nemčija pa je najmočnejši gospodarski partner Slovenije.

Gre pa tudi za vprašanja znotraj EU, je dejal. Kot je pojasnil, je EU sredi pogajanj o brexitu in zagotovo bo to, da Nemčija kot eden pomembnih stebrov unije trenutno nima vlade in bo tam potekala še ena volilna kampanja, te procese še dodatno zapletlo. Spomnil je, da v pogajanjih o brexitu že zdaj prihaja do zamud.

Erjavec je še izrazil upanje, da bodo volitve čim prej in da bo Nemčija čim prej dobila močno in trdno vlado.

Nizozemski zunanji minister Halbe Zijstra je propad koalicijskih pogovorov v Nemčiji označil za slabo novico za Evropo. Kot je še dejal v Bruslju, bi bile predčasne volitve slab scenarij. Izrazil je upanje, da bodo nemške stranke "znova razmislile in znova začele govoriti med seboj". Poudaril je, da je Nemčija zelo vplivna članica EU, brez katere je v uniji zelo težko sprejemati odločitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nizozemski premier Mark Rutte je odpovedal za danes predviden obisk v Berlinu. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik nizozemske vlade, ima nemška kanclerka druge nujne obveznosti.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders pa je spomnil, da v vse več evropskih državah koalicijska pogajanja ne trajajo le nekaj dni in tednov, temveč celo več mesecev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (690)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
24. 11. 2017 11.36
KAR JE RES-je res. "Angel` ca je pozabla" da ima "njena država" več kakor dva milijona ljudi /torej za eno Slovenijo ludi/- BREZ PLAČANEGA dela IN ZASLUŽKA ob tem pa NEEuropeani prihajajo in prijahajo ......& z njimi je veliko preokupiranja-& lasten narod to dejanje /menda tudi v latentnosti/bi se djalo v 88% NE odobrava & v NEEnakosti je največji problem skoraj /82-dvainosemdesetmiljonskega prebivalstva-beri / v tej veliki Nemčiji da dejanja oponirajo,ker v tem OSEBNO ne čutijo nikakršne abundance. & dogaja se, da NOVI ljudje v obnovljenih političnih strankah smatrajo,da je potrebno poskrbeti za naturiranie državljane in njihovo abundanco v lastni državi.vzorno poskrbeti in ko je vse to postorjeno tudi v konstruktivnosti se je mogoče pogovarjati tudi o "prišlekih".......&če esplicitnim zapisanim resnicam tega hipa kdo v dvomu naj pogleda si politične oddaje na ZDF v poznih večernih urah....... &zanimivo je PRIMERJATI kakšno imajo demokracijo v 82 miljonski državi Nemčiji in kakšno imamo v naši le dvomiljonski državi Sloveniji-da pri nas se zgodi tudi tako, "da ti administrator NE objavi pravkar napisanega kolumna, čeprav je resničen in resnico je potrebno vedno zapisati in imeti možnost da se leta objavi - kajne &lp
jzkzfzmz
21. 11. 2017 08.14
+1
IN še ena zanimiva za danes. Trump želi S. Korejo Razglasiti za sponzorko terorizma?! A tega tudi se ne sme pisat? Niste kao necenzuriran medij? Svoboda govora? Pisanje resnice?
jzkzfzmz
21. 11. 2017 08.07
-1
IN drugo. lahko bi napisali, da američani želijo vojaško oskrbeti Ukrajino za novo vojno napoved. Uganite? Ste tolk brihtni 24 ur? Putin je janso povedal, kaj bo potem....
jzkzfzmz
21. 11. 2017 08.04
-1
Zanimivo, da ne objavite, kako Google bo filtriral medijsko hišo RT! A ni to pomembna novica? američani nočejo, da se resnica prikazuje.... Človek pozabi, da ste 24 ur američani.... ups. Pa lep miren dan.
Uporabnik113089
20. 11. 2017 22.43
+2
Willkommen je pošteno zamajal trdno koalicijo vzhodnonemške frčafele..... To ni DDR gospa Honecker, pardon, Merkel.....
Kollerik
20. 11. 2017 22.55
-5
kaj je fašo, si že dobil gradivo iz centrale....
Kollerik
20. 11. 2017 22.30
+8
Imajo ameri svojo vojsko še vedno v "svojih" bazah na nemškem ozelju? Seveda jo imajo. Je torej Nemčija še vedno okupirana? Seveda je....
290ktober
21. 11. 2017 07.53
+1
80 000 Ameriških vojakov okupira Nemčijo že72 let...sramota!
290ktober
20. 11. 2017 22.10
+10
frau musli ha ha
Frane Šajn
20. 11. 2017 21.56
+2
Če ji rata ta met, pa bo vse po starem in jovo na staro!
tron3
20. 11. 2017 21.29
-1
Zakaj je Slovenija tam kjer pač je, na podnu, ker so volivke in volivci izvolili v prvo demokratično Vlado ljudi, ki so živeli v družbenih stanovanjih, danes bi se reklo neprofitnih stanovanjih, to je napaka, ki se vleče kot jara kača že 26 let.
CyberWorm90
20. 11. 2017 22.05
-3
dobr da ne hodim na wolitwe : )))) pa nisem wolilec : )))
AlternativeFacts
20. 11. 2017 21.23
+4
Mogoče je pa kaj na temu? Britanski jasnovidec Craig Hamilton - Parker prihodnost vidi tako, da mu novice sporočajo mrtvi, nam navadnim ljudem pa jih sporoča v obliki posnetkov na youtubu in bloga....Leto 2018 naj bi bilo leto političnih nemirov in naravnih katastrof, posledic nepredvidljivega vremena, piše videc na svojem blogu....V Evropi bodo, po njegovem, vse večje kulturne razlike, najhuje bo v Nemčiji in Franciji, kjer bo prišlo do rasnih nemirov in racij. Zaključuje pa, da ljudje ne bomo povsem propadli, in napoveduje duhovno rast človeštva, ki bo vodila v začetek "zlate dobe". Konflikti, naravne katastrofe in druge težave bodo povezali ljudi in v njih prebudili željo po iskanju pravega smisla življenja.
pieta
20. 11. 2017 21.10
+3
Ma bog daj, da se že enkrat sesuje ta smrdljivi in pokvarjeni neokolonializem !!
AlternativeFacts
20. 11. 2017 21.06
+1
( Tomio Okamura je na Japonskem rojen češki poslanec, ki se je s starši – japonsko-korejskim očetom in češko materjo – na Češko preselil pri šestih letih. Tekoče govori tako češko kot japonsko in ima tudi dvojno državljanstvo. Trenutno je na čelu najbolj desno usmerjene stranke Svoboda in neposredna demokracija (Svoboda a přímá demokracie – SPD) na Češkem. )...@Toliko o teh skrajnih desničarjih, ki znajo tuliti floskule, kot so "Bela Evropa", "Čista kri" itd...pač omejenci......
Verbena
20. 11. 2017 21.18
-1
Najbolj crnolasa oseba.temnooka in bolj temne polti je nekoc izpostavljala arijsko raso kot edino pravo....modre oci, svetli lasje in bleda polt. .in kaj je danes kaj drugace...zgodovina ni samo zgodovina.
AlternativeFacts
20. 11. 2017 21.25
-1
A Japonsko si pa spregledala? No mogoče je pa Japonska soseda Češke...Kdo bi vedel, mogoče tisti, ki zagovarjajo ploh zemljo?
AlternativeFacts
20. 11. 2017 20.58
+1
( 29. september 2017 Skrajno desni AfD ima več poslancev priseljencev od CDU-ja Merklove | ...AfD, ki bo po osvojenih 12,6 odstotka glasov na nedeljskih volitvah sploh prvič prestopil parlamentarni prag, je izjemno kritičen do kanclerkine odločitve, da v državo sprejme 1,3 milijona pretežno muslimanskih prebežnikov, češ da islam nima v Nemčiji česa iskati. A kar 7,5 odstotka AfD-jevih 93 poslancev ima priseljensko poreklo, medtem ko je takih med konservativci le 2,5 odstotka, je pokazala raziskava portala Mediendienst Integration...)...@Le kako so ti priseljenci prišli v Evropo?
tron3
20. 11. 2017 20.52
+6
Ampak nekaj pa ima Slovenija in Nemčija skupnega politike, ki v skrbi in strahu, da ne bi odleteli se opirajo na stabilnost, oziroma, da brez seveda dotičnih država ne more funkcionirati, gospodarstvu v Nemčiji je čist vseeno kdo je na oblasti, samo, da davkov ne dvigne preveč, da je njihovo gospodarstvo konkurenčno, samo 20 milijard na leto za migrantsko populacijo, ki se ne bo nikoli integriralalo v nemško družbo, bo pa tudi težko preneslo tako opevano nemško gospodarstvo.
korintos23
20. 11. 2017 20.58
+4
V obeh državah je to odvisno od volivcev.
korintos23
20. 11. 2017 20.50
+5
Cyber spodaj piše, da Trumpa spoštuje ker je poštenjak, je šel v politiko in je prej milijarde imel in mu ni potrebno krasti! hahahahaha
CyberWorm90
20. 11. 2017 20.52
+1
zokni je pošteno pokradu swoje miljone iz mol proračuna pr stožicah : )))
korintos23
20. 11. 2017 20.52
+0
AlternativeFacts
20. 11. 2017 20.53
-1
Normalno da ga spoštuje, če pa je podpornik velikeg avodje.....
CyberWorm90
20. 11. 2017 20.54
-5
aleluja da ni zato k jm nedam weč keša : ))) zakaj misliš da delam sam še na črno : )))
korintos23
20. 11. 2017 20.54
+0
Delaš na črno in socialca vlečeš? hahahaha
CyberWorm90
20. 11. 2017 20.55
-2
če je trumpu kot miljarderju treba krast w politiki pol pa tut nwm : )))
AlternativeFacts
20. 11. 2017 20.55
+2
ja ja , lahko bi že našel nov izgovor. Smo te prečitali mucek :))
CyberWorm90
20. 11. 2017 20.55
-1
AlternativeFacts
20. 11. 2017 21.01
+0
CyberWorm90
20. 11. 2017 21.07
-4
srečnega pa zdrawega : ))) sej bomo tut arbitražo spušili zato k dohtar prawa nezna spoštowat eu zakonou kar se tiče ustawe : ))) sicer pa glawno da je z ahmedom wse uredu : ))) ostalo ni pomembno : ))))
korintos23
20. 11. 2017 21.12
+2
CyberWorm90
20. 11. 2017 21.15
+0
glawno da je zoki pošten pa da je dobu nagrado od putina ostalo ni pomembno : )))) pustmo detalje od 16 miljončkou k jh ti z weseljem plačuješ k greš tankat benz na pumpo : ))))
korintos23
20. 11. 2017 20.49
+0
A se lahko ponovi po letih arbeit macht frei?
srebrnibreg
20. 11. 2017 20.50
+3
To ne, ker toliko svojih nimajo in prav tako nočejo delati nekatera dela kot pri nas.
keved
20. 11. 2017 20.40
+1
merklova evropo si zafurala, spoki
AlternativeFacts
20. 11. 2017 20.44
+4
vertex
20. 11. 2017 20.44
+5
Haha merklova odloča o evropi toliko kot ti in jaz,ona samo izvaja kar ji naročijo
tron3
20. 11. 2017 20.44
+3
Saj bo šla, že ve tudi kam v Paragvaj kjer ima haciendo, o tem so že pisali v nekaterih tujih medijih ko jih uvažala v Nemčijo.
Kollerik
20. 11. 2017 22.29
+1
....vidim, da vam nekaterim pacientom ala cagar et comp. še vedno ni jasno, da nam ravno ameri zelo zelo serj*ejo po glavi. Zdaj ne vem, ali ste toliko butasti, ali toliko oprani, ali morda oboje.
vertex
20. 11. 2017 20.35
+4
Nemčija še edina konkurira s tehnologijo,če pade nas azijci povozijo in bomo delali za njih,švaboti ne popuščajte
korintos23
20. 11. 2017 20.38
+6
A ni vseeno za koga delaš, če že delaš za tujca ali si njegov hlapec?
tron3
20. 11. 2017 20.43
+3
vertex, Kitajci že pridno kupujejo nemška podjetja, da ne bo pomote, teta Gela ne more preprečit delničarjem, da prodajo svoje delnice itd, zadeva je že tako daleč, da je imela nemška Vlada že kr neki sej na to tematiko in problematiko.
vertex
20. 11. 2017 20.46
+2
Potem je pa res vseeno,če ni vojne in lakote smo lahko srečni
srebrnibreg
20. 11. 2017 20.47
+6
Nemčija se je sama zafrknila. Recimo man in mercedes sta šla v Turčijo izdelovat avtobuse sedaj so jih pa Turki kopirali in izdelujejop svoje cenejše in isto kvalitetne avtobuse. Tako se jim bo tudi na Kitajskem zgodilo.
Jure Slanovic
21. 11. 2017 13.13
On ne dela nič,zato mu je vseeno.revež nonstop priklopljen na 24ur,kot da obstaja zanj samo "pametovanje"dopovedal pa mu ne boš nič.je preveč"brihten "
tron3
20. 11. 2017 20.34
+2
Nemci velik narod, da večjega ni, v ex Jugi na Jadranu, se nacejal z Radensko, jugosi pa se zapijal, se drl kelnerca še en liter, ter seveda fajn jedl, oni so pa debel gledal, ja tako pač je če je nekdo prepričan, da je pač avto vse!!!
AlternativeFacts
20. 11. 2017 20.38
+1
Seveda se je nemec nacejal z radensko, če pa mu sociala ni zadostovala za kaj več..Drugače imajo Nemci svoje kampe po Španiji...recimo Mallorca, samo tja ne zahajao tisti iz sociale....
srebrnibreg
20. 11. 2017 20.38
+3
V našem zdravilišču sem videl primere, ko so si naročili radensko pa jo dva ni pili. Kelnarca je ni smela odnesti ampak jo je morala tam pustiti za naslednji dan.
walter2
20. 11. 2017 20.38
+1
A si ti sploh kdaj bil vsaj za tri dni v Nemčiji?
korintos23
20. 11. 2017 20.39
+4
To se še sedaj dogaja, mi na večerjo v hotel Nemec pa na kolenih malo zelenjave in kos klobase. Imel je pa fajn avto, to pa ja.
srebrnibreg
20. 11. 2017 20.41
+6
walter- jaz bil in preživel tri dni pri eni familiji in to zelo premožni. Uf kakšne škrtice.
korintos23
20. 11. 2017 20.42
+3
srebrni, v hotelih po jadranski obali je enako! Moji otroci pili sok, nemški bi ga tudi radi, pa jim je foter povedal da mineralko ali pa nič, Mali pustil polovica soka in ga kelnerica ni upala odnesti z mize, je mislila da smo tudi mi Nemci!
srebrnibreg
20. 11. 2017 20.45
+1
walter2
20. 11. 2017 20.57
+3
Srebrni-delal sem v Krumbachu na Bavarskem 2 let in hotel v katerem smo bivali je ob vikendih imel takšen obisk na kosilih,da so za vikende dodatno zaposlovali ljudi!Večina Nemcev ne kuha ob vikendih ampak se prehranjujejo v hotelih,gostilnah ipd.....a cene so po 20-25 eur za kosilo brez pijače.
korintos23
20. 11. 2017 21.13
+1
walter, to ni drago na njihove plače. Pri nas se pa zadnje čase dosti je po gostilnah, malice kot kosilo in zelo poceni!
korintos23
20. 11. 2017 20.25
+2
Angela odstopila ne bo, gre še na ene volitve, tam jo bodo hudo povozili, a ji to treba?
kameltrajbar
20. 11. 2017 20.28
+0
...bi reku obratno....folk bo njo volil....)))...k vidjo kaka štala je z kao svežimi obrazi....)))..nacii pogorijo....)
helvecijaner
20. 11. 2017 20.29
+0
kameltrajbar
20. 11. 2017 20.30
+4
korintos23
20. 11. 2017 20.33
+0
Brez SD vlade ne bo sestavila! Nekaj bo morala ponuditi pa bo šlo.