Tujina

KOMENTAR: Če bi se papežu kaj zgodilo, bi to pomenilo konec sveta, kot ga poznamo

Sarajevo, 04. 06. 2015 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
224

V Sarajevo prihaja papež, varnostne službe pa ne bodo ničesar prepustile naključju. Država BiH ni sposobna sama poskrbeti za papeževo varnost, zato so na pomoč priskočile tudi sile drugih držav. V soboto bo tako mesto nepredušno zaprto in zavarovano.

Papeža Janeza Pavla II. je 12. aprila leta 1997 na sarajevskem letališču med drugim pričakal tedanji član relativno nove institucije predsedstva BiH, Alija Izetbegović. Civilno obleko je skrival pod dolgim plaščem, njegova baretka z bosanskimi oznakami, ki je ni snel niti ob rokovanju z v belo oblečenim Svetim očetom, pa je dajala občutek vojaške uniformiranosti. Niti dve leti še nista minili od genocida v Srebrenici, črnilo na Daytonskem sporazumu se še ni dobro posušilo. In Sarajevo je bilo v ruševinah. Na olimpijskem stadionu Koševo se je zbralo okoli 50.000 ljudi, izžetih od vsakdanjosti smrti in uničenja. A z živim upanjem v boljši jutri. Huje bi bilo zelo težko. Papeževo sporočilo je bilo jasno: "Nikoli več vojne!"

Papež Janez Pavel II.
Papež Janez Pavel II. FOTO: Reuters

18 let pozneje so prebivalci BiH še vedno v nekakšni vojni. Tokrat ne tisti očitni, z množičnimi poboji, sistematičnim posiljevanjem in etničnim čiščenjem, temveč v vsakodnevni vojni za preživetje. 20 let po Daytonu, ki je že dolgo bolj prisilni jopič kot mirovni sporazum, BiH ni več dovolj seksi za mednarodne donacije, razvojno pomoč in raznorazne finančne spodbude. Celo za Zahodno Evropo je znova tam nekje daleč, za Afganistanom. Daytonske administrativne strukture pa so drage.

Predstavljajte si eno najbolj potratnih javnih uprav. In nato to pomnožite s tri. Drago. Sploh za državo, katere gospodarstvo je skoraj neobstoječe, kjer ljudje ne morejo plačevati niti osnovnih javnih storitev in kjer je redna dobava električne energije, plina, in drugih osnovnih potrebščin vse prej kot samoumevna. Za povprečnega Evropejca je mesečno preživetje povprečnega Bosanca skoraj čarovniški trik. Brezposelnost je okoli 40-odstotna. In narašča. Med mladimi je celo 60-odstotna. Kar približno 70 odstotkov tistih, ki so zaposleni, pa je zaposlenih v – javni upravi. Povprečna plača je približno 400 evrov. Povprečna. In niso redki primeri, ko ljudje plačujejo, podkupujejo uradnike, da bi službo sploh dobili. Korupcija je način življenja in preživetja. Če želiš delo in s tem plačo, moraš pogosto – plačati.

Revščina, beda, brezup. Upanje, ki je zažarelo ob koncu vojne leta 1995, je 20 let kasneje skoraj povsem zbledelo. Tisoči so še lani protestirali na ulicah mest po vsej državi, svoje frustracije so znesli nad stavbami oblasti. Te se v 20 letih niso bile sposobne dogovoriti niti okoli ustave, ki bi nadomestila ta zdaj že nesrečni Daytonski sporazum. Nedavno je aktualni predsednik predsedstva dejal: ''Ustavne spremembe so trenutno nerealne, Dayton je zaenkrat najbolje, kar imamo.'' Dayton, ki je vzpostavil eno najbolj neverjetnih držav in njenih struktur na svetu. BiH. Federacijo BiH. Republiko srbsko. Kantone. Delitev oblasti na način, da vsako oblast sestavljajo tri enote. Vzpostavil je državo, ki trenutno le stežka deluje. Državo, ki to skorajda ni več.

Papež v Sarajevu
Papež v Sarajevu FOTO: POP TV

Politiki se medtem igrajo z najnevarnejšimi čustvi ljudi, nacionalnimi čustvi. Kot da zgodovinski spomin ne seže niti 20 let nazaj. Na predvečer 20. obletnice Srebrenice so na zadnjih volitvah v vseh treh entitetah BiH smetano pobrale nacionalistične stranke. Milorad Dodik ne skriva, da si v kratkem želi samostojne Republike Srbske. Pravi, da je pripravljen pomagati tudi Hrvatom v BiH, da pridejo do svoje države. S ponovnim vzponom HDZ na Hrvaškem in s predsednico, zelo naklonjeno večji avtonomiji hrvaške skupnosti v BiH, se te tendence ne zdijo več le nekakšne nacionalistične sanje. Boj za oblast, proračun, tista redka neprivatizirana podjetja v Federaciji so zaslepila bošnjaške politike. Nihče ni brez masla na glavi in vsi imajo roke in noge v marmeladi. In to sredi balkanskega lonca, pod katerim se je povečala temperatura in v katerem jušna osnova znova vre.

In kot da vse to ni dovolj in ker BiH res ni prav nič prihranjeno, če smo iskreni pa predvsem zaradi nedelujoče države, poroznih meja in nekaterih političnih medvojnih in povojnih odločitev, v tej kaotični situaciji glave dvigajo tudi islamski skrajneži. Skrajneži, ki nimajo nič skupnega z bosanskimi muslimani, nasprotno, jim močno škodijo. Skrajneži, ki odsotnost kakršnega koli reda v poslovanju, inšpekcijskih nadzorih in birokraciji izkoriščajo za kopičenje dobička, ki se steka v malho samooklicane Islamske države. Skupnosti v Gornji Maoči, v okolici Maglaja in kdo ve, kje še vse, naj bi bile odhodna točka za borce, ki odhajajo v Sirijo in Irak. Ime, simbol za to dogajanje – Bilal Bosnić. Obtožen in na sodišču. A kaj, ko nihče ne ve, kaj vse in kako se v teh skupnostih dogaja. No, morda tuje tajne službe.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: POP TV

Tiste tajne službe, ki so zadnje tedne v BiH še posebej aktivne. V Sarajevo namreč znova prihaja papež. Tokrat papež Frančišek. Papež, ki je zase večkrat dejal, da njegov mandat ne bo dolg. Prišel je čas, ko bi bilo dobro, da verniki zmolijo kakšno dodatno molitev, ateisti pa držijo pesti, da bo Bergoglio varno odletel nazaj domov. Varnostne službe ne bodo ničesar prepustile naključju. Na pomoč so priskočile sile sosednjih držav, italijanski, francoski, britanski, ameriški in verjetno še kakšni drugi tajni agenti so že več kot mesec dni "na terenu". Država BiH ni sposobna sama poskrbeti za papeževo varnost, njene varnostne sile, agencije, specialci in ostali organi imajo težave že pri tako enostavni zadevi, kot je komunikacija med njimi samimi. Spomnimo se le nedavnega napada v Zvorniku. V soboto bo Sarajevo ponovno oblegano. Nepredušno zaprto in zavarovano, kot ni bilo še nikoli. Nič čudnega. Če bi se papežu kaj zgodilo, bi to pomenilo konec sveta, kot ga poznamo. In neverjetna ironija zgodovine. Čez manj kot mesec dni bo minilo 101 leto od atentata na avstrijskega nadvojvodo Franca Ferdinanda, ki je spremenil tok svetovne zgodovine. Posledice morebitnega napada na papeža ne bi prizanesle nikomur. In tega si ne bi smel želeti prav nihče.

Enkrat doslej so morali iz varnostnih razlogov papežev obisk v Sarajevu že odpovedati. Leta 1994, ko ga je hotel obiskati Janez Pavel II., med vojno vihro in obleganjem. Sarajevo, BiH, tamkajšnje prebivalce danes oblega pomanjkanje. Pomanjkanje v povsem dobesednem smislu, pa tudi pomanjkanje upanja. In prav tega je papež Frančišek, vse pogosteje imenovan ’papež revnih’, obilno naložil v potovalno torbo in ga namerava prinesti deset tisočim, ki ga bodo pričakali v Sarajevu. Strelivo proti apatiji, v katero se vse bolj pogrezajo. Janez Pavel II je ljudem polnim upanja prinesel sporočilo miru. Papež Frančišek bo ljudem, ki vsaj zaenkrat živijo v miru, prinesel upanje. Zanimivo pa bo slišati, kaj bo prinesel političnim predstavnikom, kaj jim bo sporočil. Vsaj med zasebno avdienco bi jim lahko malce navil ušesa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

113113
05. 06. 2015 14.38
+5
Tretjo svetovno vojno smo že zdavnaj dali čez. Smo že v 4.
Marijan57
05. 06. 2015 13.20
+0
obeta se nam 3. svetovna !
ivan.z Doba
05. 06. 2015 13.47
+5
Že zdavnaj. Pa ne zaradi papeža. Zaradi kapitalistov.
GURT1
05. 06. 2015 14.27
-2
Ja seveda, ZL nas bo pa rešila pred uničenjem kapitalistov in neoliberalistov z slovenskim Che Guevaro na čelu...
deathbite
05. 06. 2015 15.30
+4
Ne. Sekta nas bo popeljala v greznico, kjer bomo varni in stalno na voljo za molžo.
skdvgfjskbh
05. 06. 2015 13.08
+0
ja pa kaj še še župniku se nam manka v takem norem stanju
BHF 1
05. 06. 2015 11.36
-1
Kje je bil papež med vojno da opozori svet kaj se dogaja u sarajevu cel svet je mizal..če se že dva dni u članku omenja obleganje sarajeva...naj se konkretno napiše kdo ga je oblegal 1400 dni in kdo je pogubil 11'400 ljudi...bosanci sarajevcani so se enkrat dokazali da so se vedno ljudje brez sovraštva di drugih kljub genocidu nad njimi...papeža bojo sprejeli sirom odprtih rok sprejeli hrvaške romarje kljub temu da so hrvati bili agresor v Bosni ..če bi prišel kakšen muslimanski voditelj v del mostarja ali banjaluke bi bilo tio prepovedano...že z obnovo porusenih dzamij v hercegoviNi in rsu je problem...
Skopušnik Janez
05. 06. 2015 10.56
+6
In kaj bo ta obisk pomenil, konec sovraštva, konec siromaštva, konec desnega nacionalizma.....ne, nikoli in še takrat nebo miru na Balkanu.
frako
05. 06. 2015 10.42
-1
Ja no če američani varvajo pol bomo vdl nou false flag.
grozjak
05. 06. 2015 10.35
+2
vse pohvale za kvalitetno spisan članek.
kemuri
05. 06. 2015 10.25
-4
Če bi se kaj slabega zgodilo papežu, potem je to tako napoved 3 svetovne vojne .
ivan.z Doba
05. 06. 2015 11.26
+5
grozjak
05. 06. 2015 10.13
+2
bosna je že zdavnaj izgubljena za krščanstvo. ni nikakršne potrebe, da hodi izzivat tja.
kemuri
05. 06. 2015 10.23
+22
verjetno ga je kod povabil tja..potem tudi ni potrebe da hodite Turki,bošnjaki živet v katoliške države..ampak to pa je druga zgodba, vi k nam lahko, mi k vam ne.. ;) .
ivan.z Doba
05. 06. 2015 13.49
+5
keuri, ti si en turk! Kdo je tebe spustil v Slovenijo?!
legalize LSD
05. 06. 2015 10.09
-2
Bosna ni sexy?svašta.upam da ne berejo tega.
Bosna4ever
05. 06. 2015 09.56
+9
Ah papeža pa res nihce v Sarajevu nebo likvidiral, bi ga prej v Sloveniji ksn zmešan kmet. V Sarajevu je papež vedno dobrodosel bil in vedno bo. Mentaliteta ljudi v Bosni je čisto drugacna od Slovenske, ljudje so skromni, radi pogostujejo, zabavjo itd. No sej kdor je bil v Bih dobre ve o cem govorim. Lp
repnik7
05. 06. 2015 10.10
+6
Po domače povedano Bosna je 100 let za nami! Bosanci pa bežite k nam
Bosna4ever
05. 06. 2015 10.13
-13
Po domace povedano, ce Bosancev nebi bilo, kaj bi imeli Slovenci NIČ triglav pa ansambel avsenik lp
Bosna4ever
05. 06. 2015 10.18
-4
Repnik7 pejd prdet kam drgam, ni vezano na temo zato odseri nekam.
repnik7
05. 06. 2015 10.20
+0
Bosanci delate samo škodo nam Slovencem ste nesposobni in leni
grozjak
05. 06. 2015 10.22
+10
jap, na zunaj je vse to res, na znotraj pa je vedno večji del bosne okovan v muslimansko vero in kulturo, ki ne dovoljuje napredka in omogoča vso to revščino, saj je ideologija pred znanjem. te navade pa bosance spremljajo tudi izven meja bosne, kjer iščejo novo srečo in boljše življenje, kar pa je težko, saj se težko prilagodijo, tako jezikovno, kot kulturno. v ta namen se zbirajo v društva in komune, kar pa povzroči, namesto asimilacije, ustvarjanje malih skupnosti, iz katerih pa zopet ni izhoda in je vse enako kot v domovini. In popolnoma enako je z turki v nemčiji, naprimer..
kemuri
05. 06. 2015 10.28
+1
Ja seveda slovenski kmet bi ga..smo videli kateri kmetje in kmetavzi so klali in posiljevali v 90 - ih v eks. jugi ..mentaliteta je zares drugačna od naše, ste leni, ne marate živet v svoji domovini, hkrati se imate za težke patriote, glavna gospodarska dejavnost vam je kriminal, da ne govorim o osebni higieni, izobrazbi, spoštovanju drugačnih..v glavnem, pravi muslimani .
Bosna4ever
05. 06. 2015 11.18
+1
Haha otroci otroci. Vas slovencov cistokrvnih seveda, vas ni vse skupaj 500.000 tisoč, jezikate pa tako kot vedno za hrbtom, portalom ali skrit za masko to ze cela EU ve, o lenosti sploh nebom kometiral ker vidim po tujini kako vas radi zaposlujejo sploh Nizozemska, Švedska, Danska. Itak me pa briga ne zivim v Slo, tko da kmalu se vidimo v tujini , boste vi zdaj KAKO NAM ZE PRAVITE cefu... in
ivan.z Doba
05. 06. 2015 11.28
+6
kemuri, spet nabijaš bedarije?! Si veren?
GURT1
05. 06. 2015 12.48
-3
Glavna težava južnih "bratov" je ta da mislijo, da so veliko več vredni od drugih ljudi, zato pa tudi ekstremni nacionalizem, vojne in genocid...to pa ne vodi nikamor, zato pa je balkan tak kot je...ena velika revščina in žalost....težava tiči predvsem v mentaliteti ljudi, neustrezni vzgoji otrok in poveličevanju samih sebe...
ivan.z Doba
05. 06. 2015 13.50
+2
Večvrednostni kompleks, pa vendar z malim lulekom. Domena severnjakov!
GURT1
05. 06. 2015 14.24
-1
deathbite
05. 06. 2015 17.03
+4
Kure ga sploh nimajo. Ga pa občasno fašejo.
nwmzakaj
05. 06. 2015 09.51
+5
Bi reko človek tipo ma jajca it v balkanski sod smodnika
tantadruj1
05. 06. 2015 10.18
+1
ja, itak če ga pihnejo bodo nastavili drugega, tako da... karavana gre dalje. že 2015 let... ;) se v bistvu sploh ne splača.
kemuri
05. 06. 2015 10.30
-3
tantadruj..a daj ne reci, ko en papež umre ga nadomesti nekdo drug ? Hvala za info ;) .
antiXfashizmXeuXgso
05. 06. 2015 09.12
-7
".......bi to pomenilo konec sveta, kot ga poznamo."............Nobene škoda da bi bilo takega, kot ga poznamo, konec.
antiXfashizmXeuXgso
05. 06. 2015 09.16
-10
"Posledice morebitnega napada na papeža ne bi prizanesle nikomur. In tega si ne bi smel želeti prav nihče."............in kaj bi sa lahko kaj tako neprizanesljivega zgodilo?
hillya
05. 06. 2015 09.02
+18
Zakaj pa Katarci ne pomagajo svojim bratom muslimanom ? Za đamijo v Sloveniji imajo denarja kolikor hočeš, za svoje brate po veri, ki živijo v revščini pa ne. ................. Aja, đamijo rabi Zoran....
antiXfashizmXeuXgso
05. 06. 2015 09.09
+2
novak.novak
05. 06. 2015 09.54
+4
saj jim pomagajo, skoraj vsaka ulica v sarajevu ima džamijo, novo, vse v marmorju, v glavnem...pa tud na podeželju podobno
novak.novak
05. 06. 2015 09.54
+1
a ne anti, rabi glasove, ker so pač slovenci tak razdrobljeni...
grozjak
05. 06. 2015 10.10
+4
vera ne daje ljudem, ne jesti, ne piti, samo jemlje in to tisto najdragocenejše, življenja in duše....................
grozjak
05. 06. 2015 10.11
+1
...............v marmornatih cerkvah, džamijah, sinagogah...............
repnik7
05. 06. 2015 08.20
-17
Lažnivec lopov prevarant morilec....... In še se bi lahko naštevali to je papež in seveda vsi ostali veljaki, k pobirajo donacije za v nebesa hahahahaa
hillya
05. 06. 2015 08.48
+6
novak.novak
05. 06. 2015 09.56
-4
žaljenje, prirejanje, pozivanje k sovraštvu, nestrpnost....vse to je v skladu z politiko objavljanja na tem portalu, admin. sicer pa je dobro da nisi izbrisal tega repnika, se vsaj vidi kultura deklariranega tako imenovanega levičarja....
repnik7
05. 06. 2015 10.12
+5
Novak jz sm levičar zate samo zato ker si omejen
Skopušnik Janez
05. 06. 2015 10.53
+3
kemuri
05. 06. 2015 11.06
-2
repnik7..Bog je milosten, ne sekiraj se zaradi svojega maloumja ;) .
repnik7
05. 06. 2015 14.42
Krmari kakšen bog, lahko je tudi rdeča kapica
rambek
05. 06. 2015 07.37
+9
Lahko bi se ustavil v sloveniji.
repnik7
05. 06. 2015 08.11
-14
Zakaj že? Imamo že dovolj kriminalcev doma!
Le vkup uboga gmajna
05. 06. 2015 09.38
+3
A papež je zate kriminalec!? Mislim,oz prepričan sem, da si ti večji!
novak.novak
05. 06. 2015 09.58
+4
morda tale repnik ni kriminalec, zagotovo pa je mentalno porušena osebnost, brez kakršnega koli občutka za okolje okoli sebe. se to sam spomni, ali mu kdo narekuje?
YUGO45
05. 06. 2015 00.54
+7
Vsem politikom tam naj podari pastetke tiste ki ti raznesejo glavo ko jo odpres...edino tako bo kaj upanja za obubozano drzavo..
jesenvoyo
05. 06. 2015 07.36
+5
Žal je svet takšen kot je samo vsled politikov ki ga tako vodijo. Naloga politike bi morala biti da so pogoji življenja povsod po svetu dostojni za vsakogar.
džarika
05. 06. 2015 07.38
+5
mihaga28
05. 06. 2015 00.20
-12
Vernike v vero je treba na zdravljenje poslat
repnik7
05. 06. 2015 08.11
-4
Otroci verjamejo v rdečo kapico primitivci pa Jezusa
hillya
05. 06. 2015 08.51
-4
janko007 1
05. 06. 2015 09.33
-3
Čemu pa vidva sledita v življenju? Mislim katerim načelom/prepričanjem/idealom? Verskim ne, znanosti je očitno da tudi ne, ker že vajini komentarji izražajo miselno omejenost, tako da me res zanima, ker bolj malo ostane.
kemuri
05. 06. 2015 10.49
-6
mihaga28
05. 06. 2015 00.20
+3
Boga takega kot ga predstavljajo ni nikoli in nikdar bilo
hillya
05. 06. 2015 08.52
-3
novak.novak
05. 06. 2015 10.06
-2
ivan.z Doba
06. 06. 2015 10.56
+1
mihaga28
05. 06. 2015 00.14
+4
Cerkveni gospodje od ljudi izbrani VAS IMAJO ZA OVCE ovci malo kruha pa soli pomoliš pa ti SLEDI TO JE NJIHOV CILJ LJUDJE ZBUDITE SE NEPOSTANITE OVCE DA VAS NE BODO VODILI ZA NOS NAPREJ od njih ni nobene koristi IŠČEJO In ZLORABLJAJO PA PREKO VERE (vera v naravi ne obstaja) JE SAMO PRETOK ENERGIJ ZEMLJA JE Fizikalni element ne VERA
hillya
05. 06. 2015 08.53
-3
novak.novak
05. 06. 2015 10.07
-2
miha, so te že nominiral za nobelovo? ne se bat, fizika kot si, nikol ne bodo.....
novak.novak
05. 06. 2015 10.09
-4
miha, si prisiljen hodit v cerkev, moraš kaj dat, tudi če greš v cerkev, jih plačuješ, moraš delat sobote za cerkev,daš kakšen prispevek za cerkev.....?