Komet bo viden s prostim očesom

Komet Panstarrs se bo nad Evropo najbolje videl 12. in 13. marca pol ure po sončnem zahodu. Trenutno ga lahko opazujejo prebivalci južne poloble. Znova pa bo viden šele čez 100.000 let.

Komet Panstarrs

Komet Panstarrs, kot je bil viden z Nove Zelandije konec januarja letos. (Foto: Reuters)

V prihodnjih dneh bo blizu Zemlje letel zelo svetel komet, imenovan C/2011 L4 ali Panstarrs, ki bo viden tudi s prostim očesom. Komet bomo lahko opazovali 12. in 13. marca, in sicer na zahodni strani neba, kjer bo viden pol ure po sončnem zahodu, je dejal predsednik nemškega Združenja prijateljev zvezd Otto Guthier.

Komet lahko trenutno opazujejo prebivalci južne poloble. Tisti, ki bodo zamudili to priložnost, nove ne bodo imeli, saj bo Panstarrs znova viden šele čez približno 100.000 let.

To ne bo zadnji komet letos. Novembra bo mimo Zemlje letel komet Ison, ki bo viden tudi podnevi, videti pa pa bo kot polna luna.

Kometi so nebesna telesa iz ledu in delov kamnin z opaznim dolgim repom. Načeloma so na obrobnih predelih osončja, a včasih na svoji tirnici zaidejo v bližino Sonca, kjer led izpari in s sabo potegne tudi prah, pri čemer nastane rep kometa.

Komete so v preteklosti pogosto povezovali z vojnami, kugo ali kraljevo smrtjo. Za najslavnejšega velja Halleyjev komet, ki se našemu planetu približa vsakih 76 let. Nazadnje se je to zgodilo leta 1986.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 33
g.noj 09.03.2013 17:48:52
upam na kakšno jasninico kak večer... sicer pa kasneje bo še viden... samo s prostim očesom verjetno dolgo ne
Več komentarjev