Tujina

Putinove voščilnice: s Trumpom bi sodeloval, Asada bo še naprej ščitil, Macrona pa je povabil na obisk

Moskva, 30. 12. 2017 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je razposlal več novoletnih voščil. Sirskemu kolegu Bašarju al Asadu pa je zagotovil, da bo Rusija še naprej podpirala sirska prizadevanja za ohranjanje suverenosti države.

Vladimir Putin in Donald Trump
Vladimir Putin in Donald Trump FOTO: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je v novoletnem voščilu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu izrazil željo po "pragmatičnem dolgoročnem sodelovanju". Sirskemu kolegu Bašarju al Asadu pa je zagotovil, da bo Rusija še naprej podpirala sirska prizadevanja za ohranjanje suverenosti države.

V voščilu Trumpu je Putin izrazil željo po konstruktivnem dialogu, ki bi temeljil na obojestranskem sodelovanju. "To bi lahko omogočilo pragmatično dolgoročno sodelovanje," je zapisal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa. Kot je poudaril, je sodelovanje med ZDA in Rusijo še posebej potrebno za krepitev strateške stabilnosti v svetu.

Čestitko je Putin napisal tudi Asadu, v njej pa izrazil "iskreno upanje, da se bodo v Siriji v novem letu nadaljevale ključne spremembe v pravo smer". Poudaril je, da bo Rusija še naprej državi zagotavljala vso pomoč pri varovanju suverenosti, enotnosti in ozemeljske celovitosti države, pri spodbujanju procesa političnega umirjanja, pa tudi pri prizadevanjih za obnovitev nacionalnega gospodarstva.

V čestitki izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju je ruski predsednik izrazil upanje na nadaljnje sodelovanje pri zagotavljanju stabilnosti in varnosti na Bližnjem vzhodu. Turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pa je sporočil, da sta njuni državi "s tesnim sodelovanjem uspeli preprečiti širjenje teroristične grožnje po Bližnjem vzhodu in ustvarili pogoje za politično rešitev sirskega konflikta".

Pisal je tudi kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu in izpostavil napredek v rusko-kitajskih odnosih. "Nadalje je ruski predsednik potrdil pripravljenost na nadaljnje sodelovanje pri širitvi celovitega partnerstva, osnovanega na zaupanju, in strateških stikov med Rusijo in Kitajsko v dobro dveh sosednjih narodov," so sporočili iz Kremlja po navedbah ruske tiskovne agencije Tass.

Pred novim letom se je Putin med drugim spomnil tudi na nemško kanclerko Angelo Merkel in ji prenesel upanje, da bosta v prihodnjem letu Rusija in Nemčija napredovali pri reševanju mednarodnih problemov. V čestitki francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu pa je zapisal, da pričakuje njegov obisk Rusije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
31. 12. 2017 16.16
-7
Poglej komentarje, neverjetno kako nekateri lezete Putinu v rit. Pa podpora Asadu in Kimu. Saj razumem, svoboda, demokracija, kapitalizem, vrednote zahoda... niso vedno prijazne do vseh, posebno tistih ki niso ambiciozni, sposobni, podjetni, malo brihtni...
DarkT
01. 01. 2018 17.23
+2
nikhrast
01. 01. 2018 20.46
-1
nikhrast
01. 01. 2018 20.46
-1
jebalvisvoju
30. 12. 2017 15.47
+44
Putin se je meni osebno izkazal za najbolj modrega in sposobnega predsednika dalec okrog. Putin je car..
nikhrast
30. 12. 2017 16.15
-24
Slovenci spoštujemo avtokrate in diktatorje, zato se pa tolikokrat omenjamo Putina kot carja.
frako
30. 12. 2017 16.30
+9
al pa našega slavnega heroja in alfa samca Janeza.
Ate_ist
30. 12. 2017 17.50
+10
nik; vidim da si o ustavi RF podučen kot v znanju kitajskega jezika... NIČ. te pa zagotovo navdušuje liberalni satanizem, ki širi svoj duh po tako imenovanem razvitem zahodu, in ki ga nekateri med svobodo mislečimi ne želimo sprejeti
frako
30. 12. 2017 18.09
+5
Jah eni bi radi da se država ne utika v določene zadeve še posebej v spalnici, drugi bi radi da zravn spi župnik ki čekira če res po misijonarsko in to na državni strošek.Spet prvi bi radi da se država utika kjer je reuščina pa se folk izkorišča, drugi bi radi da se jih država ne dotakne sej bo že preveč stroškov s župniki v spalnicah....
dostojevski II
30. 12. 2017 18.50
+10
nikhrast... Slovenci ne spoštujemo tistih politikov, ki so na oblast pa nikoli ne prevzamejo odgovornosti, temveč jo skušajo prevaliti na lobije, udbomafijo, strice iz ozadja...
RooneyMU
30. 12. 2017 22.43
-4
Nik tocno tako. Zarad nekaterih me je res vcasih sra rect iz kod izhajam. Upam da se cimprej k taksnim preselijo
nikhrast
01. 01. 2018 20.51
-1
Fantje, govorite o odgovornosti, saj smo imeli 50 let komunizma in socializma, pa nobeden ni odgovarjal da smo zdaj 50 let za Avstrijcem...