Tujina

'Komunistični diktator, ki je nadvse ljubil oblast'

Ljubljana/Beograd, 04. 05. 2010 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mineva 30 let od smrti Josipa Broza Tita, dosmrtnega predsednika nekdanje Jugoslavije, ki je zadnje dni preležal v Kliničnem centru v Ljubljani. Pokopali so ga štiri dni po smrti v Beogradu, tedanji prestolnici SFRJ.

Kdo je bil Tito? O tem, pa tudi o njegovih zadnjih dnevih bodo v oddaji Preverjeno spregovorili njegovi najbližji. Ne zamudite je, točno ob 20.00 na POP TV!

Redki preživeli Titovi soborci in drugi častilci 'največjega sina narodov in narodnosti Jugoslavije' z vseh koncev nekdanje skupne države se bodo, po poročanju srbskih medijev, obletnice spomnili s polaganjem vencev v Hiši cvetja na Dedinjah, kjer Tito počiva v grobu brez komunističnih obeležij.

Kdo je bil Tito?

Tito je bil vodja jugoslovanskih komunistov, dosmrtni predsednik partije in države. Čeprav obstajajo različni datumi njegovega rojstva, je kot dan njegovega rojstva obveljal 7. maj 1892. Rodil se je v Kumrovcu, vasi na meji med Hrvaško in Slovenijo, Hrvatu Franju Brozu in Slovenki Mariji Javoršek.

Tito
Tito FOTO: Reuters

Pozneje je kot Titov rojstni dan veljal 25. maj, tako je bilo zapisano v času, ko je služil avstroogrsko vojsko. Nemški nacistični vodja Adolf Hitler je prav na ta dan leta 1944 v Bosni zagnal obsežno vojaško akcijo, znano kot desant na Drvar, da bi ga ujel. Po II. svetovni vojni se je ta datum v maniri kulta osebnosti slavil kot dan mladosti. Z njim je bila povezana štafeta mladosti, med katero so več kot štiri desetletja po celotni državi prenašali štafetno palico in jo izročili državnemu vodji na sklepni slovesnosti v Beogradu.

Titov grob je doslej obiskalo okoli 20 milijonov domačinov in tujcev. Nekateri so se danes napotili tudi v njegov rodni Kumrovec.

Titova dediščina

Po treh desetletjih je čas za objektivno proučevanje Titove dediščine. Med pozitivnimi dosežki Titovega vladanja se omenjajo ideja bratstva in enotnosti, sistem samoupravljanja in v zunanji politiki gibanje neuvrščenih. Tujina mu priznava vešče vodenje narodnoosvobodilnega boja in državniško držo.

Tito
Tito FOTO: Reuters

Med negativno Titovo dediščino se uvrščajo povojni poboji političnih poražencev v II. svetovni vojni, pozneje pa odstranjevanje političnih nasprotnikov, zapiranje nedolžnih državljanov na Golem otoku, življenje na visoki nogi, dušenje reformskih sil, enkrat v enem, drugič v drugem delu države, za katero je bila značilna izjemna pestrost veroizpovedi, narodov, narodnosti in etničnih skupin.

Srbi ga danes ne cenijo, ker so prepričani, da so bili pod njegovo vladavino prikrajšani na različne načine, obračunal je tudi s srbskimi liberalci v začetku 70. let minulega stoletja. Prav tako ni posebej priljubljen med Hrvati, ker je pred tem zatrl njihovo reformno gibanje.

Mnogi starejši prebivalci se Tita spominjajo z nostalgijo; pri tem v ospredje postavljajo tedanji občutek varnosti, brezplačno šolanje in zdravstveno varstvo, možnost prostega potovanja po svetu. Za mnoge, v prvi vrsti tiste, ki so bili osebno preganjani ali so padli v njegovo nemilost, pa je bil "komunistični diktator", ki je nadvse ljubil oblast.

Skoraj nedeljena so mnenja, tako njegovih nekdanjih "podanikov" kot tudi analitikov, da je Broz Jugoslaviji zagotovil ugledno mesto v svetu. Že na anekdote mejijo zgodbe, kako so ga kot simbol Jugoslavije prepoznavali v najbolj oddaljenih kotičkih Afrike in na drugih celinah. Jugoslovanski vodja je uspešno krmaril med Zahodom in Vzhodom. Med velikimi očitki njegovi politiki je bil dolgo tudi ta, da je preveč zadolžil državo.

Analiza Titove dediščine vedno znova sproža tudi debate o razlogih za razpad nekdanje skupne države, za katere enotnost si je pokojni vodja vedno prizadeval. Tu se pojavljajo medsebojna obtoževanja, odvisna od zornega kota posameznega dela nekdanje države in osebnih izkušenj.

Tito
Tito FOTO: Reuters

Mediji o obletnici

O 30. obletnici smrti Josipa Broza Tita te dni poročajo številni tiskani in elektronski mediji, ne samo na Balkanu. Britanski BBC ugotavlja, da spominjanje na Tita danes deli tiste, ki jih je nekoč združeval. Seme nacionalizma naj bi bila ustava SFRJ iz leta 1974, ki je oslabila federacijo. BBC še meni, da je legenda o Titu hitro zbledela. O kontroverzah legende se je razpisal tudi londonski Independent.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (877)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arhimed_33
06. 05. 2010 19.31
tirnanog1,nihče ne bo napadal na te provokacije,neumnosti in laži. Mnogobolj je dokazano,da je Tito sodeloval z zavezniško vojsko in ob njej zmagal,torej bil je zmagovalec nad okupatorsko vojsko in kvizlingi.Zato si ti tvoje neumnosti in natolcevanja vtakni v žep in jih sabo nosi,dokler jih ne izgubiš....
tirnanog1
06. 05. 2010 10.24
-2
TITO je bil morilec. MEd skrivanjem v Rusiji je pobil in izdal več svojih sodelavcev in članov partije. Dokazano TITO je bil izdajalec. Sodeloval z nemci med okupacijo in ovajal drugače misleče. Tudi med vojno pa so njegovi komisarčki pobijali nepripadnike ali tiste preveč pametne. TITO je umetno držal YU nad vodo. Z nenadzorovanim zadolževanjem in represijo, ki je bila skrita za svobodo gibanja, ne pa tudi svobodo govora. Dokazano TITO, priznam je bil karizmatična figura, ki pa je proti koncu vladanja bila vodena z strani višjih funkcionarjev partije, kar jim je uspevalo še cca 9 let po njegovi smrti... Življenje je bilo izumetničeno, res so vsi imeli delo, vendar jih je veliko delalo NIČ, zdaj se je treba pač malce bolj potrudit in nihče ti ničesar ne podari, kot bi to še vedno hoteli nekateri... Brez dela, dejansko ni jela... Dejstvo je da je TITO bil diktator in množični morilec, enak Hitlerju, Stalinu, Napoleonu in ostalim diktatorjem in fanatikom in si kot tak ne zasluži svoje ulice. Predstavljajte si ulico Adolfa Hitlerja v Berlinu... Sedaj pa, ajde, napadajte, tko kot znate in so vas naučili :):):):):)
dharma007
05. 05. 2010 23.56
Pincopalino05.05.2010, 21:46 Nekako imam občutek, da se nista prav razumela. Preberi še enkrat njen post.
Pincopalino
05. 05. 2010 21.46
+2
nefretete 05.05.2010, 10: Očitno si rez malo bil med knjigami, še malo pojdi. Če so domobranci sodelovali z okupatorjem to so izdajalci lastnega doma. Tito še živi v nas in še bo nekaj generacij v nas. Ti ne veš kaj pomeni Tito mi se ti kunemo, da iz tvojega puta ne skrenemo..... To so zelo globoke misli in da ne rečem še globja dejanja. Po vojni poboji so bili vedno in tudi žal vedno bodo . To so dejstva. Kdor ima škarje in platno vlada, pa naj bo domobranc ali komunist. Jugoslavija je bila kot vem le socialistična, Železna zavesa je bila le do Jugoslavije in tam je bil na oblasti komunizem. Malo še pojdi med knjige.
arhimed_33
05. 05. 2010 17.28
miha.spik 05.05.2010, 14:07 -9 Bil je eden največjih množičnih morilcev vseh časov, enak Hitlerju, Stalinu, Pol Potu, Adi Aminu, G. Bushu, Džingiskanu, Atili, ... To je dejstvo in pika. Morilci pa nikoli niso dobri ljudje, ni res? NE,NI RES,ZA DOLOČENE KI SI JIH NAVEDEL SO MORILCI.AMPAK ZA TITA TO NE BO DRŽALO.TITO JE LE OBRAČUNAL Z IZDAJALCI,KI SO TO MORIJO ZAČELI.TUDI ZDA SO ODVRGLE JEDRSKO BOMBO NAD JAPONSKO PA JIH NIHČE NE OBSOJA,PA RKC JE ZAGREŠILA ZELO VELIKO ZLOČINOV V SVOJI PRETEKLOSTI PA JE NIHČE NE OBSOJA IN ŠE BI LAHKO NAŠTEVAL...NASPROTNIKI TITA MU BOSTE MORALI PRIZNATI TUDI POZITIVNE LASTNOSTI....
Mzee Mika
05. 05. 2010 14.07
+0
Bil je eden največjih množičnih morilcev vseh časov, enak Hitlerju, Stalinu, Pol Potu, Adi Aminu, G. Bushu, Džingiskanu, Atili, ... To je dejstvo in pika. Morilci pa nikoli niso dobri ljudje, ni res?
RXG
05. 05. 2010 14.07
:) Siti nismo bli, žejni pa! :)
nefretete
05. 05. 2010 11.55
M, veš kaj, mene resno skrbi, kot sem včeraj čitala nekatere poste, kaj učijo današnje mladiče. Namesto treznega pogleda na svet so na vrsti same lumparije in manipulacije, ki njihovo zavest na nivoju nezavednega spreminja v narodove sovražnike. Z malo distance in kritičnosti do stvari, ki pač resnično niso vredne niti občudovanja ali ploskanja, bi lahko čisto mirno uvrstili lik pokojnega Maršala med tiste, ki so naredili veliko za malega človeka. Povedati bi jim morali, da se je to moralo zgoditi, da smo tu, kjer smo in da imamo priložnost ŽIVETI in ne spet kregati se. Vse bolj se mi zdi, da nekaterim to ni v interesu, ker potem ne bi mogli neovirano početi, kar pač počnejo.
MERDE-AVE-MERDE
05. 05. 2010 11.52
nefretete05.05.2010, 10:51 5 Ne z namenom kolaboracije, je rekel mladič ... adijo pamet. Še moj najstnik, pa se je rodil že v svobodno Slovenijo, se je v šoli naučil več kot ti. Komu pa so prisegali in kaj pomeni ta prisega, če ne kolaboracije? Daj mladiček, pojdi še malo med knjige. PODPIS !!
M-teorija
05. 05. 2010 11.26
nefretete05.05.2010, 10:49 ~antipartizan DA, beli so se borili na strani okupatoraja, VENDAR NE z namenom kolaboracije.!!!!~ Čist po JJ-jevo, ko se je izvlačil, da je šel v partijo, da bi jo zminiral! Kakršen vzgled mentorja, taki so vajenci.
trucker77
05. 05. 2010 11.14
@antipartizan,fazan,ali kaj si pac... ce nebi blo TITA,cisto mogoce da bi ti danes bil johhanes
la-cucaracha
05. 05. 2010 10.58
Danes ima pa vsaka malo večja vas in ulica "svojega" TITA , ki veselo krade, pijančuje, se zadeva in .avsa vsepovprek. Ma so rekli včasih takole: TITO je krao a je i nama dao :)
nefretete
05. 05. 2010 10.51
Ne z namenom kolaboracije, je rekel mladič ... adijo pamet. Še moj najstnik, pa se je rodil že v svobodno Slovenijo, se je v šoli naučil več kot ti. Komu pa so prisegali in kaj pomeni ta prisega, če ne kolaboracije? Daj mladiček, pojdi še malo med knjige.
nefretete
05. 05. 2010 10.49
antipartizan 05.05.2010, 09:26 -5 pravakritika... Odgovor na tvoje vprašanje: DA, beli so se borili na strani okupatoraja, VENDAR NE z namenom kolaboracije.!!!! to je tisto, česar se komunajzerji ne zavedate in tudi nočete slišat o tem. Nemci so domobrancem dajali orožje, da so lahko branili svoj dom pred partiskimi, krvavimi partizani. In kdo je klal? posiljeval?? Partizani in rusi !!!! Pa v katerem bifeju so tebe učili zgodovino? Če bi preletel vse včerajšnje poste, bi dobil približen pogled na to kaj se je dogajalo. Instant različica ene in druge opcije.
cheerboy
05. 05. 2010 10.47
Dejte vi mau pogledat kok ljudi se je od njega poslovil... se zmer mislte da je biu slab clovek? c'mon...
nefretete
05. 05. 2010 10.43
Antipartizan bo globalno lahko študiral stare spise in bral o tem, kako so njegovi starši s poštenim delom prišli do spodobne pokojnine.
nefretete
05. 05. 2010 10.40
antipartizan 05.05.2010, 09:19 -9 verjamem pa in vem, da sem še premlad, da bi govoril o preteklosti, saj se titovih časov skoraj , da ne spomnem oz. se me niso ravno dotaknili in nisem doživel vseh muk in trpljenja, ki so ga doživeli tako partizančki, kot beli in plavi in zeleni..To se zavedam. Zato moramo počakati, da nekaj generacij še premine in potem bodo korenite spremembe...Še kakšnih 20, 30 let....pa bo bolje... Spet mladič, ki bi rad pamet solil? DELAT, to vas niso naučili. Generacija ki sta jo podpirala oči in mami in jo najbrž še podpirata. Potem ti najbrž ne bi šle neumnosti po glavi, če bi se zvečer vrnil s šihta, pa bi te počakala še kaka njiva ... po upokojencih bi pljuval? Veš kaj je najbolj fino? in obenem žalostno za tiste, ki niso lenuhi? Da ko boš ti v penziji, ne bo od kod vzet!
cupofmarja@email.si
05. 05. 2010 10.30
u demokraciji je vse dovoljeno lagati, krasti........več ko kradeš bolj si cenjen....... Goli otok bi lahko spet zalaufali.......kdo pa gor paše vemo vsi......
cupofmarja@email.si
05. 05. 2010 10.29
tudi sedaj bi rabili enga Titota......marskikdo bi si zaslužil Goli otok......ampak u današnjih časih je vse dovoljeno....lagati, krasti in še vse kaj drugega........
vzhod
05. 05. 2010 10.26
On se je boril reso domovino in odkod vam pravica ko zivite fancy zivljenje tam na toplem lepo da zalite nekoga ko je visoko nad vami