Konec bonusov, na cesto gre 20.000 javnih uslužbencev

Podjetja, ki so v težavah, bo reševala država. Konec pa je tolerance za neplačnike davkov. A ker vse to ne bo rešilo državne blagajne, bodo na Hrvaškem odpustili še 20.000 javnih uslužbencev.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Slavko Linić

Linić je napovedal več ukrepov, ki Hrvatov zagotovo ne bodo navdušili. (Foto: Reuters)

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je napovedal trd boj proti prazni državni blagajni. Najprej se namerava lotiti gospodarstvenikov, ki ne plačujejo davkov, poroča hrvaški Jutarnji list.

Hrvaško gospodarstvo državi dolguje skoraj šest milijard neplačanih davkov. Zdaj pa naj bi bilo konec popuščanja. "Če se ukvarjate s poslom, morate izpolnjevati svoje obveze, plačevati davke, plače, prispevke in dobavitelje. Neodgovornosti je konec! V pol leta bomo izterjali okoli 60 tisoč pravnih oseb," je odločen Linić, ki tistim, ki ne bodo plačali v zahtevanem roku, obljublja denarne kazni.

Minister se je razgovoril tudi o reševanju podjetij, ki so se znašla v težavah. "Reševali bomo podjetja, ki imajo potencial, da obstanejo. Podpirali bomo sposobne ljudi, ki jih je prizadela kriza, lastnike, ki so se obnašali neodgovorno, pa bomo zamenjali," je še dejal.

Hrvaški finančni minister je tudi napovedal, da bodo zaradi varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu odpustili 20.000 zaposlenih v javni in državni upravi. Poleg tega bodo varčevalni ukrepi, ki obsegajo ukinitev bonusov iz kolektivnih pogodb, kot so božičnice in regresi, ter nov način obračuna nadomestila za stroške prevoza veljali tudi v prihodnjem letu. Hrvaška vlada je sicer že v ponedeljek razveljavila kolektivno pogodbo za javni sektor.

Linić je še ocenil, da bo država letošnje leto končala z ničelno rastjo bruto domačega proizvoda.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 82
 
helena33 23.09.2012 06:56:42
ejjjj,raja, pa naj kdo rece, da smo slovenci vzkipljiv narod. nikoli. mirno gledamo politiko kako nam spona pas okoli vratu, to tako ne gre vec naprej, zivimo pa le prvih 50 let kvalitetno, se pravi ,da bodo generacije z nami vred, sle cez suzenjstvo-spet
Več komentarjev