Tujina

Koreji na pogovorih glede industrijskega območja

Seul, 06. 07. 2013 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severna in Južna Koreja sta začeli pogovore o vnovičnem odprtju industrijskega kompleksa Kaesong, ki je zaprt od aprila. Pogovori so se začeli z dvourno zamudo, potekajo pa na severnokorejski strani.

Kaesong
Kaesong FOTO: Reuters

Severna in Južna Koreja sta danes začeli pogovore o vnovičnem odprtju industrijskega kompleksa Kaesong, ki je zaprt od aprila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pogovori, ki potekajo v obmejnem mestu Panmunjom na demilitariziranem območju, so se zaradi tehničnih težav začeli s skoraj dvourno zamudo.

Za začetek pogovorov so se dogovorili minulo sredo, potem ko je Pjongjang dan prej obnovil neposredno vojaško vročo linijo med državama in odobril, da južnokorejski podjetniki obiščejo svoja podjetja v Kaesongu.

Industrijski kompleks v Kaesongu so odprli leta 2004 severno od skupne meje kot nekakšen simbol sodelovanja, a je kmalu postal žrtev stopnjevanja napetosti med državama.

Severna Koreja je aprila iz kompleksa umaknila svojih 53.000 delavcev, ki so tam delali za okoli 123 južnokorejskih podjetij, potem ko je prepovedala vstop v cono južnokorejskim menedžerjem. Zatem so območje zapustili tudi Južnokorejci.

Do prekinitve delovanja industrijskega kompleksa je prišlo v luči zaostritve krize na Korejskem polotoku, ki je bila posledica februarskega jedrskega poskusa Severne Koreje in posledične uvedbe novih sankcij Varnostnega sveta ZN proti njej.

Obe strani si zdaj želita vnovičnega odprtja kompleksa, krivdo za prekinitev delovanja pa valita druga na drugo.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.