Tujina

Koroški deželni glavar bi rad umiril razmere, pripravljen je na pogovore

Celovec, 18. 02. 2017 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po zapletih zaradi osnutka nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki kot deželni jezik po novem omenja zgolj nemščino, bi rad koroški deželni glavar Peter Kaiser pomiril strasti. "Gre za kompromis, ki ga nisem želel, a sem ga moral sprejeti, da je slovenska narodna skupnost prišla v ustavo," pojasnjuje.

Koroški deželni glavar Peter Kaiser je v prvem odzivu na zaplete z določili glede deželnega jezika v osnutku nove deželne ustave pokazal odprtost na pogovore. Upa na umiritev čustvene razprave, ki ne upošteva dejstva, da bo slovenska narodna skupnost prvič nastopila v deželni ustavi. 

Govori se samo o načrtovanem 5. členu, je bil kritičen Kaiser. Zapis nemščine "kot deželnega jezika tako kot jezika zakonodaje" je bil kompromis z Ljudsko stranko (ÖVP) in pravno gledano nima negativnih posledic za slovensko narodno skupnost, je zatrdil. Le tako je bilo namreč po njegovih besedah mogoče prepričati prvega moža ÖVP Christiana Bengerja, da je pristal na omembo slovenske narodne skupnosti v 7. členu.

Protest na avstrijskem Koroškem
Protest na avstrijskem Koroškem FOTO: POP TV

"Gre za kompromis, ki ga nisem želel, a sem ga moral sprejeti, da je slovenska narodna skupnost prišla v ustavo. V deželnem zboru potrebujemo 24 glasov, sicer ustava ne bo potrjena," je dejal. Kot je še poudaril, je bil namen kompromisa ravno nasproten od tega, "kar se jim sedaj očita".

O osnutku deželne ustave bo sedaj razpravljal pristojni odbor deželnega zbora, sodelovali pa bodo tudi ustavni pravniki. "Semantično bi bilo mogoče eno ali drugo še popraviti," je ob tem dejal Kaiser, ki prihaja iz vrst socialdemokratov (SPÖ).

Brez poslancev Ljudske stranke v deželnem zboru SPÖ in Zeleni nimajo potrebne dvotretjinske večine za potrditev ustave, katere bistvo je pravzaprav odprava proporca v deželni vladi.

Osnutek nove deželne ustave avstrijske Koroške je v zadnjih dneh povzročil veliko zaskrbljenosti in ogorčenih odzivov med Slovenci na Koroškem in v slovenski politiki, saj kot deželni jezik po novem omenja zgolj nemščino. V naslednjem tednu je napovedanih več srečanj, na katerih naj bi poskušali reševati zaplet.

Prihodnji teden ključni pogovori glede ravnanja Slovenije za zaščito koroških Slovencev

Vprašanje, kaj naj naredi matična domovina za zaščito koroških Slovencev, bo tema ponedeljkovega srečanja zunanjega ministra Karla Erjavca in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca s predstavniki manjšincev. Prav tako je ob koncu prihodnjega tedna napovedana skupna seja parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odbora za zunanjo politiko. Ob tem je vodja slovenske diplomacije napovedal, da bi se lahko v začetku prihodnjega tedna srečal tudi z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Petrom Kaiserjem.

Karl Erjavec in Miro Cerar
Karl Erjavec in Miro Cerar FOTO: Damjan Žibert

Premier Miro Cerar je v odzivu ocenil, da je najnovejši predlog nove deželne ustave avstrijske Koroške nedopusten. Kot je poudaril, bo vlada storila vse, da zaščiti slovenščino na avstrijskem Koroškem. Ob tem je napovedal, da bo slovenska stran stopnjevala svoja ravnanja, če bo to potrebno. Koroški Slovenci si med drugim želijo, da bi na območju dvojezičnega šolstva kot drugi deželni jezik razglasili tudi slovenščino.

Kot je napovedal Erjavec, naj bi se Slovenija po vseh pogovorih prihodnji teden odločila, kakšni bodo njeni nadaljnji koraki. "Naš cilj je predvsem uresničevati interese slovenske manjšine," je dejal Erjavec. Zavzel se je tudi za notifikacijo avstrijske državne pogodbe (ADP), saj spremenjene okoliščine in razvoj dogodkov terjajo ukrepanje.

Ostrejši nastop Slovenije za zaščito slovenstva na avstrijskem Koroškem je podprl tudi minister Žmavc. Ob tem je opozoril tudi na spoštovanje evropskih standardov na področju manjšin in izpolnjevanje avstrijske državne pogodbe.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v odzivu ocenil, da ne gre samo za simbolično vprašanje vpisa jezika v deželno ustavo, ampak tudi za izjemno pomemben praktičen vidik življenja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Poudaril je, da je "neizpodbitno dejstvo, da je Slovenija de facto in de jure naslednica ADP".

Predsednik republike Borut Pahor in avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berko sta se na srečanju ta teden strinjala, da je treba v dialogu poiskati rešitev, ki bo v prvi vrsti sprejemljiva za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem.

Ključno vlogo pri sedanji spremembi osnutka nove deželne ustave ima Ljudska stranka na avstrijskem Koroškem, ki se je odmaknila od lastnega predloga, da bi v ustavi bila omenjena slovenska manjšina. Kot so utemeljili spremembo svojega stališča, so od prebivalcev avstrijske Koroške v zvezi z omembo slovensko govorečih deželanov v novi deželni ustavi dobili veliko negativnih odzivov.

Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je ob tem izpostavil, da se je na avstrijskem Koroškem najverjetneje že začela predvolilna kampanja, se mu pa zdi neverjetno, da nekdo želi letos v Evropi pridobiti volite s tem, da odreka pravico jezika avtohtoni manjšini, priznani z veljavnimi mednarodnimi in avstrijski pogodbami. Kot je še dejal, je avstrijska Koroška dvojezična, z dvojezičnimi napisi in poslovanjem pred uradi v dveh jezikih, tudi pouk poteka v dveh jezikih, zato zanj ni dileme, da slovenščina sodi v deželno ustavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
21. 02. 2017 08.27
Nečesa se ne zavedajo naši vrli politiki. Slovenci na avstrijskem Koroškem so po svoji duši Avstrijci. Imajo radi svojo rožanščino, podjunščino; tisti, ki se čutijo še bolj Slovence, cenijo tudi knjižno slovenščino in dosledno uporabljajo dvojino. Oni bodo že sami poskrbeli za slovensko besedo tam, a vedno se bodo bali Dunaja, vedno! In še to, oni plebiscit praznujejo kot Avstrijci, saj so dobro pripomogli, da so ostali v Avstriji in verjemite, radi so tam in imajo se lepo.
ONniON
20. 02. 2017 14.21
-4
kdor je v avstriji naj govori nemško, kdor je v sloveniji pa slovensko in pika in amen.
ONniON
18. 02. 2017 20.28
-2
tudi v avstriji je kriza zelo zapufani, revščine veliko več kot kdarkoli prej, poglejte statistike !
ONniON
19. 02. 2017 15.43
-1
Slava Rodu
18. 02. 2017 19.29
+2
Avstrijci so že pozabili, da so bili nekoč Slovenci. To je podobno, kot je janičar pozabil, da je Srb, pa se je pozneje le spomnil svoje mame, ko ji je hotel odsekat glavo in bridko zajokal.
Lublančan
20. 02. 2017 16.47
Frane Šajn
18. 02. 2017 14.07
-1
Kaj , ko bi le speljali poizvedovalni referendum o izstopu iz te EU združbe in predvsem iz nata.
Kollerik
18. 02. 2017 15.27
+4
Frane, dosti bolj pomemeben za nas bi bil referendum o takojšnji spremembi kazensko pravne zakonodaje v smislu nezastaranja vseh velikih lopovščin od 91. leta naprej in omogočanje obveznega razlastninjenja le teh, kot tudi izsledljivost, obdavčitev ali zaplembo nakradenih milijard v davčnih oazah.
Frane Šajn
18. 02. 2017 20.26
-3
To bo prišlo na vrsto potem , ko bomo postavili neobremenjno tehnično vlado in ministre strokovnjake na posamezen resor. Potem jim pa bog pomgaj!
Fifi 24
18. 02. 2017 13.53
-1
Upam da bo JJ in podmladek domobrancev pogumno branil odločitev avstrijskega gospodarja tako kot so izvorni domobranci klečali in ubogali avstrijca
Frane Šajn
18. 02. 2017 14.09
+1
O na to pa lahko računaš 100% moj Grunf! So že v stalni pripravljenosti in pripravljeni na shode s podporo II.Haiderju.
Frane Šajn
18. 02. 2017 13.43
+1
A ja najprej daš nekomu na noss in potem bi o tem še razpredal. Dragi Heiderjev naslednik , nič ne zahtevamo kar niste podpisali pa nikoli uresničili zato takoj ko boš upošteval medržavno podpisano pogodbo potem se bomo pogovarjali ampak bolj skozi zobe!
yokerxdinterfan
18. 02. 2017 13.20
+1
Pač lejte avstrijci so to naredili ker vejo na kakšno banana republiko mejijo in vejo, da je to možno. Ostane le vprašanje časa.
Frane Šajn
18. 02. 2017 13.57
+0
Bojim se, da res, samo skrajni čas je že , da jim nekdo pove , da nismo že davno nazaj več njihovi hlapci.
Frane Šajn
18. 02. 2017 14.05
+0
Konec koncev je edina rešitev , da se zbudimo iz te EU more, in nehamo sanjati. Pripeljali so nas oblasti željni žejne čez vodo in taki se tudi vrnimo ampak za bolno izkušnjo zrelejši in bogatejši. Iz dneva vdan , nam dajejo vedeti, da smo v tej združbi nezanimivi in nezaželjeni. Bili smo le prvi naboj , ki je bil tempiran od zunaj, in je počil in zadal veliko razpoko v državo, ki je bila vsem dobra mati. Pogovarjati se pa nismo znali. Disidenti po celi stari Yugi so slavili , naiven narod jim je skandiral danes pa iz dneva v dan samo izgubljamo vsi njeni nasledniki.
Heretik1
18. 02. 2017 13.19
+6
Ubogi reveži Avstrijski, niti svojega jezika ne premorejo!
LLLEPI
18. 02. 2017 13.19
-1
Nj se objavi novi pmebiscit pa bo Avstrija do ljubljane ce ne se dlje
puspan
18. 02. 2017 13.30
+3
A ti bi pa kar s tem nadaljeval? Najprej od Avstrije po 1. svet. vojni, potem od Juge, sedaj naj se Slovenija še enkrat odcepi od dela Slovenije. Če bomo tako nadaljevali, se jutri lahko odcepimo še od sosedove hruške. Je pa to interesanten dokaz, da smo ga Slovenci narod nekih čudnih patronov, kjer se nam bodo začeli sosedje delati norca. Samo pamet v roke, ki nas do danes izgleda še ni srečala, nič drugega. Pa malo manj pisati in malo več delati nam zagotovo ne bi nič škodilo pa še veliko manj ljudi brez dela bi imeli, kot sicer, hk.
Frane Šajn
18. 02. 2017 13.47
+3
Dokler take LLLEPE izdajalske prodane duše kolovratijo po Sloveniji je vse mogoče. Revše sanja , da ga bodo plačali jodlarji tako kot svoje .Ma od kje si se vzel tako majhen. Ne zaveda se kako malo so cenjeni tisti , ki prodajo ponos za par fičnikov v oblakih ne v rokah.!
puspan
18. 02. 2017 12.34
+5
Malo manj nabijanja prosim. Vso najbolj realistično sliko bi lahko vsi skupaj izvedeli včeraj popoldne na Radiu SLO1 z navzočimi Smolletom, Reginaldom Vospernikom in ostalimi. Traparije, ki jih tu trosite pa raje na stran in kakšen sprehod po svežem zraku, ki vam zagotovo ne bi škodil.
Kollerik
18. 02. 2017 13.35
-1
No, no.... mnogi nas tam na avstrijskem koroškem črtijo in to je dejstvo. Švaba je vedno bil švaba, torej potencialni sovražnik in agresor. Žal je pač tako.
puspan
18. 02. 2017 13.47
-1
Z bencinom se ogenj nikoli ne pogasi, samo z vodo.
Frane Šajn
18. 02. 2017 13.55
+2
Ja bo držalo, samo naj ga gasi tisti , ki ga kar v eno razpihuje! Bojim se, da so šli s temi svojimi nenehnimi izzivanji in neupoštevanji podpisanih državnih dokumentov že krepko čez vso mero dobrega okusa. En Heider v luknjo drugi na plan.
puspan
18. 02. 2017 18.58
+4
Tudi jaz sem tako mislil, ampak včerajšnja oddaja mi je dala malo drugačno razmišljanje. To potrjuje tudi dejstvo, kako hitro se je odzval Landeshauptmann Koroške. Obstaja res velika verjetnost nesporazuma in prehitrega reagiranja z naše strani, čeprav to včasih kar prav pride. Na vsak način sem prepričan, da bo hiter vnos manjkajočega stavka v koroško ustavo hitro rešil ves problem, ki je nastal. Je pa prav, da so ljudje na ta manko hitro reagirali.
Frane Šajn
18. 02. 2017 20.29
+1
Samo ne nasedat lepo vas prosim! Poglej jih v oči , kako te gledajo ko zavohajo da si "Čuš"!
puspan
19. 02. 2017 14.58
No če pa se že v Celovec po nakupih odpravim, vsaj takrat umazane trenirke v pralni stroj vržem. Učinek je s tem dvakrat poplačan, enkrat s tem, da ne smrdim več, dvakrat pa zato, ker v na novooprani in poštirkani obleki spet izgledam kot ugleden in nevpadljiv meščan našega glavnega mesta., de?
Mejduš
18. 02. 2017 12.23
-1
To bi moralo ljudstvo imeti predost jaz če bi živel tistem kraju se nebi boril za Slovenski jezik zato ker nebi imel nč odtega pa tudi ostali kii so nimajo nč od tega bol bi koristilo nemščina, pa tudi že tako vidijo Avstrijci kje bi bila lebša prihodnost.
Uporabnik113089
18. 02. 2017 12.44
+8
Ko človek prebere tvoje veleumne spise, mu je takoj vse jasno. Boj za slovenščino smo že izgubili v Sloveniji, kaj šele na avstrijskem Koroškem!
Uporabnik113089
18. 02. 2017 12.15
+3
Koroški Slovenci junaško protestirajo. Avstrijska policija razmišlja celo o uporabi vodnih topov....
LLLEPI
18. 02. 2017 13.18
+0
Mogoce jim pa cerar nasega novega poslje za preizkusit
Nightyfly
18. 02. 2017 11.38
+8
dixi30 18.02.2017 09:22:03 -7 3 10 Slovenci podpirate na veliko Srpsko politiko a imate iste tezave z jodlari v Avstriji**************************verjetno ste hrvat ...... veste , zal mi je , hrvatov ne upostevam vec , tudi ce vecina nima s tem veliko .´´Tovaris´´,Rvat iz vojske , se iz Juge je spretno hodil leta in leta gor na obiske , kar na pocitnice k meni ,vozil sem ga tudi v Avstijo ,predvsem pa Italijo po kose za avto,kavo ...etc , nosil vse stroske jaz ,potem me je pa po dolgih letih prinesel okoli, ker je zelel nekaj uvoziti in je tudi mene vtaknil zraven ....... zato , da bi zasluzil nekaj deset mark pri carini . No , to je jasno skocilo ven . -pri prici sem ga odzagal . No so se druge stvari ,,ki jih ne bom tu pisal . Zato sem pa imel s Srbi neverjetno pozitivne izkusnje . Ti ljudje so enostavno zaupljivi , in so verjetno tudi zato izgubili Kosovo . S Rvati bo imela Slovenija permanentne glavobole , ce se zdaj ne postavi pokonci in jih diplomatsko poslje tja kamor spadajo .
murinar
18. 02. 2017 12.03
+7
Ja hrvati bi radi bili germani a so slovani -pravi balkanci .Samo gledajo kako bi človeka ogoljufali po njihovo "nadmudrili "
yokerxdinterfan
18. 02. 2017 13.23
ce kaj resuje hrvate je to morje predvsem v poletni sezoni.....
Ka pa mislis
18. 02. 2017 11.21
+2
Za avstrijce smo ko somalci za nas.
vladaricaumov
18. 02. 2017 10.50
-1
Nikol jih nisem marala.
Nightyfly
18. 02. 2017 11.20
+0
hotchilipoper
18. 02. 2017 10.46
+9
Multikulti za slovence,se vidi kolk smo vredni
Nightyfly
18. 02. 2017 11.29
+1
S, Slovence , ne slovence . Vreden boste toliko kolikor se znate ceniti , pa tudi obnasati .
MA007
18. 02. 2017 10.27
-11
A niso na plebescitu izvolili da bojo Avstrijci kaj zdaj jokajo ce si v drugi drzavi se obnasaj kot drzavljan v drzavi v kateri si. Kaj zdaj jokajo
Ka pa mislis
18. 02. 2017 11.22
+2
Nightyfly
18. 02. 2017 11.24
-1
Oni niso v drugi drzavi .Oni so v svoji drzavi . Razumete ? Stvar je samo v tem, da bi radi germani po domace receno naredili to dezelo germansko cisto ,pri tem jih pa ne briga kdo ima iste pravice kot oni v tej dezeli . Se bolj enostavno , ne marajo nobenega razen sebe .In zemljo hocejo zase . Pika .
titovpionir
18. 02. 2017 10.04
-11
A niso na koroskem po vojni imeli plebiscit in se odlocili da bodo avstrijci
LLLEPI
18. 02. 2017 10.32
+8
Ne se sekirat; Saj zadevo resujeta cerar in rjavc,ki sta ze zapravila in izgubila ze pol Slovenije. Tako da ne bo nic od resitve
LLLEPI
18. 02. 2017 10.34
+6
Ce bi pa plebiscit ponovili danes bi se pa se vsa stajerska prikljucila Avstriji saj ze ogromno dela tam,ker doma nimajo kaj pocet
LLLEPI
18. 02. 2017 10.36
+1
Bo cera napovedal vojno stanje z nasimi taborniki.Drugace smo pa v Natu in eu kjer se taksne zadeve resujejo na demokraticen nacin.Vecji in mocnejsi zmaga
Nightyfly
18. 02. 2017 11.26
+1
pionir , , ,,,,, oktober 1920 , kmalu bo 100 let od plebiscita
Kollerik
18. 02. 2017 13.33
....in kakih 185. 000 naših rojakov tam na avstrijski strani manj....
Adolph
18. 02. 2017 10.03
-5
Od kod ste pripeljali teh pet ljudi na fotografiji,izgledajo precej zdolgocaseni . . .
Nightyfly
18. 02. 2017 11.28
+3
a je to spet tisti adolfo ,ki ga polize vsakemu ,ki mu da 5 centov ? Enkrat sem vas ze poslal v Argentino a ne ? Mogoce se pa zgodi .