Tujina

Kosovo dobilo prvo predsednico

Priština, 07. 04. 2011 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovo je dobilo prvo predsednico. Parlament je namreč na to mesto izvolil Atifete Jahjago, doslej namestnico načelnika kosovske policije. S tem se je končala zadnja kriza v državi.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga FOTO: Reuters

Kosovski parlament je danes namestnico načelnika kosovske policije Atifete Jahjago izvolil za predsednico Kosova. Atifete Jahjago je postala prva predsednica Kosova, z njeno izvolitvijo pa se je končala zadnja politična kriza v državi, ki je trajala dva tedna.

35-letno Atifete Jahjago je kosovski parlament izvolil v prvem krogu izredne seje. Zanjo je glasovalo 80 poslancev, deset poslancev pa je podprlo njeno protikandidatko Suzane Novoberdaliu. Deset glasovnic je bilo neveljavnih. Na glasovanju je bil sicer prisoten 101 poslanec, volitve predsednika pa so bojkotirali poslanci stranke Samoopredelitev (Vetevendosje).

Po izvolitvi je Atifete dejala, da verjame v uspeh pogovorov med Prištino in Beogradom. "Kosovo in Srbija sta bila doslej prisiljena deliti slabo preteklost, prisiljena pa bosta tudi, da si delita prihodnost. Ker ne moremo spremeniti preteklosti, bomo zgradili prihodnost na nauku preteklih napak. Dialog bo uspešen. Po zaključku dialoga se bosta v regijo vrnila mir in stabilnost," je dejala kosovska predsednica.

Dodala je, da je ideal Kosova članstvo v EU in stalno prijateljstvo z ZDA. "Upam in prepričana sem, da bodo naše sanje postale stvarnost," je še dejala.

Izredno sejo parlamenta so sklicali na zahtevo 40 poslancev, in to po tem, ko so se predsedniki treh strank v sredo zvečer ob posredovanju ameriškega veleposlanika v Prištini Christopherja Della dogovorili za skupno kandidatko Atifete Jahjago, ki je bila doslej politično neznana.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga FOTO: Reuters

Kosovsko ustavno sodišče je minuli teden razveljavilo februarsko izvolitev Behgjetija Pacollija za predsednika države.

Pacolli je bil izvoljen neustavno

Kosovsko ustavno sodišče je namreč 28. marca razsodilo, da so predsedniške volitve, ki so v državi potekale februarja, neustavne. Pritožbo sta vložili opozicijski stranki Demokratska zveza Kosova in Zveza za prihodnost Kosova, ki sta poudarjali, da so se med glasovanjem v parlamentu dogajale nepravilnosti. Na volitvah je zmagal Behgjet Pacolli, sicer kosovski poslovnež in politik.

Kosovski parlament je za predsednika države s tesno večino izvolil gradbenega tajkuna Pacollija, ki je bil edini kandidat, in sicer nove vladne koalicije, izvoljen pa je bil šele v tretjem krogu glasovanja, ko je za potrditev potreboval navadno večino 61 glasov. Prejel je 62 glasov, glasovanje pa je bojkotirala opozicija.

Poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev in Zveze za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja niso glasovali, saj so zapustili dvorano, še preden se je začelo prvo glasovanje. Takrat so dejali, da ne želijo prevzeti odgovornosti za izvolitev tistih, za katere niso gotovi, da bodo delali v prid državi. Glasovali niso niti poslanci opozicijske Demokratske zveze Kosova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
08. 04. 2011 14.53
@antikomunist Sej kmalu bodo večina tudi v Sloveniji ! Že vsaka provincialna slovenska kurja vas ima svojo albansko skupnost ali zvezo prijateljev. :-)
HThief
08. 04. 2011 14.37
fricoly1 v tem primeru mislim da je govoril resnico :D kot jaz na drugi strani komentarjev, na pop tv boste to vidl cez ene 2-3 dni, more en anglesko govorec medij napisat, da lahko oni pol prevedejo klasika
Vasojevich
08. 04. 2011 11.09
Pacoli: Ameri namestili izbor Novi privremeni predsednik samoproklamovane republike Kosova i Metohije Atifete Jahjaga je izbor američkog ambasadora na Kosovu Kristofera Dela, a ne predsednika tri stranke kosovskih Albanaca, izjavio je bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli. "Rekao sam da se povlačim i u tom trenutku me je ambasador Del pitao da li sam siguran. Rekao sam - povlačim se, ne želim da budem više koalicioni kandidat za predsednika. A onda je on otvorio koverat koji je zatvoren ležao na stolu i rekao: ovo treba da prihvatite, jer ćete izgubiti velikog prijatelja i američku agendu za Kosovo i Metohiju", prepričao je Pacoli trenutak predstavljanja imena privremenog predsednika Kosmeta. To se sve događalo u kući američkog ambasadora u Prištini, naveo je Pacoli. “Kada je američki ambasador Kristofer Del iz koverta izvadio ime Atifete Jahjage kako bi je predložio za predsednicu, Hašim Tači i Isa Mustafa su bili iznenađeni”, kazao je Pacoli u intervjuu za prištinsku stanicu TV "Klan Kosova". HAHAHAHA
_i_love_you_
08. 04. 2011 09.30
Janez1991 08.04.2011, 08:33 od kdaj mate pa v polju računalniško sobo? a so te sestre pozable prvezat dons ponoč na pojslo? so ti pozable tabletke dat?? bogi si veš....ampak če bo dohtar tvoje komentarje vidu ti še dolga, dolga leta ne boš mogu it domov....deklarirano si prizadet in imaš tut pisni a-test da ssi neumen....
Mladen Despotovic
08. 04. 2011 09.18
Pazi, glej samo nick: Janez1991. Kao slovenski prvoborec :)) Pazi, pa še slovensko ne zna: "šipkejši", "precednik",... To mora biti kak zanimiv kmetavzar iz Slovenskih goric, dokončan 7.razred OŠ z zadostnim uspehom, piše pa rad z veliki tiskanimi, ker ga nihče v življenju ni poslušal.... Šmrk, pa tako s srcem se je boril za vse nas :)))) Naravnost obožujem te janšiste, edino tako lahko malce vidim, kaj se dogaja na drugi strani ograje institucije :))
Mladen Despotovic
08. 04. 2011 09.12
Hahahahaha, ej, Janez, čisti užitek si! Povej mi, kako se pride do takšnih primerkov? Je to rezultat in-breadinga? Se da to kako replicirati? Imaš starše še žive? Kje so institucionalizirani? Bi jih povprašal, ker takšnih, kot si ti, rabimo v tej krizi več, da si popestrimo slabe trenutke. Res si prava zabava :)) Ej, obljubi, da se boš vedno pojavljal v člankih, ki omenjajo Srbe, to je neprecenljivo...
vertex
08. 04. 2011 08.56
janez1991: prvič slišim da na kosovu dajo otroku ime janez
Janez1991
08. 04. 2011 08.33
mbpro Slovenski otroci in ne dobesedno moji in to jim dajate vi Srbi! In nisem kot vi Alkoholik!
Mladen Despotovic
08. 04. 2011 07.48
Ta @Janez1991 je res pravi ponosen slovenec. Zjutraj po drugi uri mu je začela delovati mešanica šmarnice in tropinovca. No, ni čudno pol, da se mu otroci drogirajo. Zanimivi so ti janšisti in drugi srbofobi: kakor hitro bi jih kdo opozoril na kakšna dejstva, ki se ne vklapajo v njihovo črnobelo sliko o srbih, dobesedno ponorijo :))) Kar, normalnii prav uživamo ob tem :)))
nikhrast
08. 04. 2011 06.37
Leta nazaj ste bili jezni da Amerika ni takoj priznala Slovenijo, zdaj pa da je priznala Kosovo. Zakaj razlika? Jasno pa je da Kosovo ne bo nikoli več Kosovo in Metohija.
digitalx
08. 04. 2011 03.24
antikomunist. 08.04.2011, 01:24 0 zmešaš iranca, merjasca, roma, turka in osla. dobiš srba. hahahahahaha ta je huda !!!
krainburger
08. 04. 2011 03.17
rupurut ali persen? to je zdaj vprašanje...
Janez1991
08. 04. 2011 02.56
+1
Srbi nikoli ni nikoli niso in ne bodo moji bratje in ne vem od kot ti ta ideja.. Pa kao neki slovani in ne vem kaj kvaziš? Rusi so isto slovani in jih niti poznam ne kaj šele da bi bili moji bratje!!! Marš v Srbijo in ne mi hodit v mojo državo pamet solit!! Če jo imate tako radi in tako ste ponosni nanjo da včasih še slovensko pozabite govorit pa čeprav ste vse življenje tukaj.... Še enkrat vam povem: TU JE MOJ DOM IN VEDITE SE KOT VAM JAZ REČEM V OBRATNEM PA MARŠ V TRI PIZ.DE MATERINE TAM OD KOD STE PRIŠLI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! In če bom priznal državo čun čun je zame to sveto in če tebi kaj nepaše pojdi volit tam kjer te srce vleče torej Srboland!!!! Poslušajte Turbo drek jaz pa bom v MOJI državi poslušal Avsenike in navijal za vse kateri so proti VAM!!!!!!!!!
Janez1991
08. 04. 2011 02.44
Jaz ljubim svoj narod!!!!!!!!!! Mrzim okupatorje in morilce mojega naroda od začetka Slovenskega naroda pa vse da današnjega dne!!!! Kakšne oči si naj otprem ko mi Srbčki zastrupljajo z drogo moje otroke vsiljujejo vašo turbo drek kulturo kot da jo mi nimamo svoje itd... PARAZITI SLOVENIJE STE VI IN NE DRUGI!!!!!!!
slovenija-tone
08. 04. 2011 02.14
-2
tričetrtine svetovnih držav ni priznalo heroinsko kosovo ..pa ne da branim srbe sam fantje odprite malo oči...poglejte obnašanje albancev na naših ulicah....kupujejo hiše, hočejo đamije, nočejo govoriti slovensko....zakaj bi jih branil
slovenija-tone
08. 04. 2011 02.11
janez ne sekiraj se ..poglej si ulice pariza..kmalu bo pred tvojo hišo tako...đamije in ninđe bodo pa vsepovsod po sloveniji...o janezek janezek namesto da ljubiš slovanske brate imaš raje turke...pa kaj se niso slovenci borili proti turkom.....mogoče pa nisi slovenec
Janez1991
08. 04. 2011 02.01
Pa vi se med sabo nimate radi kaj šele da bi vas imel kater drug narod!!!
Janez1991
08. 04. 2011 01.51
-Legija- Morda pa le niste tako močni kot mislite in se z tem sprijaznite in začnite energijo usmerjat v malo bolj konstruktivnega kot samo kdaj boš koga ubil ali bo to Slovenec, Hrvat, Bosanec, Albanec...itd mogoče te krokodili motijo in še njih zakolji!!!! Kaj je za vas Amerika problem?? Nisem vedel, ker sodeč po vašem patriotizmu sem milil da boste šli na juriš v vesolje vesoljce strelat ker vam ljudje niti do mezinca ne pridejo!!!!!!!!!!!!
-Legija-
08. 04. 2011 01.30
Janez1991 smo probal, pa so ameriški "prijatelji sveta" bombandiral civilno prebivalstvo in pobijali otroke.trenutno je u srbiji najbolj gay-oblast v njeni zgodovini.samo neki vm loh usm povem: SRBIJA ČEKA ŠEŠELJA.nasvidenje :)
Pepermint
08. 04. 2011 00.59
Kosovo ne bo nikoli samostojna država! Vedno boste pod budnim očesom mednarodne skupnosti in ko bo svet dojel svojo napako se bo vaša avantura klavrno končala. Paraziti!