Tujina

Kosovo že leta 2011 s prošnjo za članstvo v ZN

Priština, 24. 07. 2010 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovo bi lahko že leta 2011 podalo zahtevo za članstvo v ZN. Že v kratkem pričakujejo nova priznanja, medtem pa Dodik napoveduje, da bi lahko tudi Republika srbska šla po kosovskih stopinjah.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je napovedal, da bi lahko Kosovo leta 2011 podalo zahtevo za članstvo v Združenih narodih, danes pišejo kosovski mediji. "Potrebujemo nova priznanja, verjamem pa, da bomo naslednje leto lahko predstavili nove argumente v zvezi z našo zahtevo za članstvo v ZN," je izjavil Sejdiu.

Po navedbah prištinskih medijev Kosovo pričakuje nova priznanja neodvisnosti po četrtkovi objavi mnenja Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, da razglasitev neodvisnosti Kosova ni predstavljala kršitve načel mednarodnega prava.

V Prištini kmalu pričakujejo še več priznanj neodvisnosti.
V Prištini kmalu pričakujejo še več priznanj neodvisnosti. FOTO: Reuters

Kosovski parlament je v petek na slavnostnem zasedanju sprejel deklaracijo, v kateri piše, da pričakujejo nova priznanja, hkrati pa pozdravlja poziv Evropske unije za začetek dialoga s Srbijo o tehničnih vprašanjih.

"Meddržavno sodišče je odprlo pot novim priznanjem države Kosovo. Odločitev ICJ je tudi odprla pot Kosovu tako proti regionalnim kot tudi evroatlanstkih povezavam," piše v deklaraciji, ki izraža "vero, da bo zgodovinska odločitev ICJ doprinesla k miru in stabilnosti na Kosovu in v regiji".
Kosovski zunanji minister Skender Hyseni je v petek povedal, da je že pripravil 120 pisemskih prošenj različnim državam, naj priznajo kosovsko samostojnost.

Srbski premier Mirko Cvetković je medtem v petek v Beogradu napovedal, da bo Srbija svoje stališče o nasprotovanju neodvisnosti Kosova branila pred Generalno skupščino ZN. Dodal je, da bo Srbija GS ZN predložila resolucijo o reševanju kosovskega vprašanja na način, ki bo sprejemljiv za obe strani.

Bo Republika srbska sledila Kosovu?

Dodik pravi, da bi tudi Republika srbska šla po poti Kosova.
Dodik pravi, da bi tudi Republika srbska šla po poti Kosova. FOTO: Reuters

Premier Republike srbske Milorad Dodik je za današnjo izdajo srbskega časnika Danas izjavil, da bi "hipotetično" lahko tudi Republika srbska sledila kosovskemu vzoru in se odcepila od BiH.

"Zakaj bi potem bil problem, če nekdo, recimo hipotetično celo Republika srbska, naredi isto v prihodnosti?" se je vprašal Dodik v intervjuju za srbski časnik in dodal, da odločitev ICJ ne bo brez posledic za BiH. Po njegovih besedah bodo v Republiki srbski o tej zadevi razpravljali po parlamentarnih volitvah v BiH 3. oktobra.

"Doslej je bila praksa drugačna, saj so nam vedno govorili, da to ne more biti naša pot," je v intervjuju poudaril Dodik. "Toda to mnenje ICJ, ki so ga podprle najmočnejše države na svetu, pravi, da je to možna praksa," je še dodal Dodik.

Premier Republike srbske je v glede odločitve ICJ še poudaril, da je ta "spet ponižala Srbijo", in dodal, da je "še vedno prisotna močna fronta proti Srbiji in srbskemu prebivalstvu". To po njegovem mnenju zastopajo predvsem države, ki so priznale Kosovo in med katerimi so ZDA, 22 od 27 članic EU in Japonska ter večina sosed Srbije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mandyy
25. 07. 2010 08.36
Primorska Republik..
WikiX
24. 07. 2010 23.04
Razglasitev neodvisnosti je upravni postopek. Razglasite lahko tudi lastno virtualno državo, vendar če vas pri tem kdo zatoži, da ste kršili neke zakone, se boste znašli na Haškem sodišču. V primeru Kosova je to seveda ugotovilo, da so enote ZN danes tam prav zato, da se ne kršijo pravice, torej je tudi razglasitev neodvisnosti normalna. Isto bi to sodišče ugotovilo tudi, ko je Mussolini pomagal razglasiti že prvo neodvisnost, le da bi takrat vzklikali "Italija, Italija...", ne pa "USA, USA,...". Povsem druga zgodba, kot s to NATO državico, je neodvisnost BIH oziroma njenih posameznih delov, ki se osamosvajajo že od začetka razpada Jugoslavije, z raznimi sporazumi, ki sta jih sklepala Tudžman/Miloševič, tako da je tam proces skoraj končan. Kosovo republjik? HAHAHHA... ;))))
Juzni
24. 07. 2010 16.43
Kosovo ne bo nikoli postalo clan ZN,ker Srbija to t.i.drzavo nepriznava,ker pa sta Rusija in Kitajska zaveznici Srbije lahko podata veto. Republika Srpska ne bo proglasala neodvistnosti,ker jim je jasno,da jih ne bo priznalo vecina drzav oz. nobena drzava EU seveda niti ZDA tako,da se jim nesplaca spuscati v to avanturo. Vsaj zdaj ne. Mogoce pa v bodoce bodo ZDA in EU zelele skregati Srbijo in Republiko Srpsko tako da jim bodo predlozili samostalnost od BIH tako,da bi Srbija izgubila zadnjega zaveznika na Balkanu. Sem pa preprican skoraj 101% da srbi v Republiki Srpski ne padajo na fore.
rider2000
24. 07. 2010 15.54
-1
Nezavisna Republika Srpska!!!
niki_hiki
24. 07. 2010 15.32
-1
Republika srpska u AKCIJO ! kosovo je srbija
Boži?niBanLeveCenzureLOL
24. 07. 2010 15.24
Srbija je srce Kosova ...
bre11
24. 07. 2010 15.02
kaksna neumna novica dokler se srbija nebo strinjala kosovo nebo nikjer veto rusije in kitajske.
Uroš Palhartinger
24. 07. 2010 15.01
Prav zanimivo bi bilo, če bi se sedaj Srbija trgovinsko povezala z Rusijo, namesto da bi se ponižujoče pogajala za članstvo v EU...
DarkT
24. 07. 2010 14.25
KOSOVO je srce SRBIJE!!
Abacus
24. 07. 2010 14.22
+1
Zalosten in krivicen dan za Srbijo in za Srbe ,sigurno jim bo ZDA ostala v spominu kot glavni rabelj zdajsnjega casa. Enako so se pocutili Madzari ko so leta 1920 s Trianonsko pogodbo izgubili kar 70% svojega ozemlja in preko 2,5 milijona Madzarov je ostalo zunaj meja nove Madzarske ,katero usodo so skrojili zavezniki VB ,Francija ,Italija ,ZDA in Japonska. Potem Romunija je izgubila Bessarabijo nekdanjo Valasijo katero jim je odvzela Sovjetska Zveza in danes jo poznamo pod imenom Moldavija. Prav tako je Sovjetska Zveza odvzela Finski petino ozemlja med 2.SV ,ta pokrajina se imenuje Karelija in del Ingrije. Potem veliko ozemlja so odvzeli Poljski ,ko so med in po 2.SV izselili 12 milijonov Poljakov z vzhodnih pokrajin nekdanje Poljske in jih dodelili k Sovjetski Zvezi. Poljski pa so celo prilepili predvojno ozemlje vzhodne Nemcije ,za kar je bil spet potreben izgon vecine tam zivecih Nemcev ,da so tja naselili Poljake iz vzhoda Poljske. Verjetno bodo Sovjetske oblasti ,denas Ruske ostale v spominu pri Poljakih kot glavni rabelj v njeni zgodovini. Tako je ,zalostna usoda nekaterih narodov ,ampak zgodovine se ne da popravljati. Tudi Slovenci na avstrijskem Koroskem so bili loceni od Slovenije in verjetno so imeli takrat zelo crn dan ,danes pa verjetno socialno in ekonomsko bolje shajajo kot vecina Slovencev v nasi domovini ,le da svojih etnicnih pravic nimajo toliko kot v Sloveniji imajo pa zato vec pravic cloveskega dostojanstva pri tujcih ,kot mi v lastnem domu!
Boži?niBanLeveCenzureLOL
24. 07. 2010 13.50
Mizantrop, izstop iz vlaka je mogoč, toda ne živemu posamezniku. Za izstop iz vlaka moraš umreti, dokler pa si živ pa plačuješ davke.
Abacus
24. 07. 2010 13.40
Zgodovina nastajanja novih drzav je ze dolga ,Kosovo ni nobena novost. Kosovo sploh ni precendens ,je le posledica stevilnih precendensov iz preteklosti. Denimo kako so Sovjeti drzavotvornost podelili Moldaviji in jo izstrgali iz celovitosti Romunije in zarisali meje po 2.SV. -Danes se celo od Moldavije poskusa odcepiti ruska pokrajina Transistrija. Potem je tu nastanek Tajvana ,ki je danes nepriznana drzava ,le nekaj otoskih drzav jo priznava. Eritreja se je tudi odcepila od Etiopije leta 1993. Zahodna Sahara se kusa odcepiti od Marocca ,ta jo ima za svojo kolonijo. Darfur bi zapustil Sudan ,a ni nobenega posluha. Vzhodni Timor nikoli nebi bil drzava ,ce nebi nad Timorci zganjali nasilje (omenja se genocid) Indonezijci in je postal drzava nedavno z enako resolucijo kot Kosovo. Kosovu pa sledita tudi Abhazija in Juzna Osetija. Skotska bo letos izvedla referendum o samostojnosti od VB. Spanci Baskije in Katalonije ne spustijo iz rok. Omenja se razpad Belgije na Flandrijo in Valonijo. Tamilland na Sri Lanki so zatrli. Paradoksalno pa Tibet ,ki je imel drazvotvornost in je bil monarhija do leta 1951 pa danes nima nikakrsne moznosti biti samostojen.
Pepermint
24. 07. 2010 12.57
Albanci bodo imeli kmalu enake težnje po neodvisnosti tudi v južnem delu Srbije, delu Črne gore in Makedonije. Preden Evropa dojame bo že prepozno, Američani pa zaradi svojih interesov podpirajo parazite.
bnam 2707
24. 07. 2010 12.49
Razglasitev neodvisnosti Kosova je presedan.Zdaj obstajajo kar dve albanski državi,ki se bosta združili v eno,ko bo pravi čas... Vsekakor je bila razglasitev neodvisnega Kosova velika napaka mednarodne skupnosti,ki se bo pokazala šele kasneje z vsemi posledicami na Balkanu in tudi zunaj v EU in še kje.
MIZANTROP
24. 07. 2010 12.38
fsad, jaz bi se s svojo njivo in desetimi hektarji gozda rade volje odcepil od Slovenije in EU oziroma od česarkoli. Preživel bi brez problema, rešil bi se davkov in nadležnih izletnkov, gobarjev, borovničarjev in podobnih, toda imam problem, ker mi ne pustijo izstopiti iz vlaka imenovanega človeška družba.
droljax
24. 07. 2010 12.35
Zio-USA haški pudli so zaradi največjega vojaškega oporišča v jugovzhodni evropi in drugega največjega ameriškega, Bondsteel, lučaj stran od ruske meje, gnusno zgazli mednarodno pravo. Tamkajšnje zaloge surovin so samo kivi z smetano na torti!
MIZANTROP
24. 07. 2010 12.32
Ko bo kvazi Republika Kosovo pisala svoj nov kazenski zakonik bo krvno maščevanje obravnavano kot naravna smrt.
Hochstapler
24. 07. 2010 12.27
Pionirčki moji zdravo. Tudi veliki voditelj, kot sem bil tudi sam, hmmmeh, včasih dela napake. S tem Kosovskim vprašanjem sem se ukvarjal tudi sam, pa sem si rekel, da si morebiti le zaslužijo avtonomijo. Toda z razglasitvijo Avtonomne pokrajine Kosovo so se jim separatistični interesi le okrepili. Tako je to, če separatistom ponudiš prst, hočejo celo roko, in ko dobijo še roko hočejo vse. Naslednja njihova poteza bo zahteva po avtonomnosti v Makedoniji, in ponovil se bo Kosovski scenarij. Zatem bodo želeli avtonomijo povsod po Evropi. Poznam jaz njih. Sedaj pa moram iti. ZDRAVO.
--Milan--
24. 07. 2010 12.26
Jaz ne vem kaj vas toliko briga o tem Kosovu. Glejte bogo slovenijo.
DarkT
24. 07. 2010 12.25
Ludvik Miholic! Slovenije ne bomo ločevali! Če ti kaj ni všeč se pa odseli kam drugam ;)