Tujina

VIDEO: Ženska, ki je reševanju uličnih psov posvetila življenje: Čutijo me, moje srce, ki bije zanje

Ljubljana, 27. 06. 2017 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Urša Zupan/Blaž Garbajs
Komentarji
74

"Vsake toliko časa grem v azil smrti, Pračo. Gledam te živali, stisnjene v kot, žalostne, prestrašene, gledajo me, prosijo … Vse bi vzela, če bi le lahko, pa ne morem. Vzamem lahko samo eno. Izberem po instinktu in jo vzamem s seboj," opisuje Milena Malešević, ki pse z ulic Sarajeva rešuje že 25 let. Dva njena psa je vzela Mariborčanka, ki pravi: ne samo jaz njih, tudi oni so rešili mene.

Več videovsebin
  • Simona Vodopivec: Ne samo jaz njih, tudi oni so rešili mene
    05:29
    Simona Vodopivec: Ne samo jaz njih, tudi oni so rešili mene
  • Izgubljena sled
    15:11
    Izgubljena sled

Če rešiš enega samega psa, rešiš cel njegov svet. Če kdo ve, kako je to, je to zagotovo Milena Malešević, ki pse z ulic Sarajeva rešuje že 25 let. Njim je posvetila življenje, svojega pa pospravila v le dva predala v stanovanju. Milena je posebna. Tako hitro, kot živi, tudi hitro govori. Težko jo je ujeti. Mi smo jo. In ob tem ostali brez besed.

Milena Malešević pse z ulic Sarajeva rešuje že 25 let.
Milena Malešević pse z ulic Sarajeva rešuje že 25 let. FOTO: 24ur.com

Potrebovali bi sto kamer, da bi mi lahko en dan sledili, pravi in hiti pojasnjevati: "Nimam časa razmišljati, ne vem, kateri dan je, niti kateri mesec ali leto je. Šele, ko slišim pokanje sredi noči, se zavem, da je novo leto. Povsod okoli mene so psi, ki me potrebujejo 24 ur na dan – so bolni, lačni, žejni, cvilijo, jokajo, bruhajo, lulajo,… Njim sem posvetila celo življenje, drugega absolutno nimam! V moji glavi so samo psi, ne moja družina, ne moji otroci, ne jaz!" Svoje mame, na primer, ni videla že 20 let, svoje sedemletne vnukinje še nikoli. A Milena drugačnega življenja ne pozna, niti si ga ne želi. Ker potem, pravi, ne bi vedela, kaj naj počne sama s seboj. "Spim po dve uri na dan. A ne smem se ustaviti, ne smem narediti koraka nazaj, samo naprej rinem, dokler ne umrem. A ne bi še rada umrla, živela bi sto let, kot želva. Ne zaradi sebe. Zaradi njih!" Tako nesebična je.

Vsake toliko časa grem v azil smrti, Pračo. Gledam te živali, stisnjene so v kot, vse so žalostne, prestrašene, gledajo me, prosijo … Vse bi vzela, če bi le lahko, pa ne morem. Vzamem lahko samo eno. Izberem po instinktu in jo vzamem s seboj. Milena Malešević

Na dveh lokacijah izven mesta ima dva azila, v enem je 169 psov, v drugem okoli 30. Zanje skrbita družini, ki jima za to plačuje. "Ko na ulici vidim ranjenega ali bolnega psa, ne razmišljam, samo poberem ga, peljem k veterinarju, ga okopam, nato pa v svoje stanovanje, kjer ga zdravim, dokler si ne opomore ali umre." Iz tega razloga je svoje stanovanje v 12. nadstropju stolpnice na Alipašinem polju preuredila v pravo pravcato ambulanto. Pasje kletke, hrana, zdravila, celo infuzije, nikjer pa njenih osebnih stvari, kot da ona sploh ne obstaja. "Pospravila sem jih v dva predala, celo svoje življenje," iskreno prizna. V času našega obiska je v stanovanju kakih deset psov – štirje v veži, mladički v ločeni sobi, v še eni sobi kužek, ki je v karanteni. Leži na kavču, prav tam, kjer tisti dve uri na noč spi Milena. Še več psov ima, a ker je le dan pred tem morala na pot, da jih je nekaj poslala v boljše življenje, jih je odpeljala v svoja dva azila. In kako njeni sosedje gledajo na toliko psov v bloku? "Plačam jim, da me pustijo pri miru," kratko odgovori. Denar, sveta vladar.

Koliko pasjih življenj je rešila, ne šteje več

Nato nas odpelje do svojega azila v kraju Pazarić, okoli 30 kilometrov ven iz Sarajeva, kjer za njene pse skrbi Mersad Šehić z družino. "Mileno sem spoznal, ko je hranila pse na ulicah in ker imam tudi sam rad živali, sem ji hotel pomagati. Prišla sva na idejo, da bi jim zgradila zavetišče, jih umaknila z ulic, kjer jim preti toliko nevarnosti," pojasni. Pred dvema letoma je tako skoraj čisto sam ob svoji hiši zgradil zavetišče, ki stoji v naravi. Ogradil ga je, da se psi ne vznemirjajo po nepotrebnem in ne lajajo vsepovprek. Lajež 170 psov se namreč sliši daleč naokoli in bi lahko precej motil sosede. Tega si nihče ne želi. Tu je vse po pravilih, za pse je dobro poskrbljeno. Karantena, ločeni boksi za mladičke in boksi pse, ki bi znali biti agresivni. Vsi imajo termoizolacijo, gretje, ventilacijo, voda je pitna, urejen sistem kanalizacije oz. odvodnjavanja, psi so na suhem tudi, ko dežuje, ležijo na paletah. Vsem nudijo veterinarsko oskrbo, vsi so čipirani, sterilizirani in kastrirani. "Imeli smo veliko psov z demodeksom, ki so se v tem okolju hitro pozdravili. Tudi agresivnost, ki so jo nekateri kazali na ulici, je v kontaktu z nami povsem izginila," ponosno pove Mersad.

Psi Mersada, ki zanje skrbi, naravnost obožujejo.
Psi Mersada, ki zanje skrbi, naravnost obožujejo. FOTO: 24ur.com
Pri taki količini psov Milena samo za hrano porabi 750 evrov na teden – 500 za najcenejšo in 250 za malo dražjo, s katero hrani mladičke. Denar dobiva iz tujine, pomagajo ji prijatelji v Veliki Britaniji, ZDA in na Finskem, ki tem psom iščejo nove domove – v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji, tudi Sloveniji. Vsak dom najprej preverijo, tako da za vsakega psa točno vedo, kam gre. Zgodilo se je že, da so psa vzeli nazaj, ker nov dom ni izpolnjeval njihovih pričakovanj. "Včasih tudi jaz potočim solzo za kakšnim psom, a se kmalu pomirim, ko vidim, kam je odšel in kako srečen je v novem domu," še pove Mersad. V zimskem času pse oddajajo počasneje, morda enega vsakih 20 dni. Zato Milena bolj kot denar potrebuje združenje, ki bo njene pse hitreje oddajalo. "To, da imam 200 psov zaprtih v azilu, ni humano. Ven morajo. Potrebujem ljudi, da moje pse jemljejo, da jaz lahko rešujem nove," zaprosi.

Koliko jih je rešila v vseh teh letih, Milena ne ve, saj je že zdavnaj nehala šteti. "Na tisoče in tisoče!" pove. Za to, da bi se na katerega od njih še posebej navezala, preprosto nima časa. "Enega rešim s ceste, ga pozdravim, jokam za njim, ko ga oddam … A to moram storiti, da lahko čim prej pomagam drugemu, ki me tudi potrebuje!" Ko jih obišče v azilu, jo prepoznajo in cvilijo, pravi. "Živali imajo instinkt, deset tisočkrat večji od človekovega. Lahko si nadenem lasuljo in očala, zamenjam oblačila, pa me bodo moji psi prepoznali. Čutijo me, čutijo moj vonj, moje srce, ki bije zanje," še pove.

Na vprašanje, kaj vse je videla in doživela v vsem tem času, Mileni pridejo solze v oči. "Človek je najhujša vrsta na Zemlji. Kot prvo uničuje sam sebe, nato vse ostale. Mučenje živali se dogaja povsod po svetu, ne samo pri nas. A drugje za to obstajajo kazni. Pri nas ne. Niti v Srbiji," je razočarana. "Nesrečna sem, ker ne morem pomagati vsem. Zlo, na žalost, zmaguje," še doda. Rešitev problema potepuških psov vidi samo v sterilizaciji. 

"To, da imam 200 psov zaprtih v azilu, ni humano. Ven morajo. Potrebujem ljudi, da moje pse jemljejo, da jaz lahko rešujem nove," pravi Milena Malešević.
"To, da imam 200 psov zaprtih v azilu, ni humano. Ven morajo. Potrebujem ljudi, da moje pse jemljejo, da jaz lahko rešujem nove," pravi Milena Malešević. FOTO: 24ur.com

'Krivi so ljudje. Ker noben pes ne bi sam izbral takšnega življenja'

Mariborčanka Simona Vodopivec, članica društva Animal Angels in Facebook skupine S srcem za živali, je posvojila dva Milenina psa. Splet naključij in njeno dobro srce je pripeljalo do tega, da danes v stanovanju živi s štirimi. Vsi imajo za seboj žalostne zgodbe.

Največji problem so ljudje, ker so oni tisti, ki so to naredili. Noben pes si ne bi izbral takega življenja. Maček preživi, pes pa ne, želi si lastnika, od njega je odvisen. Simona Vodopivec

Hano so v Sloveniji kot mladička prezgodaj odstavili od njene mame. Pri samo mesecu dni je bila tudi že na trdi hrani. "Tiste gospe ne bom nikoli pozabila, bila je v dolgem krznenem plašču. Niso preverjali, kam pes gre, nikoli niso niti poklicali. Velikokrat se sprašujem, kaj se je zgodilo z njenimi bratci in sestricami," pravi Simona. Če bi takrat vedela toliko stvari, kot jih vem zdaj, bi ravnala drugače, pravi. Zagotovo bi jo prijavila. Ozija je dobila iz BiH, na ulicah BiH so ga verjetno večkrat povozili, kljub operaciji ima deformirane tačke. "Ko je prišel k meni, je imel prazen, žalosten pogled. Bil je povsem prestrašen, sploh ni vedel, da je pes. Ni se znal igrati, ni vedel, kaj naj počne sam s seboj, takoj sem vedela, da ni primeren za oddajo." Še danes se zelo boji, sploh otrok, mladostnikov in raznih palic. Lucky je imel v skladu z imenom precej sreče, da je pristal pri Simoni, saj je prišel medtem, ko je čakala na Ozija. Tudi njega je verjetno nekdo povozil ali z nečem udaril, poškodovano ima nogo. "Še danes ima težave z avtomobili. Mislim, da ga zmoti zvok, še posebej smetarjev in kamionov. Zaganja se vanje, pa ne iz agresije, pač pa iz strahu." S Simono imata posebno vez. "Dolgo časa je mislil, da je moj mož," pojasni v smehu. Atosa, ki mu na določenih delih telesa manjka dlaka, je dobila iz Srbije. "Ko sem videla njegove posebne učke, se mi je zasmilil. Ni se ga dalo ujeti, ker se je zelo bal, verjetno je imel slabe izkušnje z ljudmi, preganjali so ga, ker so mislili, da je kužen. Verjetno ima demodex – bolezen, ki nastane zaradi slabe odpornosti, slabe hrane in se prenaša iz mame na mladiče." Ujeli so ga s pomočjo uspavala in ga namestili v plačljivo namestitev, penzion, za katerega pa se je izkazalo, da samo pobirajo samo denar, psa pa so imeli zaprtega v pravem svinjaku. Simona ga je vzela k sebi in ga oglaševala, a ga nihče ni hotel vzeti. "Pes je črn, starejši, res ne izgleda najlepše in takih nihče noče, rajši imajo radi majhne, bele, luštkane, dlakave … Ampak ljudje ne vedo, da ti lahko tudi velik pes ogromno da in da so to lahko mali psi ujeti v velikem telesu." Stanje vseh psov se v Simonini oskrbi izboljšuje, kljub slabim izkušnjam z ljudmi z njeno pomočjo postajajo vse bolj zaupljivi. Prepričana je, da bi se njihov strah in posledice krutega ravnanja dalo povsem odpraviti s pomočjo strokovnjakov za prevzgojo.

Simona Vodopivec je posvojila štiri pse - enega iz Slovenije, enega iz Srbije in dva iz BiH. Pravi, da so ji spremenili življenje.
Simona Vodopivec je posvojila štiri pse - enega iz Slovenije, enega iz Srbije in dva iz BiH. Pravi, da so ji spremenili življenje. FOTO: 24ur.com

Čeprav naj bi dva od teh psov pri njej ostala le začasno, si danes ne predstavlja življenja brez njih. "Pes te potrebuje tako kot otrok, celega, moraš se ukvarjati z njim, mu biti na razpolago, sebe in marsikatere svoje aktivnosti moraš dati na stran. To terja veliko časa in denarja, priznam, da je včasih zelo naporno, a ti psi mi svojo hvaležnost pokažejo čisto vsak dan. Izjemno so navezani name, vidim jim na očeh, ko capljajo za menoj. Hkrati pa so tudi oni meni spremenili življenje, ker ko sem se začela boriti zanje, sem se začela boriti tudi zase," še pove Simona.

Zaveda se, da so štirje psi v stanovanju maksimum in da vseh psov, ki se ji zasmilijo, pač ne more rešiti. "Moraš imeti neko mejo, do katere lahko greš. Ne smejo te zavesti čustva, moraš razmišljati racionalno, sicer se to lahko obrne v neko kopičenje, nad katerim hitro izgubiš nadzor." Zapuščenim psom z območja Balkana zato pomaga tudi z zbiranjem donacij in spodbujanjem ljudi k posvojitvam. Na vprašanje, zakaj njim in ne psom, ki so v naših zavetiščih, odgovori: "Res je, tudi pri nas je ogromno ubogih psov, le da mi ne govorimo toliko o tem, ker to ni toliko vidno. V mestih je situacija kar dobra, na podeželju je veliko slabše. A ko sem zasledila njihove objave, so se mi ti psi zdeli nekako bolj potrebni pomoči kot naši. Tam namreč nimajo azilov, kakršne poznamo pri nas."

Vse, ki bi želeli pomagati, Simona poziva, naj kontaktirajo društvo Animal Angels in se pozanimajo, kako to lahko storijo, in naj psov k nam nikar ne vozijo na črno, saj imajo tam bolezni, kakršnih pri nas ni.

Psi iz Srbije v Veliko Britanijo, Nemčijo, Skandinavske države

Anton in Nataša Seme imata v Srbiji registrirano združenje Teodora's angels, s katerim pomagata uličnim psom. V Čačku imata center s kapaciteto za 50 psov, njun končni cilj pa je, da v obliki male etno vasice združita reševanje psov in pomoč otrokom z motnjami v razvoju, ki nimajo staršev. "S soprogo sva od nekdaj pomagala živalim, ona še bolj kot jaz, kajti kot pomorščak sem bil le redko doma. Večinoma sva hranila pse na ulicah, potem pa sva se nekega dne odločila, da kupiva posest na kmetiji in začneva s projektom gradnje male etno vasice, kjer bi lahko otroci stopili v kontakt z živalmi," pojasnjuje Anton. Če bo vse po sreči, bosta podpisala pogodbo s tamkajšnjim centrom za socialno delo, ki je zelo zainteresirano za projekt, upata pa tudi na finančno pomoč od države. Posvojila sta namreč deklico iz Črne gore in dobro vesta, kako otroku lahko pomaga terapija s psi. 

V Srbiji imamo ogromen problem s pasjimi borbami, vsi vedo, kje se odvijajo, a policija ne ukrepa, je razočaran Anton. Drug problem je korupcija, poleg tega so ljudje po njegovem mnenju zaradi vojn izgubili vsa čustva. Situacijo bi najhitreje uredili z nadzorom lastniških psov, kastracijo in sterilizacijo, pravi. "Če lastniški pes nima čipa, bi lastnik moral dobiti visoko kazen in mislim, da nikomur več ne bi padlo na pamet, da bi svojega psa, ki ga noče več, pustil na nekem smetišču, pač pa bi ga predal bližnjemu zavetišču," se pravi Anton.

50 psov je številka, nad katero imava še lahko nadzor, še pove sogovornik. "Pomagala bi vsem, pa ne moreva, zato jemljeva tiste, ki so najbolj ogroženi." Vsak pes, ki pride k njim, gre najprej v karanteno, kjer naredijo različne teste za bolezni in ga, če to potrebuje, pozdravijo. Imajo ograjena dvorišča, kjer se psi lahko prosto gibljejo, problematični psi pa so v boksih. Nataša in Anton največ psov oddata v Veliko Britanijo in Nemčijo, nekaj pa tudi v skandinavske države.

Hano so prezgodaj odstavili od mame, že pri enem mesecu je bila na trdi hrani.
Hano so prezgodaj odstavili od mame, že pri enem mesecu je bila na trdi hrani. FOTO: 24ur.com

Strokovnjakinja za prevzgojo psov: S posvojenčkom je treba ravnati počasi, bodite vztrajni in potrpežljivi

Pri posvojitvah psov psov iz tamkajšnjih zavetišč je pomembno, da imajo posvojitelji izkušnje s psi, opozarja Alenka Klemenčič Holynski, strokovnjakinja za prevzgojo psov iz pasje šole Bajka. "To so posebni psi, ki potrebujejo veliko več časa, da se navadijo na ljudi, okolje in ostale živali. Predvsem se moramo zavedati, da so to psi, ki so – nekateri sami, večina pa njihovi starši, preživeli vojno, ki je pustila psihične posledice tako na njih kot na potomcih. Zato sta nujni potrpežljivost in vztrajnost. Predvsem pa poiščite pomoč pri strokovnjakih, ki imajo večletne izkušnje s šolanjem in rehabilitacijo psov." 

Kako ločiti strah od agresije? Prestrašen pes laja zelo živčno, v očeh vidimo njegov strah. Pogosto tudi maha z repom in hkrati grozi z laježem ali renčanjem. Alenka Klemenčič Holynski

S posvojenčkom je treba po njenih besedah ravnati počasi. "Psa je treba postopoma spoznavati z novimi situacijami. Če se nečesa boji, ga ne silimo v to, ampak mu to postopoma približujemo." Pri takem psu se namreč srečujemo tako s pridobljenimi slabimi izkušnjami kot z genetskim spominom, ki ga prenaša od staršev. Po vedenju in reakcijah lahko prepoznamo del njegove zgodovine (strah pred temnimi prostori, strah pred poki, moškimi, palicami, …)

Teh posledic se po njenih besedah ne da popolnoma odstraniti, ker so tako zakoreninjeni vzorci. "Pomembno je, da strahu, agresije ipd. ne odpravljate z vajami poslušnosti, ampak z desenzibilizacijo psa. Poiščite pomoč pri strokovnjakih, ki uporabljajo tudi alternativo, ki v teh primerih preizkušeno, izredno lepo pomaga."

Na vprašanje, ali posvojenčka lahko namestimo skupaj k še kakšnemu psu ali je bolje, da je izoliran, strokovnjakinja odgovarja, da je to odvisno od psa. "Nekateri so družbe veseli, ki se počutijo varne. Drugi pa so preveč ogroženi in družbe ne sprejmejo. Vsekakor je treba dati obema čas, da se navadita en na drugega." K otroku pa psa nikakor ne spustite brez nadzora, in predvsem ne dokler psa ne spoznate, še opozarja. "Če se negotovo obnaša ob tem, ko vidi ali sliši otroke, nikakor ne silite v nesrečo. Predvsem pa niso vsi občutljivi na vse starostne skupine – lahko imajo dojenčke čisto radi, otrpnejo pa pri osnovnošolcih, ker so jih npr. kamenjali na ulici."

Časovno obdobje prevzgoje je odvisno od tega, kako prizadet je pes, je še povedala Klemenčič Holynskijeva. Nekatere se da prevzgojiti takoj, nekateri pa za to potrebujejo tudi več kot eno leto.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bleki1
29. 06. 2017 09.51
bravo hribovc,naravna selekcija ja,upam da čimprej tud zate.Nabavi si psa,pa da vidi če boš še pisal bedaste komentarje. ps.nimam psa.
flojdi
28. 06. 2017 18.17
. vsa čast ji. tako kot Mileni. ( ampak kužki niso edini odvrženi. en mojih otročkov skrbi za Odvrženo želvo, pa še za enega Odvečnega lepega mandija(zajčka). / pa da ob tem od/za/vrženih Ljudi sploh ne omenim
grozjak
28. 06. 2017 12.04
-13
Narava naj sama opravi selekcijo......Ali pa pojdite še v Indjo in Afriko reševati svet.......Svašta
Transformerji
28. 06. 2017 11.50
+1
Kolikor se spomnim, smo imeli v Sloveniji že pre mnogimi leti tudi gospo, ki je sama skrbela za potepuške pse, mislim, da je bilo tudi njeno ime Milena. Večina ljudi ji je pomagala, se strinjala z njenimi dejanji, jo je pa inšpekcija na veliko preganjala.
grozjak
28. 06. 2017 12.06
-4
Da, zaradi neprofesionalnega ravnanja z živalmi in neprimernosti mesta, kjer je živali svojevoljno zadrževala
Transformerji
28. 06. 2017 12.22
+2
posiljatelj
27. 06. 2017 21.04
-16
še ena cmerava zgodbica o ubogih kužkih, nikoli pa nič o neprestanem pasjem laježu 24 ur na dan vse dni v letu, ki uničuje zdravje, življenje in bivanje celim družinam
grozjak
28. 06. 2017 12.09
-6
pazi, boš kakega ljubitelja pasjekov razhudil.....zanje je pasji lajež govorica in sranje po tujem vrtu, naravna ter neškodljiva potreba.....
flojdi
28. 06. 2017 18.31
+1
.res me zanima, oz mi je žal , da ne zMoremo razumet čisto nič od Govorjenja ostalih živali. ker kuža s tistim : hov Nekaj pove. in , mislim , da smo mi butli, ker ga ne razumemo. in je on Pametnejši. KER RAZUME : SEDI, in LEZI, pa TAĆKO DAJ/....
flojdi
28. 06. 2017 18.33
+0
...ampak ... tudi pogled v OČI zna Povedat ...marsikaj
flojdi
28. 06. 2017 18.33
+0
nightangel
27. 06. 2017 16.34
+19
Vsa čast gospe Mileni....če bi bilo več takšnih ljudi kot je ona,ne bi bilo takšnih člankov kot je ta.
puspan
28. 06. 2017 16.36
+2
JanZiska
27. 06. 2017 16.17
+9
Realno gledano medijske hiše producirajo pasje zgodbe, ker psi vzbujajo čustva. Prašiči jih ne, četudi so inteligentnejši in sposobni interakcije ravno tako kot psi. Nobena novinarka seveda ne hodi na Madžarsko in Srbijo gledat v kakšnih pogojih živijo prašiči in kako zapuščajo ta svet. Te zgodbe se slabo prodajajo, ljudi ne zanima zagodba za zrezkom ali klobaso, ljudi zanima solzavo gledajoče pasje oči in mahanje z repom. Prašiča je Bogec zadrotal s tem golim in neuglednim repom...
pizzamargerita
27. 06. 2017 15.26
-27
Večina teh gospodičen, ki se tu solzijo nad bosanskimi pasjimi usodami in ekstatično izjavljajo "vsako rešeno življenje šteje", pa niti približno nima enakega usmiljenja in zahtev po reševanju otroških življenj, naših nerojenih OTROK. Ja, otrok, ne kupčkov celic. Licemerska neoliberalna družba nevrednot.
flojdi
28. 06. 2017 18.38
. ja . splav je ubitje lepega bitja, / ampak zakaj eni tako radi Ubijajo ( tudi)(že)Rojena Bitja
pizzamargerita
27. 06. 2017 15.18
-12
a to bo zdaj redna nadaljevanka teh polmetrskih zgodb o bosanskih psih? A ste gospodični "novinarki" že plačali abonma ali kaj...
nightangel
27. 06. 2017 16.30
+14
Prav je,da se čimveč govori o perečih temah,pa naj bo to o problematiki živali ali ljudi oziroma otrok.Boljše da beremo o resničnih zgodbah,kot da gledamo in poslušamo politike,ki živijo daleč od realnega sveta.
Apostol1
27. 06. 2017 21.49
+5
pizza ,ko berem te tvoje zverižene komentarje ,se vprašam ,kaj za božjo voljo imaš ti proti tem ubogim bitjem ,ki so žrtve različnih situacij , če misliš da bi morali naprej poskrbeti za ljudi in šele potem pse ta čas jih pa pustiti naj počnejo psi kar hočejo in ljudje z njimi delajo kar jim na misel pride , sem več kot 100% prepričan da ne bo rešen ne ljudski problem in ne pasji , zavedati se moramo da si ta planet delimo skupaj tako s psi in živalmi in na žalost v 21 stoletju tudi z ogabno plastiko s katero je svet vedno bolj umazan in hvala bogu za te ljudi ki se trudijo na področjih kjer včasih kaže videz da so boji z mlini na veter , pa vendarle nas osveščajo da je s tem svetom nekaj hudo narobe in ti pa tule pišeš o tem podcenjevalno in arogantno ,lahko te je samo sram , ali pa si tak tip da ti ni težava iti čez trupla samo da stopiš na lestvi za en klin višje verjetno si , ker to miselnost izžarevajo tvoji kot sem že na začetku rekel zveriženi in neumni komentarji.
janezccc
27. 06. 2017 14.15
+13
TR82
27. 06. 2017 13.31
-8
eni in isti filozofi
METKA102
27. 06. 2017 12.45
+2
Ko sem prebrala o dobrotnici Mileni, sem se spomnila tudi na našo Mileno, ki je tudi skrbela za množico psov, če me spomin ne vara je bila tudi Slovenka leta, a že dolgo nisem v zvezi z njo zasledila ničesar.
pizzamargerita
27. 06. 2017 15.16
+2
METKA102
27. 06. 2017 17.41
+2
29350
27. 06. 2017 12.21
+19
Moj poklon gospa Milena
ST11
27. 06. 2017 11.44
-12
Zaveda se, da so štirje psi v stanovanju maksimum ... Stirje psi v stanovanju je nic drugega kot mucenje zivali!
badi 27
27. 06. 2017 11.48
+2
Quatflow
27. 06. 2017 12.13
+12
še vedno, če jih redno vozi na sprehode in jim namenja ljubezen in skrb je bolje kot pa da so zaprti v kletkah in prepuščeni sami sebi..
joze-j
27. 06. 2017 14.02
+13
To kaj je mučenje živali je rekla oseba, ki nima nobene živali.
jgm
27. 06. 2017 15.18
-9
Štirje psi v stanovanju? Stanovanje je torej pesjak.
joze-j
27. 06. 2017 17.56
+4
@jgm Pet članska družina na 28 metrih, je pa norišnica? Ti se razumejo bolje kot enako številčna družina v 280 metrih velikem stanovanju.
JAMES23
27. 06. 2017 11.38
+20
FesterAdams
27. 06. 2017 11.15
-1
Ljudje si lastimo pravico, da se lahko množimo, kolikor nas je volja. Že dolgo smo največji škodljivec na planetu, in sedaj bi si lastili še pravico omejevati rojstva drugih, tako čudovitih bitij. SRAM ME JE MOJEGA RODA!!!
JanZiska
27. 06. 2017 11.23
+12
Izjemno bistra misel, v delu kjer se kotijo najčudovitejša bitja brez omejitev, potem pa je nujno zaposliti in angažirati najnižja in pokvarjena človeška bitja, da množica prečudovitih pasjih bitij preživi. To glede sramu, se pogovori s svojo materjo, po moje javni forum ni pravo mesto za takšne debate.
kurva2
27. 06. 2017 11.12
+22
Vsaka čast gospa, zelo lep članek, vsem ki pa ne marate živali priporočam drug medij oziroma članek.
emsodine
27. 06. 2017 11.28
-8
Kar lepo zgleda še ne pomeni da je modro in ni škodljivo,...
FesterAdams
27. 06. 2017 11.09
+22
Gospa Milena, moj poklon do tal...
TR82
27. 06. 2017 10.45
+12
kakšni ljudje ste poden da vas ni sram
Bratomil
27. 06. 2017 11.25
-9
gongash
27. 06. 2017 10.38
+1
200 psov mora ven, kam pa? a so bili sterilizirani? tistih 200 lahko zelo kmalo postane 400 itd.kdo jih bo vzel? kje so zdaj tisti prostovoljci
gongash
27. 06. 2017 10.40
-2
PS to je že vsaj tretji članek o psih. zgleda konflikta v siriji ni več. aja pa včeraj so na kitajskem imeli festival kjer roštiljajo pse in mačke.
krokodil555
27. 06. 2017 12.03
-14
Točno to je tudi moje mišljenje. Najbolj pomembna novica dneva - bosanski psi????? ajajajj