Tujina

Višegrajska četverica odkrito proti Angeli Merkel

Dunaj/Berlin/Praga, 13. 02. 2016 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Samo januarja so nemški obmejni policisti v Avstrijo vrnili več kot 3700 Maročanov, Alžircev in Egipčanov. Če se bo to nadaljevalo, bo v Avstrijo s severozahoda letos prišlo do 30.000 ekonomskih migrantov. Višegrajska četverica pa se je odločila, da bo šla v odkrit spopad proti Merklovi. Medtem na tisoče razočaranih prosilcev za azil zapušča Finsko.

Medtem ko se avstrijsko notranje in obrambno ministrstvo ukvarjata s tem, kako čim bolj zaščititi južno mejo, na tisoče ekonomskih migrantov k nam prihaja s severozahoda, v petkovem članku na spletu opozarja avstrijski časnik Kronen Zeitung in Nemčiji očita množično vračanje migrantov z Bavarske v Avstrijo.

Kot nadaljuje, so na to možnost opozarjali že lani jeseni, ko je nemško notranje ministrstvo napovedalo "hiter izgon" prišlekov, ki niso upravičeni do azila. A avstrijski kancler Werner Faymann je takrat zatrdil, da so odnosi z Nemčijo odlični in da tu ne bo nobenih težav, saj nemška kanclerka Angela Merkel "drži besedo".

"Štiri mesece pozneje pa aktualne številke notranjega ministrstva kažejo, da Berlin zelo dobro izvaja napovedane hitre izgone v Avstrijo: na dan preprosto pošiljajo nazaj v Zgornjo Avstrijo in na Solnograško od 50 do 200 ekonomskih migrantov iz Maroka, Alžirije, Egipta itd."

V januarju je šlo za povprečno 123 ljudi dnevno, februarja malo manj - po pojasnilih Dunaja zato, ker Avstrija zdaj bolje nadzoruje vstopanje migrantov na svoji južni meji s Slovenijo, še dodaja Kronen Zeitung.

Begunci peš proti Avstriji
Begunci peš proti Avstriji FOTO: Reuters

Na tisoče razočaranih prosilcev za azil zapušča Finsko

Medtem se je na tisoče iraških prosilcev za azil, ki so lani prispeli na Finsko, odločilo prekiniti azilne postopke in prostovoljno vrniti v domovino.

Skoraj 80 odstotkov migrantov, ki se vračajo domov, je Iračanov. Le redki Sirci in Afganistanci, ki so lani na Finskem zaprosili za azil, se želijo vrniti domov.

Finska je lani prejela okoli 32.500 prošenj za azil, kar je skoraj desetkrat več kot leto prej, ko je bilo vloženih okoli 3600 prošenj. Skoraj dve tretjini lanskih prosilcev za azil so predstavljali mladi iraški moški, ki pa imajo sedaj pomisleke glede življenja na Finskem. Zato finske oblasti organizirajo čarterske polete v Bagdad, ki bodo stekli naslednji teden. Polete bodo organizirali, dokler bo zanimanje zanje.

Po navedbah finskih oblasti je doslej okoli 4100 prosilcev za azil umaknilo prošnje, to število pa naj bi v prihodnjih mesecih doseglo 5000. Večinoma so migranti pristojnim službam povedali, da se želijo vrniti k svojim družinam. A nekateri so tudi izrazili razočaranje nad življenjem na Finskem.

"Nekateri pravijo, da razmere na Finskem in dolgi azilni postopki niso izpolnili njihovih pričakovanj,"
je povedal programski direktor Mednarodne organizacije za migracije na Finskem Tobias van Treeck.

Pri prostovoljnem odhodu je migrantom na voljo finančna pomoč, a po navedbah finskega notranjega ministrstva si večina iraških povratnikov sama plača letalske karte ali pa za pomoč zaprosijo na iraškem veleposlaništvu v Helsinkih.

Medtem je potovalni agent somalijskega porekla Muhiadin Hasan, ki v zadnjem času na dan proda od 15 do 20 letalskih kart za Bagdad, pojasnil, da nekateri od iraških prosilcev za azil ne marajo hrane na Finskem, da jim je premrzlo, nekateri pa se ne počutijo dobrodošle.

Tako kot nekatere druge evropske države je Finska nedavno zaostrila azilno oz. priseljensko politiko. Delovno sposobni prosilci za azil morajo tako, recimo, opraviti nekaj neplačanega dela. Finska je prav tako napovedala, da bo zavrnila do 20.000 prosilcev za azil iz leta 2015, a to število bi se lahko zaradi prostovoljnih odhodov zmanjšalo.

Višegrajska četverica o zapiranju makedonske meje kot uporu proti Merklovi

Višegrajska četverica – Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška – gre v begunski in migracijski krizi v odkrit spopad z Merklovo, saj naj bi bila odločena zapreti t. i. balkansko pot, in sicer na grško-makedonski meji, poroča nemški Spiegel. Nemška tiskovna agencija dpa obenem navaja še Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo.

Premierji držav višegrajske četverice se bodo v ponedeljek sešli na izrednem vrhu v Pragi, posvečenem migracijam. Uradno naj bi na srečanju oblikovali skupno stališče glede reševanja begunske krize pred vrhom EU v Bruslju prihodnji teden, a po informacijah Spiegla bodo dejansko zapečatili dogovor o tem, kako bodo Makedoniji pomagali zapreti njeno mejo z Grčijo.

Višegrajske države se tako eksplicitno postavljajo proti načrtu kanclerke Merklove, ki želi begunsko krizo rešiti s pomočjo Turčije. Kot je dejal Lajčak, ne želijo konfrontacije s kanclerko, a preprosto napačno bi se bilo zanašati na Turčijo, da rešuje probleme Evrope. Poleg tega se Vzhodna Evropa ne strinja z načrtom Merklove, da bi države EU v zameno za pomoč Turčije pri zajezitvi begunskega vala sprejele določeno število beguncev, ki sedaj živijo v Turčiji.

"Cilj: štiri vzhodnoevropske države članice EU načrtujejo zaporo t. i. balkanske poti za begunce," piše Spiegel in navaja slovaškega zunanjega ministra Miroslava Lajčaka: "Dokler ni skupne evropske strategije, je legitimno, da države na balkanski poti ščitijo svoje meje (...) Mi jim pri tem pomagamo."

Nemški mediji sicer omenjajo tudi, da se Slovenija, Hrvaška in Avstrija, ki se nahajajo na t. i. balkanski poti, prav tako zavzemajo za občutno krepitev nadzora na grško-makedonski meji, potem ko dogovarjanje EU s Turčijo, pritisk na Grčijo, naj naredi več, in ukrepi v Egejskem morju niso prinesli želenih rezultatov.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v petek ob obisku v Skopju opozoril, da bo zgornja meja, ki jo je za sprejem beguncev za letos določila avstrijska vlada in znaša 37.500 oseb, kmalu dosežena. Obenem je makedonske sogovornike pozval, naj ustrezno ukrepajo in se pripravijo na zaprtje svoje meje z Grčijo.

Avstrija je Makedoniji pri tem pripravljena pomagati, med drugim s svojimi policisti in opremo, "morda celo z vojaki", je še zatrdil Kurz, medtem ko sta Slovenija in Hrvaška nekaj svojih policistov na makedonsko mejo poslali že pred časom.

Slovenski premier Miro Cerar je tudi podal konkreten predlog o okrepljenem nadzoru na makedonsko-grški meji, ki bo tema pogovorov voditeljev na vrhu EU čez nekaj dni.

Pred vrhom bodo v sredo zvečer v Bruslju o tem predlogu ločeno govorili predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter Cerar, hrvaški premier Tihomir Orešković, srbski predsednik Tomislav Nikolić in makedonski predsednik Gjorge Ivanov. Vse sodelujoče države so Cerarjevo pobudo sicer že podprle.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
14. 02. 2016 21.06
višegrajske države, finska, danska, norveška so pametne in jim dam prav imajo mojo podporo, ostalo je adijo pamet
Transformerji
14. 02. 2016 11.51
+7
Gledam in poslušam vsakdanje novice na kar treh programih ; Angela kaže na Putina, Putin se smeji Angeli, ker je odprla vrata za begunce in predvsem migrante, Amrika in Francija s prstom kažeta na Putina....... Saj ne potrebuješ veliko pameti, pa veš, kaj bo sledilo. ZATO NASVET vsem Slovencem; do sedaj ste se opredeljevali za leve in desne, so tudi tisti, ki niso nikjer, sedaj se že opredeljujete za Putina, Evropo, srednji bodo za Ameriko...... Držimo skupaj, obnašajmo se kot Erjavec (dobro mišljeno), ki je vedno v koaliciji , ne delaš ne koristi, pa tudi škode ne. Samo čakajmo ......... smo premajhni, vojske ne potrebujemo, pred velesilami se ne moremo braniti. Samo to glejmo, da sami sebi ne povzročamo škode!
Transformerji
14. 02. 2016 11.57
+1
Pa če niste videli (ne vem, kako se piše) Izjava: Rusija se oborožuje, prisvojiti si hoče druga ozemlja, tako kot je naredil v svoji državi, pa poglejo Angelco in Junckerja, predstavnika velike EU - čisto elegantno se je to izpeljalo, begunci in migranti pa v EU!
korintos23
14. 02. 2016 09.06
+2
Dobro da nas v Sloveniji ne vodijo skrajneži!
EMINENT
14. 02. 2016 11.19
-3
Razen redkih trenutkov, nam skrajneži vladajo že 75 let.
Ate_ist
14. 02. 2016 15.09
+1
v Sloveniji vladajo skrajneži! tlačijo v svoj skrajni žep
Ricketts
14. 02. 2016 08.52
-1
V Kidričevem se je menda začelo NASELJEVANJE..........
korintos23
14. 02. 2016 08.55
+5
RdecaZvezda
14. 02. 2016 08.47
+13
Janša je opasen sogovorec,glede meje mu pa dam prav,MEJO ZAPRET,VČERAJ NE DANES
murinar
14. 02. 2016 08.52
+12
Janša ,bavčar ,rupel ,peterle so 91-ih v Istri zapravili našo mejo!IZDAJALCI na kvadrat!
23345
14. 02. 2016 09.13
+11
TAKO JE MURINAR, POSTAVILI O KAO ZAČASEN MEJNI PREHOD KAR KREPKO NA SLOVENSKEM OZEMLJU. POTEM JE TAM TUDI OSTAL. IN NIHČE JIH NE POKLIČE NA ODGOVORNOST, KER SO HRVATOM POKLONILI KAR LEP DEL NAŠE ZEMLJE. JA JEZIKATI PA ZNA JANŠA, SAM PA JE NAJVEČJI UMAZANEC IN PREVARANT. MERKLOVI PA SE IZTEKAJO POLITIČNI DNEVI IN PRAV JE TAKO
EMINENT
14. 02. 2016 11.20
+3
Za mejo v Istri je odgovoren predvsem Bavčar, kar je sam tudi priznal.
RdecaZvezda
14. 02. 2016 08.44
+24
Finska je naredila pravilno,takoj ko so migranti prestopili njihovo mejo so jim takoj dali DELO,kar pa migrantom ne diši preveč in se sami od sebe vračajo nazaj od koder so prišli,iz avtobusov ali vlakov jih ne bi smeli prej spustit,dokler ne pospravijo vso svojo svinjarijo ,ki so jo naredili,
korintos23
14. 02. 2016 08.43
+15
Angela, še en milijon jih sprejmi potem se pa veselica prične!
razocarani
14. 02. 2016 10.49
+5
ja baba je zeloooo zbircna ,med prvim miljonom ni nasla pravega ki bi jo zadovoljil ,,no bo pa med drugim miljonckom pravi junak
firewall
14. 02. 2016 08.42
+14
Poceni delovna sila v obliki migrantov bo uničila evropski delavski razred in zelo znižala naše prihodke ter pravice. Na koncu se bodo spet smejalo le kapitalistom. Merklca že ve kaj in predvsem zakaj to dela.
korintos23
14. 02. 2016 08.43
+12
In kdo je to kriv, mi ali požrešni kapitalisti?
Borec21
14. 02. 2016 08.17
+13
Kdo je podpiral vse vojne na bližnjem vzhodu ??merkl Kdo je pozival begunce v Eu ???merkle Kdo jih naj živi??Merkl Mislim d aimajo države Eu dovolj argumentov da zavrnejp vso nemško dvoličnost in aroganco ??če jih ne marajo naj jih sami vračajo saj so podpirač vojne in jih kliclai k sebi, ne da sedaj probleme prenašajo na druge....tako dealjo v poslu ko kaj za jjj...smo vse drugi krivi ..........adijo Eu zapret meje svojo valuto nizke davke pa bomo sami živel...
morituri
13. 02. 2016 21.56
+28
Integracija? Ste znoreli?
Morana7
14. 02. 2016 11.56
+0
Morda pa se bodo ravno k nam priselili kaki bolj umirjeni in morda bo ravno naša država ustvarila nek funkcionalen način integracije, kar pa zelo dvomim, če v ostalih državah, ki so bolj urejene od naše to niso uredili...kakšne imamo mi šanse s temi šalabajzerji, ki vidijo zgolj do konca svojega mandata?
cosmosjasnovidec
13. 02. 2016 21.54
+22
Žal že davno prepozno vendar bolje kot nič in,da se še tako dogaja naprej.Za kar se je opozarjalo predvsem z strani Mađarov kateri so edini pametni in imajo jajca so komaj sedaj slovenija in ostali vzeli bolj resno,ker je že dolgo vsem znano kakšna je situacija.Če bi se sedaj popolnoma zaprle meje za migrante katere se počasi vsekakor bodo saj drugega izhoda ni bi se še znalo zgoditi da se Cerarju spet seveda dvigne podpora.Za to seveda ne bo zaslužen on ,ker se bo samo od sebe tako izteklo folk si bo pa seveda predstavljal,da je to Cerarjeva zasluga in mu bo dal podporo ne glede na to kar je vlada zavozila.
Frane Šajn
13. 02. 2016 21.25
+30
Naš cmero pa k njej pod kiklo in v slovenski narodni noši pleše na nemško polko, kdaj bomo dobili človeka ki bo enkrat za vselej zastopal svoj narod?
Frane Šajn
13. 02. 2016 21.26
+12
Kaj mislite bi se jim sedaj lahko pridružili mislim, da žal ne. Sedaj so oni ponosni.
Emeritus
13. 02. 2016 21.30
+10
Če bi imeli res komuniste v vladi tako kot trobi Janša in kampanja,bi že zdavnaj znali pošteno udariti po mizi pred Merklovo in Jokcarjem ups Junckerjem.
DonDonDan
14. 02. 2016 08.48
+4
V vladi ni ravno nekih komunistov, je pa ozadje mafijsko in sestavljeno iz bivšega komunističnega režima !!!!
23345
14. 02. 2016 09.15
+4
JA IN MED NJIMI JE NAJVEČJI KOMUNIST PRAV JANŠA
IVO1965
13. 02. 2016 21.02
+31
KREPKO PREPOZNO, NO SICER PA BOLJŠE POZNO KOT NIKOLI. NO SLOVENSKI VLADARSKI BREZJAJČNIKI, NA KATERO STRAN SE BOSTE POSTAVILI.
akmt
13. 02. 2016 20.57
+2
provokatorr
13. 02. 2016 20.50
-51
A so članice višegrajske skupine jezne, ker v njihovo bedo noče nihče iti živet? Še njihovi lastni državljani jih zapuščajo. Sicer pa, ko jih bodo Nemci imeli dovolj, jim zaprejo eno li dve tovarni, da ne bodo mogli delati niti za svoje bedne plače.
Emeritus
13. 02. 2016 20.59
+45
Hvalabogu da so se uprli Merklci,saj je niso dolžni spoštovat,če nas slovane tako kot njen predhodnik gleda z viška in ima za manjvreden narod.
290ktober
13. 02. 2016 21.07
+11
bojer
13. 02. 2016 20.14
-2
Mi smo že tam kot pravi Kolerika, le za "one" to ne velja, kar pomisli...
Kollerik
13. 02. 2016 20.05
+16
Nam se ni treba bat beguncev. Oni namreč vedo, kako smo v ku...cu in gredo mimo ali pa čimprej čez :))
Emeritus
13. 02. 2016 20.04
+40
Zgleda da bojo Višegrajci s Putinom zakopali bojno sekiro,tako da Slovencem in ostalim južnim slovanim ni druge kot da se jim pridružimo.SLAVA!!!!!!!
Schnitzel
13. 02. 2016 21.11
+3
diocles
13. 02. 2016 19.29
+22
a zdej je kr makedonija prva meja šengena? grčija bo pa sam vlekla milijardne kredite (ki jih itak ne bo nikoli vrnila)
maneno48
13. 02. 2016 19.24
+27
kaj pa slovenski brezjajčniki ???
korintos23
13. 02. 2016 19.29
-9
Kollerik
13. 02. 2016 19.58
-4