Tujina

Kronologija: v letu in pol v Turčiji več kot deset smrtonosnih terorističnih napadov

Ankara, 29. 06. 2016 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turčijo znova pretresa teroristični napad. Teh je v tej državi daleč preveč. Oblasti odgovornosti za napade pripisujejo ali IS ali kurdskim skupinam.

Istanbul je znova pretresel teroristični napad. Samo od leta 2015 je mogoče v Turčiji našteti vsaj 15 smrtonosnih napadov, k seznamu bi lahko dodali še kar nekaj napadov, ki pa niso terjali smrtnih žrtev. Oblasti odgovornosti za napade pripisujejo ali IS ali kurdskim skupinam. 

28. junij 2016: Samomorilski napadalci so napadli mednarodno letališče Ataturk.

8. junij 2016: Avtomobil bomba je eksplodiral pred policijsko postajo v turškem mestu Midyat na pretežno kurdskem jugovzhodu države v bližini meje s Sirijo. Ubiti so bili štirje ljudje. 

7. junij 2016: V napadu v središču Istanbula je umrlo 12 ljudi. Tarča napada je bil avtobus, ki je prevažal policiste. 

31. marec 2016: V močni eksploziji v Diyarbakirju na jugovzhodu Turčije je bilo ubitih sedem turških policistov.

19. marec 2016: Samomorilski napadalec se je razstrelil v istanbulski glavni pešconi. Umrlo je pet oseb, med njimi napadalec, ki so ga oblasti identificirale kot turškega državljana, povezanega z Islamsko državo (IS). Skupina odgovornosti ni prevzela.

Marčevski napad v Ankari.
Marčevski napad v Ankari. FOTO: AP

13. marec 2016: Kurdinja se je razstrelila v avtomobilu v Ankari. Umrlo je 37 ljudi. Odgovornost je prevzela kurdska skupina Kurdski sokoli svobode (TAK).

17. februar 2016: Samomorilski napadalec je z avtomobilom najverjetneje ciljal vojaško osebje v Ankari. Umrlo je 29 ljudi. Odgovornost za napad je prevzel TAK, ki ga Turčija smatra kot teroristično organizacijo.

14. januar 2016: V napadu v mestu Diyarbakır je umrlo šest oseb. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, oblasti so krivile Prepovedano kurdsko ljudsko stranko PKK.

12. januar 2016: Samomorilski napadalec se je razstrelil v starem delu Istanbula. Umrlo je 12 nemških turistov. Oblasti so menile, da je napad izvedel Sirec, povezan z IS, ki je v državo prišel kot begunec.

23. december 2015: V napadu na mednarodnem letališču Sabiha Gocken v Istanbulu je umrl čistilec. Odgovornost za napad je prevzel TAK.

1. december 2015: Blizu postaje podzemne železnice v Istanbulu je ravno v času jutranje konice eksplodirala bomba. Pet oseb je bilo ranjenih.

Eksplozija je odjeknila tudi oktobra lani na shodu v Ankari.
Eksplozija je odjeknila tudi oktobra lani na shodu v Ankari. FOTO: Reuters

10. oktober 2015: Samomorilska napadalca sta se razstrelila na mirovnem shodu v Ankari. Napad je terjal 102 življenja. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, turške oblasti so napad pripisale lokalni celici IS. 36 osumljencem skupno grozi kar 11.750 let zaporne kazni.

10. avgust 2015: V napadu v provinci Sirnak so umrli štirje policisti in vojak. V napadu v Istanbulu je v napadu z avtomobilom bombo umrl policist.

20. julij 2015: Turški državljan, po nacionalnosti Kurd, se je razstrelil v mestu Suruc na jugu države. Ubil je 33 večinoma kurdskih aktivistov, ranjenih je bilo še okoli 100 ljudi. Oblasti so za napad obtožile IS.

5. junij 2015: Na prokurdskem shodu v mestu Diyarbakır sta eksplodirali dve bombi. Umrle so štiri osebe, več sto je bilo ranjenih.

6. januar 2015: Samomorilska napadalka se je razstrelila pred policijsko postajo Sultanahmet v Istanbulu. Ubiti so bili dva policista in napadalka. Odgovornost za napad je prevzela skrajno leva revolucionarna ljudska stranka DHKP/C. Šlo je za maščevanje za smrt 15-letnika, ki je bil ubit v protestih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
29. 06. 2016 19.27
+0
Jatz ne vem !Baje je Turčija ena bolj razvitih dežel v svetu nebom rekel evropi ker ne vem kaj bo z njo-ampak ko sem bil še v Jugoslaviji z mišljenjem kadi kot TUrk je bilo tam vse skupaj v smeri nazadnjaštva!In tudi sedaj ko je pol turčije v totalni revščini nekateri deli se pa hvalijo z zahodnm "ratingom" umetnim !!!Kot na primer Kitajska!!Kitajska ,ki je še pred 2 desetletjima v kompletu bila zmožna izdelovat le cize!!!!!Sedaj izdeluje neka newvidna lovska letala podmornice itd!!!!Prosim vas lepo -to je umetni pokop sveta ki je dregnil v deželo ,kjer bi veliko bolje živeli v svoji skromnosti in brez uvoza zunanjega pohlepa kapitalizma!!!Če kdo misli da nimam prav naj me povabi na razgovor!!po novem intervju!!!!
sara_win2000
29. 06. 2016 10.59
+10
Kaj žanješ? To da nedolžni ljudje umirajo? Tisti ki za razliko od taksnih nul imajo cilj v zivljenju in za namecek placujejo davke da se na ta racun hranijo tudi taksne samomorilske nule? Kaj imas od tega da naredis kaj taksnega? Si frajer in nesmrten? Ne, si revez in totalna zguba. Bodite srecni, da imate drzavo, da vsako jutro v miru vstanete iz postelje in zacnite v zivljenju poceti kaj koristnega in pametnega... Ne pa da se smilite sami sebi in svoje frustracije z nestrpnostjo in negativizmom objavljate pod anonimnimi imeni na druzbenih omrezjih. Zato pa smo ker smo!!!!! naucite se kulture dialoga in strpnosti in bomo resili veliko tezav....
Ka pa mislis
29. 06. 2016 10.21
-6
Kar seješ, to žanješ.