Tujina

'Pomembno je, da ljudje razumejo: Kobane lahko še vedno pade'

Kobane, 16. 10. 2014 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bitka za strateško izredno pomembno sirsko mesto Kobane se nadaljuje. A tokrat premoč kažejo kurdske sile, ki s podporo ameriških zračnih sil "čistijo" območje. Skrajneži IS se iz nekaterih delov mesta umikajo.

Pomembno je, da ljudje razumejo: Kobane lahko še vedno pade. tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby

Kurdski borci iz sirskega mesta Kobane so sporočili, da se skrajneži samooklicane Islamske države (IS) umikajo iz določenih delov mesta. Njihov predstavnik Idriss Nassan je za britanski BBC dejal, da je IS v zadnjih dneh izgubil nadzor nad več kot 20 odstotki mesta. Ob tem so ameriške oblasti sporočile, da so v zračnih napadih na položaje IS v Kobaneju ubile na stotine skrajnežev. Napade so še okrepile. A kljub temu Kurdi in Američani opozarjajo, da skrajneži ob vsaki večji izgubi na območje pošljejo nove okrepitve. Ali bo tudi tokrat tako ali pa skrajneži res izgubljajo bitko za Kobane?

Spomnimo, da so se evropski voditelji – britanski, francoski, nemški in italijanski - in ameriški predsednik Barack Obama strinjali, da morajo storiti več, da bi v Siriji in Iraku ustavili džihadiste. Nastopati morajo z enotnim političnim stališčem, s čimer se strinjajo tudi Rusi, prav tako bodo sodelovali pri vojaškem urjenju lokalnih sil v Iraku in Siriji.

Kurdski borci soočeni s pomanjkanjem

Mati v Kobaneju padle kurdske borke.
Mati v Kobaneju padle kurdske borke. FOTO: Reuters

Kurdskim borcem medtem po lastnih navedbah zmanjkuje tako streliva, orožja, hrane kot zdravstvenih pripomočkov.

Vojaške operacije čiščenja

Turški Kurdi s turškega ozemlja opazujejo boje v mestu Kobane.
Turški Kurdi s turškega ozemlja opazujejo boje v mestu Kobane. FOTO: Reuters

Kurdski predstavnik Nassan je dejal, da so skrajneži v preteklih dneh nadzorovali skoraj polovico Kobaneja, po zadnjih ocenah pa imajo nadzor na še približno 20 odstotkih mestnega ozemlja. Poudaril je, da kurdske sile na vzhodu in jugovzhodu mesta izvaja operacije "čiščenja" območja.

Tudi Američani poudarjajo, da so njihovi zračni napadi uspešni, a kljub temu opozarjajo, da skrajneži ne skrivajo močne želje po zavzetju tega strateško izredno pomembnega mesta. Prav zato pozivajo k previdnosti, saj na območje ves čas dotekajo nove sile IS.

'Neločljivo povezana odločnost'

ZDA so mednarodna prizadevanja proti IS v Iraku in Siriji krstile z nazivom "Neločljivo povezana odločnost", kar po trditvah Pentagona pomeni, da so ZDA skupaj s koalicijskimi zaveznicami neomajno odločene za odstranitev teroristov IS.

Koordinator koalicijskih prizadevanj proti IS upokojeni general John Allen je priznal, da je IS v Iraku in Siriji dosegla pomemben napredek ne glede na koalicijske zračne napade, ki so se začeli 8. avgusta. Za zmago proti IS bo po generalovih besedah potreben čas.

Koalicijske sile so IS potisnile nazaj okrog jezu pri Mosulu, vendar pa imajo teroristi taktično pobudo na drugih bojiščih. Allena najbolj skrbi iraška provinca Anbar, kjer je IS dosegla največ.

Allen je ponovil, da vojaška sila sama po sebi ne bo dovolj za zmago. Zračni napadi so trenutno namenjeni le kupovanju časa, poleg njih pa bo potrebno zaustaviti dotok terorističnih borcev in denarja ter zoperstavljanje ideologiji skrajnega islamizma.

Turčija še naprej okleva

Če skrajnežem IS uspe zavzeti mesto, bo nadzorovala neprekinjen pas ozemlja od zahodnega Iraka v notranjost Sirije. V njenih rokah bi bilo tako tudi več položajev ob meji s Turčijo. Ta sicer še vedno okleva glede vključitve v koalicijo držav pod vodstvom ZDA, ki ukrepajo proti IS. Turška vlada kot pogoj za podporo koaliciji med drugim navaja obljubo ZDA, da bodo ukrepale proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Turčija je poleg tega oprezna tudi glede kurdskih borcev, ki naj bi bili povezani s Kurdsko delavsko stranko (PKK).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KlubPravilnoPretepenihŽena
16. 10. 2014 19.45
-8
arabski zigani so se rešili tokrat, vendar amerika, ne bo večno preletavala Kalifat
Misija1
16. 10. 2014 20.49
+13
Ne, nekoc bodo tja zabrisali jedrsko konico, pa bo boljse za ves svet. Mogoce ne americani, ampak Rusi. Ali pa Kitajci. Ali Indijci. Mogoce Izrael. Vsi imajo doma iste tezave z arabskimi priseljenci oziroma manjsinami! Na Kitajskem je na dnevnem redu štihanje civilistov na cesti s strani muslimanov, v medije pridejo samo vecji pokoli (kot je bil pred cca. pol leta, ko je umrlo vec 10 kitajcev). V Indiji imajo podobne probleme. Izraelci tako ali tako vedo kako je, ko jih imas za sosede! Rusi imajo iste tezave na jugovzhodu. Itd. Itd.! V bistu ni drzave, kjer ne bi imeli tezav z njimi! Od Anglije, do Nemcije, Francije. Res je, samo vprasanje casa je, kateremu bo prvo odklenkalo, potem pa ne bo vec nicesar na arabskem delu za preletavat!!
Mb128
16. 10. 2014 22.14
+12
Ne, ne bo samo Amerika preletavala te divjaške, anticivilizacijske tvorbe, svetovnega tumorja. Sedaj prihajajo Rusi in če še to ne bo zadostovalo morebiti jutri že Kitajci. Takrat pa na vas ne bo pri Alahu čakalo 72. ali ne vem že koliko devic ker od vas ne bo ostala niti ena koščica več!
pkorosec
16. 10. 2014 17.52
+5
medtem ko se EU ne upa zamerit ISIS, EU pravkar tozi evropsko clanico Avstrijo, ces da bi naj krsila clovekove pravice priseljenim Turkom. Najbolj radodarna drzava, pa dobi noz v hrbet. Upam, da bodo pametni, pa cimprej ven iz EU sli.
Misija1
16. 10. 2014 20.51
+10
Ni kriva EU kot celota, pac pa levaki, ki nabirajo politicne tocke s priseljenci. Podobno kot ZOKI z djamijo. Potem pa so tu se dobro znani zeleni in vse mozne institucije za varovanje clovekovih pravic, ki se oglasijo takoj ko nekdo naredi korak proti priseljencem. Cas je morda, da kaksna desnicarska stranka resno nastopi!
ljx
16. 10. 2014 15.50
+10
No,bl nevarne od Slovenk,so očitno Kurdske ženske,madonca!
mustangoil
16. 10. 2014 14.39
+6
Mene pa samo zanima od kod Is terorju toliko denarja in vseh tankov oz orozja nasploh. Kdo jih financira da ne rabijo delat pa imajo vse kaj zelijo v tej verigi je nekaj zelooo narobe.
ljx
16. 10. 2014 15.48
+3
Savdijci,Katarci,Kuvajtčani,Emirati,Bahrein,Jordanija,so dobesedno metali denar za vsakogar ki se je šel borit v Sirijo,ampak ISIL je na terenu najbolj prisotna skupina z daleč največ izkušnjami pridobljenimi v borbah proti Američanom v Iraku,ki je dobesedno pogoltnila vse ostale uporniške in plemenske skupine ob Evfratu.Znajo se pa tudi sami financirati z vsemi oblikami kriminalnih dejavnosti.
Desnica boli
16. 10. 2014 14.04
+37
Vsa čast tem Kurdom. S starimi papovkami in doma narejenimi oklepniki so ISISu veliko večja grožnja kot cel Nato skupi. Vsi jih je..jo na polno, ampak se ne dajo. Nimajo niti orožja, majo pa JAJCA.
cifur
16. 10. 2014 12.27
+22
ce bi obstajala volja po pomoci kurdom bi to americani in nato z lahkoto izpeljali pri vsej tehniki ki jo premorejo tocno vidijo vse premike in kopicenje ISIS-a torej nekaj pametno vodenih bomb in raket bi jih z lahkoto ustavilo ze preden so dosegli Kobane da ne govorimo o tem da da imajo po vseh bliznjih drzavah svoja oporisca torej obstaja razlog zaradi katerega dejansko ne storijo vec kot bi lahko turki pa zaradi svojega sovrastva do kurdov tako ali drugace ne zelijo pomagati a zelijo si v evropo hvala za take sosede dovolj je ze romunov in bolgarov
deathbite
16. 10. 2014 10.24
+8
Upam, da je to pot do rešitve kurdskega vprašanja (države). Če ne, bodo Kurdi naslednji "problem" zahoda. Samo da bodo Kurdi bolj oboroženi, kot so bili do sedaj.
Razumnež
16. 10. 2014 10.03
+57
Upam, da po porazu ISISa iz NATO pakta vržemo ven Turčijo in da se ustanovi Kurdska država.... Seveda z referendumom na območjih, kjer živijo Kurdi !!
akaOO7
16. 10. 2014 11.36
-8
heheheh ti si res en posebnez ahahahahh tebi bolj pase da mas nic komediant.!!
Mali medo
16. 10. 2014 09.51
+12
a uni na slikci so pa v kinu;)
Voltaire
16. 10. 2014 09.45
+24
Kombinacija logistične podpore Kurdom in usklajene zračne podpore lahko pomeni, da ISIS izkrvavi v fanatičnih masovnih juriših. Stalinova taktika množičega navala na položaje Wermachta je delovala le zaradi številčnosti sovjetskega prebivalstva. Doseg ISIS je pa omejen na Irak, Sirijo, Jordanijo in Libanon. Potem trčijo ob Turičijo, Izrael, Savdsko Arabijo in Iran... Če imajo težave z mestom Kobane, nikakor ne zmorejo premagati niti ene izmed "sosed"...
kam_to_pelje
16. 10. 2014 09.12
+43
Končno vzpodudne novice. No tu so velesile le poppustile in končno okrepile svoje delovanje z letalskimi napadi. Ter pred dnevi tudi z novimi pošilkami orožja Kurdom. Upam da Kurdoom s pomočjo zaveznikov uspe zločince v imenu vere popucajo s terena. Prav tako pa Kurdom privoščim da v prihodnosti dobijo svojo državo. Saj si jo zaslužijo glede na to da živijo tam že od pamtiveka in so jim ozemlje pobrale druge nacije.
Voltaire
16. 10. 2014 08.56
+21
Če se bo tako nadaljevalo, bo se ISIS razbil ob zidovih Kobaneja. So pred napadom na Bagdad, se bo tam ponovila zgodba?
blokirani
16. 10. 2014 10.53
+3
še en ubogi slovencelj
16. 10. 2014 08.30
+40
ja res. tile kurdi so res nekaj posebnega. vsi se jih hočejo znebit in so nenehno v neki borbi za obstoj.
akaOO7
16. 10. 2014 11.36
+0
kot pri nas romi vsi se jih hocejo znabiti .
Praškovarit
16. 10. 2014 08.18
+21
no tako,le tako naprej
amakrkr
16. 10. 2014 08.13
+90
Tile kurdi so pa tapravi borci ... ni čudno da se jih Turki tako bojijo
blokirani
16. 10. 2014 08.51
+49
Tudi njihove ženske so super borke. Baje, da obrambo Kobaneja vodi ženska.
.jest
16. 10. 2014 11.46
+7
Te vodilne ženske so bolj propagandne narave in na papirju. Nekje sem bral, da je za muslimana sramota, če umre od ženske in ni mučenik. Naj ne bi dobil tistih devic.