Tujina

Al Asad pozval Hollanda in Obamo, naj pokažeta dokaze o napadu

Washington/Moskva, 02. 09. 2013 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./V.L./STA
Komentarji
412

Sirski predsednik Bašar Al Asad je spet zanikal odgovornost za napad s kemičnim orožjem. Po trditvah Francije je bilo v napadu ubitih 281 ljudi. Ameriška vlada pa navaja, da je bilo 1400 žrtev. Generalni sekretar zveze Nato pa poudarja, da bi bila neodzivnost nevaren signal.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je danes spet zavrnil obtožbe, da so njegove sile odgovorne za napad s kemičnim orožjem 21. avgusta v Damasku. Pozval je tiste, ki ga obtožujejo, naj pokažejo dokaze. "Izzvali smo ZDA in Francijo, da pokažejo vsaj en dokaz. A ne Hollande ne Obama to nista storila," je dejal Asad v intervjuju za francoski časopis Le Figaro.

Opozoril je, da bi zahodno vojaško posredovanje v Siriji lahko zanetilo "regionalno vojno" na Bližnjem vzhodu. "Ne moremo govoriti samo o sirskem odgovoru, temveč tudi kaj se bo zgodilo po prvem udarcu. Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo," je posvaril.

"Vsi bodo izgubili nadzor nad položajem, ko bo eksplodiral sod smodnika. Kaos in ekstremizem se bosta širila. Obstaja nevarnost regionalne vojne," je poudaril.

Asad je tudi dejal, da se mora Francija zavedati posledic, če bo podprla ZDA v vojaški akciji. "Kdorkoli deluje proti interesom Sirije in njenih državljanov, je sovražnik. Francoski narod ni naš sovražnik, toda politika njihove države je sovražna do sirskega naroda," je še dejal Asad.

Bašar Al Asad poziva Francijo in ZDA, naj pokažeta dokaze.
Bašar Al Asad poziva Francijo in ZDA, naj pokažeta dokaze. FOTO: Reuters

Francija trdi, da je v napadu umrlo 281 ljudi

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je danes poslancem predal dokument, v katerem je napad s kemičnim orožjem ocenjen kot "silovit", zahteval pa naj bi najmanj 281 žrtev. To število pa je znatno nižje od tistega, ki ga je predložila ameriška vlada. Ta trdi, da je v napadu umrlo najmanj 1400 ljudi.

Ameriški senator John McCain je dejal, da bi glasovanje proti vojaškemu posredovanju pomenilo "katastrofo".

Lavrov: Tu gre za vprašanje vojne in miru

Danes se je oglasil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki meni, da je nedopustno, da Zahod skriva dokaze o uporabi kemičnega orožja. ''Če je strogo zaupna informacija na dosegu, jo je treba razkriti. Tu gre za vprašanje vojne in miru. Nadaljevanje igre o skrivnostih je skrajno neprimerno,'' je bil oster Lavrov, ki se je tako odzval na besede ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja.

Ta je včeraj dejal, da imajo ZDA dokaze, da so v Siriji uporabili živčni plin sarin. Dokaze so zbrali z analizo las in krvi, ki so jih v Washington prinesli iz Damaska. Kerry je o teh dokazih spregovoril dan po tem, ko je ameriški prvi mož Barack Obama napovedal, da bo glede vojaškega posredovanja v Siriji počakal na zeleno luč kongresa, ki se bo sestal 9. septembra.

Zaradi Kerryjevih ''dokazov'' številni znova pozivajo na vnovično glasovanje v Veliki Britaniji o podpori posredovanju. Kot je znano, so britanski parlamentarci to možnost enkrat že zavrnili. Zadnji v vrsti, ki meni, da uporaba kemičnega orožja ne sme ostati nekaznovana, je londonski župan Boris Johnson.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: Reuters

Namestnik sirskega zunanjega ministra Faisal Mekdad je dejal, da bi ameriško posredovanje v Siriji pomenilo podporo Al Kaidi in njenim pripadnikom. Za BBC je ponovil, da so kemično orožje uporabili uporniki, ne sirski režim.

Sirija je zaprosila Združene narode, naj preprečijo "kakršen koli napad" nanjo, je poročala sirska tiskovna agencija Sana. "Sirska vlada poziva generalnega sekretarja ZN, naj prevzame odgovornost (...) in si prizadeva za preprečitev kakršnega koli napada na Sirijo," je v pismu Ban Ki Munu zapisal sirski veleposlanik pri ZN Bašar al Džafari. Kot je dodal, bi moral generalni sekretar nadaljevati prizadevanja za dosego "mirne politične rešitve krize".

Rasmussen: Kemični napadi so nedopustni

Uporaba kemičnega orožja v Siriji terja "zelo odločen" odziv mednarodne skupnosti, je danes v Bruslju poudaril generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Sirskemu režimu in vsem diktatorjem na svetu je treba posredovati jasno sporočilo, da so kemični napadi nedopustni; neodzivnost bi bila nevaren signal, je dodal.

Pri tem je poudaril, da ni bila sprejeta še nobena odločitev o vojaškem posredovanju v Siriji, a menil, da bi moralo biti posredovanje, če bi se zanj odločili, "zelo kratko in usmerjeno", saj je dolgoročna rešitev za Sirijo politična, ne vojaška.

Pomembno je, da je Nato pripravljen na zaščito jugovzhodne meje Turčije, in "lahko vam zagotovim, da je vse pripravljeno za učinkovito zaščito Turčije", je zatrdil generalni sekretar in dodal, da "ne vidi potrebe po dodatnem kriznem načrtovanju".

USS Nimitz
USS Nimitz FOTO: Reuters

Ameriške ladje se pomikajo proti Rdečemu morju

Ameriška jedrska letalonosilka USS Nimitz vključno s štirimi rušilci in križarko je bila napotena, naj se pomakne zahodno v Arabskem morju proti Rdečemu morju. Tako bil lahko ladje priskočile na pomoč, če/ko se bodo ZDA odločile za zračni napad na Sirijo.

Skupina Nimitz je bila podpora ameriški vojni v Afganistanu in je bila na poti v matično pristanišče v Everettu v Washingtonu. Zdaj so jo preusmerili proti Rdečemu morju in morda nato tudi v Sredozemsko morje, je vir zaupal agenciji Reuters.

Drugi vir je dejal, da končne odločitve o postavitvi ladij še ni, ampak se mornarica le organizira, da bi bila čim bolje pripravljena, če bo vpoklicana v vojno. Na širšem območju je tudi ladja USS Harry S. Truman.

Konec tedna je bila v Sredozemsko morje napotena tudi transportna ladja USS San Antonio. Čeprav ni dobila ''nobene specifične naloge'', so jo preusmerili v ameriško vojaško bazo na grškem otoku Kreta. Na ladji je okoli 300 marincev, opremljena pa je z napredno komunikacijsko opremo. Ladja bi lahko bila za posebne sile ali za evakuacije.

Ameriška mornarica ima na vzhodu Sredozemskega morja pet rušilcev (USS Gravely, USS Ramage, USS Barry, USS Mahan in USS Stout), na katerih je okoli 200 raket tomahavk.

Erjavec
Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Sestal se bo tudi slovenski svet za nacionalno varnost

Zaradi krize v Siriji se bo v torek sestal slovenski svet za nacionalno varnost, je ob prihodu na Strateški forum Bled napovedal zunanji minister Karl Erjavec. "Počakati je treba na rezultate inšpektorjev ZN, ki bodo povedali, kaj se je v resnici dogajalo v Siriji. Zdi pa se, da je režim Al Asada uporabil kemično orožje," je dejal.

"Gotovo pa je stališče Slovenije, da je za nas nesprejemljivo, da se uporablja kemično orožje, še zlasti proti civilnemu prebivalstvu," je še poudaril Erjavec.

"Pogovori v VS ZN morajo pripeljati do odločitev in dogovora o poti naprej. Zločini se morajo nehati, primer Sirije pa bi moralo prevzeti Mednarodno kazensko sodišče," pa je danes dejala premierka Alenka Bratušek.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

baltyy
03. 09. 2013 09.01
OBAMA je padu u depro
baltyy
03. 09. 2013 09.00
kdo je pa tega bank ki mungosa postavil v zn
iGURT
03. 09. 2013 10.06
kdo je dal, častil, zemljo tam za stavbe UN ? : ))
general 1
03. 09. 2013 07.37
+2
Korl posilja triglav JJ,ZOKIJA,BRATUSKO in se par * dol gotovo je
general 1
03. 09. 2013 07.33
+2
Vcer je en na sky newsu povedal ne smemo dovoliti do se zgodi leto 1914
AtaAuffix
03. 09. 2013 06.46
+5
Se niti dobro ni prisel na oblast francoski social komunist ,resitelj evrope,alternativa nemciji pa ze razmislja kako bi napadel ze tretjo drzavo v svojem mandatu poleg libije in malija.
Mihael Ml
03. 09. 2013 05.00
+4
Poglejte si dokumentarec Sarajevo richosete in potegnite vzporednice....., nič drugega ne bom dodal ( dobite ga na you tubu )
Castro*
03. 09. 2013 03.46
+4
sj bo zdej KAHL vse rešu
498983
03. 09. 2013 01.13
+4
Depeše zdaj šibajo na polno!!!
BenQurer24
03. 09. 2013 00.56
+1
Rusi v Wašingtonu.....
Ana Hleb
03. 09. 2013 00.43
+6
Kako se lahko generalni sekretar NATO-a sploh oglaša v javnosti, ter hujska svet da se odloči za vojno, brez da bi se pred tem posvetoval z ostalimi članicami?!! Večjega DOKAZA, da smo ostale članice navadni pajaci ali "kakonenfuter" (ne gledena to kaj mislimo) ne bi mogel dati.
general_war
03. 09. 2013 00.18
+10
zadnji podatki CIA: mrtvih v napadu več kot 14.000. sami otroci in ženske. pa še dva američana zraven za polno mero. namig: dopiši čimveč ničel, pa bo legalno posredovanje. naslednjič ko srečam kakega američana jih bo fasal. me nič ne briga, če je nedolžen - nekdo mora plačati za vse to njihovo sranje po celem svetu.
iGURT
03. 09. 2013 00.18
+17
Al Asad pozval Hollanda in Obamo, naj pokažeta dokaze o napadu - verjetno jih skrivajo kot vzoke za napad na irak..
sasee.
03. 09. 2013 06.24
-8
poišči si že enkrat eno babo, da se boš z njo ukvarjal, ne pa z nepomembnimi rečmi
yarrick
03. 09. 2013 07.24
+3
iGURT
03. 09. 2013 00.12
+2
ju tube briše
NakokiranPahor
03. 09. 2013 00.04
+10
Nas Karli ima ze cist vneto rito k jo skoz nastavla Amerom
major Wolf
04. 09. 2013 10.56
NakokiranPahor
03. 09. 2013 00.02
+3
Sicer imamo pa menda usposobljene ostrostrelce v slo vojski,ne vem zakajne bi njih za kanon futr dol poslal. Menda,da so ze tok sposobni da ti na 10metrov zadane 100litrski sod:)
iGURT
02. 09. 2013 23.53
ojo, brišejo lklavce............
sime sime
02. 09. 2013 23.44
+4
govori se kao neki da so sirci sestrelil enga F-22 pa 4 tomahovke v petek 30.8. pol je pa obama mal cviknu pa je dal zdej da kongres odloča zdej kok je to res bomo vidl... 24ur spremljat pa cakat nove informacije nima smisla...to sem pa na Reutersu prebral...Russia sending spy ship to Mediterranean: Interfax...na nobenem slovenskem mediju tega neboste prebrali ni šans ker zgleda da ameriški študentje pišejo to propagandi in ne objektivno poročanje...
iGURT
02. 09. 2013 23.41
+3
a se bodo ti džihadisti po siriji ustalii in šli na dopust ?
iGURT
02. 09. 2013 23.42
+1
tonires666
02. 09. 2013 23.01
+8
itak pa pki la žejo , poglej kakšen obamov nastop, rojen igralc;)) ampak res, on je lutka na štrikcih, s svojim koščkom pogače
yokerxdinterfan
02. 09. 2013 22.52
+5
zakaj potem noben ne napade usa...njene prebivalce zastrupljajo z gso....ne omogočijo jim osnovnega zavarovanja
tonires666
02. 09. 2013 23.02
+1
major Wolf
04. 09. 2013 11.00
nemci bi jih morali med drugo svetovno vojno,..podmornice so že imel parkirane pred bostonom