Tujina

Lavrov meni, da ZDA ne morejo izpolniti obljub: 'Razumemo, da je to težka naloga, vendar pa je v Siriji vse težko'

New York, 24. 09. 2016 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Radi bi videli znake, da ima koalicija kak vpliv na sile, ki so na terenu. Mislim, da ne zahtevamo preveč," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki meni, da ZDA ne morejo izpolniti obljub in prepričati opozicije, da spoštuje pogoje premirja. Namignil je celo, da naj bi ZDA zarotniško in na skrivaj vendarle podpirale fronto al Nusra.

ZDA in Rusija tudi v petek nista uspeli pomiriti medsebojnih razlik in obnoviti premirja v Siriji. Dokler ZDA ne bodo ločile zmernih upornikov od teroristov, potem bi bila vsakršna prekinitev ognja brez smisla, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov pred odhodom iz New Yorka, kjer je potekala razprava voditeljev v Generalni skupščini ZN.

"Vsi podpiramo prekinitev ognja, vendar pa če ne izločimo al Nusre oz. ločimo opozicijo od al Nusre, je vse brez smisla," je dejal. Močna fronta al Nusra, ki se je julija preimenovala v Džabhat Fateh al Šam, ko se je razšla z Al Kaido, sicer ni bila del dogovora o prekinitvi ognja, ki je bilo prekinjeno v ponedeljek, a jo po navedbah Rusije podpirajo tudi številne druge skupine. Po navedbah Lavrova so te skupine med teden dni trajajočim premirjem izvedle 350 napadov.

Lavrov in Kerry
Lavrov in Kerry FOTO: AP

Ruski zunanji minister je tudi navrgel, da se uporniške skupine niso hotele umakniti iz ključne ceste, ki vodi v mesto Alep, kar bi se glede na ameriško-ruski načrt iz 9. septembra morale.

Menil je, da ZDA ne morejo izpolniti obljub in prepričati opozicije, da spoštuje pogoje premirja. "Razumemo, da je to težka naloga, vendar pa je v Siriji vse težko," je dejal Lavrov. "Radi bi videli znake, da ima koalicija kak vpliv na sile, ki so na terenu. Mislim, da ne zahtevamo preveč," je dodal.

Namignil je celo, da naj bi ZDA zarotniško in na skrivaj vendarle podpirale fronto al Nusra, da bi tako ohranjale opozicijo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Rad bi se motil glede tega," je še dejal.

Kerry: Lavrov je bil kot iz vzporednega vesolja

Tudi njegov ameriški kolega John Kerry ni skoparil s kritikami na račun druge strani. Kot je dejal, je bil Lavrov ta teden na pogovorih v Varnostnem svetu ZN "kot iz vzporednega vesolja". Dejal je, da sta v petek še skušala oživiti dialog. "Izmenjala sva nekaj idej. Mislim, da smo naredili nekaj napredka. Zdaj na konstruktiven način preučujemo nekatere skupne ideje," je dejal ameriški državni sekretar.

Ponovil je sicer, da ZDA vztrajajo pri zahtevi, da Asadove sile zaustavijo letalske napade in prizemljijo svoja letala. "Naj bom jasen. ZDA se niti slučajno ne opravičujejo, da bo treba iti še en krog v prizadevanjih za omilitev trpljenja sirskega ljudstva. Vendar pa ne moremo biti zgolj mi tisti, ki držimo odprta vrat. Tudi Rusija in režim morata narediti svoje, sicer nimamo nobenih možnosti," je dejal.

Med pogovori v New Yorku je Asadov režim ob podpori Rusije nadaljeval napade na položaje upornikov v Alepu. Po navedbah dobro obveščenega Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu, je bilo samo v petek ubitih najmanj 45 ljudi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
24. 09. 2016 21.25
-10
Lavrov predstavlja s svojim orangutanskim frisom vrh najkvalitetnejših svetovnih lažnivcev in demagogov.
jankomat
24. 09. 2016 20.44
+11
Arabski svet so Američani s svojimi zavezniki čist sesuli.evropi so naredili probleme z emigranti,evropo vpletajo v svoje spore,vpletajo jo svoje oboroževanje,saj postavljajo te raketne ščite proti rusiji,kot v starih časih.Rusijo hočejo spravit na kolena.žal s svojo diktaturo svetu izgubljajjo veliko simpatizerjev in nekateri od njih se prdiružijo isis.Amerika mal se spočij od svoje hegemonije-imeli ste suženjstvo,imeli vojne za sladkorni trs,potem ste šli k Arabcem in Afriklo ,kjer vam diši nafta,kaj bo naslednje ,kjer bo zopet vojna -ruski plin,voda ,......mal se ustavte !
Kollerik
24. 09. 2016 19.04
+15
Čudim se amerom, da se še niso opravičili EU za mgrantsko krizo, ki so jo povzročili s svojimi vojaškimi akcijami in razdejanji od Libije, Iraka do Sirije. To ni ravnanje prijateljev EU in tudi Slovenije.
Nightyfly
24. 09. 2016 15.55
+18
Ne razumem kaj se gre Washington. Oborozili so vojsko upornikov ,napadli legitimni rezim , nekdaj uspesno ,sekularno in stabilno drzavo pa sesuli do amena ,obenem pa povzrocili milione beguncev . UN i njihov ki moon pa cisto tiho .se vec . Ruse ,ki so prisli na pomoc celo obtozujejo prekinitve premirja , kasneje ,ko ugotovijo da so se lagali ,pa opravicila ni in ni . Je to se tisti svet zahodne demokracije ,ki so ga obljubljali ? Ali pa je to samo se svet 5-10 velikih firm na tem svetu ,ki imajo politike v svojih rokah in jih upravljajo po potrebi . Izgleda , da je Putin se edini osamljeni jezdec proti tem ameriskim gigantom , ki so si skoraj ze podredili svet . Ali za vraga nihce od nas tega se ne vidi , da smo samo se hlapci ? Mi pa mislimo ,da lahko kakorkoli vplivamo na UE politiko ali -bog ne daj ,amerisko . Bilo v Evropi ,bilo izven , je skoraj vseeno .Te enostavno zmeljejo .
Justice1
24. 09. 2016 18.37
+3
jzkzfzmz
24. 09. 2016 19.03
+1
spodajbrez
24. 09. 2016 19.11
+5
Nightyfly-mnogi tega kar si napisal ne vidijo,problem pa so tisti ki to vidijo pa si ne priznajo-lastno zmoto namreč-in ti so najbolj nevarni
Ate_ist
24. 09. 2016 15.35
+9
Rusi dobro vejo, da ni možnega nikakršnega dogovora z ZDA o Siriji. Tam preprosto vsak igra svojo igro. CIA po svoje, Washington spet nekaj svojega, generali iz Pentagona pa ščitijo neke tretje interese. Tam ni nobene komunikacije med temi tremi strukturami moči. In kar koli Kerry reče, ga prej ali slej kdo postavi na laž.
ParaVomo
24. 09. 2016 12.42
-30
Kar podpirajo ZDA je vedno prav, bojte se Rusov, izvoznica diktature po svetu, kot je napovedano že v Fatimi! Rusija bo razširila zablode po svetu, mnogo držav in narodov bo izginilo...ni svarila pred ZDA, svarila pred Rusijo;))
HorstWiesel
24. 09. 2016 14.32
+22
Ne nakladi, ni problem Rusija, problem je ZDA.
Ate_ist
24. 09. 2016 15.37
+7
za razliko od ZDA, Rusija nikjer ni izvajala genocidne politike, preprosto ker je preveč multikulturna, da bi si tak pristop lahko dovolila.
Nightyfly
24. 09. 2016 16.01
+7
parav. **********Rusija je bila se kot carska dezela vedno velika ,toda na svojem ozemlju . Vse ostale evropske drzave so bile imperialne in si podredile prakticno cel svet ,da o pobijanju ne govorimo . Bivsa taka kolonija je kar cela Amerika ,od Arktike do Antarktike .Je tako ? Dajte se malo poduciti , verjetno ste solo kar veliko sprical .
spodajbrez
24. 09. 2016 19.03
+4
ParaVomo-dej pejt na en pir-ne morš ga tak srat
jzkzfzmz
24. 09. 2016 19.04
+4
spodajbrez
24. 09. 2016 12.37
+13
ZDA hoče omiliti trpljenje sirijskega ljudstva-pa kdo zdaj tu koga hmmhm
Ate_ist
24. 09. 2016 15.38
+5
da ZDA se trudijo, da bi Sirci se naselili v Evropi. Ker naj bi jim bilo tu mnogo bolje.
Ka pa mislis
24. 09. 2016 11.12
+25
Vse razen cistega poraza placancev nima smisla. Zato rusi nadaljujte radiranje bradatih salafistov.
dostojevski II
24. 09. 2016 12.03
+22
In jih tudi bodo zradirali. Če bodo Turčija, ZDA in zaveznice preprečile dotok novih bradačev in orožja za salafiste.